• Anonym (Pank)

    VARFÖR så dyrt hos veterinärer?! Utmyttjas vi djurägare?

    Blir så arg! Min hund som behövde vård kostade nästa 70 000 kr, alla mina sparpengar gick dit trots att jag hade försäkring. Behövde betala 25% vilket var min semesterkassa. 

    Hade en kanin några år sen också som listade 20000 att hjälpa pga öroninflammation  

    Hur kan dessa priser vara acceptabla? Vi kan inte låta våra djur dö, utnyttjas man som djurägare??

    Ser aldrig protester kring detta.

    Tänk om veterinäree överdriver också,  hur vet man, det är galet dyrt!

  • Svar på tråden VARFÖR så dyrt hos veterinärer?! Utmyttjas vi djurägare?
  • Anonym (Pank)
    molly50 skrev 2024-07-15 21:20:42 följande:

    Jag tror att de större klinikerna tar högre priser än de lite mindre.
    Jag har planer på att kastrera min kaninhane och på de större klinikerna så tar de nästan 2000 kr för det.
    Hittade en mindre klinik i närheten som tar flera 100 kr mindre.
    Och de har bra rykte om sig.
    Så jag tänker att man kanske kan spara litegrann på det.
    Beroende på vad som ska göras.
    Men jag håller med om att många veterinärkliniker tar rena ockerpriser.

    Det finns en grupp på facebook som diskuterar just detta.
    Den heter Veterinärvårdspriser.
    www.facebook.com/groups/1426991158226407


    så kanske det är fasr går man till en smådjursklinik som då kan detta bäst blir det skitdyrt. Iallafall när vi hade kanim
  • Anonym (Pank)
    Anonym (Vad det faktiskt kostar) skrev 2024-07-16 00:01:22 följande:

    Problemet är att folk inte betalar för sin vanliga vård i Sverige och därför inte har en susning vad den kostar i verkligheten. Det blir inte billigare att betala för röntgensystem eller analysera ett labprov för att det är ett djur som ska göra undersökningen.

    I USA kostar ett vanligt rutinultraljud för gravida 400 USD utan insurance och upp till 1000 USD om man behöver specialvarianter av det med finare utrustning.
    Hur många hade betalat det om det var priset ni blev avkrävda direkt ur plånboken?


    Fast varför ska ett akutbesök på djursjukhus kosta 5000 i tillägg , då exklusive besökspriset. Å man kanske g0r därifrån med ett plåster på tassen. Vad är det som ska göra att det är så dyrt. 

    Sen är väl inte vi som usa i sjukvårdssystemet. I andra länder kostar inte veterinärer så hår mycket trots att man där får betala dyrare för sin egen sjukvård än i Sverige. I Sydeuropa tex så varför kan de ha billigare veterimärer än oss?
  • molly50
    Anonym (Pank) skrev 2024-07-16 00:06:42 följande:
    så kanske det är fasr går man till en smådjursklinik som då kan detta bäst blir det skitdyrt. Iallafall när vi hade kanim
    Faktiskt så kommer jag att spara flera 100 kr om jag gör det på den mindre kliniken.
    Plus att jag också kommer att spara in bensinpengar.
    Och de har ett bra rykte.
    Så då känns det som att det är värt det.
  • Anonym (Pank)
    Anonym (Huff) skrev 2024-07-15 23:01:09 följande:

    Kort svar: för att folk betalar 


    Exakt vilket gör att de utnyttjas. Ett djur är ju en familjemedlem för de flesta o självklart vill man rådda det när de blir skadade eller sjuka. 
  • Anonym (Vad det faktiskt kostar)
    Anonym (Pank) skrev 2024-07-16 00:10:35 följande:
    Fast varför ska ett akutbesök på djursjukhus kosta 5000 i tillägg , då exklusive besökspriset. Å man kanske g0r därifrån med ett plåster på tassen. Vad är det som ska göra att det är så dyrt. 

    Sen är väl inte vi som usa i sjukvårdssystemet. I andra länder kostar inte veterinärer så hår mycket trots att man där får betala dyrare för sin egen sjukvård än i Sverige. I Sydeuropa tex så varför kan de ha billigare veterimärer än oss?
    För att veterinärer också har familj och rätt till övertidsersättning, och de måste täcka även all jourtid som det kanske inte finns patienter där?

    Bli veterinär själv då och starta klinik i Sverige om det är så lätt och billigt.

    Jag kan inte få ihop ens ett sånt lab under 25-30 miljoner kr och då är det utan personal och förbrukningsmaterial. Det tar en stund att tjäna in det.

    Här kan du läsa lite om vad vård egentligen kostar i Sverige:

    vardgivarguiden.se/administration/patientadministration/patientavgifter/turisthandboken/turisthandboken-ao/prislista-for-personer-som-betalar-hela-vardkostnaden/

    2093 kr för 15 min med läkare på VC.
    3800- 6000 kr för ett akutbesök och då tillkommer kostnad för röntgen och labprover på vissa sjukhus.
  • Jemp

    Det diskuteras alltmer, dels bland veterinärer men också i media. Härom veckan ledde ett par debattartiklar även till ett utspel från S. 

  • Anonym (Hej)

    Jag hade aldrig betalt 70 000 kr för en hund. Då hade jag avlivat och ?öpt en ny hund.

  • Dexter dot com

    Idag behandlas djur för sin cancer, man byter linser på hundar som har starr, vi magnetröntgar, det görs hjärtoperationer och många andra komplicerade operationer som förr aldrig utfördes utan djuret fick somna in. Det kräver ju naturligtvis dyr utrustning och specialistutbildade veterinärer som kostar och då drar priserna iväg. En liten klinik som är billigare har sällan öppet dygnet runt, har inga specialister eller avancerad utrustning.
    Man väljer ju själv att skaffa djur och då ha en bra buffert så man slipper ta semesterpengarna och ha en försäkring där man betalar 15% av summan när självrisken är betald. Välj sen att gynna en större klinik som inte tillhör riskkapitalbolagen så dom finns kvar.

  • Anonym (Fakta)

    Jobbar själv inom en av de större kedjorna och det är oskäliga priser. Man tar mer betalt än vad som är nödvändigt för att det finns ett vinstintresse uppåt i näringskedjan i organisationen. Vi anställda "på golvet" får, justerat för inflationen, sänkt lön varje år. Så jag vill slå hål på några myter som jag ser florerar kring de stora djursjukhusen. 

    Veterinären föreslår aldrig en onödig undersökning. Hen får varken mer i lön eller mer prestige av att plocka djurägare på pengar. Däremot förekommer en ökad hotbild mot djurhälsopersonal och vi ser fler och fler klagomål. Både över sådant som faktiskt blivit fel, men även där djurägare förväntar sig orimliga saker. Så det ligger i personalens intresse att lägga fram alla alternativ och för att komma närmare en korrekt diagnos föreslår man alla relevanta undersökningar, för det hade varit oetiskt att inte erbjuda det som finns tillgängligt. Därefter är det upp till djurägaren att tacka ja till hela eller delar av utredningen. 

    Priserna är höga under jourtid och om man kommer på en undersökning utan att ha bokat tid just för att personal, lokaler och utrustning som är igång kostar lika mycket oavsett om vi har patienter eller inte. De mindre klinikerna har öppet kontorstid och behöver således inte finansiera dygnet runt-beredskap.

    Säkerheten är i viss mån högre på ett djursjukhus än en klinik. Man kan behandla dygnet runt och behöver inte flytta en patient som är kritisk, ofta finns en blodbank, mer modern narkosutrustning, ett större utbud av läkemedel och det kanske viktigaste av allt är att det finns kollegor som kontrollerar så att alla följer protokoll samt hjälps åt för att lösa svårare fall. Du kan inte ta genvägar utan att det ifrågasätts internt. Ofta finns det dessutom olika former av specialister. Det finns också strikta regler kring antibiotikaförskrivning. Det som talar emot patientsäkerheten är att man ofta har en hög stressnivå, mer att göra än vad som hinns med och dessutom en stor press från ledningen om att slimma sitt arbete ytterligare vilket leder till bristande journalföring och misstag (orsakade av stress och utmattning). 

    Diskussion om vård i utlandet har florerat, men då bör man ta i beaktande att Sverige har en exceptionellt hög standard för djurvälfärd jämfört med andra länder. Vi har bättre hygien och således lägre antibiotikaanvändning. Vi har också andra arbetsförhållanden. I södra Europa jobbar veterinär i större utsträckning ensamma, inte omgivna av ett team av sköterskor. De har sällan någon motsvarighet till kollektivavtal heller varför många veterinärer därifrån väljer att flytta till Sverige för att arbeta. Om man för sin egen plånboks skull vill operera hunden i Spanien så gör det för all del, men det är knappast den modellen vi vill sträva efter.

    Så, som djurägare får man helt klart mer på ett större djursjukhus än på en liten klinik. Men jag tycker för den sakens skull inte att det är rätt att kedjorna köper upp all konkurrens för att kunna ta ännu högre priser. Det är rimligt att det kostar mer på ett ställe där man kan göra mer, men det har utan tvekan gått till överdrift nu. De flesta av mina kollegor håller med, men att byta sig loss och starta eget är inte det lättaste, även om det finns de som gör det. En liten egenföretagare kan heller inte smälla upp en DT för en miljon bara sådär, så utbudet på en liten klinik är oavsett begränsat. 

    Så min uppmaning till djurägare är att dels se över sin försäkring. Vill man betala mer i premie men mindre om djuret blir sjukt, eller vill man riskera en högre självrisk mot att betala mindre i premie? Det är upp till var och en. En större operation kostar idag lätt 80 000, drabbas din hund av diskbråck pratar vi närmare 150 000. Läs på innan du skaffar hund, välj en frisk ras. Läs försäkringens villkor, ibland finns undantag som man måste känna till. Djur är ingen rättighet, har du råd att behandla? Är du stark nog att fatta beslut om avlivning om du inte har det? Man har när allt kommer omkring ett stort egenansvar. 

    Och sist men inte minst, ta inte ut din ilska över priserna på receptionisten som svarar i telefon eller tar betalt i kassan, de har verkligen ingen som helst möjlighet att påverka vad ett multinationellt veterinärbolag sätter för priser! Är du missnöjd, skicka ett sakligt mail till ledningen, som faktiskt har möjlighet att fatta beslut om enskilda fall.

  • Anonym (Jo)
    Anonym (Sara) skrev 2024-07-15 23:12:06 följande:
    Alternativet är att avliva djuret så att det inte behöver plågas. 
    Hos veterinären som du inte vill betala....? Ska du göra det på egen hand då eller?
Svar på tråden VARFÖR så dyrt hos veterinärer?! Utmyttjas vi djurägare?