Inlägg från: Anonym (Kritisk förälder) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Kritisk förälder)

    Är det verkligen rimligt att SOC bara kan omhänderta barn hur som helst?

    Smecker skrev 2024-06-22 21:10:56 följande:
    Du menar att de gått kurser som utbildar dem i deras lagstadgade anmälningsskyldighet? Kurser som säger att det inte är anmälningspliktig personal som skall värdera och utreda misstankarna, utan att alla misstankar om att barn far illa skall anmälas och att det är socialtjänsten som skall utreda?

    Toppen tycker jag. Såna kurser kan man inte få nog av bland anmälningspliktig personal.
    Den inställningen leder ovillkorligen till att helt oskyldiga föräldrar får sina barn omhändertagna av socialtjänsten. 
  • Anonym (Kritisk förälder)
    Anonym (C) skrev 2024-06-22 21:21:19 följande:
    Så om ett barn berättar något som väcker allvarlig oro hos personalen så ska de inte anmäla? Du tycker att de ska prata med föräldrarna, som kanske är förövare, och att föräldrarna sedan ska lyckas tysta sina barn?

    Hur tycker DU att oro och anmälningar ska hanteras? Inte alls? Vi struntar i alla barn och låter dem bli misshandlade och sexuellt utnyttjade och mördade bara för att i ett fåtal fall råkade soc gå in lite för tidigt och omhänderta ett barn som inte behövde omhändertas?

    Eftersom dina barn har hämtats allihop så är det ju allvarliga anklagelser som är riktade mot dig, så allvarliga att soc måste ta det säkra före det osäkra. Är inte det bra menar du? Hur ska soc veta om det är sant eller inte, de ska bara chansa och lämna små barn hos sina förövare?
    Jag ställer mig helt frågande till vad du menar. Personal på skolan kan absolut anmäla vad som helst till socialtjänsten. De kan även privatpersoner göra. 

    Det socialtjänsten borde göra enligt mig är att inleda en dialog med föräldrarna. 

    Var har jag skrivit att alla mina barn blivit omhändertagna av socialtjänsten? 
    Med ditt "ta det säkra före det osäkra" så borde ju då samtliga barn hos samtliga föräldrar omhändertas för ingen kan ju veta säkert om de blir misshandlade och sexuellt utnyttjade hemma. Låter det som en bra lösning tycker du?
  • Anonym (Kritisk förälder)
    Smecker skrev 2024-06-22 21:28:43 följande:
    Klart socialtjänsten kan göra akuta omhändertagande, du har dock fel i att det görs hur som helst och för minsta lilla. Det är ett gediget regelverk kring sådana situationer, och nej, det är inte en enskild socialsekreterare som sitter på sin kammare och tycker att det vore rätt gôtt att omhänderta lite barn idag. Det är alltid minst tre personer inblandade i ett akut omhändertagande, varav en är politiker i socialnämnden.

    Nej, min fråga är inte svår att ge ett entydigt svar på. Det är de två systemen som finns att välja på, vilket system vill du ha? Vill du att socialtjänsten skall omhänderta lite för sent, och riskera att barn traumatiseras och/eller dör, eller vill du att socialtjänsten tar det säkra före det osäkra och omhändertar lite för tidigt, och riskerar att någon förälder blir sur och skriver ett okunnigt inlägg på FL?
    Jag undrar vem som är den okunniga av oss här. Var anges att det ska vara tre inblandade att göra ett akut omhändertagande? Mig veterligen brukar bestämmanderätten för dessa omhändertaganden ske med delegationsbeslut från socialnämnden till ansvarig handläggare hos socialtjänsten. Kan vara en verksamhetschef, men kan lika gärna vara en tjänsteman anställd på socialtjänsten. 

    Jag är för övrigt helt övertygad om att såväl barn som deras föräldrar kan bli traumatiserade över helt omotiverade omhändertaganden. Det handlar inte om att "bli sur". Frågan är otroligt mycket större än så. Hur skulle du själv reagera?
  • Anonym (Kritisk förälder)
    Anonym (Kim) skrev 2024-06-22 21:26:12 följande:
    Vilket trams...
    Vad har du för källa på det? Hur säkerställs att så inte sker? Vad finns det för insyn i processen?
  • Anonym (Kritisk förälder)
    Anonym (Beror på) skrev 2024-06-22 21:41:31 följande:
    Dialogen kommer efter omhändertagandet. Förstår du verkligen inte varför man vill höra barnens version först, innan föräldrarna har hunnit bearbeta barnen...?
    Om barnen redan blivit omhändertagna finns det ju inget att föra någon dialog om. Då har socialtjänsten redan fattat sitt beslut och låtit det få verkställighet. 

    Hur säkerställer föräldrar att socialtjänsten inte bearbetat barnen?
  • Anonym (Kritisk förälder)
    Anonym (Tyra) skrev 2024-06-22 21:40:57 följande:

    För mig som upplevt det kan jag berätta att det var mer traumatiskt för barnen än för mig (trots att det är det värsta jag någonsin varit med om). 


    Soc tog våra barn trots att ca 10 personer i vården plus elevhälsan avrådde från det, och att de, som haft betydligt mer kontakt med familjen än den som orosanmälde, inte hade någon oro för familjesituationen. Flera sa att barnen behövde sina föräldrar och de som observerat familjen senaste tiden bedömde att barnen var trygga med oss. 


    Vi fick tillbaka våra barn rätt fort men då var skadan redan skedd. Det har gått över ett år nu och ett av barnet har fortfarande inte återhämtat sig. Soc åtgärder har fått allvarliga och långsiktiga psykologiska konsekvenser. Det har också slagit hårt mot familjens ekonomi pga långa sjukskrivningar och mycket omfattade uttag av vab.  


    Det är inte säkert att omhänderta barn. Det kan skada dem allvarligt. 


    Skrämmande läsning, men långt ifrån unikt tyvärr. Precis som du säger det skapar det trauman för många inblandade, inte minst för barnen.  På vissa här låter det som att det bara finns en uppsida på akuta omhändertaganden baserade på hörsägen. Just in case. Bättre ett omhändertaget barn för mycket än ett för lite etc. Ett barn som blir omhändertaget trots att det saknas grund kommer för alltid att förlora sin tillit till vuxenvärden. Många utvecklar dessutom en enorm otrygghet. Jag tycker inte det är bra.
  • Anonym (Kritisk förälder)
    Anonym (C) skrev 2024-06-22 21:47:14 följande:

    Nu vet jag inte hur du läste? Jag vet att personal och privatpersoner kan anmäla. Jag frågade dig om du inte tycker att deras oro ska anmälas? Hur tycker du deras oro ska hanteras, de ska strunta i att anmäla?

    så du hade hellre sett att polisen kom till ditt jobb och hämtade dig för att socialtjänsten skulle föra en dialog? Och föräldrar som misshandlar och sexuellt utnyttjar sina barn skulle ju givetvis inte ljuga utan de skulle berätta precis allt i dialogen med socialtjänsten?
    Inga barn behöver skyddas och inga utredningar behövs för föräldrarna berättar givetvis sanningen bara soc frågar?

    Säkra före det osäkra när något uttryckt allvarlig oro. Som jag skrev!


    Om ett barn berättar för dig att deras föräldrar slår dem varje dag, vad skulle du göra? Inte anmäla antar jag, du skulle bara prata med föräldrarna och säger de att nämen vi slår inte barnet, så är allt frid och fröjd sen.


    Jag förstår faktiskt inte din logik. Om föräldrar som faktiskt begår de hemskheter du anspelar på. Skulle de vara mer benägna att erkänna de brotten om de hördes efter barnen blivit omhändertagna än innan? Varför det i sådana fall?
    Jag tycker absolut att förskolor kan anmäla, men de måste ju givetvis göra någon bedömning av vad som sägs. Men det största ansvaret faller ju ovillkorligen på socialtjänsten. 
  • Anonym (Kritisk förälder)
    Anonym (Beror på) skrev 2024-06-22 21:56:35 följande:
    Men du vill ju att de har dialog före! Jag frågar om du inte förstår varför de arbetar i den ordning de gör?

    Om du läser ett av mina nyare inlägg så förklarar jag för dig hur det går till. Soc skulle aldrig hota barn med att de inte får träffa sina föräldrar om de inte säger sanningen, eller liknande saker. Samtal med barnen ska bl.a. dokumenteras ordentligt och det är inte bara en ensam handläggare i den där processen, små barn ska prata med särskilt utbildade mm mm.
    När du säger "skulle aldrig". Hur vet du det och hur säkerställs det att så inte sker?
    Mig veterligen är utdragen från dessa barnförhör sekretessklassade och lämnas inte ut till föräldrarna. Inte ens i efterhand. Det finns ingen insyn. Förhören bandas, men det lämnas inte ut. Man vet inte heller vad som sagts till barnen innan bandspelaren startades.  Det är lätt att få intrycket av att socialtjänsten i överhuvudtaget inte är särskilt intresserade över att höra föräldrars version eller att i överhuvudtaget ha någon kontakt med dem. 
  • Anonym (Kritisk förälder)
    Anonym (X) skrev 2024-06-22 22:10:57 följande:
    Verkar som du tror det är en konspiration mellan dagispersonalen, socialtjänsthandläggarna, polisen, psykologer mm. 
    Konspiration tror jag inte att de här, men ibland kan det bli en väldigt olycklig cocktail från folk som bara tror att de gör sitt jobb. En del vill nog lite väl mycket och hjälpa "rättvisan" en bit på traven. Det slutar inte alltid så bra, men oftast helt riskfritt för de inblandade då det saknas bevis. Rimligt att anta är väl dessutom att de skyddar varandra. De är ju väl medvetna om att det inte finns någon transparens i deras utredningar. Det går inte att belägga sanningshalten och trots att barnförhören bandas lämnas de inte ut pga sekretess. Sekretess mellan barn och föräldrar. Rätt sjukt skulle jag säga. 
  • Anonym (Kritisk förälder)
    Anonym (Beror på) skrev 2024-06-22 22:17:02 följande:
    Därför att jag har viss insikt i soc rutiner kring sådant här, från flera olika håll. Det stämmer att föräldrarna inte får höra inspelningarna men däremot hörs de av ett flertal andra personer, inte bara på soc utan även hos domstol, polis mm om det behövs. Om det hade begåtts så grova tjänstefel så skulle det tas omhand.
    Anonym (Kritisk förälder) skrev 2024-06-22 22:03:49 följande:
    Jag förstår faktiskt inte din logik. Om föräldrar som faktiskt begår de hemskheter du anspelar på. Skulle de vara mer benägna att erkänna de brotten om de hördes efter barnen blivit omhändertagna än innan? Varför det i sådana fall?
    Jag tycker absolut att förskolor kan anmäla, men de måste ju givetvis göra någon bedömning av vad som sägs. Men det största ansvaret faller ju ovillkorligen på socialtjänsten. 
    Soc håller endast samtal, inte förhör som kan likställas med de som sker hos polisen och inte heller med tingsrättsförhandlingar. Det är inte soc roll att gräva fram sanningen, bara så mycket information som de kan för att därefter sätta in åtgärder eller ta ärendet vidare. De måste inte ens tro på vad personerna berättar för att göra detta. Soc är ingen dömande instans heller på samma sätt som en domstol.
    Varför får föräldrarna inte höra inspelningarna? I det läget är det ju omöjligt för föräldrarna att kunna påverka barnet? Verkar nästan som att socialtjänsten vill dölja något genom att agera på det viset. Varför är det så hemligt?
    Vad menar du med att det inte är socialtjänstens roll att gräva fram sanningen? Det är väl det en sådan här utredningen borde handla om? Att bedöma huruvida föräldrarna är lämpliga som vårdnadshavare eller inte, men hur ska det ske om man inte ens vill inleda en dialog med dem, utan omhänderta barnen innan?

    Huruvida barnen i ett senare skede skall omhändertas med stöd av LVU eller inte är ju ett fall för Förvaltningsrätten, men de går ju näsan alltid på socialnämndens beslut. 
Svar på tråden Är det verkligen rimligt att SOC bara kan omhänderta barn hur som helst?