• Anonym (Förvirrad Fårskalle)

    Grejen med hijab

    Seriöst nu. Min fråga är saklig och jag önskar sakliga svar kring ett ämne som jag försöker greppa, men inte riktigt lyckas.
    Frågan uppstod när jag satt och scrollade bland klippen på en porrsajt. Kollade vad som fanns under kategorin "Arab" och hittade där en mängd grovporr med kvinnor som var helnakna sånär som på hijab. Jaha...? Är jag korkad som inte fattar grejen?
    Så jag googlade och kunde förenklat läsa mig till att hijab är ett plagg vars syfte är att hindra kvinnor från att väcka otillbörliga lustar hos män. Eh, ok? Detta belyste ju knappast frågan som uppstod kring porren. Tvärtom, det genererade ännu fler frågor.
    Mot bakgrund av detta vill jag gärna få klarhet i följande saker och jag vänder mig särskilt till dig kvinna som frivilligt väljer att bära hijab:
    Vad betyder hijab för en porrstjärna in action?
    Vad betyder hijab för någon som utöver den bär utmanande tajta kläder, tjocka lager smink, litervis med fillers och kilovis med fejkade ögonfransar (gatorna i min stad är översvämmade av just detta).
    Vad betyder hijab för någon som frivilligt bär den i ett land där man inte måste? Vad skyddar den dig ifrån här i Sverige?
    Hur viktig är hijab i relation till att vara anställningsbar, och varför?
    Men främst av allt:
    Vad betyder hijab på ett femårigt barn???
    Tack på förhand!
  • Svar på tråden Grejen med hijab
  • Gullvivor
    Anonym (Förvirrad Fårskalle) skrev 2024-05-14 23:00:52 följande:

     



    Visst var det otydligt, detta har jag redan tillstått. 


    Gruppen jag har i åtanke är mest unga svenskfödda MENA-tjejer, med mycket starkt fokus på sitt utseende och sexuella utstrålning. Det är tydligt att de inte har någon sedesam agenda med sin hijab och det är klart att man då blir nyfiken på varför den är så förbaskat viktig att bära ändå.


    Och ja, jag undrar en faslig massa annat också, men du känns inte som den rätta att vända sig till. Men tack ändå.


    Varför inte då? 

    Du får ju ge exempel på denna "sexuella utstrålning" du syftar på, för det du tar upp i trådstarten med fillers, smink, tajt klädsel och lösögonfransar tolkar inte jag som någon "sexuell utstrålning"? En del av detta är så djupt inrotat i Mellanösternkultur (dvs starkt fokus på utseende osv) så det är inget konstigt på så sätt, förutom att det går emot Islams syn på modest klädsel & kyskt beteende.

    Kvinnor som bär slöjan på detta vis började inte automatiskt med dessa saker samtidigt, utan troligtvis har de klätt sig så/sminkat sig så innan de började med slöjan och successivt kommer anpassa klädseln efter slöjan med tiden. 

    Och gällande din fråga om varför det är så "förbaskat viktigt" att bära den ändå så ska man inte jämföra synder sådär. "Jag bär slöja men sminkar mig, kan lika gärna ta av mig den då. Nu bär jag inte slöja vilket är haram, då kan jag lika gärna klä mig i kläder som visar hud.. och sluta be osv". Det där är satans viskningar.
  • Anonym (CB)
    Anonym (Förvirrad Fårskalle) skrev 2024-05-15 09:58:05 följande:
    Stämmer ju väl, allt du säger.
    Men när västerländska kvinnor drog på sig den korta kjolen, så droppade de huvudduken, vilket känns mer logiskt än att behålla den på,

    Den där biten fattar jag inte. När slöjan upphör att vara en symbol för anständighet, vad övergår den i att vara då?
    Det känns logiskt för oss, men inte för dem. Det är väl bara att acceptera att vi är olika och har olika utgångspunkt och livssyn tänker jag. 

    Jag kommer aldrig vara muslim eller buddhist eller något annat heller än bara mitt vanliga jag. På samma sätt kommer de aldrig att bli som vi. Jag tror att vissa tänker att de längtar efter att bli som vi, för vi är bäst eller har mest rätt. Så är det inte, de har sina egna idéer och har ingen strävan att bli något annat än de är. 

    Vissa saker kan man inte förstå 100% och det är okej. Så länge ingen försöker kringgärda mitt liv med regler och respekterar mitt sätt att leva. 
  • Anonym (Förvirrad Fårskalle)
    Anonym (S) skrev 2024-05-15 09:44:59 följande:

    Sexualiseringen av barn görs i hela samhället ofta med hänvisningen att skydda barnen. Det handlar absolut inte bara om hijab på yngre flickor.

    När jag var liten sprang barn ofta nakna på stränder. Jag minns att vi till och med sprang nakna på dagis i vattenspridaren. Det var inget konstigt. Vi var ju barn.
    Det är något man knappt ser längre, knappt i de egna trädgårdarna och nakna barn på förskolegården skulle bli anmält illa kvickt.
    Barn och nakenhet är väldigt laddat..På sina ställen i exempelvis USA får barn inte byta om på stranden utan det kan resultera i böter och till och med orosanmälan.

    Varför? Jo för att det finns en rädsla att pedofiler ska titta på dem, ta bilder etc och barns kroppar blir därför skylda som skydd för dem. Precis som hijaben-då hår och hud är väldigt sexuellt laddat i det muslimska sättet att se på kroppar. Det är för att skydda barnen men blir på samma gång en form av tidig sexualisering av dem...
    Ett annat exempel är skillnaden i bad/underkläder mellan flickor och pojkar. Mer och mer kommer det bikinis och bhar för väldigt unga flickor, ja till och med bebisar...det finns en föreställning att överkroppen på flickor måste skylas för att det en dag kommer finnas bröst där...

    Det är så lätt att tänka att hijaben är en form av kvinnoförtryck och att det är hemskt att unga flickor tvingas till detta så tidigt och samtidigt blunda för annat som sker helt naturligt runtomkring.


    Du har en poäng,


    Det vettiga kanske vore att sätta hijab på samtliga flickor då, så är vi på den säkra sidan. Speciellt med tanke på att vår befolkning i allt högre grad består av en manssort som tydligen får svårt att kontrollera sig vid åsynen av hår.

  • Anonym (Kim)

    Hijaben fyller en funktion för kvinnan som bär den. En del ser den som förtryck medan andra som en trygghet. Du reagerar på dubbeltydigheten i att bära hijab och samtidigt bära tajta kläder. Plus ett ton spackel. De tjejerna gasar mig på med det de kan. Tror inte du ser en tjej med hijab samtidigt som ett väldigt urringat linne och benlösa shorts. Täcker dig om än tajt. Spacklet blir tjock för de har en lite yta att uttrycka sig på - bara nyllet. Ändock är det mest sexuellt laddade håret. I den kulturen. Flickor börjar med hijab när de får mens och kliver in i kvinnolivet. 


    Kan det vara så att du är störd över att hijabbärarna inte är fullt ut traditionellt klädda? Är det just hijab du reagerar på eller på kvinnor som klär sig väldigt utmanande? Sexualitet har i alla tider försökt förtrycktas. Speciellt kvinnors. Det har alltid belagts med skam och skuld. 

  • EnAnonumius
    Anonym (Förvirrad Fårskalle) skrev 2024-05-15 09:19:09 följande:
    Motfråga:
    Klarar du inte att läsa ett inlägg där bl.a. porr omnämns, utan få hela inlägget att handla om bara det?
    Jag är knappast ensam om att kritisera dig om porren i din trådstart. Så försök inte med den. Då majoriteten av din TS handlar just om hur du porrsurfade, och hur du hade hitta nakna kvinnor med slöja, när du porrsurfade och ställde frågor kring porrstjärnorna med hijab som första fråga liksom...

    Så skyll inte i från dig på andra, att "få hela inlägget att handla om porr" när du själv lade fokus på porren i din TS.

    Som sagt du får svar som du ropar.

    Som sagt svara på min fråga..
    Kunde du inte undra kring hijaben utan att lägga fokus på porren?
    Gick det inte att tänka till först?


    Så som man känner sig själv, så känner man ALDRIG andra.
  • Cathariiina

    Angående hijab på porrstjärnor, så kanske det handlar om det förbjudnas lockelse? Precis som att vissa tänder på porr som handlar om nunnor och katolska präster. Det skulle inte förvåna mig om det var speciellt muslimska män som använder den typen av porr. Jag kan inte se att en svenne som har dessa kvinnor omkring sig varje dag här i Sverige, kan tycka att det är så lockande.

    Ja, jag undrar också hur de kvinnor tänker, som bär olika typer av traditionella muslimska tygsjok, och samtidigt är mer sminkade än vad jag någonsin har varit, och med ögonfransförlängningar o.s.v.. Ibland ser man t.o.m. tjejer i huvudduk - men med kort kjol och/eller djup urringning. Då blir det ju lite SYNTAX ERROR... Min gissning är att de antingen a) är helt j-la dumma i huvudet, eller b) ser huvudduken som en markering för grupptillhörighet, men har slutat att bry sig om dess egentliga syfte (att förhindra att män får syndiga tankar). 

    Angående hijab på små flickor, så finns det väl tre förklaringar, a) de är på riktigt rädda att de omgivande männen ska lockas av flickorna om de inte har på sig detta,  b) de ser det som tradition och markering av grupptillhörighet, och c) det är inte egentligen nödvändigt (som de ser det) att ha hijab på så små flickor, men de är rädda för att det ska bli svårare att få flickan att börja använda ett helt nytt plagg i puberteten, om hon inte vänjer sig vid det redan som liten.

  • Anonym (Förvirrad Fårskalle)
    EnAnonumius skrev 2024-05-15 10:24:22 följande:
    Jag är knappast ensam om att kritisera dig om porren i din trådstart. Så försök inte med den. Då majoriteten av din TS handlar just om hur du porrsurfade, och hur du hade hitta nakna kvinnor med slöja, när du porrsurfade och ställde frågor kring porrstjärnorna med hijab som första fråga liksom...

    Så skyll inte i från dig på andra, att "få hela inlägget att handla om porr" när du själv lade fokus på porren i din TS.

    Som sagt du får svar som du ropar.

    Som sagt svara på min fråga..
    Kunde du inte undra kring hijaben utan att lägga fokus på porren?
    Gick det inte att tänka till först?

    Jag upplever att det finns mycket obegriplighet och motsägelser i användningen av hijab. 


    Porrscenen var kul att nämna för att den där motstridigheten verkligen visades upp i sin mest extrema form, en total paradox.


    Jag ser lightvarianter på denna paradox överallt. Det föranleder mig att fundera kring hijabs betydelse, för den är tydligen väldigt viktig. Varför skulle annars halva Malmös befolkning bära den, frivilligt eller ofrivilligt?

    När slöjan inte längre står för kyskhet, vad står den för då? Det är väl sammanfattningen av min undring.

    Om du fortfarande vill envisas med att det var porr jag ville fokusera på så kan jag naturligtvis inte hindra dig. Men mina försök att förklara upphör här iaf.

  • Anonym (Förvirrad Fårskalle)
    Cathariiina skrev 2024-05-15 10:31:11 följande:

    Angående hijab på porrstjärnor, så kanske det handlar om det förbjudnas lockelse? Precis som att vissa tänder på porr som handlar om nunnor och katolska präster. Det skulle inte förvåna mig om det var speciellt muslimska män som använder den typen av porr. Jag kan inte se att en svenne som har dessa kvinnor omkring sig varje dag här i Sverige, kan tycka att det är så lockande.

    Ja, jag undrar också hur de kvinnor tänker, som bär olika typer av traditionella muslimska tygsjok, och samtidigt är mer sminkade än vad jag någonsin har varit, och med ögonfransförlängningar o.s.v.. Ibland ser man t.o.m. tjejer i huvudduk - men med kort kjol och/eller djup urringning. Då blir det ju lite SYNTAX ERROR... Min gissning är att de antingen a) är helt j-la dumma i huvudet, eller b) ser huvudduken som en markering för grupptillhörighet, men har slutat att bry sig om dess egentliga syfte (att förhindra att män får syndiga tankar). 

    Angående hijab på små flickor, så finns det väl tre förklaringar, a) de är på riktigt rädda att de omgivande männen ska lockas av flickorna om de inte har på sig detta,  b) de ser det som tradition och markering av grupptillhörighet, och c) det är inte egentligen nödvändigt (som de ser det) att ha hijab på så små flickor, men de är rädda för att det ska bli svårare att få flickan att börja använda ett helt nytt plagg i puberteten, om hon inte vänjer sig vid det redan som liten.


    Bravooooo, TACK!


    "Syntax error" är en perfekt sammanfattning av det som pågår i mitt huvud. Kunde inte sagt det bättre själv.

  • Anonym (Förvirrad Fårskalle)
    Anonym (Kim) skrev 2024-05-15 10:22:35 följande:

    Hijaben fyller en funktion för kvinnan som bär den. En del ser den som förtryck medan andra som en trygghet. Du reagerar på dubbeltydigheten i att bära hijab och samtidigt bära tajta kläder. Plus ett ton spackel. De tjejerna gasar mig på med det de kan. Tror inte du ser en tjej med hijab samtidigt som ett väldigt urringat linne och benlösa shorts. Täcker dig om än tajt. Spacklet blir tjock för de har en lite yta att uttrycka sig på - bara nyllet. Ändock är det mest sexuellt laddade håret. I den kulturen. Flickor börjar med hijab när de får mens och kliver in i kvinnolivet. 


    Kan det vara så att du är störd över att hijabbärarna inte är fullt ut traditionellt klädda? Är det just hijab du reagerar på eller på kvinnor som klär sig väldigt utmanande? Sexualitet har i alla tider försökt förtrycktas. Speciellt kvinnors. Det har alltid belagts med skam och skuld. 


    Jag tror att jag mest av allt stör mig på att inte förstå hijabens existensberättigande.
  • Xenia

    Alla dom bär hijab gör det inte av eget val. De gör det för att föräldrar/släkten/maken förväntar sig/kräver det.  Eller för att visa sin grupplojalitet. Typ 'Jag är muslim och det är jag stolt över'.

    Så jag springer motsättning i att vara sminkad och bära hijab. Tonårstjejer att kan f ö ha satt på sig sminket i skolan och tagit bort det innan de gått hem.

Svar på tråden Grejen med hijab