Inlägg från: Bejje |Visa alla inlägg
  • Bejje

    Tesla konflikten

    Trast skrev 2023-12-16 00:16:49 följande:
    Det beror ju från vilken synvinkel man betraktar det. Det är ju en form av utpressning att vädja till folks desperation att ha ett arbete till en relativt låg lön också. För att sen förvänta sig att staten ska styra upp folks låga löner med eventuella bidrag.

    Det är ju det som är konsekvensen. Tesla vill att pengar ska slussas ut från Sverige. Kan inte se någon vinst för Sverige om arbetarna nekas kollektivavtal.
    Gällande Teslas löner och försäkringar etc så har vi ännu inte fått höra något om detta i konflikten. IF Metall hävdar att de anställda får bättre villkor om de tecknas kollektivavtal, men utan att faktiskt ta upp vad de anställda har idag och vad de erbjuder istället. De måste ställas sida mot sida så att vi får reda på hur det faktiskt ligger till. Bara det faktum att man inte hört ett ord om det får mig att tro att metall inte vill ta upp det, för de vet att Tesla har bra avtal och villkor, normala löner osv.

    Jag spekulerar bara, men det känns så. Också det faktum att typ 90% av de anställda inte strejkar får ju också en att tro att nästan alla är nöjda som det är.
  • Bejje
    Trast skrev 2023-12-16 01:00:37 följande:

    Poängen med fackförbund är ju att jämna ut maktbalansen. Skulle de inte finnas så har företagen all makt. 

    Vad är alternativet? Ska det lagstiftas med olika löner inom olika fack? Ska en sakkunnig utröna lönerna? Strejk är ju ett självreglerande system, till slut så fattas en överenskommelse och alla blir nöjda.


    Ska Svenska pengar slussas ut från landet i stället för att konsumeras inom landet? Hur ska staten reglera det om fackförbunden upphör?


    Jag tycker att facken ska dö ut och det ska lagstiftas istället.
    Sen när det kommer till löner så löser marknaden det själv. Finns stort behov av mekaniker och skulle någon arbetsgivare erbjuda mycket lägre lön än vad andra erbjuder, så kommer ju de duktiga och hårt arbetande att söka sig till en annan arbetsgivare som ger bra betalt.

    Kvar blir då skräpet,de som är oeffektiva, slöa och har dålig kompetens. Inget företag vill ha de dåliga,så därför kommer de automatiskt att bli tvingad att höja lönerna för att attrahera bra arbetskraft.
  • Bejje
    Anonym (Mannen) skrev 2023-12-16 21:08:29 följande:
    Problemet med det är att det skapar ett samhälle med större klyftor vilket forskning visar är sämre på många olika sätt. Det är dåligt för miljön, det är dåligt för hälsan, det är dåligt på att motverka brott, det är dåligt på att klara av samhällskriser, osv. 
    Fast som arbetsgivare är det ju så klart fullt naturligt att man vill ha duktiga och effektiva anställda som gör företaget framgångsrikt.

    De som inte är så duktiga, kan i många fall göra något åt det om de bara vill. De kan jobba hårdare, de kan utbilda sig eller på annat sätt göra sig mer attraktiv att anställa.

    Sen har vi ju såklart de med handikapp eller liknande. De bör söka sig jobb som de kan utföra effektivt ändå trots sitt handikapp.

    Kanske man får inse att om man har en "dålig arm" t.ex. så kanske man inte ska vara mekaniker då man troligen är mycket mer effektiv med två bra armar och händer, men det kanske finns många andra yrken där det spelar liten eller ingen roll.
  • Bejje
    Trast skrev 2023-12-17 15:23:43 följande:
    Så du vill ha en statlig styrning i stället? 
    Tar vi Musk som exempel så har han gjort twitter till en arbetsplats där de människorna med mest kompetens har flytt. Finns inga incitament att höja lönerna om resten av branschen har låga löner.

    Jag tror på en form med så lite statligt inflytande som möjligt. Alla såna typer av toppstyrning brukar misslyckas. (Se kommunisterna i kina som gjorde så att massvält initierade t ex)  även toppstyrning inom företag är negativt. Det är bättre att skapa incitament och trivsel för att göda produktiviteten.

    Twitter, numera X,är ett perfekt exempel på ett företag där man slösade bort onödiga resurser, folk var lata och fick allt de ville ändå.

    Musk tog väl bort 2/3 av personalen direkt och företaget fungerar lika bra eller i min mening bättre. Han tog bort alla som inte meningsfullt bidrog till företaget, samt alla som inte kunde acceptera yttrandefrihet.

    Fanns ju väldigt många vänsterstyrda "woke minded" personer på det företaget som säkerligen tyckte att yttrandefrihet finns bara om de själva accepterade den.


    Musk vill ha riktig yttrandefrihet på X, så han gjorde sig av med allt pack som inte vill ha det.

    Men tillbaka till början av ditt inlägg. Ja jag tror att facken har spelat sin roll, men är överflödiga idag. De har gjort stor nytta för Sverige, men idag tror jag inte längre att det finns någon nytta. De gör däremot mycket skada som vi ser nu med Tesla.

  • Bejje
    Anonvm skrev 2023-12-26 23:17:20 följande:
    En mycket vanlig åsikt, hos de som inte löpt tanken ut...

    Fackens betydelse på den svenska arbetsmarknaden menar jag istället ändrat skepnad på senare tid...

    Det kommer alltid behövas en motpol till "kapitalet" och arbetsgivarna på arbetsmarknaden. Om ena sidan sitter med all makt så uppnås aldrig någon form av balans.

    När vi idag lär oss om den fackliga kampen så handlar det till en början om rent vidriga slavliknande förhållanden som motarbetades genom sammanhållning och solidaritet, arbetarna höll varandra om ryggen och kunde visa upp en enad front mot arbetsgivarna. Detta ledde till att arbetarna fick större makt och därmed kunde börja ställa krav på arbetsförhållanden och löner....

    Nu är allt detta sen länge historia, vi har här haft det väldigt gött väldigt länge...
    Så pass att väldigt mycket nu tas för givet och självklarheter...

    Men kurvan är bruten, facken blir inte längre starkare, arbetsförhållandena och lönerna blir inte längre bättre o bättre. Det har redan börjat gå åt fel håll....

    Kampen som fackförbunden drivit genom historien är lätt att ställa sig bakom, folk blev utnyttjade och behandlade som skit, de knöt band och kämpade tillsammans. De vann mark och nådde ständigt nya och högre mål.

    Det fackliga arbete vi ser framför oss idag är inte lika "sexigt", det handlar inte längre om att få bättre villkor, mer makt, mer inflytande, eller mer betalt.
    Det handlar idag enbart om att försvara det vi har, det som de som kom före oss kämpade sig till.

    Får de fräcka "ny-tänkarna" som Elon musk eller "gig-företagen" sin vilja igenom är vi mycket snart tillbaks på ruta 1 och 1800-tal när det gäller anställningsvillkor igen.
    Gemene man vägrar att inse detta o viftar hånfullt bort det.

    Personligen tror jag att vi kommer behöva tappa en hel del av det som vi idag ser som självklarheter gällande anställningsvillkor innan den stora massan börjar vakna upp och inse vad som håller på att hända.... O då ställa sig frågan "varför gör ingen nått för att stoppa detta?"....

    Jag tror du har fel. Jag tror vi har kommit så långt i hanteringen av arbetsmarknaden att jag tror allt kommer sköta sig självt.

    Vet inte om jag skrev det i denna tråd eller någon annan, men jag tänker som så, att om något företag får för sig att erbjuda låga löner och dåliga villkor, så kommer de inte få kompetent personal. 


     


    Tänker på alla branscher, men kanske numer aktuellt, verkstadsbranschen. Om någon som Tesla skulle erbjuda mycket sämre löner och villkor så kommer det leda till att folk säger upp sig, byter till andra företag som erbjudet bättre löner och villkor och Tesla skulle då bara få bottenskrapet, de sämsta kvar som ingen annan vill ha.


    Tesla är dock kända för motsatsen, att de attraherar de absolut bästa. Skulle det vara sant att Tesla har låga löner och dåliga villkor så kommer det lösa sig själv, d.v.s det kommer straffa Tesla som blir av med sin personal och får okunniga och okompetenta anställda.


    De allra flesta människor strävar efter att få mer i lön och mer i lön får man om man jobbar hårt och är duktig och är man just det så kan man lätt byta till ett mer välbetalt jobb eller som har bättre villkor.

  • Bejje
    Trast skrev 2023-12-27 00:06:00 följande:

    Som jag förstått så fungerar x betydligt sämre än förut. Sämre ekonomi och faktiskt sämre yttrandefrihet då den översvämmas av falsk information. 


    Du tycker facken har spelat ut sin roll. Föreställ dig att arbetare inte har ett annat val att arbeta för en förhållandevis låg lön i stället. Behöver inte vara fel egentligen. Arbetarna i Sverige kanske behöver tjäna mindre? (Så länge det inte influerar skattepengen förstås) nackdelen är ju att pengarna då slussas ut från Sveriges gränser i stället. Det är väl den största förlusten som jag ser det. I dag så sköter ett organiserat fackförbund att det inte inträffar i samma nivå. Eller ska företagsskatten höjas?


    Om företag lämnar Sverige så är det primärt för att vi har för höga skatter här. Sverige har väl bland de högsta skatterna i världen, inte konstigt att det är svårt att få företag att inte migrera när nästan alla andra länder har lägre skatt.

    Det finns länder i världen som har halva skattetrycket av vad Sverige har. Hur kan man konkurrera med det?

    Vet inte vad Schweiz har idag, men för många år sedan så lång dom ungefär på halva Sveriges skatt för inkomstskatt. Det var alltså 50% eller halva skatten av vad Sverige har.

    Det får ju Sverige att låta som en utsugarstat eller med andra ord kommuniststat.

    Varför ska man lägga företag här? Mycket bra fråga, finns inget bra svar.

  • Bejje
    Trast skrev 2023-12-27 00:11:06 följande:
    Jag tror absolut att folk kommer att acceptera lägre löner. Se på andra branscher där låga löner är ett faktum.

    Problemet som jag ser det är ju att pengarna som skulle gått till konsumtion inom Sverige flyttar ut från landet. Dvs landet blir fattigare utan fackförbundets kamp.

    Klart folk kan acceptera låga löner, men då är det för att dom är dåliga, inkompententa eller använd valfritt annat uttryck för att de är dåliga.


    Det är min mening i det hela. De dåliga får sämre lön, de med bra kunskaper och som jobbar hårt får högre löner. Hur kan det vara något dåligt? 

    Kunskap och arbetsmoral ska väl belönas? Någon som är emot det?

  • Bejje
    Trast skrev 2023-12-27 00:57:55 följande:
    Om alla i motorbranschen tvingas acceptera en låg lön så hamnar lönerna i branschen på en låg lön. Det är klart att det alltid kommer att finnas tillräckligt med kompetent arbetskraft för det. Vad spelar det för roll om en duktig arbetare får några hundralappar i lön i jämförelse med en dålig arbetare. Du lägger alltför högt tilltro till lönesystemet. 

    Jämför med en lågt avlönad grupp, exv undersköterskor. Där stannar pengarna inom landets gränser oavsett vilken lönenivå de ligger på (i princip). Skulle arbetarna inom motorindustrin ha samma nivåer på lönerna så slussas pengarna ut från landet. Sverige blir fattigare. Inom undersköterskebranschen så finns däven där dåliga/ bra arbetare. Det spelar ingen roll. Du kommer inte att få en bättre lön för det som undersköterska, även om du byter jobb.

    Det är den självklara konsekvensen.

    Problemet med undersköterskor är att det är regionalt eller landstingsbetingat om man använder gamla uttryck.

    Samma med kommunala diton. Hade det varit mer privata företag inom branschen så hade det sett annorlunda ut.

    Ja det finns låglöneföretag som sysslar med vård som borde skämmas som har både tvivelaktiga löner och vården i sig, men det är det som är det fina, de kommer gå under för att de är för dåliga, så ingen kommer vilja jobba för dom och ingen vill ha vården hos dom för att de är för dåliga.


    Med andra ord, marknaden säger vad man vill ha och det man inte vill ha kommer gå under.

  • Bejje
    Trast skrev 2023-12-27 21:20:51 följande:
    Ja, marknaden säger vad den vill ha. Finns inte fackförbunden för motorbranschen så kommer lönerna att vara lägre i det stora hela. Jag kan tänka mig att en yrkesarbetande undersköterska drar ett liknande lass som en yrkesarbetande inom motorbranschen. Ändå skiljer sig lönerna åt så pass. Det betyder ju att det du förutsätter om en självreglerande marknad där duktiga arbetare belönas är en helt fiktiv bild. Det handlar mer om en lönesättning där individ a som är duktig får ett lönepåslag på 300 kr i jämförelse med individ b. På samma sätt som undersköterskebranscen ser ut. Hade ingen velat jobba för låglönevårdföretag så skulle de ju ha gått under vid det här laget. Men det gör dom inte, för det finns alltid arbetare.

    Jag har egentligen inget emot att yrkesarbetare ska ha låga löner. Det är först när pengarna rinner ut från landet jag reagerar. Sen så tycker jag inte att deras krav på kollektivavtal är orimligt. Vad tycker du om deras begärda avtal? Tycker du det är orimligt?

    Nu jämfört du olika yrken. Går inte jämföra löner mellan två helt skilda yrken.
    Är krav på kollektivavtal rimligt för t.ex. Tesla? Absolut! OM de flesta anställda står bakom det, men vad jag läser så är det bara några få, inte ens 10% kanske 5% som står bakom strejken, så då säger jag nej.


     


    Skulle 51% av de anställda vara med på strejken och kräva kollektivavtal så skulle jag säga ja, då ska de ha kollektivavtal.


    Tycker nog demokrati ska råda även bland företagen i det här fallet.

  • Bejje
    Anonvm skrev 2024-01-03 23:43:48 följande:
    Med din modell så är det bara att enbart anställa T.ex rumäner och bulgarer som anser att 10.000:-/mån är bra betalt för att jobba 60tim/vecka..... Inget jobbig tjafs om övertid eller scheman, eller ledigt på röda dagar o sånt trams, störtskönt läge för en arbetsgivare helt enkelt....

    Det finns ganska mycket tankeverksamhet bakom utformningen av "den svenska modellen".
    Så om 90% är emot kollektivavtal och anser att Teskas modell är bättre och 10% tycker att den är skit så ska Tesla ge upp och teckna kollektivavtal för att 10% vill det?
  • Bejje
    Anonym (Q) skrev 2024-01-04 15:31:57 följande:
    Kanske för att vi ligger långt framme vad gäller t ex säkerhet. Du gnällde i en annan tråd på polska långtradare som kör utan vinterdäck och ställde till olyckor. Men nu försvarar du alltså dessa företag. Det är ju så det blir när man inte har har regler och vinsten kommer först.
    Säkerhet är ett väldigt brett begrepp, det får du nog utveckla.
    Polacker får gärna komma hit med sina lastbilar om det blir billigare för företagen, men då tycker jag att företagen får ställa lite krav också som att de har bra däck som uppfyller mönsterdjupet samt har lämpliga vinterdäck under vinterhalvåret.
  • Bejje
    Anonvm skrev 2024-01-05 18:47:48 följande:
    Det är ju frivilligt? Bevisligen är det ju inte tvingade, då hade ju aldrig situationen uppstått.

    Men det är ju också frivilligt för de fackligt anslutna företagen att arbeta åt/med de som väljer att stå utanför.
    Japp, Tesla visar allvar med att poängtera att det är frivilligt.
    Det har nu klarat sig rätt fint under 2 månaders strejk, men deras leveranser inte bara fortgår, utan ökar trots strejken.

    Tror nog IF Metall får lägga i några växlar till om de på allvar tänkt förstöra livet för Tesla. Än så länge har de inte lyckats.
  • Bejje
    Anonvm skrev 2024-01-03 23:43:48 följande:
    Med din modell så är det bara att enbart anställa T.ex rumäner och bulgarer som anser att 10.000:-/mån är bra betalt för att jobba 60tim/vecka..... Inget jobbig tjafs om övertid eller scheman, eller ledigt på röda dagar o sånt trams, störtskönt läge för en arbetsgivare helt enkelt....

    Det finns ganska mycket tankeverksamhet bakom utformningen av "den svenska modellen".

    Det mestamedden svenska modellen har varit bra för Sverige, helt klart, men nu börjar just facken överspela sin roll.

    Det är som sagt frivilligt att ingå kollektivavtal, men det är också tyvärr lagligt för facken att gå över lik för att tvinga företaget att teckna kollektivavtal.

    Varför ska det både vara frivilligt men tvingande på samma gång?


    T.ex. om en säljare ringer dig och ber dig teckna en försäkring hos deras försäkringsbolag så är det ju frivilligt för dig att ta den. Men vad skulle du tycka om de inte accepterar ditt val och börjar förstöra saker i ditt liv? Kanske använder sina kontakter inom kollektivtrafiken för att få dig blockad där så du inte kan reda med buss eller tåg?

    Kanske de kontaktar sina kontaktter på postnord som gör att dina paket och brev alltid blir försenade eller kommer bort. Kanske de ser till så att eventuella köer du står i kö till, om det så är bostad eller vad det nu kan vara blir tre gånger så lång, med mera med mera....

    Det hade ju varit ofantligt kriminellt, men det är just sådant som facket sysslar med för att vinga företagen i att teckan det där frivilliga avtalet.

  • Bejje

    Edit: Stavfel skylls på Familjelivs omoderna forum som inte för 10 år sedan hade stöd för att redigera inlägg, men ännu idag inte har sådana "moderniteter" som andra hade i slutet av 90-talet.

Svar på tråden Tesla konflikten