![AmLiLaDa](/bundles/flmuser/images/default_avatar_th.png)
-
-
Svar på tråden Bjuden på mat man inte bör äta?
-
Det dog också fler barn förr så what?s your point?Anonym (Annie) skrev 2023-10-27 13:39:37 följande:
Tur att sådan rädsla inte fanns när en annan fick barn för 50+ år sedan
Är du likadan med all vetenskap? Man får absolut inte gå framåt och få mer kunskap även om det räddar barn från att dö eller födas med missbildningar?
Det är väl snarare tur att vi vet mycket mer idag om vad som är farligt eller inte farligt för de foster vi bär på, så att de kan få födas friska? -
Snarare tur att så pass många barn ändå klarade sig torts att man utsatte dem för en massa risker man inte kände till.Anonym (Annie) skrev 2023-10-27 13:39:37 följande:
Tur att sådan rädsla inte fanns när en annan fick barn för 50+ år sedan
Menar du att det är negativt att man idag har kunskaper som kan rädda liv och undvika allvarlig sjukdom? Gäller det i så fall alla kunskaper och medicinska framsteg? -
Är det alltså kall chark?
Om den är tillagad som tex salami på pizza, i pastarätter osv går det bra men förmodar att du får charken kall. -
Enkel och socialt smidig lösning!Dexter dot com skrev 2023-10-27 12:33:08 följande:
Ring och säg att dina magproblem har blivit värre och du tar med egen mat.
-
Ät lite. Du skadar INTE ditt foster pga en gång.
Ätit chark, blåmögelost, druckit 1 nocco om dagen under hela min graviditet även blodpudding.
Är i v 29 nu med en alldeles frisk, pigg och utvecklad flicka.
Jag har också IBS så är du osäker, ta med egen mat eller ljug om att du mår skit å avboka. -
Anonym (Sara) skrev 2023-10-27 17:21:05 följande:
Ät lite. Du skadar INTE ditt foster pga en gång.
Ätit chark, blåmögelost, druckit 1 nocco om dagen under hela min graviditet även blodpudding.
Är i v 29 nu med en alldeles frisk, pigg och utvecklad flicka.
Jag har också IBS så är du osäker, ta med egen mat eller ljug om att du mår skit å avboka.
Så kan man ju inte tänka. Om det hade varit alkohol eller koffein så har du rätt, då spelar
mängden roll, men risk för listeria och toxoplasma har man varje gång man äter. För de allra flesta går det utmärkt, men har man otur så räcker det med en gång.
Jag åt själv båda chark, drack kaffe och åt lever, men skulle inte påstå för någon annan att det inte kommer skada fostret bara för att det gick bra för mig. Det kan vi helt enkelt inte veta.
-
Jag läste på ordentligt om listeria för många år sen när jag själv skulle ha barn.Anonym (vem) skrev 2023-10-27 13:17:56 följande:Man kan till exempel drabbas av Listeria som kan leda till missfall. Listeria kan finnas just i chark och opastöriserad mjölk/ost.
Toxoplasma kan leda till missfall eller fosterskador. Även toxoplasma kan finnas i charkprodukter.
Varför ska man utsätta sitt barn för risker om man vet riskerna och kan undvika dem?
Av de 400 eller så fall som skedde i Sverige då per år så drabbade absoluta majoriteten 65+ som ätit för gammal mat. Endast en enda person det året jag kollade var en gravid kvinna.
Alltså EN gravid av 100 000+ .
Det är 5-6 personer som blir slagna av blixten om året i Sverige så jag antar att du aldrig är utomhus då av rädsla för att det ska ske?
Jag fortsatte i lugn och ro att äta min chark.
Från Folkhälsomyndigheten nu:
Under 2022 rapporterades 125 fall av listeriainfektion motsvarande en incidens av 1,2 fall per 100 000 invånare (figur 1), vilket är något fler fall jämfört med 2021 (n=107). Majoriteten av fallen (92 procent) smittades i Sverige. Medianåldern var 79 år (spridning 0?96 år) och 54 procent av fallen (n=67) var kvinnor.
--
Sen har vi toxoplasma:
I Sverige sker årligen i genomsnitt cirka 114 000 födslar2 (Socialstyrelsen, 2019). Det innebär att det i Sverige uppskattningsvis föds ungefär 10 barn per år som är infekterade med toxoplasma, varav cirka 60 procent beräknas få symtom någon gång i livet (figur 1).14 Oct 2019
10 barn av 114k det blir 1 barn på 11 400.
Om man jämför risknivåer så:
Hälften av alla människor som föds i Sverige kommer statistiskt sett att någon gång i livet att skadas i en trafikolycka, och många svåra olyckor inträffar när man kör i arbetet.
Så jag antar att du aldrig kör bil då eller är nära en trafikerad väg, för det är ju livsfarligt på riktigt! -
För femtio år sedan - 1973 - var maten bättre och världen var annorlunda. Det fanns mycket annat att oroa sig för, men listeria och toxoplasmos var inte riktigt på listan.Anonym (vem) skrev 2023-10-27 13:51:14 följande:Snarare tur att så pass många barn ändå klarade sig torts att man utsatte dem för en massa risker man inte kände till.
Menar du att det är negativt att man idag har kunskaper som kan rädda liv och undvika allvarlig sjukdom? Gäller det i så fall alla kunskaper och medicinska framsteg?
Självfallet finns det ingen som tycker det är negativt med kunskap. Det har du själv hittat på. -
Dina siffror är helt irrelevanta. Det är så få gravida som drabbas av listeria för att så många följer råden och undviker chark och annat där det kan finnas. Hade gravida ätit som vanligt så hade det varit betydligt fler.Anonym (Statista) skrev 2023-10-27 18:32:00 följande:Jag läste på ordentligt om listeria för många år sen när jag själv skulle ha barn.
Av de 400 eller så fall som skedde i Sverige då per år så drabbade absoluta majoriteten 65+ som ätit för gammal mat. Endast en enda person det året jag kollade var en gravid kvinna.
Alltså EN gravid av 100 000+ .
Det är 5-6 personer som blir slagna av blixten om året i Sverige så jag antar att du aldrig är utomhus då av rädsla för att det ska ske?
Jag fortsatte i lugn och ro att äta min chark.
Från Folkhälsomyndigheten nu:
Under 2022 rapporterades 125 fall av listeriainfektion motsvarande en incidens av 1,2 fall per 100 000 invånare (figur 1), vilket är något fler fall jämfört med 2021 (n=107). Majoriteten av fallen (92 procent) smittades i Sverige. Medianåldern var 79 år (spridning 0?96 år) och 54 procent av fallen (n=67) var kvinnor.
--
Sen har vi toxoplasma:
I Sverige sker årligen i genomsnitt cirka 114 000 födslar2 (Socialstyrelsen, 2019). Det innebär att det i Sverige uppskattningsvis föds ungefär 10 barn per år som är infekterade med toxoplasma, varav cirka 60 procent beräknas få symtom någon gång i livet (figur 1).14 Oct 2019
10 barn av 114k det blir 1 barn på 11 400.
Om man jämför risknivåer så:
Hälften av alla människor som föds i Sverige kommer statistiskt sett att någon gång i livet att skadas i en trafikolycka, och många svåra olyckor inträffar när man kör i arbetet.
Så jag antar att du aldrig kör bil då eller är nära en trafikerad väg, för det är ju livsfarligt på riktigt! -
Fast VILL man inte äta något går det ju att undvika. TS har ju redan en ursäkt, IBS, och då fungerar det ju att förstärka den lite och säga att hon hellre tar med eget.Anonym (A) skrev 2023-10-27 12:45:18 följande:
Vad kan hända bebisen om man äter en portion?
Vad har hänt alla de bebisar som fötts utan att mamman avstått en massa olika livsmedel?
Varför ska hon tvinga sig att äta något som hon inte vill äta, som dessutom skulle kunna vara dåligt för hennes bebis? Tycker du att hon ska passa på att dricka ett glas vin också, eller?