ElaineBenes skrev 2023-07-30 21:11:44 följande:
Arbetsgivarens arbete med aktiva åtgärder
4 § Arbetsgivaren ska inom ramen för sin verksamhet bedriva ett arbete med aktiva åtgärder på det sätt som anges i 2 och 3 §§. Lag (2016:828).
5 § Arbetsgivarens arbete med aktiva åtgärder ska omfatta
1. arbetsförhållanden,
2. bestämmelser och praxis om löner och andra anställningsvillkor,
3. rekrytering och befordran,
4. utbildning och övrig kompetensutveckling, och
5. möjligheter att förena förvärvsarbete med föräldraskap.
Lag (2016:828).
Ur diskrimineringslagen kap 3 §5
Jo, arbetsgivaren behöver om det är möjligt vidta åtgärder för att underlätta för föräldrar att arbeta.
Men undrar som andra varför detta inte ens kom på tal innan du skrev kontrakt? Jag själv är småbarnsförälder och med begränsade möjligheter att vara flexibel med mitt schema men jag var övertydlig med det innan jag tackade ja till mitt jobb.
Som arbetsgivare hade jag även uppskattat om det var tydligt även från början. Om en av mina timanställda söker ett tjänst där de vet att både kvällar och helger förekommer utan att säga något skulle jag förutsätta att barnomsorg var ordnat. Inte vänta tills man får schemat med att säga något, tänkt så mycket tid arbetsgivaren lagt på ett schema för att sen behöva ändra det. Det påverkar ju hela avdelningens schema
Det stämmer. Men det är inte prövat hur långt den här skyldigheten sträcker sig. Inte på samma sätt som när man utgår från föräldraledighetslagen. Är det fler föräldrar i arbetsgruppen tex så kan man inte särbehandla vissa.
Särskilt inte om det är så som TS beskriver det och som du också är inne på. Att man varit timavlönad förut (och bör ha insyn i hur turerna/schemat ser ut) och sen efter att man skrivit på om en anställning - uppger att schemat inte kommer funka.
Bemanning och schemaplanering tar mycket tid.