• Sarcasmo

    Tjat och gnäll hos mamma men inte hos pappa?

    Jag har ett eventuellt laddat ämne som jag skulle vilja diskutera och se mig om där ute i cyberrymden om det är någon mer som har observerat detta eller har egna historier.
    Jag är en man och har en son på fyra år. Jag och mamman har separerat för ett bra tag sedan.
    Vi har en fin vänskaplig relation och vi har gemensamt lagt ner mycket tid och energi för att vi skall komma överens om saker som kläder, aktiviter, kalas, passning, vab osv. Fungerar hur bra som helst.
    Men det är en sak som är så himla tydlig när han är hos mig kontra när han är hos sin mor.

    Jag har ett ämne som kan vara känsligt, men jag skulle vilja diskutera det och höra om någon annan har observerat samma sak eller har egna erfarenheter av det. Jag är en man med en fyraårig son, och jag och mamman har separerat sedan en tid tillbaka.

    Vi har en bra vänskaplig relation och lägger ner mycket tid och energi på att komma överens om saker som kläder, aktiviteter, kalas, passning, VAB, osv.

    Det fungerar väldigt bra, men det är en sak som är väldigt tydlig för mig när sonen är hos mig jämfört med när han är hos sin mamma.
    Här kommer två exempel:

    Läggning:
        


    Hos pappa: När min son är hos mig, borstar vi tänderna, läser en bok, och sedan lägger vi oss tillsammans i sängen. Han somnar oftast på bara några minuter och sover stenhårt. Ibland vill han till och med somna själv. Han vaknar oftast på samma tid och är jätteglad.
    Hos mamma: När han är hos sin mamma, vill han ofta läsa flera böcker eller lyssna på flera ljudböcker, och han kämpar för att vara vaken.
    Han försöker leka, bråka eller busa, osv. Sedan somnar han efter allt mellan 30-90 minuter. Detta gör att han ibland inte vaknar i tid för förskolan och kan vara trött och sur på morgonen.
    Tjatet

    Hos pappa: När det uppstår situationer där min son vill ha en leksak, eller godis på en vardag, eller något annat som inte är möjligt just då, kan det uppstå bråk. Men jag upplever att vi löser situationen ganska snabbt, vanligtvis inom 5-20 minuter. Han återhämtar sig snabbt och skakar av sig besvikelsen. Vi har sällan något tjat, vilket jag är lite förvånad över, föräldrar prata jämt om att deras barn tjatar hål i huvudet på dem.
    Hos mamma: Här händer just det som jag nämnde tidigare, att han tjatar och tjatar, skriker och krånglar. Ibland ger mamma efter, vilket vi har pratat om och hon jobbar med. Men det mest uppenbara är när vi har gemensamma middagar eller liknande tillfällen, när både jag och mamman är närvarande. Då slutar han vanligtvis att tjata direkt om jag säger till, men inte om mamma säger till.

    Detta är naturligtvis empiriska studier, men jag har märkt denna trend hos flera vänner, bekanta och min egen son. Jag kan inte vara den enda som upplever detta. Därför har jag några frågor som jag vill diskutera, eftersom jag tycker att detta är intressant.

    * Finns det någon mamma där ute som inte upplever dessa problem, och i så fall, varför tror du att du inte har dem?
    * Har ni märkt att tjatet fokuseras mer på en förälder, och i så fall, varför tror ni att det är så?
    * Har detta främst att göra med att man är konsekvent eller är det något annat som spelar in för att undvika allt tjat?

    Dela gärna era historier och ställ gärna frågor tillbaka. Vad tror ni är nyckeln till att det finns en så stor skillnad mellan föräldrarna och vad kan man göra för att minska tjatet så mycket som möjligt?

    Mvh Sarcasmo
  • Svar på tråden Tjat och gnäll hos mamma men inte hos pappa?
  • blomman 2

    Svårt att säga vad det beror på att det blir så olika beroendes på vem sonen är hos. Jag är mamma ( ensamstående dessutom sedan födseln) och jag har nog upplevt en blandning av de båda exemplen du givit. När jag reflekterar över de situationer som har uppkommit så tror jag att jag sluppit mycket tjat genom att bara lita på mig själv och vara konsekvent kring det jag anser är det bästa för mitt barn och att mitt barn känner att jag inte kommer att ge vika och därmed inte känner att det är lönt att tjata. Sedan levde vi ett tag i en rätt stressig tid ( då jag bytte arbete och fick längre arbetsväg och dottern och jag fick mindre tid för varandra och tidigare mornar) och DÅ kom tjatet som ett brev på posten och jag förstod att dottern ville ha mer tid av mig och därav blev tex läggningarna längre och hon kunde också spela på mina känslor då mitt dåliga samvete lyste igenom. Jag gick ner i arbetstid och genast kom vi in i normala ( för oss) rutiner och mindre tjat. Så jag tror med facit på hand att vi omedvetet signalerar till barnen var vi står i olika dilemman och hur de agerar efter det. 

  • Anonym (Doris)

    Nej, så är det inte här. Oftast lyssnar barnet mer på mig än på pappa. Extremt sällan med protester och de som kommer löser vi ganska snabbt. Ibland har totala härdsmältor kommit men inte sprunget ur en specifik händelse utan allt sammantaget har blivit för mycket kombinerat med trötthet.

    Att barn uppför sig olika för respektive förälder är inte konstigt, varje relation är unik och vi agerar olika beroende på hur relationen ser ut. Därmed inte sagt att relationen är bättre eller sämre än den andra, bara annorlunda. Om mamman upplever problem i relationen så är det upp till henne att förändra denna, du kan stötta men inte tala om vad hon ska göra om hon inte uttryckligen ber om sådana råd.

  • Sarcasmo
    Norrländskan123 skrev 2023-04-02 09:05:44 följande:
    Tjat och gnäll hos mamma men inte hos pappa?

    En anledning kan vara att barnet är mest bekväm med sin mamma. en annan kan vara att barnet vet att mamman ger med sig.

    ex brukar ju barn ?sköta sig? med tex mormor och morfar medans föräldrar upplever barnet som mer stimmigt. för att barnet känner sig mer bekväm med föräldrarna. Samma gäller när man sätter gränser och säger nej. barnet har lättare att ?lyssna? till tex mormor och morfar men inte till föräldrarna.


    Det kan absolut vara så att han är mer bekväm med sin mamma, vilket är något jag har tänkt på.

    Jag arbetar mycket med att prata om känslor, eftersom jag själv är mycket emotionell jämfört med det "manliga" snittet, eller vad man ska kalla det.
    Jag använder mig av "rit-prata" och teckenspråk för att visa känslor när orden inte räcker till. Jag har märkt att min son gillar det.

    Som person är jag mer bestämd och konsekvent än hans mamma, vilket skapar skillnader mellan oss, naturligtvis.

    Tack för ditt svar
  • Sarcasmo
    sextiotalist skrev 2023-04-02 09:10:25 följande:

    Tjat har aldrig fungerar varken för mig eller sambon. Däremot kunde sonen argumentera så kunde vi ändra oss.
    Nu har sonen flyttat hemifrån sedan flera år. Men jag har blivit slasktratten, som om jag skulle kunna lösa problem med krånglande bussar, dåligt väder etc, jag säger ifrån och ibland ordentligt.
    Sambon slipper sådana samtal.
    Jag fixade läggningen bäst. Ofta trasslade det rätt sällan och då var det nog jämnt fördelat mellan oss föräldrar 


    Underligt hur det är kan ändra sig på det sättet, tack för att du delar med dig.
    Eftersom han är så liten förstår jag att detta kommer förändras flera gånger.
    Känns skönt att reflektera och höra hur andra har det, tack!
  • Sarcasmo
    Anonym (K) skrev 2023-04-02 09:36:09 följande:

    Är han rädd för dig när du säger till honom, och därför inte krånglar?
    Min son vill hellre vara hos mig än hos sin pappa och lägger sig därför tidigt hos pappa för att tiden ska gå fortfarande.  Kan det vara därför han inte vill somna hos sin mamma, för att få mer tid med henne?
    Eller så vet han att han kan tjata sig till saker hos sin mamma? 


    Det hoppas jag verkligen inte, jag försöker tänka på det när det blir en konflikt.
    Vi har pratat och jobbat mycket med ilska, för ett år sedan kunde han bitas och slåss mycket mer än "normalt".
    Men jag upplever att vi fått en väldigt fin relation nu där vi kan prata med "rit-prat" eller teckenspråk om det är för svårt med orden.
    Jag är själv väldigt känslig så försöker tänka på att hantera min känslor så bra som möjligt och även lära han att göra det.
    Tack för ditt svar, skall tänka extra på det med rädsla, det vill man ju såklart inte att han skall känna.
  • Sarcasmo
    Spucks skrev 2023-04-02 09:42:53 följande:

    Jag (mamma) har aldrig haft sådana problem med min dotter (har det med min son, men han har olika sorts problem, så det är något annat). Just när det gäller tjat är jag övertygad att det har mest att göra med hur konsekvent man är och inte med trygghet. Om man ger efter för tjat lär man ju barnen att det är lönt att tjata, så inget konstig att ditt barn tjatar hon mamman, där det finns en chans att det leder till att han få som han vill, men inte hos dig, där han vet att det inte är lönt.

    Gällande läggning är det såklart också en aspekt att mamman ger efter. Jag antar att han har försökt någon gång hos dig också om du läser en bok till, men att du stod på dig.
    Sedan handlar just läggning också oftas om trygghet. Man är ju helt hjälplös när man sover, så ju otryggare man är, desto svårare bir det att somna. Det kan alltså vara så att ditt barn känner sig tryggare hos dig än hos mamman och kan därför slappna av enklare hos dig.
    En annan möjlighet är att han får mer uppmärksamhet hos dig under dagen, medan det är för lite för honom hos mamman, och att han därför fösöker "fylla på" sitt behov vid läggningen, som är ju sista möjlighet för dagen.


    Det du beskriver är precis det jag upplever - att min son blir mer harmonisk när det finns ett tydligt ramverk och man är konsekvent.
    Det gäller även för mig själv. Men jag har varit noga med att inte vara för hård, om han vill läsa en extra bok innan vi släcker lampan så går jag med på det (inte varje gång beroende på hur sent det är) Sen är jag mycket mjuk i min ton i våra samtal och försöker komma fram till vilken bok det blir och sedan gå och lägga oss. Jag har fått insikter och reflektioner av det du skrev, så tack för att du delade med dig!
  • Sarcasmo
    Anonym (Mammatill2) skrev 2023-04-02 10:05:12 följande:

    Jag är mamma och upplever inte heller tjat hos mig. Barnen kan däremot bli sura och arga när de inte får som de vill. De kan också tycka att jag är hemskt orättvis och har dåliga anledningar till att det inte blir som de önskar, men de tjatar inte.

    Märker samma med makens barn. De beter sig väldigt barnsligt och är väldigt tjatiga hos sin mamma medan de hos oss (oftast) beter sig mognare, diskuterar och argumenterar för vad de vill. 

    Såhär skulle en diskussion kunna de ut:

    "Kan jag få en häst?"
    "Nä, vi har tyvärr inte råd"
    "Men om jag betalar den själv då?"
    "Hmm.. vi kan ju kolla upp lite vad det kostar och så men jag tror det är för dyrt för ett barn att själv betala för en häst".
    "Det kostar si och så mycket... jag kanske kan jobba extra och sommarjobba?"
    "Det skulle du kunna men barn får inte jobba och tjäna sådana pengar som du behöver. Då får du ändå vänta lite tills du är äldre."
    "Ridskola då?"
    "Det är också ganska dyrt, vi kanske har råd med 1-2 lektioner i månaden. Vad tror du om det?"
    "Hm... Kanske det. Min kompis har en häst. Jag kan fråga om jag får komma och rida hos henne Ibland?"
    "Det kan du göra. Jag kan kolla om det finns möjlighet att du kan få vara skötare på grannens häst. Du får nog inte rida där, men borsta och fixa i stallet."
    "Ja, det hade varit kul".

    I slutändan kanske det inte blev varken ridskola eller en sköthäst just då och då kan barnen känna sig ledsna och arga. De kan tycka att det är jättejobbigt att jag inte har råd och att de själva inte kan få ihop pengarna de behöver. Kanske är de inte heller beredda att typ sälja majblommor eller vad barn nu får lov att göra för att tjäna pengar. Men de fortsätter inte att tjata om det. De kan ta upp det ibland men jag tolkar inte det som tjat utan snarare som ett uttryck för sorgen att de inte får något de längtar efter och önskar. Då pratar vi om det istället. 


    Tack för att du delar med dig, väldigt intressant att höra inför att han blir äldre, tjata är ju ingen fara alls så länge det inte är återkommande, vilket är det jag har märkt av många exempel med nära och kära i föräldrar rollen. Behöver inte vara just mamman som får "tjatet" men i dem dialoger jag har varit med i har det alltid varit så. Tack igen.
  • Sarcasmo
    Anonym (mammas kärlek) skrev 2023-04-02 10:12:01 följande:
    Tror det är för en mammas kärlek oftast är mer villkorslös och då är barnen oftast mer benägna att leva ut sina känslor med dem. Dvs barnen både testar den föräldern mer, men vet mer att den kan lita på på att den föräldern fortsätter älska dem hur jobbiga dem än är.

    Pappans kärlek är oftast mer "relationell". Liksom det är två personer, även om barnet måste ge hela sin tillit till fadern. 

    OBS - jag tror att både mammans och pappans kärlek till sitt barn är lika stark, men har lite olika natur.

    OBS - jag har skrivit oftast. Givetvis finns det undantag.
    Intressant, jag har tidigare läst en bok som heter "Allt vi inte ser" och där tar dom upp just det "relationell kärlek".
    Det känns skönt om det är så att kärleken är stark fast på olika sätt, för den känslomässiga delen lägger jag stort fokus på.
    Är inte "grabbig" själv och mer känslosam än "normen" så hoppas att det ger frukt på längre sikt även om mamman alltid har en annan kontakt.
  • sextiotalist
    Anonym (jepp) skrev 2023-04-02 11:03:22 följande:

    Känner igen och det största fel var att hon inte var konsekvent och det var för mycket berg och dalbana.
    Många saker va okej och ibland inte, även ge med sig.

    Mammor/kvinnor går på och styrs för mycket av känslor istället för fast hand och logik.


    Vi har  (båda två) varit konsekvent inkonsekventa och ändå har vi inte haft tjat. Ibland passade det med en glass Ibland inte och det lärde han sig inte 
    Tror vi har haft mycket färre konflikter än vad mina föräldrar hade med mig och där var det mycket fast hand  (men såklart ologiskt i mina ögon)
  • Anonym (aaa)
    Anonym (jepp) skrev 2023-04-02 11:03:22 följande:

    Känner igen och det största fel var att hon inte var konsekvent och det var för mycket berg och dalbana.
    Många saker va okej och ibland inte, även ge med sig.

    Mammor/kvinnor går på och styrs för mycket av känslor istället för fast hand och logik.


    Såna här inlägg alltså - man kan inte säga att 50% av hela mänskligheten är likadan. 
Svar på tråden Tjat och gnäll hos mamma men inte hos pappa?