• Anonym (fkl)

    Hur gick det för er ofrivilliga pappor?

    EpicF skrev 2023-02-19 11:14:34 följande:

    Anonym (fkl): Ts ska söka tfp för sitt barn. Vad det är för kön på barnet eller om han har varit med vid födseln är irrelevant. 

    Det enda som är relevant för att söka tfp är att han är registrerad som fader till barnet. 


    Jo vi vet, man ska även påskynda, det menas inom svensk byråkrati inom 1 år, vi svenskar är kända för att vara ineffektiva inom samtliga beslut.
    Tro det ska ta några dagar o veckor, nja så snabbar är vi inte.
  • Anonym (fkl)
    EpicF skrev 2023-02-19 11:34:40 följande:
    Faderskapsutredning tar inte så lång tid som du tror. Det tar max några veckor. Analysen tar ca två veckor att få. Inte en vecka som jag skrev tidigare. 

    Du kanske inte, men man kan även göra faderskapstest/faderskapsutredning under graviditeten. Dock endast på uppdrag av läkare eller polis. 
    I Sverige har vi inte så brådis med beslut, det vet vi alla som gått igenom soc till tingsrätt, det tar mycket lång tid, och det är inget vi kan göra åt saken mer än vänta.
    Det samma gäller för faderskaputredning, finns ingen anledning o utföra den på studs och i rekord fart, tar det några månader spelar ingen roll, underhåll är retroaktivt, han blir pappa om allt matchar upp.

    Man startar sin utredningar, man kallar in, pratar med dom, alla får välja en tid som passar, blir man sjuk, byter man bara till en tid som passar nästa gång.
    Allt går rätt till, utan behov av panik, resultatet kommer presenteras o utredning är färdigställd.
  • Anonym (fkl)
    EpicF skrev 2023-02-19 12:32:47 följande:
    Bara för det tog ett år för dig så gör det inte det för alla. Mam kan starta tidigare och få det gjort innom några veckor. Även i Sverige. 
    Förstår inte varför tror du det är sådan panik med att fastställa pappan?

    Det finns ingen panik, han kommer bli pappa om det är han. Utredningen får ta sin tid, varken pappan eller mamman eller barnet kommer lida av detta, systemet fungerar.
  • Anonym (fkl)
    EnAnonumius skrev 2023-02-19 12:53:13 följande:
    Vart vill du komma med detta (löjliga) sarkastiska svar, med inslag av förlöjligande?

    EpicF svarade lugnt och sakligt på hur det sker i normala fall. För det är mycket ovanligt att det tar upp till ett år så som du har påstått. 
    Upp till ett år, man har alltså lagt en tidsgräns, men denna kan flyttas och tas upp vid ett annat tillfälle/år om det visa sig komma nya uppgifter.

    Det finns ingen anledning till att påskynda utredningen, den tar vanligtvis några månader, pappan har inger rätt att tränga sig in på BB, pappan har heller ingen rätt att se barnet första tiden om mamman inte vill.

    Man gör utredningen efter, mycket kan hända före, det är inte 100% säkert det blir ett barm, barnet kan födas sjuk, behöver intensivvård osv.
    Man tar utredningen med ro för allas skull.
  • Anonym (fkl)
    EpicF skrev 2023-02-19 13:19:32 följande:
    Det måste görs inom ett år. De flesta utredningar tar 1-4 månader. 

    Du drar upp scenarior som är extrema. 

    Ett faderskapstest kan också tas under graviditeten... 
    Ja för det är ingen panik och veta direkt vem pappan är, det utgör ingen skillnad.
    Man kan göra utredningen efter när man vet att allt har gått bra, finns inga garantier att det inte ska uppstå komplikationer vid en födsel.
    Det samma gäller för mamman, bara för att hon fött barnet menas inte att hon mår toppen, även mamman behöver tid att anpassa sig till det nya livet, varav gräns på 1 år, mår mamman toppen, barnet mår toppen allt flyter på kan det ger resultat kortare tid.
    Pappan som inte ens har kontakt eller något kommer inte dö för han inte vet om det är hans barn eller inte. Han kommer i tredje han.
  • Anonym (fkl)
    EpicF skrev 2023-02-19 13:35:31 följande:
    Det är viktigt för alla parter, inkl barnet att faderskap blir fastställt så fort som möjligt. Få faderskapsutredning tar ett år. Faderskapet måste vara fastställt före barnets 1 års dag, det innebär att i realiteten har man inte ett år på sig. 

    Som sagt tar en utredning 1-4 månader och de flesta är färdiga inom en månad. 

    Du verkar tro att det är mycket som skal till för att göra en utredning. Det är det inte. I ts fall finna en pappa. Det innebär att ts kan lämna dna test redan nu och mamman och barnet kan lämna på BB, efter förlossningen. Dna testet som lämnas är ett sk topp-test. Dvs man toppsas i munnen. Inget svårt alls eller ens obehagligt. 

    Jo, för alla parter så utgör det en skillnad av att få fastställt vem som är pappan. 
    Nu bör den ta 1 år, dvs om den tar lite längre tid finns inget som stoppar för den skull, som allt annat inom vård osv, bara för att du får en tid menas inte att den stämmer, ex vårdgaranti, många får vänta år längre.

    Det samma är det med utredning ang faderskap, det tar den tid som det tar.
    Allt beror på vad som hänt och hur allting gått. Man drar inte ut ett barn ur en kuvös bara för att göra ett faderskapstest.
    Barn kan födas för tidigt, jag finns hundra o en anledning till olika komplikationer. som förlänger en utredning.
  • Anonym (fkl)
    EpicF skrev 2023-02-19 13:53:31 följande:
    Nej, det ska vara klart inom ett år. 

    Skyldigheten till att utreda faderskapet infaller 15 dagar efter barnets födelse. Det innebär att senast 15 dagar efter att barnet är fött ska Soc/familjerätten påbörja utredningen enligt lagen. 

    Eftersom barnet har rätt till sin pappa så tar man hänsyn till vad mamman vill, eftersom hennes vilja är irrelevant. Det är alltså utifrån barnets bästa som faderskapet ska fadtällas. Inte utifrån vad mamman eller pappan anser. Utan utifrån barnet. 

    Allt står i föräldrabalken. 

    Förövrigt kan dna test tas även om barnet ligger i kuvös. Är ett q-tips som tas in i barnets munn. Svårare än så är det inte. Inga blodprover eller andra prover behövs. Endast en lite q-tips. Detta kan göras på BB, neo eller där barnet befinner sig. 
    Men studera lagen, om barnets mamman har en annan snubbe som skickar in till SKV att han är barnets pappa kollar man inget mer, man litar på mamman och pappan har ett samförstånd, dvs högre säkerhet finns inte.
  • Anonym (fkl)
    EpicF skrev 2023-02-19 13:53:31 följande:
    Nej, det ska vara klart inom ett år. 

    Skyldigheten till att utreda faderskapet infaller 15 dagar efter barnets födelse. Det innebär att senast 15 dagar efter att barnet är fött ska Soc/familjerätten påbörja utredningen enligt lagen. 

    Eftersom barnet har rätt till sin pappa så tar man hänsyn till vad mamman vill, eftersom hennes vilja är irrelevant. Det är alltså utifrån barnets bästa som faderskapet ska fadtällas. Inte utifrån vad mamman eller pappan anser. Utan utifrån barnet. 

    Allt står i föräldrabalken. 

    Förövrigt kan dna test tas även om barnet ligger i kuvös. Är ett q-tips som tas in i barnets munn. Svårare än så är det inte. Inga blodprover eller andra prover behövs. Endast en lite q-tips. Detta kan göras på BB, neo eller där barnet befinner sig. 
    Sedan har alla regler undantag, bara för att barn föds menas inte att det är start datum, som sagt föds barnet 1-3 månader förtidigt är det oftast intensivvård.
    Kanske mamman blir sjuk, man startar inte heller då någon tvingande utredning, man tar det när allt är lugnt o fint.

    Det spelar ingen roll om TS är pappa eller inte första månaderna, han har inga rättigheter till umgänge, se eller ens röra barnet under denna tid.
  • Anonym (fkl)
    EpicF skrev 2023-02-19 14:12:15 följande:
    Skyldigheten till utredning om faderskap infaller 15 dagar efter barnets födelse, oavsett om barnet är fött för tidigt. Det står i lagen. 

    Mamman har ingen talan utredning eftersom det görs för barnets skull, för barnets bästa. Vill inte mamman medverka så behöver hon inte det, men en utredning startas oavsett. 

    Det är inte pappan (eller mamman) som har rättigheter till sitt barn, uten barnet som har rättigheter till båda sina föräldrar. 

    Du kommer enbart med en massa idiotiska undanflykter, som i realiteten inte hindrar att en utredning startas. 
    Som allt annat, bara för att man startar något innebär inte att man ger det högsta prioritet, man öppnar en akt och börjar lägga upp en plan.

    Men förstå du har stort förtroende i hur allting fungerar, där man typ sätter in säpo och full styrka. nä inte i Sverige. Första dagen i vårt land är att en handläggare får uppdrag, sedan tar handläggare uppdraget när det finns tid och jobbar sig lugnt framåt. det är bara ett uppdrag i den stora högen av arbetsuppgifter.
  • Anonym (fkl)
    EnAnonumius skrev 2023-02-19 14:59:01 följande:
    Du har fel. Man tar inte alls utredningen när "allt är lugnt och fint". Vad får du det ifrån?

    Här är lite fakta hämtat från lagen.

    Jag citerar Föräldrabalken Kap 2 §1:

    2 kap. Om socialnämnds medverkan vid fastställande av faderskap

    1 §   Om inte en viss man eller kvinna på grund av äktenskap eller registrerat partnerskap ska anses som far eller förälder enligt 1 kap. 9 § till ett barn som står under någons vårdnad, är socialnämnden skyldig att försöka utreda vem som är far till barnet och se till att faderskapet fastställs, om barnet har sin hemvist i Sverige.


    Om modern är myndig och folkbokförd i Sverige när barnet föds, inträder skyldigheten enligt första stycket först 15 dagar efter barnets födelse. Lag (2021:783).

    (slut citat)

    Notera noggrant att det står:

    "Om modern är myndig och folkbokförd i Sverige när barnet föds, inträder skyldigheten enligt första stycket först 15 dagar efter barnets födelse."

    Är barnet prematur, så gäller lagen fortfarande. Man startar utredningen 15 dagar efter att barnet är född.

    Nu vet jag att när jag skriver detta inlägg att EpicF redan har svarat och påtalat om detta med 15dagar... Dock så lägger jag med lagtexten så man bevisar att du har fel här också.


    Jag menar att det fungerar som allt annat, bara man registrerar ett ärende innebär det även att man startat ärendet, men man behöver inte fysiskt starta ärendet med arbete, man tar det när man kommer dit, oftast har man fler ärende med liknande prioritet i högen, man jobbar systematiskt fram, ibland tar det 2-4 månader.

    Liknande kan du se hos polisen, du ringer in ett pågående brott, polisen svara vi se om vi kan skicka någon, ibland kommer dom timmar efter.

    Liknade är det med dom flesta myndigheter osv, man gör det man kan, dvs oftast är det inte direkt på studs, man har andra ärenden som redan finns.

    Bara för att en pappa ringer in o berätta jag är pappan, menas inte att man inte även frågar mamman och följer utredningen. Oftast startar man inte med dna, man snackar med grabben, vill han ha dna gör med det då först, även det tar sin tid, alla får tid för att fullfölja vilka krav man ställer, det är inte spikade tider, man tar det med en tid som passar inom tidsramen.
Svar på tråden Hur gick det för er ofrivilliga pappor?