Anonym (Lärare) skrev 2022-09-26 08:41:47 följande:
Jag är inte ts (trots så lika signaturer) men jag har allvarligt funderat på att byta jobb i flera år, dock verkar detta läsår bli bättre men det beror mest på att jag bara arbetar halvtid och får den återhämtning som behövs.
Saker som gör att jag vill lämna yrket: scheman utan luft där man får stressa runt hela dagen, förväntan att man ska vara som en jäkla morsa åt ungarna vare sig det handlar om att lösa konflikter eller påminna om inlämningar och annat (vi snackar nu högstadiet och gymnasiet...), griniga föräldrar som ifrågasätter allt och lite till flera gånger i veckan, man ska hinna med diverse rapporter till huvudmannen flera gånger under läsåret, alla möjliga extrauppgifter som "ingår" vilket kan vara allt från att städa toaletterna och köket till att ha bibliotekstjänst, hålla i studietid utanför schemat, röja förråd och annat, dåliga chefer som antingen hatar sitt jobb eller är oempatiska och mest försöker sätta dit en på olika sätt (på 12 år har jag haft EN bra av sex olika), förtroendetiden där man förväntas lägga tio timmar av sin fritid per vecka på att jobba om man har ferietjänst (vila är överskattat tydligen), det finns inga vettiga kursböcker på plats utan jag måste själv skapa mitt material eller sitta och gå igenom en myriad av olika kursböcker som skolan sen kanske inte ens har råd att köpa in i flera hundratal, pedagogiska verktyg som ska testas en månad för att sedan göra nåt annat och bara slösar tid jag hade kunnat lägga på att t ex för- eller efterarbeta (förra läsåret la vi två timmar i veckan på att älta detta) och slutligen, trots att ungdomarna antagligen är den bästa delen av jobbet, så finns det gott om riktigt jobbiga både individer och ibland hela klasser där hela arbetslaget går på knäna för att de är så krävande. Lägg till detta att man för att ha en vettig lön måste byta arbetsplats titt som tätt med allt det innebär av nya digitala system, nya rutiner, nya kollegor, nya arbetssätt mm. Just nu ligger jag ca 7000:- under snittlön (!) trots många års erfarenhet men har för mycket i livet för att orka byta arbetsplats mitt i allting. Jag tror till och med att de nyexade har nästan samma lön som mig. Vi får se hur det blir nästa läsår, om jag stannar kvar i det trygga, om vi kan prata upp min lön eller om jag måste byta för att få en vettig lön.
Arbetar du på en friskola eftersom du har i arbetsuppgifter som att städa toaletter och behöver leta nya kursböcker varje termin/läsår och tillverka så mycket själv? Har du schemalagd studietid utanför din ramtid på 35 timmar? Har du inte viss planeringstid på arbetet? (Du skriver "ingen luft") Jag är också lärare och det låter inte som en bra arbetsplats. Har du ledningens stöd när du behöver dra en rimlighetens gräns mot vh om du faktiskt följt Skollagen och fullgjort ditt uppdrag? Det låter också som att du har en snedsits gällande lön som borde rättas till, förutsatt att du sköter ditt uppdrag väl. Tycker du ska lyfta det med ditt fack.
Här måste jag dock fråga vad du menar:
förtroendetiden där man förväntas lägga tio timmar av sin fritid per vecka på att jobba om man har ferietjänst
Förtroendearbetstiden är som det låter arbetstid man fått arbetsgivarens förtroende att disponera, inte fritid. Tiden är man dock fri att lägga ut som man vill, även på lov enligt avtalet, för en jämnare arbetsbelastning. Vill man helt och fullt använda sig av den under veckorna eleverna är på plats hamnar den på 10,5 tim/v (35+10,5 för de som läser i tråden och inte kan bilaga M). Vi förväntas, helt rimligt från arbetsgivarhåll, använda hela förtroendetiden om det krävs för att klara vårt uppdrag. Varför invänder du mot det? Vill du inte ha loven?
Ibland lägger jag delar av min förtroendetid på de kortare loven. Har jag jobb kvar som inte är klart på, låt säga 40 timmar vissa veckor, har jag verkligen inte jobbat för mycket utan för lite och då sitter jag på helger och vissa lov eller får ta en 50-timmarsvecka när det är betygsättning eller NP rättningsveckor. Förtroendearbetstiden är ju en frihet vi har och det är inte att "arbeta på fritiden" att fullgöra sitt uppdrag genom att snitta på 45,5 tim/v för att jobba in de lov våra ordinarie semesterveckor inte täcker.
Arbetsgivarna vill i många kommuner att vi går över på semestertjänst, eller åtminstone "40+5". Det låter som att du tycker 45-timmarsveckor är orättvist mycket? Vill du hellre ha en semestertjänst? För egen del spelar det mindre roll nu med vuxna barn, men det var verkligen förmånligt att kunna disponera arbetet så fritt som den kortare arbetsplatsförlagda tiden innebar, samt att jag kunde vara med barnen på loven. Lärare har väldigt förmånliga avtal och slipper dessutom oftast att stämpla in och ut på ramtiden när andra anställda i kommunen har elektronisk tidmätning i minutform.