Anonym (skillnaden på chansen att bli sjukskriven) skrev 2022-05-07 07:22:41 följande:
Har ni någon statistik på skillnaden mellan könen med chansen att få bli sjukskriven för utmattning?
Har ni statistik på skillnaden på hur lång en eventuell sjukskrivning blir baserat på kön?
Har ni statistik över dessa skillnader även baserat på etnicitet och sexuell läggning?
Min fördom är att vita, heterosexuella män har det svårare vad gäller detta. Svårare att bli sjukskrivna och eventuell sjukskrivning blir kortare. Men utan statistik är det bara en fördom. Skulle vara intressant att se om den stämmer.
Nu kliar det ju i mina forskarfingrar, men det här ligger ju utanför mitt område. Jag har ju läst och tänkt en hel del om detta, men jag är ju inte expert på detta område, utan min expertis är ju inom behandling. Så jag rekommenderar dig att titta på länkarna som jag klipper in nedan där FK publicerar sin statistik över sjukskrivning och den rapport de skrivit om sjukskrivning för psykisk ohälsa.
Skriver några rader om det du tar upp - om det är svårare för vita, heterosexuella män att bli sjukskrivna för utmattning. Utmattning handlar ju om bristande återhämtning, och där kvinnor med små barn och familj, och i yrken som inte kräver hög utbildning (d v s har liten möjlighet till flexibilitet), kraftigt överrepresenterade när det gäller sjukskrivning för utmattning. Kvinnor med hög utbildning i "låsta" yrken med lite flexibilitet, som läkare och psykologer, där ser man igen en högre nivå av sjukskrivning. Om skillnaden mellan könen beror på en bias mot män som gör att de blir mindre ofta, och kortare sjukskrivna, som du skriver, eller om det beror på att kvinnor blir oftare utmattade, det finns det bra resonemang om i rapporten. Kvinnor med barn och familj har på gruppnivå en högre stressbelastning på fritiden än män i samma situation, vilket man tänker är orsaken till bristande återhämtning.
FK drar ju inte statistik på våra preferenser när det gäller vem vi vill ligga med, och det tycker i alla fall jag är lite gött att FK inte har om oss i sina register . Det ska man nog ha forskningsetiskt godkännande för att studera, då med en tydlig frågeställning som motiverar att man intervjuar sjukskrivna om detta. Men om man gör matten utifrån de stora stressorer man sett i forskningen på gruppnivå, kan man tänka att män som lever med en man blir något mer stressbelastade då de kanske är mer jämställda vad gäller ansvar för hemlivet och då får göra mer på fritiden, men vad gäller den andra stora stressdrivande faktorn - att ha ansvar för småbarn - så är det ju så att homosexuella män i lägre utsträckning lever med barn. Så här blir det nog inte meningsfullt att dra statistik på gruppnivå, det skulle nog bli svårt att få power i de analyserna till följd av för små grupper för analys i Sverige, så här skulle man nog gå in med att göra kvalitativa studier med intervjumetod som huvudmetod, såklart med statistiken i botten.
Vad gäller etnicitet vet jag att det tidigare, innan man reformerade sjukförsäkringen, funnits en överrepresentation i vissa områden att etniskt svenska män i glesbygd är mer sjukskrivna än rikssnittet, där det var kopplat till arbetslöshetssiffror i traditionellt manliga arbeten. Jag har inte aktuell kunskap när det gäller annan forskning kring etnicitet och sjukskrivning, och får hänvisa dig till FK's rapporter där. Om man tänker på sjukskrivning och inte sjukintyg så kommer ju frågan med SGI in, som ju kräver att man varit etablerad på arbetsmarknaden, och jag misstänker att att det skulle bli skevt i statistiken här med om man studerar sjukpenning och etnicitet när det gäller personer som kommer hit som vuxna.
Stora frågor, och jag är tyvärr fel person att svara på detta då jag inte är epidemiolog eller jobbar med försäkringsmedicin, men hoppas du får lite mer att gå på genom att starta med länkarna nedan:
www.forsakringskassan.se/statistik/sjuk/sjukpenning-rehabiliteringspenning/hur-manga-ar-sjukskrivna
Och här är länken till FKs rapport om detta som du just frågar om:
www.forsakringskassan.se/wps/wcm/connect/e12b777c-e98a-488d-998f-501e621f4714/socialforsakringsrapport-2020-8.pdf&CVID=