• Anonym (A)

    Stress och utmattningsyndrom? Krys psykolog svarar på din frågor

    Jag har en fundering.

    Av egen erfarenhet har jag upplevelsen av att läkare gärna skriver ut olika typer av antidepressiva vid utmattningsdepression, och uppmuntrar Och ibland uppmanar till snabb återgång arbete, ibland helt utan sjukskrivning. Är det verkligen rimligt och hälsosamt? Jag tänker att det kanske kan leda till att man kör sig ännu mer i botten utmattningsmässigt när man ?medicinerar bort obehaget??

  • Anonym (A)
    Anonym (G) skrev 2022-05-06 22:07:35 följande:
    Alltså frågan var vad ska patienten göra om den inte orkar göra som läkaren vill?

    Jag svarar lite i avvaktan på psykologens svar:

    Går det inte så går det ju inte. Vad innebär läkarens idé, innebär åtgärden att sjukskrivningen är tänkt att upphöra eller? I så fall har man väl rätt till en second opinion (tror jag) men om även den läkaren säger samma sak så begriper inte jag heller vad som sker och är nyfiken på svaret jag med.

  • Anonym (A)

    Hej,

    Jag svarar jag med.

    Riksrevisionen har gjort en granskning där rapporten heter ?Jämställd sjukfrånvaro - bedöms män och kvinnor likvärdigt i sjukskrivningsprocessen?? Man har studerat 60 tusen patienter. Du finner rapporten här: 

    https://www.riksrevisionen.se/rapporter/granskningsrapporter/2019/jamstalld-sjukfranvaro---bedoms-man-och-kvinnor-likvardigt-i-sjukskrivningsprocessen.html

    Jag citerar:


    Resultat

    I granskningen konstateras tydliga skillnader i sjukskrivning mellan män och kvinnor vid samma nivå på den bedömda arbetsförmågan. Resultaten i korthet:


    Kvinnor som diagnosticeras med en lindrig eller medelsvår psykisk sjukdom är sjukskrivna 30 procent mer än män vid samma bedömning av arbetsförmågan. Ingenting i resultaten tyder på att skillnaden kan förklaras av att kvinnor har sämre hälsa än män eller av att män och kvinnor ofta arbetar i olika yrken och i olika branscher.

    De osakliga könsskillnaderna är särskilt tydliga bland patienter som är 31?40 år, som inte har barn, som är högutbildade, som har en relativt hög inkomst och som företrädesvis arbetar i mansdominerade branscher.

    Inga osakliga könsskillnader konstateras bland patienter med en smärtdiagnos. En bidragande orsak är sannolikt att osäkerheten i bedömningen av arbetsförmågan bland dessa patienter är mindre.

    Kvinnor som diagnosticeras med en lindrig eller medelsvår psykiatrisk diagnos är sjukskrivna drygt 20 procent mer än män vid samma nivå på den självskattade hälsan.

  • Anonym (A)
    Anonym (skillnaden på chansen att bli sjukskriven) skrev 2022-05-07 11:05:46 följande:
    Tusen tack! skall ta och kolla upp detta. 

     


    Hej!

    se mitt svar ovan (inlägg #20), kunde inte citera dig av någon anledning.

  • Anonym (A)

    Jag hjälper till lite (hoppas jag).

    Jag uppfattar att Annas frågeställning handlar om huruvida hon kan anses sjuk eller ej.

    (Diagnosen utmattning finns inom vården tror jag)

Svar på tråden Stress och utmattningsyndrom? Krys psykolog svarar på din frågor