Inlägg från: FredrikLiksom |Visa alla inlägg
  • FredrikLiksom

    Här samlas alla nattugglor!

    Hej!
    Kan man ändra sin personlighet? Alltså inte små justeringar utan typ gå från pessimist till optimist, introvert till extrovert, extrovert till introvert?

    Tänker mig att man kan bli pessimist efter ett trauma. Kanske till och med bli optimist efter ett trauma men kan man ändra sig själv utan en omvälvande livshändelse? Med fri vilja?

  • FredrikLiksom
    fultextad användarhandbok skrev 2024-03-15 17:36:21 följande:
    Hej! Finns fri vilja? Benjamin Libets experiment visade att hjärnans beredskapspotential kom före beslutet att röra en hand, men var kom den i sin tur ifrån? Från vilja på mikronivå? X antal händelser har påverkat upplevelserna av dig, händelser som utspelade sig redan innan upplevelserna av dig upplevdes. Då ligger friheten i att man inte vet hur mycket och vilka händelser som påverkar vad, samt i upplevelsen av friheten. Kanske snarare att viljan är villkorad. Hur som helst, jag ska inte gå in på det ämnet nu, även om det finns argument åt olika håll, om inte intresse finns, utan vi håller oss till den vardagliga betydelsen av fri vilja. Jag tror att man kan påverka sin personlighet inom vissa gränser, att förstärka sidor hos sig själv och genom det kanske även skapa nya domäner hos sig själv. Däremot är jag tveksam till om man kan ändra sig själv i grunden med viljans hjälp. Jag tror också att det behövs händelser och upplevelser och erfarenheter som man reagerar och agerar på. Så enbart med viljan, njae utan snarare en kombination av att vilja och erfarenheter och upplevelser, som man ibland kanske kan söka sig till av fri vilja. Men något sorts substrat tarvas nog alltså vari viljan kan verka förutom en själv då.

    Skrev ett svar och när jag tryckte på posta blev jag utloggad 🥲. 


    Nu orkar jag inte skriva allt igen men tack för ett intressant inlägg.

  • FredrikLiksom
    Eurydike skrev 2024-04-01 01:37:39 följande:
    Klurig fråga! Jag tycker nästan att min personlighet har vänts in och ut under livets gång och att den på så vis har genomgått så stora förändringar som du beskriver. Några sådana förändringar är till exempel att jag förr (under uppväxten) trodde på ödet, men nu tror jag på de egna handlingarnas kraft. Jag såg upp till personer som jag verkligen inte ser upp till nu och inte ens kan förstå anledning till varför man skulle se upp till. När jag var yngre tyckte jag ofta att andra människor tog energi, men nu känner jag tvärtom. Det är några exempel på när jag ömsat skinn, fast det kanske egentligen bara är normal utveckling och mognad? 🐍
    Jag har faktiskt ganska exakt samma utveckling som dig om både ödet och om energi från andra. Det tyder väl på att det har med utveckling att göra. Jag tror dock att det finns en hel del som inte ändrar sig. Vilket det också finns fördelar med så klart.

    Alldeles för ofta vill jag bara backa när jag kastat mig ut i alldeles för våghalsiga uppdrag. Dessa saker är så klart inte våghalsiga för de allra flesta men för mig som har en ganska liten komfortzon är de det. Med tanke på det obehag jag känt så förstår jag att folk gärna löper på i gamla hjulspår. Det hade nog även jag gjort om jag Inte var så himla rastlös.

    En grej till om ödet, det hände mig idag, när det mesta gick mig emot, att jag tänkte att det alltid händer mig och det är typiskt min otur. Det är lätt att falla tillbaka i gamla negativa tankar om man inte är vaksam. Att skylla på ödet när man istället kan justera sin inställning är en sån fälla.
  • FredrikLiksom
    fultextad användarhandbok skrev 2024-04-02 22:40:05 följande:

    Eventuellt kanske man kunde göra en ekvation, typ en regressionsanalys eller något för att få fram lite samband mellan beteenden och variabler hos oss. Men hur träffsäkert skulle det bli? Ganska tveksamt.

    Fjärilen är ett ägg, en larv, blir en puppa och till sist fjäril. Det är vad jag skulle kalla reinkarnation. Ändå betecknar vi det som en enda varelse, det gör vi för att vi upplever ett kontinuum, en sorts följdriktighet som ligger inom vårt gränssnitt av uppfattningsförmåga. Då fjärilen en dag inte lever mer avskriver vi den som icke-existerande, eftersom en större kontinuitet är svårare att uppfatta med vårt gränssnitt. Däremot verkar det som att energi är oförstörbart och även fjärilen har varit energi.

    Vart vill jag komma med att det här då? Jo, att när vi var foster var vi inte likadana som barn, och vi är inte likadana nu som barn. Hade vi ens en personlighet som foster? Jag svarar spontant ja, genetisk personlighet, kanske även någon annan sorts personlighet. Fanns jag innan jag-upplevelsen uppstod? Vet inte. Personligheten kan förändras, men jaget består. Huruvida personlighet finns utan jaget vet jag inte. Kanske är det jaget som skapar en upplevd kontinuitet. Sedan beror det på hur mycket man väljer att zooma in på företeelser. Vi kan gå från försiktiga till djärva, eller tvärtom, men bägge egenskaperna är något som kan gynna oss. Att försiktigt vaka eller djärvt ge sig hän. Våra förändringar sker inom vissa begräsningar. Annars kan man väl utgå från femfaktormodellen om man nöjer sig med det.

    Nå ja, klockan är 23:38 och jag har haft massa på gång här, så 
    att ja, ett intressant ämne hur som helst.


    Klurigt det där. Jag tänker att den avlidna fjärilen blir liksom utspädd och då upphör den att vara. Man kan länge Identifiera den som en fjäril men efter ett tag är den alldeles för utspädd. 


    Likadant byts våra celler i kroppen ut löpande och man säger att efter 7 år är alla utbytta. Det innebär ju att vi inte är samma som vi tidigare var. Alltså är vi förändrade utan att välja det. Jag tänker att det är helt i linje med hur jag ser på mig själv för till exempel 20 år sedan. Av den gossen är det inte mycket kvar. 

  • FredrikLiksom
    Mortiscia80 skrev 2024-04-03 04:43:13 följande:

    Sitter och mår bra :) Funderar dock på varför jag vaknar mitt i nätterna titt som tätt... Åldern? x)


    Härligt att du mår bra. Själv blir jag lite irriterad på att vakna titt som tätt. 


    Vaknandet kan mycket väl ha med ålder att göra, fast jag har vaga minnen av att jag alltid sovit lite oroligt. Även om det definitivt är värre nu.

  • FredrikLiksom
    fultextad användarhandbok skrev 2024-04-04 18:31:42 följande:

    Hade ett anfall i går, tråkigt, men det gick bra, hann lägga mig ner. Borde väl börja medicinera egentligen.


    Surt! 
    Hur funkar det med medicinerna? Kanske kan du pröva och se hur det blir med biverkningar och så? Om det är värt?
  • FredrikLiksom
    Eurydike skrev 2024-04-17 21:29:54 följande:
    Intressant att du har upplevt samma utveckling! Ja, det finns säkert fördelar och nackdelar med båda, men jag är ändå glad att just de där egenskaperna har ändrats. Jag älskar att kunna prata med människor och ha fullt fokus på vad de säger och verkligen vara intresserad på riktigt. Det känns som att människor känner av att intresset är äkta och då blir det lättare att träffa nya vänner. Jag hade ju det som projekt för ungefär två år sedan och wow vilka trevliga och intressanta personer jag har lärt känna 🤩

    Jag förstår känslan, för jag kan känna likadant när jag har kastat mig ut och dragit igång ett nytt projekt. Samtidigt är tristessen min värsta fiende. Jag klarar inte av monotoni och det driver mig till att testa nya saker. Så jag är nog rastlös, precis som du.

    Att skylla på ödet är ett sätt att förskjuta skulden för det som hänt på något annat, men då skjuter man samtidigt över upplevelsen av att ha makt över sitt eget liv. Det är en svår balansgång det där.

    Jag känner igen mig i allt det där och delar både dina upplevelser och slutsatser. 


    Jag har nog en hel del kvar med mina sociala talanger men det kommer säkert.

  • FredrikLiksom

    Hej på er. 


    Det har gått 3 månader och tråden är död. Det var väl sorgligt. Men men, så kan det gå.

    Jag hoppas ni mår som ni förtjänar, vilket jag tror betyder att ni mår bra. Jag mår bra. Jag tampas som vanligt med mina i-landsproblem och nu njuter jag av augustivädret.

    Det har inte hänt så mycket annars. Vardagen gör mig uttråkad och jag har svårt att hitta stimulans på andra ställen än jobbet. Vilket leder till att jag jobbar för mycket och mår dåligt pga det. Men jag har det bra ändå. Det är det härliga med livet. Att det blir lite bättre ju äldre man blir. Sen kanske ryggen värker ibland och påsarna under ögonen blir större men det finns något fint i det med.

    Jag funderar på om Fultextad börjat med medicin eller om det kanske till och med inte behövs.

    Jag funderar på Eurydike fortfarande är igång med skulpturerna och om hon i så fall gjuter dem eller gör dem i lera eller vad som helst. 

    Jag funderar på hur länge SweeneyTodd hängde med i tråden innan hen hittade något bättre.

    Må väl och våga er på det ni drömmer om. Om det inte är olagligt då. 

  • FredrikLiksom
    Embla twopointoh skrev 2024-08-09 01:00:28 följande:

    Jag ska jobba i morgon, och ligger här klarvaken, suck. Klockan ringer om lite drygt fyra timmar, och jag kan inte komma till ro.

    Varför vet jag inte, jag var uppe tidigt i morse, har jobbat, tränat och borde vara trött, men nej.

    Jag har inte skrivit i denna tråd på jättelänge, även om jag läst den lite då och då. Kanske för att jag inte är en "nattuggla" längre, jag brukar slockna runt kl 22 på vardagar.


    Och precis som jag var i samma situation som Sweeney är jag också i samma situation som dig. Klarvaken och kan inte sova. Ligger här och lyssnar på grannens automover. Robotklippare blir ganska högljudda i den tysta natten. Det märkliga är att jag aldrig hört den innan under alla år här. 
    Varför kör man ens klipparen på natten? Tänker han inte på igelkottarna?

    Jag vet att det var ett tag sen du skrev men känner väl att du räknas som nattuggla så länge du någon gång deltagit i tråden 😎. Din nattliga vakenhet idag, bekräftar ju än mer att du är en nattuggla 😃.

    Hoppas du funnit ro och vaknar utvilad imorgon.


    Tack för att du skrev.

  • FredrikLiksom
    Eurydike skrev 2024-08-09 01:44:17 följande:

    Nämen, så kul att se dig igen! Jag har tagit lite semester från forumet, men är snart redo att återvända igen 😎

    Vad härligt att du njuter av augustivädret! Det gör jag med. Här blir det mycket bad, glass och svampplockning. Tycker du om att plocka svamp så kan jag tipsa om att svamparna i princip hoppar upp i korgen som Duplantis hoppar över ribban 🍄

    Det låter som att du är på en bra plats i livet just nu! Lite vardagsproblem och hälsosamt spänningssökande 😊 Hoppas att du finner sätt att hitta stimulans även utanför jobbet!

    Med skulpturerna går det bara bra! Jag var i Stockholm för ett tag sedan och då fick jag äntligen se dem på ett museum när jag besökte Naturhistoriska 🤩 Annars skulpterar jag fortfarande och det gör jag i vax, eftersom det inte torkar som lera gör. Det är väldigt smidigt!


    Det är märkligt hur korten faller. Jag var i samma situation som Sweeney och Embla och här sitter jag nu och har haft forumet på semesterläge precis som du. Även om jag alltid läser så har skrivandet kommit av sig. 


    Jag älskar ju bad men i år har jag hoppat det helt. Varför vet jag inte. Jag brukar bada en hel del. Men det är väl sena kvällar på jobbet som gjort att jag inte riktigt orkat samt att barnen är så stora så de liksom sköter sig själva och då kommer jag inte iväg. 

    Jag älskar svampplockning och saknar det. Tyvärr plockade min sambo ihop en årsranson för henne och eftersom jag inte är någon storkonsument själv så vore det synd att plocka mer eftersom det inte kommer användas. Det verkar vara ett riktigt bra svampår!

    Det låter fantastiskt att få se sina verk på ett museum som naturhistoriska. Vilket drömyrke du har! Vax alltså! Det låter logiskt med tanke på vaxdockor och liknande.

    Jag var förbi Abba-muséet och kikade på vaxdockorna där. Helt sjukt vad verkliga de blir.

    Tack för att du pausade semestern och svarade 😃.

Svar på tråden Här samlas alla nattugglor!