• Stooler

    Här samlas alla nattugglor!

    Nästa stopp, The Gambia! Afrikas minsta land bortsett från ett par ö-nationer! Varmt uppenbarligen, aktiviteterna minimeras till skugga, beach och kalla drycker idag! 

    Kontrasterna är stora, landet är fattigt som attan men människor här är otroligt vänliga och hjälpsamma. Alltid nära till ett leende. På flyget ned från Marocko var det väldigt få Europeer, jag och ett par till bara. Hade lite fördomar om att det skulle vara fullt av äldre, äventyrliga och nordeuropeiska damer på kärleksjakt. Men icke då! De var redan här...på beachen! Verkar som de flesta var holländskor och engelskor, men Skandinavien  var rikligt representerat också.

    Jag har ju bott några år i Thailand och man kan verkligen säga att Gambia är en inverterad version! Lägger inga värderingar på saken men intressant att se verkligheten även i denna del av världen. Sexturismen är precis lika verklig här som i Asien.

    Var iväg på en matmarknad innan beachen och kontrasten mot det relativt välorganiserade Casablanca är enorm. Luften nästan svart av flugor i delen de sålde fisk. Renset läggs i högar och forslas tydligen bort först på kvällen. Tordes dock inte ta något foto. Återkommer...

  • Stooler

    Godmorgon ugglor!

    När jag reser så är tillgången till kök ett måste! Inte för att jag lagar mat VARJE dag, men ibland. Däremot är frukosten helig, den gör jag själv och skall av princip innehålla lokala varor så långt det går. Jag visste på förhand att Neskaffe är det som gäller här i Gambia så det var bara att packa ned lilla perkolatorn och 1kg Spanskt kaffe! Spanskt blev det på fler håll, varken smör eller mjölk finns att köpa lokalt. Men på en supermarket fann jag båda delar från Asturien (Norra Spanien). Ägg, frukt, grönsaker och bröd finns att hitta i närheten, Juice pressar en liten grabb utanför där jag bor. Så, frukosten har bestått av en omelett på lätt sauterade grönsaker på vitlöksbröd, kaffe och juice! Vegetariskt (bra va Eurydike Glad) hela vägen. Grönsakerna smakar helt fantastiskt, min favvo så långt är en gul variant av Habanero som är grymt aromatisk.

    På det andra fotot leker jag lite med lokala valutan, Dalasi! Största sedeln är 200 Dalasi märkligt nog. Man betalar hotellet i förskott och den notan var på 27200. De tar inga kort så det var bara att gå till banken och hämta cash. Insåg direkt att inga plånböcker i världen skulle funka, så det blev buntar med gummisnoddar runt i ryggsäcken! Skrattande


     

  • Stooler
    rostigsaab skrev 2023-03-02 22:26:20 följande:

    Fler än jag som regelbundet använder melatonin stolpiller för att kunna somna ?


    Har använt Melatonin på affärsresor mot jetlag, men aldrig stolpiller, bara tabletter!
  • Stooler

    Jag har flyttat på mig lite söderut i landet, från Bakau till Serragunda. Hyr en liten lägenhet som har delat kök med 3 andra lägenheter. Men ingen verkar använda köket värst mycket så jag kan husera där mest hela tiden. Jag har dessutom rummet närmast det och ena fönstret vetter ut mot kök/altan.

    Huset är familjeägt och det visade sig att mannen i huset jobbat i Göteborgs hamn i 9 år som stuveriarbetare. Han är orsaken till pannkaksfotot, eller rättare sagt hans äldsta dotter. Pappan berättade att den bästa svenska maträtt han smakat var alltså pannkakor med sylt. Dottern frågade givetvis om jag kunde tillaga såna till henne och pappan och det är klart jag kunde!

    Huset hade alla ingredienser utom mjölk och sylt, jag kom dock över en burk ananassylt på en närliggande supermarket liksom mjölken. Pappan tyckte att jag (som tack för maten). Dottern bara log och tyckte ide'n var helt ok! Skrattande Men jag tror inte jag byter ut mitt singelliv mot en trave pannkakor ändå trots att damen ifråga är både ung (29) och vacker.



  • Stooler
    FredrikLiksom skrev 2023-03-07 03:51:15 följande:
    Det har jag aldrig prövat. Är det lite mer som en förrätt som inte manar till frossande så som vanliga pannkakor?
    Blini har lite mer tuggmotstånd än vanliga pankisar, storlek som plättar. Äts ofta med kaviar (inte tub alltså), Smetana (som är ett godare mellanting mellan gräddfil och creme fraiche) och rå lök. Grymt gott!
  • Stooler

    Dags för en liten reserapport igen. Kul att ni gillar mina rader, det inspirerar till fler..

    På fredag är jag bjuden på grillfest av en Gambier som jag lärt känna i Sverige. Han är ofta lite upptagen, han är oppositionspolitiker och sitter ofta i möten. Hursom, det blev rätt många bjudna i slutändan och han tyckte det blev lite dyrt så han, jag och en annan icke-Gambier beslutade att dela kalaset på oss 3.

    Min kompis bestämde att det skall ätas get, eller egentligen killing. Äldre getter blir fort sega sägs det, har ingen aning själv och har inte ens ätit getkött vad jag kan minnas. I morse ringde telefonen och kompisen satt i bilen utanför och väntade, jag skulle alltså tydligen med på förhandlingar och inköp.

    I bilen satt också en ytterligare Gambier, det visade sig att det var han som stod för sakkunskapen. Jag fick fort lära mig att inte dra snabba slutsatser. En LEVANDE killing skulle införskaffas och jag ombads välja vilken...

    Jag fixade inte den saken, orkade inte riktigt mentalt att vara domare och bödel. Jag skyllde på att jag aldrig grillat killingar och inte visste hur de skulle se ut. Nästa slutsats som kom på skam var att jag förutsatte att slakten skulle ske där den lille stackaren höll hus, men icke! Den skulle fraktas hem till kompisen levande.

    Min kompis vägrade, hans ganska nya stadsjeep skulle minsann inte bajsas i! Den sakkunniga beställde en Taxi som han och geten fick åka med. Så nu står den sistnämnde på bakgården vid min kompis hus och käkar gräs tills på torsdag. Som tur är så slipper jag vara med om slakten, jag skall fixa alla tillbehör till grillkvällen...

    Kultur, vanor och seder skiljer sig åt i världen. ?aker blir ofta inte alls som förväntat heller, men ofta blir livet mer intressant just därför. Så länge man är nyfiken och villig att lära så blir man inte gammal är en tes jag tror på!

  • Stooler

    Eurydike skrev 2023-03-08 19:19:53 Lycka till med tillbehören! Har du fått några tips på vad du ska fixa eller förväntas du hitta på det själv? Kan tänka mig att vad som ses som lämpliga tillbehör också skiljer sig en aning åt.

    Jag har köpt några kilo stora potatisar som jag skivar i centimeter tjocka skivor, förkokar dem i 7-8 min. Låter dem rinna av i ett durkslag sen. Krossar en massa vitlök i mortel med lite havssalt (kanske nån annan krydda också). Blandar med olja och penslar sen potatisen med blandningen. 

    Den får ligga och dra tills resterande grillade saker börjar bli klara. Då slänger man potatiskivorna på grillen, typ 2-3 min. /sida. Lätt och jättegott! F.ö så har jag beställt 7 kg Butterfish och ett par kilo köttfärs också. Det blir över 20 pers på festen. Kompisen föreslog en get till men jag fick min vilja igenom. 🙂

  • Stooler

    Ugh, ugh på er nattugglor!

    Måste nog trots allt säga att jag gillar Gambia! Det är visserligen fattigt, gatuförsäljarna efterhängsna och taxichaffisarna galna. Men folket generellt är så oerhört vänliga, så glada och omtänksamma.

    Religionen här är islam, det märks inte värst mycket alls. Folk utövar den privat och slöjorna är få. Inget religiöst förtryck som syns iaf. Önskar att det var så i Sverige också.

    Svala nätter gör det lättare att sova, får mina 6 timmar varje natt även om den största delen sovs på morgonen. Dagarna på sistone har varit heta, topp på +41°C i 2 dagar.

    Grillfesten var väldigt lyckad, potatisskivorna blev till potatissallad istället, sorten funkade bättre till sallad och 6 kg potatissallad bara försvann! I princip blev inget över utom lite getkött.

    Drar vidare till Senegal (Dakar) 16/3 och sedan hem till GC 19/3.

Svar på tråden Här samlas alla nattugglor!