Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa

    Flash Gordon skrev 2023-01-12 11:02:50 följande:

    Nato kommer inte att invadera Ryssland för då kan Ryssland svara med kärnvapen. Du antar att Ryssland använder kärnvapen först och DÅ kanske Nato invaderar. Det tror inte jag att de kommer att göra. Smäller Ryssland av ett taktiskt kärnvapen i Ukraina så säger jag att Nato inte kommer att våga angripa Ryssland i alla fall eftersom det kan innebära fullskaligt kärnvapenkrig. Jag tror att Ryssland inte kommer att använda kärnvapen alls. 


    Här är vi i stort sett överens. Jag tror inte heller att Ryssland kommer att använda kärnvapen, men jag är övertygad om att om Ryssland skulle göra det, så kommer de att bli angripna av en västkoalition, med eller utan kärnvapen.
    Flash Gordon skrev 2023-01-12 11:02:50 följande:

    Även otränade nybörjare blir veteraner om de överlever den första tiden. Vad är ration? En på tre, försvarare mot anfallare? Ryssland har så mycket personal att vill de så kan de hålla land de har tagit hur mycket än ukrainare än är motiverade och välutrustade i jämförelse  

    Jag tror samma som du om förhandlingar till slut och därmed är vi båda "Putins agenter"


    Som anfallare behöver du vara 3 på 1, helst uppåt 5 på 1 för att nå övertygande framgång.
    Med tanke på den ryska soldatens betydligt sämre utrustning, utbildning och motivation så behöver de nog vara minst 5 på 1, antagligen mer.
  • Tom Araya
    Kermit1561 skrev 2023-01-13 18:03:36 följande:

    Det är framförallt tyska leopold man vill skicka i större antal. M1 är för dyra och komplicerade men  kan komma ifråga senare eftersom ukraina nu bygger upp sin logistik med de IFV man får nu från USA. 
    De britiska vagnarna handlar mer om politik, att få tyskland att släppa export begräsningarna de lägger på de länder som har leopold, och det verkar ju funka. 
    Stridsvagnar är ju ett offensivt vapen, så det ökar ukrainas möjlighet att gå på offensiven. 


    Ja, det kan naturligtvis sluta med en linje nånstans på ukrainas territorium, det är det de flesta seriösa analytiker säger. Det är därför jag inte förstår varifrån du får din "klara" seger ifrån. Det är ingen seriös som påstår att nånting är avgjort. Det är åsikter du möjligtvis hittar i kommentarsfälten från privatpersoner, men där finns det ju lika många som hävdar att putin bara retirerar av taktiska skäl. Vilket är minst lika naivt. 


    Du menar förstås Leopard!?

    Det har talats tidigare om att Tyskland möjligen överväger att skicka några tiotal av stridsvagnen Leopard 1, som är en gammal vagn som finns på lager (från 60-talet). Så har ännu inte blivit fallet.

    Nu är det Polen som vill skicka 10 av sina Leopard 2A4, en betydligt modernare vagn, även om just A4 är en version från 80-talet.
    Den amerikanska M1 Abraham är inte i grunden mycket mer avancerad än Leopard 2, de är av samma generation av västvagnar.

    Det talas också om att Storbritannien eventuellt överväger att skicka ett eller några tiotal av de Challenger 2 som inte kommer att ingå i kommande uppgradering utan ersätts i det brittiska pansarförbanden av en helt ny stridsvagn.
  • Tom Araya
    Flash Gordon skrev 2023-01-13 17:44:47 följande:
    Ja, tjugo stycken ska de eventuellt skicka. Mot en rysk mobilisering på kanske upp emot en miljon man.

    Vilken skillnad tänkte du att tjugo stridsvagnar gör?

    Vilka stridsvagnar tänkte du att vem ska skicka? Amerikanska Abrams? Högteknologi och svindyra att driva.

    Tyska? Franska?

    Jag förutspår fortfarande ett eld upphör kring en linje någonstans inne på Ukrainas territorium.
    För ett så kraftfullt vapen som en stridsvagn så är varje vagn av betydelse. Ett tillskott på 10-50 vagnar är av stor betydelse.
  • Tom Araya
    Missermajser skrev 2023-01-08 23:01:41 följande:

    Vilken väg till fred har minst konsekvenser för flest människor? 


    En inte helt lätt fråga att svara på. Det beror på hur olika omständigheter och faktorer värderas.

    I krig kommer några hundratusen ukrainska liv att förloras.
    Vid en fred med kompromisser för ukrainsk del så förlorar Ukraina mark, städer, industriell infrastruktur (i den mån den fortfarande är användbar) samt att det påverkar de många hundratusentals människor som bor där.
  • Tom Araya
    Tom Araya skrev 2023-01-14 03:06:03 följande:
    För ett så kraftfullt vapen som en stridsvagn så är varje vagn av betydelse. Ett tillskott på 10-50 vagnar är av stor betydelse.
    Det kan jämföras med ett bygge av ett bostadsområde.. de ska grävas ur, jämnas till och stora mängder schaktmassor ska flyttas över sträckor på 50-100 000 meter.
    Vilken betydelse har då ett tillskott på tiotalet grävmaskiner, dumprar, hjullastare och lastbilar jämfört med en halv miljon arbetare med spade och skyffel?
  • Tom Araya

    Vad det gäller materiell uthållighet så måste man förstå vilka mängder som Ukraina mottar.
    Mellan januari och oktober 2022, så mottar Ukraina militärt, civilt och ekonomiskt bistånd från 40 länder värt närmare 94 miljarder euro.
    Listan över materiel som har skickats och fortfarande skickas är lång och omfattande... och den fylls ständigt på.
    Exempel på det är 90 uppdaterade och genomgångna stridsvagnar av typ T-72 Avenger från Tjeckien, som började levereras i december. Dessa kommer ur ett privat bolags lager, finansierat av USA och Holland, som har option på att köpa ytterligare 30 vagnar för samma ändamål.

    Den här listan var aktuell fram till september -22:
    List of foreign aid to Ukraine during the Russo-Ukrainian War - Wikipedia

  • Tom Araya

    Det verkar nu vara klart att Storbritannien skickar 12 st stridsvagnar av typ Challenger 2 till Ukraina. Förhoppningsvis kommer detta att påverka Tyskland till att släppa till stridsvagnar också, om inte ur sina egna förråd, så åtminstone med ett godkännande av export av tyska stridsvagnar från andra länder, exempelvis Polen.

    Brittiska stridsvagnar till Ukraina (msn.com)

  • Tom Araya
    flemens skrev 2023-01-14 15:13:27 följande:

    Den där putin har ju i åratal framfört att han känner sig hotad av att NATO flyttat närmare ryska gränsen. Han har invaderat fler länder än Ukraina av den anledningen. Han påstår att NATO finns till för att invadera ryssland. Förvånande nog finns det en massa konspirationsteoretiker här i väst som okritiskt köper hans fantasi.


    Jag tänker som så här att det finns som ingen som helst logik i hans och hans svans här i väst konspirationsteorier. Det enda hot NATO är att typer som han inte kan invadera NATO-länder som de vill, inte ens om det bor ryssar där. Detta stör naturligtvis den där typen.


    NATO är till för försvar av medlemsländerna och ingen invasion av ryssland kan starta innan alla unisont röstar för det och bidrar med miljoner med de soldater och andra som behövs för att invadera och kontrollera ett ockuperat land. Den där tysken för 70 år sen försökte med 3 miljoner man, och det gick ju sådär.


    Lägg därtill att den där putin är galen nog att redan nu illa dolt hota med kärnvapen. ryssland har som bekant flest kärnvapen av alla länder i världen och kan ensamma förinta jorden flera gånger om.


    Om det någonsin ens funnits tankar på att invadera ryssland i NATO/USA så hade de gjort det när Sovjet kollapsade. För att inte tala om nu när alla ser vilken pappersarmé ryssland har. Istället drog NATO och USA ner på sina trupper efter att sovjet försvann dit det hör hemma.


     


    Mycket bra uttryckt!
    Jag håller med.
  • Tom Araya
    Flash Gordon skrev 2023-01-15 15:39:43 följande:
    Men inget som avgör ett krig av den här storleken och typen
    Nej, som jag tidigare sagt så existerar inga enskilda faktorer som avgörande i krig, utan det är många faktorer i samverkan som avgör utgången.
  • Tom Araya
    Flash Gordon skrev 2023-01-15 15:38:33 följande:
    och jag ser ingen anledning att starta tredje världskriget för ett taktiskt kärnvapen på någon ukrainsk åker. Men förhoppningsvis får vi aldrig se vem av oss som gissar bäst.

    Jag resonerar kring ryssarna som försvarare av de områden de redan tagit över. Sätter de in halv miljon man på att bara hålla det de redan har erövrat så behövs det uppåt 2,5 miljoner ukrainska soldater enligt dina siffror. Så nä, jag tror in på Zelenskys krav för att ens starta förhandlingar: att alla ryska soldater måste bort från det som var Ukraina innan 2014
    Om man satte in alla soldater jämnt fördelade över hela frontlinjen så stämmer dina siffror rätt bra. Dock ser inte verkligheten ut så. Om ukrainarna hittar ett svagt avsnitt där de kan bryta sig in och flankera ryssarna så behöver vi räkna upp betydelsen av den ryska soldatens lägre motivation, för många ger upp eller flyr när de ställs inför en sådan situation.
    Jag tvekar även till att ryssarna har den materiella uthålligheten till att vinna kriget enbart genom att hålla vad de just nu kontrollerar.
Svar på tråden Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa