Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa

    Flash Gordon skrev 2022-10-01 13:33:17 följande:
    En del kommer att tvingas ut. Andra ansluter med glädje.

    Sommaren 2022 beordrade Ukrainas regering alla ukrainare att lämna de aktuella områdena. De som är kvar är till stor del de som identifierar sig som ryssar. Särskilt i Donetsk och Luhansk.

    .
    Om du läser talet jag läknade så kan du se att detta inte är ett vanligt krig om gränslinjer och resurser. Det är ett existentiellt krig mellan kulturer. Den ärorika ryska kulturen mot den dekadenta västerländska (dömd att gå under). Slagfältet nu är Donbass. Där ska den ryska existensen slutligen börja försvaras mot västs angrepp. Folkmordet på ryssar skall stoppas. Ryssland skall återta sin rättmätiga plats som jämbördig andra stormakter.

    Nu skriver du att du lyssnat på talet dubbat till tyska. Det ger ju samma insikt. Men du förstår inte referensen till "Förälder 1" och "Förälder 2"? Könens upplösning. Känner du dig om en tjej så är du en tjej. Alla dessa könlösa "hens". 

    Den här typen av kulturkrig kan du aldrig vinna med vapen. Den nationella socialismen i Tyskland besegrades inte med stridsvagnar. Den besegrades efteråt, när all dess litteratur brändes och befolkningen omprogrammerades.

    Samma gäller nu.
    .
    Du verkar tro att andra är dumma i huvudet! Jo, så klart förstår jag det där med "förälder 1" och "förälder 2". Det har ju varit en av de vanligaste sakerna som ryssar/östeuropeer brukar störa sig på, gender, trans, homosexualitet..... Nej, jag har inte missat allt tjafs om pride-parader och allt annat. Sedan är jag inte säker på hur just det där exemplet uppstod. Jag har nämligen också hört det ifrån Polen, men kommer inte exakt ihag vem som tog upp det. Det är säkert nån liten grej som har blåsts upp. Kanske en blankett?  

    Det är inte heller säkert att alla "ukrainare" lämnar sina hem. Det är ändå deras hem. 

    Och nej, jag håller inte med dig om att det pågår nåt kulturkrig och ännu mindre en etniskt rensning på ryssar, vilket ju Putin brukar påstå. Ja, även den ryska befolkningen kommer att behöva avprogrammeras. I alla fall om vi nånsin vill kunna leva i fred med Ryssland. Vilket vi ju i princip inte har gjort sen andra världskriget. Kalla kriget är ju ingen fred heller. Menar du nu att det var FEL att tyska befolkningen avprogrammerades? Och jag håller inte med om att man måste bränna litteratur. Jag har själv läst "mein Kampf". 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2022-10-01 13:38:19 följande:

    Jag tror att det kokas ned till en enda sak och en maktgalen nazist som är skitsur på att väst expanderar då de är mänskliga, än som i ryssland där de först trillar på en kniv 20-30ggr, och sen som döda "trillar" ut genom fönstret.
    Nu senast är dessa exempel ökat extremt i antal.


    Och sen när det kommer till sin egna tillvaro, så är väst lyxvaror det bästa på jorden.
    Helt jävla sjukt, men det är också så man inser han ljuger hela tiden.


    Ja, det är sant. Allt fler oklara dödsfall, oligarker  (Putin kanske vill åt deras pengar för att finansiera kriget), gas-prom-direktörer, kritiker. 

    Egentligen är han en klassisk psykopat. Jag har en gång haft en elev som var (på väg att bli) psykopat, och jag har då lärt mig lite om hur de tänker. De tror nämligen att alla andra inte bryr sig heller. Att de bara låtsas, att det är ett spel för gallerierna.

    Så Putin tror att andra vill ha makt och pengar, precis som han, och bryr sig inte om andra människor. Och att alla länder i väst fungerar så också, men låtsas vara bättre. Vilket retar honom ännu mer då. Jag tror absolut inte att han kan förstå att mänsklighet och liknande värderingar kan spela roll för andra. 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2022-10-01 14:57:18 följande:
    Det har väl sagts under många decennier att den ryska desinformationen bygger på spegelbilder som till slut gör det svårt att se vad som är verkligt och overklligt - då ingenting är osant och allt kan vara möjligt... 
    Jo, det har ju sagts att Putins approach går ut på att förvirra folk. Uppenbarligen har man stora fördelar av att folk blir förvirrade. Och det är ju ganska uppenbar att man kan göra folk mer osäker och därmed förhindra att de ställer sig emot en när det finns en hel del saker som är sanna inblandade. Då vet folk inte vad som stämmer och det gör ju folk svaga och osäkra. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-10-01 15:33:55 följande:
    Om du vill kalla dig själv för det så är det dina ord. Jag satte ett frågetexcken efter det om "Förälder 1 för att du tyckte han sa "en himla massa konstigt om att man inte längre får säga 'mamma' och 'pappa', utan 'förälder 1' och 'förälder 2'. "
    AndreaBD skrev 2022-10-01 14:23:22 följande:
    Och nej, jag håller inte med dig om att det pågår nåt kulturkrig 
    Vad tycker du att kriget handlar om då?

    ---

    Det finns en enkel tumregel: om någon gång på gång öppet påstår någonting - då är det troligt att denne faktiskt menar det han/hon säger.

    Putin har i decennier talat om västs kulturkrig mot Ryssland. Han återupprepar det nu som skälet till invasionen av Ukraina.

    Det KAN vara så att han faktiskt menar det han säger. Oavsett om folk i väst håller med honom, eller inte.

    ----Jag skrev alltså ut Rysslands och Putins synvinkel när jag skrev mitt inlägg. Det är inte nödvändigtvis mina egna åsikter om saken. Du ser inte det i mitt inlägg?
    AndreaBD skrev 2022-10-01 14:23:22 följande:
    Menar du nu att det var FEL att tyska befolkningen avprogrammerades? Och jag håller inte med om att man måste bränna litteratur. Jag har själv läst "mein Kampf". 
    Va?!

    Jag har inte sagt något om rätt eller fel och jag har inte förespråkat att bränna böcker specifikt. Jag beskrev ett skede efter WWII.

    "Samma nu" syftar alltså på att vi har samma generella situation i Ryssland som vi hade i Tyskland med den Nationella Socialismen efter kriget.

    Skillnaden nu är att ingen är beredd att gå in och besegra Ryssland, erövra Moskva och omprogrammera ryssarna
    Nä, jag tyckte ditt inlägg verkade arrogant.

    Jo, jag förstår att Putin tror det. Men han har ju inte heller en realistisk uppfattning av världen. Han är paranoid, vilket verkar vara typiskt för KGB-folk.

    Jag ser förstås kriget som imperialistiskt. Putin har ungefär samma anledningar som Hitler. Världsmakten. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-10-01 16:54:39 följande:
    Jag kallar inte dig dum i huvudet för att jag ställer en "arrogant" fråga när du skrev som du skrev om "en himla massa konstigt". Men nä, jag tro inte du är dum i huvudet.

    Paranoid är ett sjukdomstillstånd. Mig veterligt finns det ingen diagnos på Putin som säger att han lider av det. Det blir så mycket bättre om man slutar måla ut sina motståndare som sjuka och dumma i huvudet och utan "realistisk uppfattning".

    Du mäter nämligen detta utifrån DIN världsbild, utifrån vad du ser vid din horisont. Världen ser väldigt mycket annorlunda ut från Irkutsk och Samara. 

    Ska man vinna det här kriget behöver man bekämpa rätt sak, krigets grundorsaker, och det är inte att bara driva ut ryssarna från Krim och Cherson som kommer att ge varaktig fred.

    Imperiebyggande står inte i motsats till kulturkriget för Rysslands överlevnad.  Tvärtom, det handlar om att samla alla ryssar under ett tak. Då ingår imperiebyggande.
    Nja, paranoia är ett symptom, och det kan också vara ett personlighetsdrag, vilket det verkar vara i Putins fall. Det finns människor som alltid har lite paranoia med och / eller tolkar saker och ting med större benägenhet till paranoia än andra. Det finns absolut en del människor som man skulle anse vara som ganska normala, men som är lagda åt det hållet. 

    Dessutom - som du själv säger - får man ju se det utifrån ryssarnas situation. De har ändå sen andra världskriget hört i en massa propaganda en del saker om västvärlden och med tiden har det blivit allt mer självklart för dem att tro en del konstiga saker om oss. För DE är det en realistisk uppfattning, dvs. de tror ju att det är så. Men för oss är det inte så.

    Jo, jag förstår att de tänker väldigt annorlunda. Samtidigt tar det bara en ny generation, internet och internationella kontakter, så kan det vändas helt. Och även den äldre generationen kan ju konfronteras med att västvärlden faktiskt inte tänker angripa dem och inte har dessa onda avsikter som man har tutat i dem att vi har. 
  • AndreaBD
    KillBill skrev 2022-10-02 09:35:12 följande:
    Ja det skulle man gärna vilja veta. Sannolikt beror det på dessa länders band till Ryssland och Vladimir Putin och med tanke på detta är det rätt otäckt att Ulf Kristersson gett SD så stort åt inflytande över utrikesutskottet. Snacka om att göra bocken till trädgårdsmästare..
    Jo, band till Putin förstås, men jag skulle vilja veta om han har lovat dem något konkret, om de verkligen har en deal med honom när det gäller det. Jo, SD är en till faktor till oro där. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-10-02 12:16:43 följande:
    Det finns ingen diagnos på att Putin skulle vara paranoid. Gör man det lätt för sig och kallar motståndaren sjuk i huvudet så kommer man aldrig att vinna, vad man nu vill vinna. Ett krig till exempel.

    Så trots att du förstår att världen fungerar annorlunda i Ryssland kan du inte acceptera att detta är ett krig mellan kulturer?

    Om du sedan tycker att du lever i den rätta kulturen och att de andra inte har en "realistisk" bild av verkligheten gör ju ingen skillnad - det är ett krig mellan kulturer ändå, om ryssarna tycker så.
    Du läser uppenbarligen inte allt. Jag förklarade ju att det inte har med "sjuk" eller diagnos att göra. Personlighetsdrag sa jag. 

    Det där med krig mellan kulturer är ju väldigt motsägelsefullt. T.ex. så hävdar ju Putin ibland att man har samma kultur - ryssar och ukrainare. När det passar honom så är det samma kultur. När det inte passar så är det kulturkrig. Eller att ukrainare som folk/kultur inte ens existerar. Och där borde han ju definitivt se det från ukrainarnas sida. Min åsikt är att han främst vill att Ryssland ska bli supermakt igen. Det är det som är målet, allt annat är ursäkter. 

    Självklart  skulle ryssarna kunna leva på sitt sätt. Ingen tvingar något på dem. Om man därmot invaderar ett annat land som inte vill leva på det sättet och tvingar dem. Om Putin påstår att väst tvingar på dem en massa saker, att väst vill ta över andra länder och liknande, så ljuger han faktiskt. Eller misstar sig åtminstone. Och han projicerar, för att det är bara han som gör sånt. 
  • AndreaBD
    nihka skrev 2022-10-02 12:37:05 följande:
    Alla personlighetsstörningar finns hos normalbefolkningen fast i mindre omfattning än hos den med så uttalade symptom att den fått en diagnos.

    Makthunger och ha-begär är inte kulturyttringar utan bara samma gamla universella greed som styrt diktatorer i alla tider. Deras ursäkter till varför de ska få sätta sig över alla andra funkar förstås bättre om de förankrar sitt maktbegär i den lokala myllans föreställningar. Men same shit ändå. En diktator är en diktator är en diktator.
    Dessutom går det utmärkt att använda det som ett vanligt adjektiv. Någon kan vara paranoid i en situation och inte vara det alls annars. Då har personen inte ens drag, utan det kan ju också bero på omständigheter. Putin har dock minst drag. Men det är generellt så med KGB-folk. De MÅSTE vara så där misstänksamma för att göra det jobbet. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-10-02 13:49:43 följande:
    sv.wikipedia.org/wiki/Paranoid_personlighetsst%C3%B6rning

    Ta honom på allvar istället för att avfärda honom som "paranoid". Det kan  vara så att han menar det han säger.
    AndreaBD skrev 2022-10-02 12:35:48 följande:
    Det där med krig mellan kulturer är ju väldigt motsägelsefullt. T.ex. så hävdar ju Putin ibland att man har samma kultur - ryssar och ukrainare. När det passar honom så är det samma kultur. När det inte passar så är det kulturkrig. Eller att ukrainare som folk/kultur inte ens existerar. Och där borde han ju definitivt se det från ukrainarnas sida. Min åsikt är att han främst vill att Ryssland ska bli supermakt igen. Det är det som är målet, allt annat är ursäkter. 
    Ryssland och det vi idag kallar Ukraina är obönhörligt sammanflätade genom historien. Det går utmärkt att argumentera för att Kiev Rus är ursprunget till dagens Ryssland. Kiev är Ryssland. Ukraina är Ryssland.

    Att det ukrainska folket inte finns är en logisk slutsats av detta. "Ukrainare" är ett påhittat namn för något som egentligen är ryssar - i grund och botten. Kulturkriget i Ukraina står i att väst använder dessa "ukrainare" för att dra en del av Rysslands historiska mark bort från Ryssland.

    Kriget mot Väst och Nato har han talat om decennier. Det kan vara så att han menar det han säger. Det är ingen "ursäkt" för att hitta en anledning att angripa ett annat land. Vill ryssarna bara "erövra land" vore Mongoliet oerhört enkelt att ta över. Det händer inte.Inte?

    Annars kan det vara lätt att tro att väst ibland fördömer ryska värderingar och försöker implementera sina egna värderingar på landet
    www.hrw.org/news/2017/06/22/european-court-condemns-russias-gay-propaganda-law
    AndreaBD skrev 2022-10-02 12:35:48 följande:
    Om Putin påstår att väst tvingar på dem en massa saker, att väst vill ta över andra länder och liknande, så ljuger han faktiskt. Eller misstar sig åtminstone. Och han projicerar, för att det är bara han som gör sånt. 
    Afghanistan?

    ------

    Kriget har inte uppstått för att någon "paranoid" halv-diktator vill "bygga imperium".

    Det här har sjudit länge, länge under locket.

    Det över 20 år sedan jag pratade med en student på ca 20 år som förkastade tanken på Ryssland som en del av EU, något jag tyckte var fullt normalt, och istället förklarade att om någon skulle ingå i något så var det Ryssland som skulle sluka väst. Det var det normala i deras föreställningsvärld
    För minst tredje gången: Jag har varken sagt eller menat att han har en paranoid personlighetsstörning. Han har däremot säkert en annan personlighetsstörning, men just det paranoida ingår i jobbbeskrivningen av en KGB-man. 

    Historia spelar ingen roll. Då skulle Sverige kunna vilja ha Norge eller FInland för att man en gång i tiden var samma land. När båda var ett land i Sovjetunionen - då är det svårare att bryta sig ur. Nu, när Ukraina har varit ett eget land i 30 år, så är det väldigt klart. Ukraina är ett eget land och Ryssland har inga rättigheter.

    Ja, folk i Nordkorea tror ju också att USA kommer att angripa dem när som helst.  Om man tutar sånt i folket så kommer det ju också nya ledare från en ny generation från folket. Ryssarna har ju också vuxit upp med propaganda om väst. 

    Ja, det är möjligt att man tänker så i Ryssland, men det enda man kan göra är ju att sätta gränser för Ryssland och att göra tydligt att ingen ska sluka någon. 
Svar på tråden Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa