Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa

    Flash Gordon skrev 2022-04-01 07:36:12 följande:
    Jag tror att du gravt missbedömer situationen.

    Väst har varit Rysslands dödsfiende i evigheter. Karl XII, Napoleon och Hitler. Däremellan och före dess mer eller mindre stora krig och hot från väst.

    I femtio år var Natos alla kärnvapen riktade mot Moskva. Alla ryssar som idag leder landet växte upp med Natos dödshot hängandes över sig.

    I Sverige talar vi om ryss-skräck trots att vi inte mött varandra på slagfältet sedan Ratan 1809 och du tror att Rysslands rädsla för väst ska försvinna på ett par decennier efter murens fall - inklusive Natos avancemang österut, närmare Ryssland?
    Samtidigt så har väst också försökt inkludera Ryssland. Det är inte så vi skulle ha hållit dem på avstånd. I princip var det redan så sedan minst 1980-talet att väst gärna ville ha bättre kontakt och komma över det som skiljer. I då Västtyskland har jag förstås upplevt det. Vi tyckte alltid att det var såå tråkigt att länderna i "öst-blocket" var så rädda för oss. De fick ju höra att det var vi och förstås främst USA som ville krig och Ryssland ville ju bara fred.

    Sedan kom återföreningen av Tyskland och länder som Polen, Tjeckien, m.fl. demokratiserades och öppnades upp för kontakter och för handel också. Kontakten är så viktigt. När jag var tonåring hade man brevvänner. Men inte kunde man ha någon ifrån öst-Europa. Och det tyckte man hade varit spännande. De däremot verkade inte vilja ha kontakt med oss, vi var uppenbarligen fienden.  

    I Sverige har ni kanske inte upplevt det på samma sätt. Men f.o.m. 1989 så öppnades det upp. Plötsligt kunde man ha kontakt med folk i öst och det satsades på att övertyga dem att vi gärna ville ha positiva kontakter, att vi inte är deras fiender. Och det gick ju bra under Jeltsin-tiden, tills Putin uppenbarligen började tycka att det inte verkar ge så mycket utdelning att vara vän med väst och att det i alla fall inte ger honom tillbaka Sovjetunionen. Så då styrde han bara tillbaka till det gamla. Där har nog Tom rätt i att Putin själv inte ens tror på hot ifrån Nato. Det är antagligen bara ett sätt att förklara det för befolkningen. 
  • AndreaBD
    Tom Araya skrev 2022-04-01 09:19:26 följande:
    Det enda som kan existera som skäl till att Ryssland borde vara rädda för väst är Rysslands egna ageranden gentemot omvärlden, så det finns en viss logik i att politiska och militära ledare i Ryssland just nu är oroade. Men några generella hot har aldrig funnits sedan VK2.
    Nej, egentligen inte. Inte riktigt sen Kubakrisen i alla fall. Det har varit lugnt och ingen anledning till oro sedan 50 år tillbaka. 

    Hörde ett tal ifrån Otto von Habsburg (son till Österrikes siste kejsare, och EU-politiker, han dog i början av 2000-talet) och han varnade tydligt för Putin, tyckte att Putin hade visat tydligt vad han vill och vad han tänker göra. Precis som Hitler som också skrev det i sin bok, som folk tyvärr inte läste ordentligt. Hittade något på engelska om det:

    newsrnd.com/news/2022-03-18-otto-von-habsburg-warned-of-putin-s-war-20-years-ago---and-compared-him-to-hitler.BkurFaZMc.html
  • AndreaBD
    nattuw skrev 2022-03-31 23:29:01 följande:
    Det finns en ömsesidig misstro mellan väst och Ryssland som har djupa historiska rötter. Så att Ryssland känner sig hotad av att NATO flyttar fram sina positioner är inte konstigare än att vi börjar prata försvarsanslag när Ryssland flyttar fram sina positioner.

    Det som är av intresse för oss är att Rysslands paranoia inte är ett Ryskt problem utan ett problem för de små stater som ligger granne med Ryssland. En liten stat som ligger i skuggan av en stor stat som kanske eller kanske inte har stormaktsambitioner måste förhålla sig till den större staten oavsett vad man anser om den saken. Ty det är nu en gång för alla så att den som har ett tillräckligt stort våldskapital kan skapa sina egna regler.
    Fram till 1990 hade man knappt kontakt med folk i Öst-Europa. De fick ju inte resa heller. Sedan ändrades det totalt. Jag bodde i Västtyskland då, jag har upplevt det. De kände sig hotade fram till DÅ. När kontakterna ökade och man pratade med varandra var det inga problem faktiskt. 

    Det var Putin som backade igen, för att han inte var intresserad av bra kontakt till väst, han var bara intresserad av att få tillbaka Sovjetunionen. Det kunde t.o.m. hota hans planer om folk hade för bra kontakt. Då skulle ryska folket ju inte gå på det när han behöver rättfärdiga någon krig. Jag har förresten på senare tid sett allt fler belägg på att alla orsaker till Tjetjenien-kriget var konstruerade av Putin. Att han själv låtit placera bomber i bostadshus för att skylla på tjetjener. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-04-01 09:30:30 följande:
    En buse kommer fram till dig och sätter en pistolmynning till din tinning och säger: "Du behöver inte vara rädd för mig. Jag kommer inte att trycka av" och du är cool med det?

    Du förstår verkligen inte varför Ryssland känner rädsla för Nato och väst - vilket de för övrigt inte gör någon skillnad på.
    OM de är rädda, så är de hjärntvättade av propagandan. Har du kanske upplevt att folk i väst har varit jätterädda för Ryssland under dem senaste 30 - 40 åren? Självklart inte! Vi lever ju i demokratier och matas inte med skräckscenarion.

    Hörde i nån intervju någon som sa att även folk som flyttat till Ryssland från andra (demokratiska) länder blir påverkade av propagandan och verkar inte kunna tänka kritiskt längre efter några år där. Uppenbarligen är propagandan ganska bra. 

  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-04-01 09:50:56 följande:
    Ja, som jag skrivit innan. Ryssland är minst två generationer från förändring.
    Den yngre generationen tänker ju inte så. Upp till 30 år ungefär. Två generationer, som du säger, då skulle man räkna 50 år. Så lång tid tar det inte. Kanske 20 år högst.
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-04-01 09:40:52 följande:
    En ytterst kort stund och på våra villkor.

    Jag trodde också på deras demokratisering där åren efter muren. Jag kom ihåg att jag gav det fem år, max tio, innan de var demokrater som i väst. Allt skulle lösa sig automatiskt eftersom västs frihet var det alla längtade efter. Så fel jag hade.

    Det visade sig att stora ord om "frihet" och "demokrati" betydde väldigt lite för ett folk som led nöd och samtidigt fick sina resurser plundrade av affärsmän från såväl hemlandet som från utlandet. 
    Det var inte en kort stund från vårt håll. Beror på vilket land i väst man tänker på men om man t.ex. tänker Västtyskland, så började man försöka ha bra kontakt med Ryssland (och med Östeuropa överhuvudtaget) sedan ungefär 1970. Willy Brand var förbundskansler sedan 1969 och efter honom ännu en socialdemokrat till 1982. Det var så vänliga relationer som ryssarna tillät. Helmut Kohl sedan var inte lika bra på det, men då var det Gorbatschov i Ryssland och då gjorde han ansträngningar att närma sig väst.

    Så, det var inte bara efter 1990. Och den som satte stopp på demokratiseringen och försämrade kontakten med väst var just Putin. Förresten så hade fattigdomen då förstås inte direkt med demokratiseringen att göra, så man behövde inte välja mellan dessa, men det förstod ju inte ryska folket. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-04-01 10:01:56 följande:
    "Vi" är inte rädda för Ryssland idag för "vi" har betraktat Ryssland som svagt efter murens fall. Vi har känt oss säkra i vår påhittade överlägsenhet.

    Det räckte med att Ryssland skickade stridsvagnar in i Ukraina för att all den känslan av säkerhet skulle vara som bortblåst.
    Nu tänker du som Putin. Det hänger inte såå mycket på stark eller svag. Frågan är ju också då, menar man bara militärt? Finns mycket annat man kan vara stark eller svag på.

    Men jag tycker det hänger mycket på landets ledare och framför allt också om det finns en befolkning som man faktiskt har kontakter med, som tänker någorlunda själva och som då inte skulle ställa upp för alltför tokiga saker. 
  • AndreaBD
    Kermit1561 skrev 2022-04-01 10:36:14 följande:
    Nej, vi har känt oss säkra därför att vi trodde att de ville ha demokrati och att de hade förändrats. Kriget i ukraina visar ju snarare att vi gravt överskattat rysslands styrka och underskattat hur konservativa de är. 


    Precis så är det. Jag upplever inte Ryssland som stark nu heller. Däremot som fientligt inställt. Det kan ändra sig ifall befolkningen blir lite mera upplyst med tiden. Som det är nu, så har de inte koll på vad som händer riktigt. Om de hade det så skulle de inte vara för krig och man skulle inte kunna genomföra ett krig mot hela befolkningens vilja. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-04-01 12:18:39 följande:
    Vilket är min linje hela tiden. Väst har tolkat Ryssland utifrån sina egna bilder och värderingar och därför missat grovt.
    Det handlar dock framför allt om att det var olika beroende på vem som var vid makten, Gorbatschov  och sedan Jeltsin eller... Putin? Där har du orsaken! Det blev sämre med Putin. Visserligen har man i början missbedömt honom och trott att han vill demokrati. MEN... det har Jeltsin också trott. Det var först mot slutet som han förstod att de som hade varnat honom mot Putin hade rätt. Bill Clinton sa till honom att Putin inte är för demokrati. Men Jeltsin trodde att han hade fel. 

    Det är egentligen rena motsatsen då? Då var det väst, dvs. Clinton som tolkat rätt och ryssarna själva som tolkat fel. För att de kanske hoppades att det skulle gå bra?
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-04-01 12:32:16 följande:
    Vad skriver du? Menar du att den unga generationen skulle vara de upp till 30 år och att de "tänker ju inte så?" Ja, min bedömning, utifrån min erfarenhet, är att 40-50 år är en rimlig tidshorisont för att få det ryska samhället mer likt vår typ av demokrati.

    Tyskarna demokratiserade med våld på ett decennium ungefär eftersom de besegrades i grunden år 1945 och sedan tvångs-demokratiserades av vinnarmakterna.

    Ännu har ingen föreslagit att Ryssland ska invaderas och besegras och tvångsdemokratiseras.
    AndreaBD skrev 2022-04-01 10:59:58 följande:
    Det var inte en kort stund från vårt håll. 
    Sovjet var en kommunistiskt diktatur fram till dess upplösning. Jo det var en kort tid. Ungefär ett decennium som man "försökte" sprida demokratin till Ryssland. När valet står mellan mat på bordet tillhandahållet av en stark ledare eller "demokratiska fri- och rättigheter" under en "liberal demokrati" så väljer folket mat.
    Tråden handlar om invasionen av Ukraina. Allt handlar om stark eller svag. Vem som har störst och flest kanoner. Ryssland är tillräckligt starkt för att kämpa ned varje land som inte har exempelvis Nato bakom sig. Och de kan fortfarande utplåna världen om de vill.
    Jo, alla som kan skaffa information och som kommit ut i världen går inte på propagandan så lätt. Och det är i regel folk upp till 30. Jag hade ju en inneboende från Ryssland för .... 15 - 10 år sedan. Han bodde hos oss i några år. Han är ungefär 35 nu och det är bl.a. därifrån jag har fått den informationen.  Jag pratade nyligen med honom igen. Han är inte kvar i Ryssland nu, men har varit där några år igen, efter att han bott i Sverige ett tag. 

    Jo, jag vet hur man gjorde med tyskarna, men det var en annan tid. Det gick förstås snabbare så, men numera tror man inte på sånt tvång. 

    Att det var en diktatur till 1990 betyder inte att det inte har funnits en utveckling MOT demokrati och framför allt så har det funnits mänskliga kontakter sedan 1970-talet. De väljer inte alltid mat  - det ser du ju på ukrainarna.

    Visst, Ryssland kan utplåna jorden, men det kan USA också. 
Svar på tråden Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa