Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa

    nattuw skrev 2023-03-16 20:53:37 följande:

    På senaste tiden har det varit en del prat om NATO och ett eventuellt svenskt medlemskap. Frågan verkar inte längre vara särskilt kontroversiell i den svenska riksdagen där de flesta nu tycks vara för ett svensk NATO-medlemskap (det svänger fort i politiken). Däremot visar Turkiet inget större intresse av att godkänna Sverige som NATO-medlem eftersom Turkiet inte är nöjd med den tidigare svenska inställningen till de kurder som Turkiet ser som terrorister.

    Saken togs upp i  SR/P1/Studio 1 där Ann-Sofie Dahl, Docent i internationell politik, bland annat hade följande att säga: "Det är lite trist för den här regeringen att den får ta itu med problem som skapats av tidigare regeringar"


    Det finns i Sverige ett stöd till kurdiska befolkningens rättigheter sedan lång tid tillbaks. 

    www.svt.se/nyheter/inrikes/kurdernas-situation-togs-upp-pa-statsbesok

    "? I arbetet med den nya konstitutionen måste frågan om pressfrihet klargöras, sade Reinfeldt och konstaterade att många av de journalister som är fängslade i Turkiet i dag är det med anklagelser om terrorism som grund.
     
    Han hoppas därför att definitionen av terrorism kommer att snävas in i den nya konstitutionen.
     
    Reinfeldt tycker att det sker framsteg i Turkiet, till exempel vad gäller minoritetsfrågor.
     
    ? Våra diskussioner om kurders rättigheter har helt klart utvecklats genom åren, säger han."

    www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/kurder-och-den-kurdiska-fragan_GG02U646
    "
    Kurder och den kurdiska frågan

    Motion 1992/93:U646 av Ingbritt Irhammar m.fl. (c, v, kds, m, fp)

    av Ingbritt Irhammar m.fl. (c, v, kds, m, fp)

    ...Kurderna har i alla ovannämnda länder, utsatts för

    förtryck, etnisk diskriminering, assimilering,

    tvångsdeportationer, ekonomisk utsugning och försök till

    folkmord, speciellt av regeringarna i de nybildade

    ''nationalstaterna'' efter första världskriget Irak, Iran,

    Turkiet och Syrien.

    ...

    Kurdernas krav på självbestämmanderätt måste tas på

    allvar eftersom det gäller ett numerärt stort, särpräglat folk

    med gemensamt språk, kulturarv, historia, territorium.

    Detta folk utsätts för hård diskriminering av varierande

    grad, till och med folkmord. Kurderna har ända sedan 1880-

    talet gjort kontinuerliga ansträngningar för att hävda denna

    rätt."



    svenska.yle.fi/a/7-460110

    "Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan har för första gången framfört en offentlig ursäkt till landets kurder för det folkmord som de utsattes för på 1930-talet.
    Upp till 14 000 kurder dödades i militära attacker mot kurdiska aleviter i sydöstra Turkiet i slutet på 1930-talet.
     
    Mellan 1936 och 1939 attackerades kurderna både av markstyrkor och via flyganfall. Landet leddes då av det moderna Turkiets grundare Mustafa Kemal Atatürk."
  • Padirac
    nattuw skrev 2023-03-16 20:53:37 följande:

    På senaste tiden har det varit en del prat om NATO och ett eventuellt svenskt medlemskap. Frågan verkar inte längre vara särskilt kontroversiell i den svenska riksdagen där de flesta nu tycks vara för ett svensk NATO-medlemskap (det svänger fort i politiken). Däremot visar Turkiet inget större intresse av att godkänna Sverige som NATO-medlem eftersom Turkiet inte är nöjd med den tidigare svenska inställningen till de kurder som Turkiet ser som terrorister.

    Saken togs upp i  SR/P1/Studio 1 där Ann-Sofie Dahl, Docent i internationell politik, bland annat hade följande att säga: "Det är lite trist för den här regeringen att den får ta itu med problem som skapats av tidigare regeringar"


    Det är säkert trist för den här regeringen att den får lov att ta itu med att svenska regeringar och politiska partier gett stöd till och sympatiserat med folkgrupper som förtrycka och utsätts för folkmord av de styrande i det land för de bor...Kräks

    Jag vet inte om du ser var problemet ligger? 
  • Padirac
    nihka skrev 2023-03-16 23:04:29 följande:
    När kurderna tryckte tillbaka ISIS kalifat var de populära, likadant när de behöll all världens inresta ISIS-krigare och deras influgna europeiska fruar i sina fångläger, men nu ska de kallas terrorister för att en turkiskt fanatiker vill radera dem.
    Ja, precis.   Regeringens problem skulle aldrig uppstått om Sverige tillsammans med Turkiet bombat kurderna eller om kurderna bara kunde försvinna från historien.. eller om regeringen införde en Erdogansk definition på terrorism som omfattar oliktänkande .. Spöke

    istället är det lite trist ...  "Det är lite trist för den här regeringen att den får ta itu med problem som skapats av tidigare regeringar"

    Problemet är inte kurderna, problemet är Erdogan och hans auktoritära inställning till journalister och politiska motståndare.. det är inte tidigare regeringar som skapat det problemet.. 

  • Padirac
    nattuw skrev 2023-03-17 20:42:48 följande:
    I att Ann-Sofie Dahl, docent i internationell politik, hade fräckheten att peka på att en tidigare socialdemokratisk regerings politik fått konsekvenser i den verkliga världen.
    Har du lyssnat på hela intervjun? Eller är det en oneliner du plockat upp någon annanstans? 

    Vad säger Dahl faktiskt om frågan. Inte en sak, utan flera saker. kan du återge och resonera om mer än en oneliner?
  • Padirac
    KillBill skrev 2023-03-18 09:24:33 följande:

    SDs band till de proryska alternativmedierna är djupt problematiska.

    www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/det-.../


    I expressens ledare länkas till en undersökning och sammanställning av SDs rysslandsröster som direkt säger mot påståendet att SD inte har pro-ryska kontakter och stödjer dessa.

    frivarld.se/sakerhetsradet/sds-rysslandsroster-sticker-ut-i-europaparlamentet/

    " Sverigedemokraternas Europaparlamentariker Peter Lundgren och Kristina Winberg är de svenska ledamöter som röstade mest Rysslandsvänligt under mandatperioden 2014–2019. Det visar Frivärlds Rysslandsindex av Europaparlamentets omröstningar. I främsta linjen för demokratiska värderingar med mänskliga rättigheter i Ryssland och stöd till östra partnerskapets europeiska integration hamnade Fredrick Federley (C), Olle Ludvigsson (S), Gunnar Hökmark (M), Jytte Guteland (S), Marita Ulvskog (S) och Cecilia Wikström (L). Malin Björk (V) avviker kraftigt från partigruppen GUE/NGL. Medan nästan hela partigruppen återfinns på Kremls sida i undersökta omröstningar så har Björk röstat återkommande emot partigrupp och Rysslands intressen.  Övriga svenska parlamentariker som suttit hela mandatperioden återfinns i de kategorier som går emot Rysslands intressen frekvent. Ingen av MEP:arna som suttit kortare tid har ett röstningsmönster som sticker ut, även om de genom lägre närvaro hamnar längre ned i indexet.  Så länge SD har svårt att välja mellan vad som är det största problemet, EU eller Kreml, kommer partiet kunna fortsätta hamna fel i sina ställningstagande. Samtidigt skadar det SD:s säkerhetspolitiska trovärdighet så länge partiet inte bryter med den pro-ryska alternativa mediemiljön som det idag finns nära kontakter med.  ...

    Sverigedemokraterna är under mandatperioden inte bara det mest pro-ryska svenska partiet i Europaparlamentet. Partiet sticker också ut i ett Östersjöperspektiv. Endast polackerna i KNP, Lettlands Ryska Unionen och danska Folkebevægelsen mod EU röstar något mer pro-ryskt än SD av samtliga ledamöter från Östersjöländerna som ligger nära Ryssland. Lägger man även till Tyskland ser man att SD hamnar på ungefär samma nivåer som Die Linke, med rötterna i det östtyska styrande kommunistpartiet SED.

    ...

    ETC granskning pekar även ut partiets konktakter med Nya Tidergruppen, genom framför allt Almqvist, förutom Samnytt med flera. Att partisekreteraren Richard Jomshof väljer att låta sig intervjuas av sin forna partikamrat Kent Ekeroth och upprepa ett narrativ, som etablerades i de närstående SD  sajterna redan från 2017 och framåt, med problem kring svenska val får betraktas som notervärt.


    Idén är att svenska val är osäkra (känns igen från Trump också), och på så sätt kan diktaturen Ryssland och demokratin Sverige utjämnas. Ryssland kan till och med framstå som bättre, genom att ropa efter ryska valobservatörer som ska övervaka valet i Sverige vilket skedde före förra valet. Att OSSE, Organisationen för Samarbete och Säkerhet i Europa, i juni konstaterade att det inte finns behov av att skicka valobservatörer är något som sällan nämns i de här kanalerna.  


    Tidningen Syre återger intervjun i Samnytt där Jomshof spinner på idén om att valfusk kan avgöra riksdagsvalet:  ”När det då rör sig om 1800 röster eller kanske 7000 totalt, ja, vi har ett antal vallokaler, det räcker att det fuskas lite här och där. Att det försvinner lite valsedlar eller att man stoppar undan våra valsedlar”. Intervjun följdes upp av en ledare av Kent Ekeroth där han upprepar berättelsen om valfusk. Tydligare än så kan inte symbiosen mellan SD och pro-ryska narrativ och kanaler illustreras. 


    UPPDATERING: Expo avslöjade 10/9 att den studio som Kent Ekeroth intervjuade Jomshof ägs och drivs av Ekeroths tidigare politiske sekreterare, som omnämns tidigare i den här texten och som sparkades från riksdagen (med Jomshof inblandad) efter att det visat sig att han hyllat Putin och spridit rysk propaganda, förutom förintelseförnekelse. Jomshofs påstående till Expo, att han inte visste vilken studio han var i, är i samma tonalitet som Åkesson brukar svara med – att de inte känner till någonting.


     "

  • Padirac
    nattuw skrev 2023-03-18 21:29:02 följande:
    Dahl säger att tidigare socialdemokratiska regeringar har haft en historia av att stödja radikala och revolutionära regimer och rörelser runt om i världen. Och nu får regeringen Kristersson ta itu med problem som skapats av tidigare regeringar.

    Vilket jag inte lär göra familjelivs socialdemokrater så mycket gladare.
    Du såg kanske det jag länkade om andra partier i riksdagen?

    Jo, det hade varit enklare om Sverige hade haft samma inställning till förtryckare av den egna befolkningen som Moderaterna hade till apartheid-regimen i Sydafrika.

    Det hade definitivt gjort det enklare för den här regeringen. 
  • Padirac
    nattuw skrev 2023-03-19 14:05:04 följande:
    Om du är rädd för att Dahls uttalanden skall skada socialdemokraterna så kan du ju alltid försöka dig på att karaktärsmörda Dahl.
    Varför ska någpon karraktärsmörda Dahl?

    Det är väl bara att se på riksdagen och partiernas stöd för olika förtryckta folkgrupper från 80-taöet och framåt - oavsett vad Dahl säger eller vad du säger så finns det svart på vitt.

    Sverige har en lång tid tillbaks kunnat kosta på sig att kritisera förtryckande statsskick - det är det som den här regeringen fått i knät.
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2023-03-22 01:32:24 följande:
    Jag håller inte med om att palestiniernas situation liknar den för den svarta befolkningen i Sydafrika under apartheid-tiden så att den i det här fallet är relevant att jämföra.
    Inte heller är sättet att kämpa för förändring jämförbar.
    Jag tänkte på kurder och armenier i Turkiet. Om Sverige hade haft samma inställning angående detta som Moderaterna hade till apartheid-regimen då hade säkerligen Erdogan obstruerat ändå, men av andra skäl 
  • Padirac
    nattuw skrev 2023-03-19 14:05:04 följande:
    Om du är rädd för att Dahls uttalanden skall skada socialdemokraterna så kan du ju alltid försöka dig på att karaktärsmörda Dahl.
    Padirac skrev 2023-03-21 19:24:09 följande:
    Varför ska någpon karraktärsmörda Dahl?

    Det är väl bara att se på riksdagen och partiernas stöd för olika förtryckta folkgrupper från 80-taöet och framåt - oavsett vad Dahl säger eller vad du säger så finns det svart på vitt.

    Sverige har en lång tid tillbaks kunnat kosta på sig att kritisera förtryckande statsskick - det är det som den här regeringen fått i knät.
    Tom Araya skrev 2023-03-22 01:32:24 följande:
    Jag håller inte med om att palestiniernas situation liknar den för den svarta befolkningen i Sydafrika under apartheid-tiden så att den i det här fallet är relevant att jämföra.
    Inte heller är sättet att kämpa för förändring jämförbar.
    Ungern motsätter sig att godkänna svensk medlemskap - och pekar på  uttalanden från 2021 av Kristersson samt EU-parlamentarikerna Roswall (M) och Björk (V) och Sveriges långa tradition av att peka på orättvisor, förtryck och antidemokrati


    www.dn.se/varlden/ungerns-svar-kan-inte-slappa-in-sverige-i-nato-an/

    "I texten lyfts bland annat ett uttalande från Ulf Kristersson (M) från 2021 där han ska ha sagt att EU måste arbeta för att bryta utvecklingen i Ungern och sätta press på den ungerska regeringen.

    Även ett uttalande från EU-minister Jessika Roswall (M) lyfts fram där hon uppmanat EU att stoppa utbetalningar till Ungern.


    I texten länkar man även till uttalanden som gjorts av EU-parlamentarikern Malin Björk (V) och skriver att dessa klagomål måste ?hanteras? innan Sveriges ansökan ratificeras.


    Skäl nummer två är vad som beskrivs som en ?moralisk överlägsenhet? från svensk sida. I texten lyfts uttalanden om att Ungern skulle vara antisemitiskt eller ledas av en förtryckande regim, men också koranbränningen tidigare i år framför Turkiets ambassad.


    Att säga att koranbränningen var ett ?uttryck för yttrandefrihet? var ett sätt att ?försöka dölja uppenbar rasism? i en skepnad av moralisk överlägsenhet, enligt texten.


    Det tredje skälet beskrivs vara ?bristen på respekt? och att relationen mellan länderna försämrats över åren.


    Zoltan Kovacs tar upp att premiärminister Viktor Orbán för några veckor sedan ställde sig positiv till Sveriges Natomedlemskap och utrikesministern Péter Szijjártó likaså. Orbán har uppmanat sina partikamrater i Fidesz att rösta ja."

  • Meddelande borttaget
Svar på tråden Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa