Inlägg från: Kermit1561 |Visa alla inlägg
  • Kermit1561

    Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa

    nattuw skrev 2023-01-27 01:18:05 följande:
    Rimlighet har inte med saken att göra. Det var inte rimligt att europeiska stater delade upp resten av världen i kolonier men ändå var det vad som skedde. Det är inte rimligt att USA tar sig rätten till intervention för att tillvarata amerikanska intressen men det är ändå vad som sker.

    Vad du anser vara rimligt eller moraliskt riktigt har ingen betydelse för vad som faktisk händer. Du kan då försöka förstå vad som faktiskt händer eller klaga över att det som faktiskt händer inte borde hända.

    Att vilja förstå innebär inte en frånvaro av moraliska invändningar mot vad som faktiskt händer. Att vilja förstå innebär bara att man vill förstå vilka faktorer som utlöst och påverkar en viss händelse. Somliga vill inte förstå eftersom det gör världen mer komplicerad. Andra vill förstå för att de vill förstå världen.

    Rimlighet har allt att göra med saken om man är intresserad av att bygga ett internationl rättsystem på det sätt som världen har strävat efter de senaste 100 åren. Ryssland är uppebarligen inte det, de vill gå tillbaks till den starkes rätt, att de möter en massa motstånd ärinte så konstigt. Ingen av rysslands grannar vill vara en del av deras världsbild. 


    Det är fö du som förenklar saken till att handla om att ryssland är hotat och att man därför måste göra som de vill. Det är inte att förstå den stora bilden, det är att köpa det ryska narrativet utan att förstå vad som ligger bakom det. förstår man inte de verkliga bakomliggande orsakerna såkommer lösningen inte heller fungera. Så att inte expandera nato och att tillåta ryssland att ta ukraina är ingen lösning. 

  • Kermit1561
    Flash Gordon skrev 2023-01-27 05:49:28 följande:
    Ja på sätt och vis. Fast inte riktigt. Putins regim UTNYTTJAR problemet. Ja, det är ett problem att Putin utnyttjar problemet men det hade kunnat vara vilken rysk regim som helst. Putin är inte unik. Dte lär vi bli varse den dagen Putin är borta men konflikten kvarstår.

    Vilket är hela poängen med allt jag skrivit om saken. Du måste hantera grundorsaken om du ska skapa en varaktig fred.
    Kermit1561 skrev 2023-01-24 16:13:48 följande:
    Om du insinuerar att det är någon egenpåhittat teori jag har att auktoritära ledare eldarpå konflikter och utmålar en massa hot för att öka sin makt så får du leva med att jag tycker att du skall läsa på för det är vad du borde göra. Det är närmligen inget jag har hittat på själv, frågan vilken historiker eller historiskt intresserad person som helst. Det finns en term för de krig de startar: Avledningskrig/diversionary war.
    Googla så ser du att det är etablerad vetenskap. Inget konstigt eller kontroversiellt alls. 

    Det är väl bra att du har googlat på den saken men jag har faktiskt inte någonstans "insinuerat" att det skulle vara en egenpåhittad teori av dig.

    Jag har påstått, inte bara insinuerat, att du tror att detta är själva huvudproblemet. Vilket du bekräftar igen i mening innan detta.
    Du har rätt, putin är inte unik och problemet kvarstår så länge ryssland har en auktoritär regim. Det är det som är problemet, den auktoritära regimen.
    Och det är därför problemet kommer finnas kvar så länge ryssland har en auktoritär regim. 
    Även om du skulle lösa just donbass med att de annekterades av ryssland så skulle problemet snart återupprepa sig nån annan stans eftersom regimen har ett intresse av att eskalera sådana konflikter. Moldavien, Georgien etc är ingen slump... 

    Regimen är grundorsaken.

     
  • Kermit1561
    Flash Gordon skrev 2023-01-27 05:57:56 följande:
    Problemet är Rysslands geografi. Man har inga naturliga barriärer mot Väst utan allt är bara lätt-korsade fält.

    Moskva ligger på "fel" sida om såväl Volga som Uralbergen. Karl XII. Napoleon. Hitler. Alla har marscherat rakt in i landet utan egentliga hinder.
    Ja, men så ser det ut för många länder, den långsiktiga lösningen (som resten av europa lärde sig via två världskrig) är att faktiskt ha en fredlig relation med med sina grannar. Inte hota dem med våld. 
    Men en auktoritär regim som inte har vare sig kulturellt eller ekonomiskt kapital att erbjuda kommer ju naturligtvis försöka med våld i stället. 
  • Kermit1561
    Flash Gordon skrev 2023-01-27 06:06:18 följande:
    Vilket är exakt, ungefär, åtminstone halva poängen.

    Bedömer man bara situationen från sin egen position så kommer man inte att lyckas med att vinna. Lyckligtvis så är det smartare folk än så som i slutänden får försöka lösa situationen.

    Men just nu är vi i den religiösa fasen där den uppenbara sanningen står skriven i guldskrift på himlen.
    Det spelar ingen roll om hotet är inbillat eller inte, att låta ryssland invadera länder för att de skall kunna känna sig säkra är ingen acceptabel lösning. Vi kan inte offra en massa människors  frihet för att tillfredställa rysk paranoja.  
  • Kermit1561
    Flash Gordon skrev 2023-01-27 08:46:49 följande:
    Nä, ingen vill ha 27 miljoner döda ryssar igen. Allra minst Ryssland. Därav kinkigheten deras med buffertzon och sånt.
    Frågan är väl varför andra länder och människor skall betala för att ryssland har ett dysfunktionellt system?  Varför skall andra människor offra sin frihet för att ryssland inte kan få ordning på sig själva? 
    Det är ryssland som är problemet, inte omvärlden. 
  • Kermit1561
    Flash Gordon skrev 2023-01-27 14:34:38 följande:
    Alla som läser här har vid det här laget full koll på att du tror det.
    Kermit1561 skrev 2023-01-27 11:55:35 följande:
    Det spelar ingen roll om hotet är inbillat eller inte,  
    Precis!

    Du kan inte bedöma och besluta utifrån vad du själv tycker att du vet. Du måste utgå från vad den andra tror.Inte riktigt sant. Inget land existerar i ett vakuum.

    Eftersom grundproblemet är den ryska diasporan och Rysslands forna gränser och historia så spelar dessa länder och regioner och hur de hanterar frågan också en roll.

    Fast det är precis det jag gör, utgår från vad putin tror. Skillnaden mellan dig och mig är att du tror på det putin säger. Det gör inte jag, jag ser att putin kör samma race han och andra auktoritära ledare kört förr där etniska konflikter används som spelbrickor. 
    Därför ser jag inte att diasporan och rysslands forna gränser är grundproblemet. Om det var grundproblemet skulle vi ha samma problem överallt i europa (och afrika), precis som vi hade för 100 år sedan, men resten av europa har accepterat att det bara leder till krig och hittat andra sätt att hantera det (t.ex EU). 
    Men ryssland lever kvar i den där 1800-tals mentaliteten därför att dess regim är av 1800-tals snitt. 
    Lösningen är inte att acceptera putins världbild, det vore att gå bakåt i utvecklingen, lösningen är att göra det så dyrt som möjligt för putin att försöka påtvinga sina grannar sin världsbild. 
  • Kermit1561
    nattuw skrev 2023-01-31 07:07:34 följande:
    En stat och dess styre är inte separata enheter. En stat och dess styra är beroende av varandra. Utan stat finns inget att styra och utan styre finns ingen stat. Det oavsett vad man anser om staten eller styret.
    Nej, regimen är nått annat än staten, ryssland har haft en massa olika regimer genom tiden, kejsare, kommunistisk diktatur, demokrati(typ) och nu en faschistisk diktatur. Landet ryssland är inte beroende av att putin och hans anhang sitter vid makten, ryssland finns kvar även om de skulle bli demokratiska, eller byta ut putin mot någon annan diktator. 

    Kriget nu handlar om att putin vill hålla sig kvar vidmakten, inte om rysslands överlevnad. 
  • Kermit1561
    nattuw skrev 2023-01-31 07:21:04 följande:
    Ryssland har aldrig varit intresserat av att bygga ett "internationellt rättssystem" och Ryssland har aldrig haft någon woke-rörelse utan de har alltid trott på styrka.

    Konstantin Kisin "The Russian Psyche":
    Javisst, det är det jag skriver, de är kvar i något resten av europa lämnade 1945. Och eftersom resten av europa och USA inte vill ha rysslands värld så motsätter man sig det ryska agerandet. 
    Det är också därför det inte är lönt att förhandla eller ägna sig åt eftergiftpolitik, det kommer bara leda till ännu värre saker. 
  • Kermit1561
    Flash Gordon skrev 2023-01-31 07:24:34 följande:
    Ja, det är fakta för dig men efter 45 år av kallt krig mot Sovjetunionen är det inte säkert att det är fakta i Ryssland.
    Det är dock skillnad på vad som är fakta för putin och vad han säger sig tycka är fakta. 
  • Kermit1561
    Flash Gordon skrev 2023-01-31 08:00:11 följande:
    Ja. Och än så länge har Putin visat göra precis det han sagt att han ska göra.

    Och det är lite grand av grundtemat i hela västvärlden. Oförmågan att tro att det är på riktigt. "Vadå, så kan man väl inte göra?"

    Så då står man där som fån med tappade hakor när det visar sig att jo, Ryssland går till anfall. Precis som man sagt hela tiden att man ska göra. "Nä men ... Va fan!?"

    Inte för att någon bryr sig eller för att det spelar någon roll men ja, jag var en av få som sa att det skulle bli krig.
    Kermit1561 skrev 2023-01-27 15:14:17 följande:
    Därför ser jag inte att diasporan och rysslands forna gränser är grundproblemet. 
    Diasporan och de forna gränserna är grundproblemet för det möjliggör för nya auktoritära styren att ta makten. Det möjliggör nya konflikter. Även om vi avslutar den pågående.

    Tyskland hade inte behövt bli Nationalsocialistiskt. Behandlingen av Tyskar i Polen och i de förlorade/ockuperade områden som bland annat Schlesien, Rhur och Saar hjälpte nationalsocialisterna att ta makten.

    "Deutsch ist die Saar, immerdar!"

    Man löste aldrig grundproblemet efter första världskriget. Man fick ett andra.Och det har vi. I varierande grad. Du har bara inte hört talas om det för det rapporteras inte särskilt mycket om det.

    hungarytoday.hu/thousands-protest-transylvania-romanias-planned-closure-hungarian-catholic-school-75587/
    www.aa.com.tr/en/europe/thousands-of-local-serbs-in-kosovo-protest-over-security-concerns-in-country/2782693
    news.sky.com/story/30-years-after-a-horrific-war-in-bosnia-europe-is-watching-as-a-new-crisis-slowly-develops-12667553
    hungarytoday.hu/ukraine-hungarians-raid-intimidation-transcarpathia-hungary-relations/
    Det är många som varnat för putins ambitioner så det är du knappast ensam om. 

    Ja, det är ju det jag säger, samma etniska spänningar finns lite var stans, skillnaden är att när det gäller ryssar så eskalerar problemen ovanligt ofta och slutar med en rysk invasion. Och det är ju ironiskt nog det du länkar till ett bra exempel på, serber har alltid haft starka kopplingar till ryssland så det är föga förvånande att problemen på balkan blossar upp hela tiden. 
    Samma problematik finns i spanien, beligien, nordirland, etc tom finland har liknande problem. Men de konflikterna har inte slutat i artilleridueller och invasion som de påfallande ofta gör när det är ryssar inblandade, och det har att göra med att putin vinner på dessa konflikter och därför eldar på dem.
Svar på tråden Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa