Filttofflan skrev 2021-10-13 10:52:58 följande:
Har ni inte redan en etablerad kontakt med BVC? Beror nog på region, men detta skulle ju kunna tas via att boka en telefontid med er sköterska. Uttryck era svårigheter och se vad ni får för råd. Kvalitén på råd kan variera stort så ta till er det som känns bra i magen för er.
Funkar inte det, kontakta BVC på nytt och be om remiss till BHV-psylolog för att få stödsamtal. Ibland kan der också behövas melatonin-behandling, fås genom läkarbedömning hos BVC (i vår regiom iaf).
Det är jättesvårt att ge ett exakt datum. Min egen erfarenhet är att det går i perioder, ibland tar det månader men ibland bara ett par veckor. Medan det för andra föräldrar kan ra
Det var inte menat att posta ännu..
För andra föräldrar tar det flera år av orolig sömn eller andra svårigheter innan det etableras ett lugn. Det viktiga är att ni får stöd från vården, samt avlastning från er omgivning. Ex hjälp med sysslor eller att ngn som är trygg för barnet kommer och tar en nattning åt er ibland.
Det enda jag personligen starkt avråder från är att de sk. skrikmetoderna när barnet lämnas ensamt trots att det är ledset eller ilsket. Det finns många andra saker att prova före det.
Som generella råd kan jag säga att förhålla sig neutral, känner en att en börjar tappa det så byts av med den andra föräldern. Tillåt att dricka vatten en eller två gånger och var hela tiden tydlig och saklig "Ja, du kan dricka en gång till" och sedan "Nu har vi druckit två gånger. Det räcker. Vi dricker mer imorgon istället". Blir han arg så bekräfta att du hör att han är arg, men upprepa att det inte blir mer vatten idag. Sedan behöver en inte göra mer än lugnt vänta ut frustrationen. Tänk på att affekt smittar, så smitta honom med ditt lugn istället för att dras med i hans frustration.
Vill han gå, så hindra det med så små medel som möjligt (ex. hellre hålla ut en hindrande arm än fasthållning).
Att ta bort dagsvilan behöver inte nödvändigtvis förbättra insomningen. Det är jättelurigt och svårt att veta exakt när en ska gå upp på morgonen, tid på dagen för vila, hur länge och när natta. Men ett barn som vrider sig länge är förmodligen för pigg för sängen. Det kan bero på att läggningen är för tidig, att barnet busat upp sig nära inpå läggdags eller gjort för aktiverande saker, att dagsvilan är för sent på dagen, att dagsvilan är för lång etc. Men någonstans mellan 2 och 3 års ålder brukar dagsvilan försvinna, om han orkar med en hel dag kanske det är läge att ta bort den eller iaf successivt minska den.
Verkar han snarare hyperaktiv kan det vara så att läggningen är för sen, att han är trött tidigare på kvällen men sedan hinner blir övertrött lagom till läggningen.
Ha samma tydliga rutiner under hela kvällen. Gör allt i exakt samma ordning och så exakt klockslag som det är möjligt. På det sättet blir han mer förberedd. Använd timer eller bildstöd för att konkretisera tiden för honom (klocka och tid, "om fem minuter" eller "snart" betyder inget för honom i denna ålder)
En kan absolut få läsa tre böcker, om en vill och tycker det är mysigt (bra med böcker!). Men är det så att han är väldigt sömnig under första boken för att sedan speeda upp, ja då bör nog de andra böckerna försvinna. Förbered innan ni läser sista boken, att nu är det sista och sedan ska vi släcka.
Gå alltid upp exakt samma tid på morgonen, vare sig det är helg eller vardag. Jag är ledsen, men sovmorgon på helgen förstör sömnrutinerna - så lite som en kvart extra kan ställa till det för känsliga individer.
Lycka till, och sök stödet!