TvillingmammaVästgöte skrev 2023-12-01 08:55:12 följande:
Ja, det vet jag , men det var med kniven mot strupen och för sent. Det var också extremt motvilligt och man grät på presskonferensen. Det inger inte förtroende för att man vågar och vill och klarar att göra de åtgärder som krävs. Vi har fortfarande hög invandring och inte minst anhöriginvandring. Vi har väldigt många som redan är här. Vi har också stora hot nu vad gäller asylmottagandet, vi kan utsättas av Ryssland med nybridkrigföring.
Något jag tycker är väldigt viktigt är att kraven höjs för att bli svensk medborgare. Sverige delar ut medborgarskap ovanligt lättvindigt. Det räcker att ha bott här i fem år och du behöver inte kunna ett ord svenska. Att man kan grundläggande svenska bör vara ett krav för medborgarskap och fem år är för kort tid. Denna fråga driver inte vänstersidan alls, dvs Magdalenas gäng.
Detta gäller idag för att få ansöka om svenskt medborgarskap
Krav för medborgarskap
För att kunna bli svensk medborgare ska du
ha fyllt 18 år
kunna styrka din identitet (
läs mer om styrkt identitet)
ha uppfyllt kraven för hemvist vilket innebär att du ska ha bott i Sverige en viss tid (
läs mer om kraven för hemvist)
ha levt ett skötsamt liv i Sverige (
läs mer om ett skötsamt liv)
ha permanent uppehållstillstånd (ett tidsbegränsat uppehållstillstånd gäller inte)
eller ha uppehållsrätt eller uppehållskort (gäller dig som är EU-medborgare eller anhörig till EU-medborgare) (
läs mer om uppehållsrätt och uppehållskort)
eller ha uppehållsstatus (gäller dig som är brittisk medborgare eller anhörig till sådan) (
läs mer om uppehållsstatus).
Tänk på att alla krav ska vara uppfyllda innan du ansöker, annars kan du få avslag på din ansökan.
Du ska ha bott i Sverige en viss tid
För att bli svensk medborgare ska du ha bott i Sverige en viss tid. Tiden som du har bott i Sverige ska vara sammanhängande. Hur länge du ska ha varit bosatt i Sverige varierar.
Hemvisttid ? tid i Sverige
Med hemvist menas att du är bosatt i Sverige och har en avsikt att stanna. I regel ska du ha varit bosatt i Sverige under sammanhängande fem år. Om du får räkna all tid i Sverige som hemvisttid beror på varför du bosatt dig här och vilket tillstånd du haft under tiden. Huvudregeln är att tiden med uppehållstillstånd som leder till ett permanent uppehållstillstånd räknas som hemvisttid.
Hur räknas din hemvisttid?
Om du hade permanent uppehållstillstånd eller uppehållstillstånd för bosättning när du reste in i Sverige får du räkna tiden från den dag du kom till Sverige.
Om du inte hade permanent uppehållstillstånd eller uppehållstillstånd för bosättning när du reste in i Sverige räknas tiden från den dag du lämnade in din ansökan om uppehållstillstånd i Sverige.
Om du fick nej på din ansökan om uppehållstillstånd i Sverige och sedan lämnade in en ny ansökan, räknas tiden från den dag du fick ja.
Resor utomlands
Om du har rest utomlands, till exempel på kortare besök eller semester har det ingen betydelse för hemvisttiden i Sverige. Men om du har varit i utlandet i mer än sex veckor totalt under ett år ska hela den tid som du har varit utanför Sverige räknas av från hemvisttiden.
Om du flyttar till ett annat land och bosätter dig där bryts din hemvist. Du kan börja räkna din hemvist från den dagen du flyttar tillbaka till Sverige igen.
EU/???????????????EES-medborgare och deras familjemedlemmar
EU/EES-medborgare och deras familjemedlemmar ska ha uppfyllt kraven för uppehållsrätt för att ha hemvisttid i Sverige och kunna ansöka om svenskt medborgarskap. Detta gäller inte nordiska medborgare.
Läs mer om medborgarskap för nordiska medborgare
Om du har varit bosatt lagligt i Sverige i fem år, men inte har begärt ett intyg på permanent uppehållsrätt eller ansökt om ett permanent uppehållskort, görs en bedömning på om du uppfyller villkoren för uppehållsrätt i samband med din ansökan om svenskt medborgarskap.
Så styrker du din uppehållsrätt eller uppehållskort om du är EU/EES-medborgare
Så styrker du din uppehållsrätt eller uppehållskort om du är familjemedlem till en EU/EES-medborgare
Olika typer av uppehållstillstånd
Om du har haft tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige, till exempel uppehållstillstånd för besök, gäststudier eller au-pair, räknas inte den tiden som hemvisttid. Så kan det också vara om du arbetar på ett annat lands ambassad eller konsulat i Sverige.
Om du däremot är eller har studerat på doktorandnivå kan du i vissa fall få räkna tiden med uppehållstillstånd för studier som hemvist. Du får räkna tiden om det framgår att du har haft för avsikt att stanna i Sverige efter avslutade studier.
Kortare tid om du lever tillsammans med en svensk medborgare
Om du är gift, lever i ett registrerat partnerskap eller är sambo med en svensk medborgare kan du ansöka om svenskt medborgarskap efter tre år. Ni ska då ha bott tillsammans de senaste två åren. Det räcker inte med att ni är gifta med varandra, ni ska också bo tillsammans.
Om din partner tidigare har haft ett annat medborgarskap än det svenska eller varit statslös ska hen ha varit svensk medborgare i minst två år. Du ska också under din tid i Sverige anpassat dig väl i det svenska samhället. Saker vi bedömer då kan bland annat vara längden på ert äktenskap, dina kunskaper i svenska språket och din förmåga att försörja dig.
Om du tidigare varit i Sverige under en annan identitet än din riktiga eller om du gjort det svårare att genomföra ett beslut om avvisning genom att till exempel hålla dig undan kan det försämra din möjlighet att få medborgarskap efter tre år.
Om du är statslös eller har flyktingstatusförklaring
Om du är statslös eller har flyktingstatusförklaring ska du ha varit bosatt i Sverige i minst fyra år för att få medborgarskap. Flyktingstatusförklaring får den som har fått uppehållstillstånd som flykting enligt utlänningslagens 4 kap 1§ eller motsvarande paragrafer i den gamla utlänningslagen. Det räcker inte med att du valts ut inom ramen för flyktingkvoten.
Annan identitet
Om du har levt här i Sverige under en annan identitet än din riktiga, får du inte räkna med den tiden du har vistats i Sverige med oriktig identitet som hemvisttid.
Undantag för vissa personer
Det finns flera undantag från kravet på fem års sammanhängande hemvist i Sverige. Nedan följer ett antal exempel på vilka som kan undantas kravet:
En utvandrad före detta svensk medborgare som återvänder till Sverige.
En person som är anställd på ett svenskt fartyg och som är folkbokförd i Sverige.
En person som är utsänd av ett svenskt företag för att arbeta åt företaget utomlands och som tidigare har bott i Sverige.
En person som i utlandet är gift eller sambo med en svensk medborgare sedan minst tio år och som är bosatt i ett land där hen inte är medborgare.
Du ska ha levt ett skötsamt liv i Sverige
Migrationsverket begär in uppgifter från andra myndigheter för att kontrollera om du har skulder eller har begått brott i Sverige.
Uppgifterna hämtas in från
Kronofogdemyndigheten (om du har skulder)
Polisen (om du begått brott eller det finns misstanke om brott)
Säkerhetspolisen (säkerhetskontroll).
Migrationsverket kommer även att använda dina personuppgifter för att kontrollera om du är registrerad i Schengen Information System (SIS).
Skulder hos Kronofogden eller andra anmärkningar
Du kan få nej på din ansökan om du
inte har betalat skatter, böter eller andra avgifter
inte har betalat underhållsbidrag.
Även skulder till privata företag eller liknande som gått vidare till Kronofogden kan medföra att du inte får bli svensk medborgare. Även om du har betalat dina skulder måste det gå en viss tid (cirka två år), innan du kan bli svensk medborgare. Anledningen är att du ska visa att du kan vara fortsatt skuldfri.
Väntetid efter brott
Om du har begått något brott kan du ändå bli svensk medborgare, men då måste du vänta en tid. Hur länge du måste vänta beror på vilket straff du fick.
Den tid som måste gå efter brottet innan du kan ansöka om svenskt medborgarskap kallas karenstid. Karenstiden räknas vanligen från brottet, men om du har fått ett långt fängelsestraff börjar tiden att räknas först när straffet är avtjänat.
Innan du kan bli svensk medborgare ska
ett fängelsestraff vara avtjänat
prövotiden i samband med en villkorlig frigivning ska ha gått ut
böter som du dömts till ska vara betalda.
Karenstider
Straff
Karenstid
Dagsböter 30?
Tidigast 1 år efter brottet.
Om du t.ex. är dömd till 50 dagsböter kan karenstiden beräknas till 1,5 år.
Dagsböter 60?
Tidigast 2 år efter brottet.
Dagsböter 100?
Tidigast 3 år efter brottet.
Villkorlig dom
Tidigast 3 år efter det att domen vunnit laga kraft (börjat gälla).
Om du samtidigt dömts till fängelse eller dagsböter blir karenstiden längre.
Skyddstillsyn
Tidigast 4 år från den dag skyddstillsynen började.
Om du samtidigt dömts till fängelse eller dagsböter blir karenstiden längre.
Fängelse 1 månad
Tidigast 4 år efter brottet
Fängelse 4 månader
Tidigast 5 år efter brottet
Fängelse 8 månader
Tidigast 6 år efter brottet
Fängelse 1 år
Tidigast 7 år efter brottet
Fängelse 2 år
Tidigast 8 år efter avtjänat straff
Fängelse 4 år
Tidigast 9 år efter avtjänat straff
Fängelse 6 år
Tidigast 10 år efter avtjänat straff
Om du har begått brott flera gånger kan karenstiden bli längre än i tabellen.
Särskild vård
Om du har dömts till särskild vård efter ett brott, tittar vi på vilket straff du normalt skulle få för det brottet.
Du kan ta med dina barn i din webbansökan
Om du har barn som är under 18 år och som bor i Sverige kan de bli svenska medborgare tillsammans med dig. För att kunna ta med dina barn i din ansökan krävs att
barnet/barnen har permanent uppehållstillstånd (eller uppehållsrätt, uppehållskort eller uppehållsstatus)
du har vårdnad om barnet/barnen (om ni är två vårdnadshavare ska den andra vårdnadshavaren lämna sitt samtycke genom att skriva under med e-legitimation)
det finns en faktisk samhörighet mellan dig och barnet/barnen (vilket oftast betyder att barnen bor tillsammans med dig)
barn som har fyllt 12 år samtycker till att bli svensk medborgare genom att skriva under med e-legitimation.
Tänk på att skriva in barnen i din ansökan. Skicka inte en särskild ansökan för barnen. Du behöver inte betala någon avgift för barn som du skriver in i din ansökan. Om barnet som är över 12 år inte har e-legitimation behöver du ansöka via blankett.