Inlägg från: Anonym (G) |Visa alla inlägg
  • Anonym (G)

    Hur dela utgifter och tillgångar rättvis?

    Jag skulle säga att hushållets utgifter skall delas 50/50. Det är inte rimligt att den person som sitter med pengar på banken men med lägre lön skall betala mindre, på bekostnad av att partnern inte kan betala av lika mycket på sina lån.

    Den dagen de båda har samma summa på sitt sparkonto kan man börja diskutera att den med högre lön eventuellt ska betala mer.

    Med utgång av mitt första svar så kommer personerna inte ha ett gemensamt sparande. Så detta blir heller inget problem när det kommer till fråga 2

  • Anonym (G)
    Anonym (nope out) skrev 2021-02-25 19:56:43 följande:

    Mitt perspektiv/åsikt:

    Fråga 1: Hushållets utgifter är alldeles för höga. Den som tjänar mindre bör kunna bära hela hushållets utgifter med sin inkomkst, eller om personen lever så, inkomsten plus nyttjandet av arvet, om det händer något med den större inkomsten. Eventuellt med hjälp av ett bufferkonto som båda har bidragit till. 

    Fråga 2: Sparandet från samboskapet delas lika mellan parterna. Arvet är enskild egendom, delvis rent moraliskt, men det så klart skevs papper om. Om inte så är sambon vettig nog att fatta det ändå. Skulder tillhör alltid den som skapade dem och nyttjat pengarna till personligt bruk. Gemensamma skulder betalas naturligtvis gemensamt.

    Fråga gärna om jag förklarat något på ett korkat eller krångligt sätt.


    Jag håller med om att hushållets utgifter egentligen är för höga. Nu har person nummer ett ett fett arv att ta av. I annat fall hade det varit uppenbart att de måste anpassa utifrån denne persons lön
  • Anonym (G)
    Anonym (H) skrev 2021-02-25 20:00:58 följande:

    Är det inte lättare att ha gemensam ekonomi när man bor ihop?


    Det beror väl på vad båda parter tycker.

    Men jag tänker att den person med högre lön och ett studielån kanske inte tycker det är jättekul att betala dubbelt så mycket som den med lägre lön men som har 3 miljoner på banken?
  • Anonym (G)
    Anonym (Mammon) skrev 2021-02-25 20:04:24 följande:

    Så, om jag förstår ditt svar rätt, så tillfaller hela sparandet på 1 milj kr person 2, samt studieskulderna.

    Person 1 behöver ta av sitt arv för hushållets utgifter. Det som sen är kvar av arvet får person 1 behålla.

    Korrekt uppfattat?


    Om det är person 2 som sparat ihop de 1 miljon kronorna så absolut.

    Men hur det ska ha gått till förstår jag ärligt talat inte.

    Om person nummer 2 inte lägger en krona mer än hushållsutgifterna så kommer det ta 7,5 år att spara ihop denna summa om hen också ska betala av sitt studielån. Troligtvis pratar vi snarare om en period om 15 år.

    Person 1 kommer kunna leva på sitt arv i 25 år om de delar kostnaderna 50/50 (jag förutsätter nu att hen gör av med 5000 per månad utöver hushållslotsnader).

    Deras förutsättningar och löner kommer troligtvis förändras under denna tidsperiod.

    Är de tillsammans så pass länge kommer de troligtvis få fundera över sin fortsatta ekonomi.

    Men. Om de nu skall ha gemensam ekonomi är det också rimligt att person 2 får del av person 1 arv. Och det kanske man inte vill avtala allt för tidigt i en relation
  • Anonym (G)
    Anonym (nope out) skrev 2021-02-25 20:20:56 följande:
    Familjen lever slarvigt.

    I min åsikt så är det ju så att man gör sina ekonomiska val. En person investerade 300kkr i sin utbildning. Då får ju den personen stå för att hen gjorde det också. Person 2 får 200kkr och en utbildning. Person 1 får 500kkr och ingen utbildning. Arvet är ovidkommande.
    En person har investreat i sin utbildning och således också i sin lön? Den andre har "valt" ett arbete med lägre lön och kan isf på samma sätt som att person 2 anses behöva ta ansvar för sitt lån också ansvara för sitt val av yrke och att inte studera (jag förutsätter detta då lönen är så pass låg att det faktiskt går att utesluta att denna person utbildat sig)
  • Anonym (G)
    Kjell2 skrev 2021-02-25 20:23:13 följande:
    Person 1 kan väl också ha investerat massor i en utbildning
    Troligtvis inte med tanke på den låga lönen. Hade vi pratat om en inkomst på 20.000 efter skatt hade denne person absolut kunnat haft en utbildning i ett lågavlönat yrke
  • Anonym (G)
    Anonym (Mammon) skrev 2021-02-25 20:31:20 följande:
    Den investeringen har uppenbarligen inte medfört någon lön att tala om. Sen är det ju mycket information som inte framgår, ex varför person 1 har så låg lön. Om den är hemmaförälder, sjukskriven eller bara ägnar sig åt något som inte betalar sig så bra, typ konst. Det enda vi vet är att person 1 inte har tagit några studielån.
    Om det är så att person ett är hemmaförälder så blir situationen en annan.
    Jag utgår i detta läge från att personen antingen arbetar heltid eller arbetar deltid pga att hen så önskar.
  • Anonym (G)
    Anonym (G) skrev 2021-02-25 20:35:32 följande:
    Om det är så att person ett är hemmaförälder så blir situationen en annan.
    Jag utgår i detta läge från att personen antingen arbetar heltid eller arbetar deltid pga att hen så önskar.
    ALltså jag bygger mina svar utifrån detta
  • Anonym (G)
    Anonym (Mammon) skrev 2021-02-25 20:41:07 följande:
    För enkelhetens skull bestämmer vi det är dessa förutsättningar som gäller :) Dvs båda är arbetande och delar i övrigt alla hushålluppgifter lika.
    Kan vara bra att uppdatera trådstarten så att alla som kommer in i tråden när den är flera sidor lång har en chans att se det
  • Anonym (G)
    Kjell2 skrev 2021-02-25 20:43:02 följande:
    Eller utbildat sig i annat land till något som inte funkar i landet där paret bestämde sig för att bo. Ett gemensamt beslut. Person två kunde nämligen inte flytta från sina sjuka föräldrar.

    Istället har persom ett tagit ett låglönejobb och ägnat tid åt markservice så person två kunnat jobbamycket och göra karriär. Samtidigt har person ett tagit avkastningen från arvet, lagt tid och energi på att investerat smart och fått det att växa till en miljon, sparkontot.

    Vad blir nu en rättvis fördelning?
    Här har du absolut en poäng. Om det nu är så att personen pga sin partner varit tvungen att ta ett mer lågavlönat jobb så blir naturligtvis situationen en annan
Svar på tråden Hur dela utgifter och tillgångar rättvis?