När de gällande säkerhetsföreskrifterna antogs 2004 var det uppenbart att Oskarshamn 2 behövde en rejäl ombyggnad för att klara dem. Oskarshamns kärnkraftverk OKG fick då i en övergångsplan ända fram till sista december 2012 på sig för att åtgärda bristerna. Det har man nu inte en chans att klara, enligt informationschef Anders Österberg vid OKG.
Det datum man meddelat marknaden är 1 juni 2013. Då kommer reaktorn att stängas ett halvår för att man ska genomföra åtminstone de flesta åtgärderna.
Drift mellan nyår och 1 juni är inte tillåten enligt SSM:s föreskrifter – om OKG inte får dispens. OKG skickade i april 2012 in en ansökan om två års anstånd.
SSM har ännu inte svarat men väntas göra det snart.
Om det blir nej kommer OKG att förlora drygt 2 TWh elproduktion, värt ca 700 miljoner kronor.
Har OKG ingen plan B, om ni inte får dispens?
– Det spelar inte så stor roll vad vi har för planer, tyvärr. Vår huvudleverantör klarar inte av att leverera kontroll- och övervakningsutrustning så vi kan börja installera 1 mars som vi tidigare trodde, säger Österberg.
På SSM är det enligt enhetschef Jan Hanberg "en öppen fråga" om det blir något anstånd.
– Det är en av de stora frågor vi har framför oss, säger han.
Det har däremot OKG tagit för självklart i sitt sätt att kommunicera till marknaden och media.
– Det är värsta röda skynket som vi kan få att bli behandlade som ett rundningsmärke, säger Hanberg.
Problemet har varit känt i många år. Har inte OKG haft väldigt gott om tid?
– Håller helt med, säger Hanberg.
Det är ändå inte säkert att SSM kommer att statuera exempel.
Dels, påpekar Hanberg, måste OKG få någon typ av dispens – även om reaktorn står stilla. Den är ju fortfarande mycket radioaktiv och lyder under kärntekniklagen.
– Ofta men inte alltid hamnar vi ändå vid att vi tillåter en försening med att införa en säkerhetshöjande åtgärd, för att det inte blir en bra grej om man tvingar fram den i förtid, säger Hanberg.
I anståndsansökan hänvisar OKG till att projektet visat sig vara "mer omfattande, komplext och komplicerat än vad vi utgick ifrån". Man hänvisar också till "OKG:s internt hårda arbetsbelastning på grund av genomförandet av de mycket stora parallella projekten Nyans, för fysiskt skydd, och Puls, för moderniseringen av Oskarshamn 3".
OKG har alltså satsat på ekonomiskt motiverade projekt (effekthöjning och livstidsförlängning) på bekostnad av att klara säkerhetskraven i tid.
Är det något som SSM väger in?
– Att effekthöjning dragit mycket resurser så att man inte hunnit med säkerhetsmodernisering är inget bra argument, säger Jan Hanberg.
..
Hur farligt det är att köra Oskarshamn 2 i befintligt skick vet man inte. Det finns en beräknad sannolikhet för härdsmälta (PSA) men den är hemligstämplad av SSM.
Därför är även möjliga åtgärder för att snabbt minska denna sannolikhet hemliga, men Hanberg antyder att det handlar om elförsörjningen.
Moderna reaktorer har fyra "säkerhetsstråk",men Oskarshamn 2 har i huvudsak bara två. Mest påtagligt är att reaktorn bara har två reservdieslar för att ge el för nödkylning. Den något yngre Forsmark 1 (beställt 1971) och alla senare reaktorer har fyra dieslar. Denna extra säkerhet kom väl till pass vid den allvarliga incidenten där sommaren 2006, då två av de fyra dieslarna strejkade, efter bortfall av yttre nät.
Oskarshamn 2 har också reservkraft i form av gasturbiner, men dessa är inte lika snabbstartade och inte lika tillförlitliga som dieslar, enligt Leif Karlsson, enhetschef vid SSM.
Även dieslar felfungerar ibland. Den 20 juli 2012 upptäcktes att Oskarshamn 2 bara hade en fungerande dieselgenerator, varefter reaktorn genast stoppades.
Säkerhetskravet enligt 2004 års föreskrifter är nu fyra dieslar för varje reaktor och därutöver gasturbiner som kan mata el till flera reaktorer.
Vidare ska varje stråk vara separerat från de andra så att till exempel en brand eller översvämning inte slår ut flera säkerhetssystem samtidigt. OKG började arbeta med projektet, kallat Plex, hösten 2004. Det skulle varit klart 2011. Tidplanen har ändrats flera gånger och i april 2012 skickade OKG in en anståndsansökan till myndigheten om att få ytterligare två år på sig.
– Det är inte okej med upprepade förseningar. Vi sa åt dem för ett och ett halvt år sedan att "Kom nu inte med en optimistisk ansökan som inte håller!" säger Jan Hanberg."
sverigesradio.se/artikel/5371941