Tom Araya skrev 2022-07-20 15:32:23 följande:
Fakta är att mp som en del av regeringen drev nedläggning av kärnkraft och att de påverkat bl.a. Vattenfall till detta, de har de själva uttryckligen sagt att de gjort och att det är deras mål.
Vart finns det konspiratoriska från mitt håll i detta anser du?
Är det fakta?
Eller är det samma typ av politiska skalp för MP som UK/Ms påstående om att det är Ms förtjänst att Sverige ansöker om NATO-medlemskap?
MP själva vill påstå att det är ekonomiska skäl för ägarna då det krävdes stora investeringar i nya säkerhetslösningar för att uppfylla kraven som ställs from 2021 och att anläggningarna hade kort planerad livslängd/produktionstid kvar?
www.mp.se/halland/just-nu/ringhals-1-stangdes-av-affarsmassiga-skal/
"
Kärnkraftsreaktorn Ringhals 1 stängdes för gott på nyårsafton 2020. Miljöpartiets Lorentz Tovatt, Linus Lakso och Svein Henriksen svarar på SD:s partiledare Jimmie Åkesson och partiets energipolitiska talesperson Mattias Bäckström Johansson inlägg i Hallands Nyheter om detta.
...
Det finns ingenting modernt i att hålla hårt i kärnkraften. Det som ligger till grund för att kärnkraftsreaktorer i dag stänger är just att de blivit gamla, osäkra och behöver stora investeringar för att drivas vidare. "
group.vattenfall.com/se/var-verksamhet/ringhals/produktion
"Elproduktionen från oss kommer att fortsätta ända in på 2040-talet. Den första reaktorn togs i drift 1975. Ringhals 3 och Ringhals 4 har halva sin möjliga produktion framför sig och vi räknar med att anläggningarna har en livslängd på 60 år. Investeringar görs i modern teknik, ännu högre säkerhet och minskad miljöpåverkan.
Ringhals 1 och 2 är avställda efter 44 år av fossilfri elproduktion.
Läs mer om Ringhals 1 och 2"
"
Avvecklingsbeslut och finansiering
2015 beslutade Vattenfall att stänga Ringhals 1 och 2 fem år i förtid av affärsmässiga skäl. Därefter begränsades investeringarna i anläggningarna samtidigt som drift och bemanning anpassades efter de nya förutsättningarna. Ringhals 2 togs ur drift den 30 december 2019 och Ringhals 1 den 31 december 2020. Reaktorerna är nu permanent avställda, vilket innebär att de enligt lag aldrig får tas i drift igen.
Ringhals 3 och 4 fortsätter med säker och stabil elproduktion i flera årtionden framåt, liksom Vattenfalls tre andra reaktorer i Forsmark."
Andra uppgifter gör gällanced att det inte behövdes stora investeringer föe att uppfylla de nya säkerhetskraven,
www.energinyheter.se/20191223/21222/dokument-avslojar-latt-driva-ringhals-vidare
"Investeringsbehovet bedöms som lågt. ”Investeringsbehovet bedöms som mycket lågt”, står det till och med i rapporten.
Ett argument som brukar anföras för att stänga Ringhals 1 och 2 är att fortsatt drift kräver stora investeringar för att möta nya säkerhetskrav från och med 2021 på oberoende härdkylning, OBH.
Men det stämmer inte enligt rapporten.
”Då Ringhals 1 redan klarar kraven för oberoende härdkylning krävs i princip inga ytterligare investeringar i säkerhetshöjande åtgärder för drift till 2026”, står det i rapporten."
Vidare finns det rapporter som visar att elpriset vid tiden för besluten att lägga ned anläggningarna var så lågt att det inte var lönsamt med elproduktionen i dessa kraftverk
www.nyteknik.se/energi/ringhals-vd-sorgligt-beslut-om-nedlaggning-6392888
"
I slutet av april kom beskedet från Vattenfall att företaget planerar att stänga kärnreaktorerna Ringhals 1 och 2 redan 2018–2020 och inte 2025.
- Det är oerhört sorgligt att man väljer att lägga ner väl fungerande anläggningar. Vi har jobbat otroligt mycket för att kunna köra till 2025.
Det säger Eva Halldén, vd för Ringhals och Forsmark. Ny Teknik får en intervju i samband med ett seminarium om kärnkraftens framtid arrangerat av Vattenfall under den pågående Almedalsveckan.
Att reaktorerna verkligen stängs fem år i förtid är dock ännu inte klart. Först måste Eon, som äger knappt 30 procent av Ringhalsverket, säga sitt. Beslutet väntas under sommaren.
Skälet till stängningen är den dåliga lönsamheten. Vattenfalls utredning visar att de låga elpriserna, kärnkraftsskatten, som är på väg att höjas, och stora investeringsbehov gör det olönsamt att driva reaktorerna vidare.
- Samtidigt som det är sorgligt så förstår jag beslutet. Jag vet ju hur lönsamheten ser ut, säger Eva Halldén.
Hon säger att det inte finns några tekniska hinder att köra de båda reaktorerna vidare fram till 2025."
Att elpriserna skulle landa där de är idag hade ingen sett i sina spåkulor.