Padirac skrev 2022-08-29 19:46:47 följande:
Politiken är kanske inspirerad av fri marknad och marknadsliberalism?
Jag har svåt att tro att politiken kan stoppa företag att lägga ned sin verksamhet om företagen inte finner det vara lönsamt på sikt.
I fallet med kostanderna runt att driva kärnkraften så beslutades det att avveksla effektskatten, men inte ens det räckte för att ägarna skulle ompröva sina beslut om att lägga ned reaktorer.
Dessutom hade en av reaktorerna i Oskarshamn körts 8 år på dispens innan det stoppade pga fel 2012.. O1 och O2 sågs inte som lönsamma att fortsätta investera i av ägarna, precis som du citerar från Uniper.
Att uppgradera säkerhetslösningar på äldre kärnkraftverk anses vara standardförfarande och är någonting som i alla fall jag anser är rinligt med tanke på det skydd befolkningen kan kräva från en verksamhet med risk för stora konsekvenser för människors hälsa.
OKG låg långt efter i sitt arbete och att mäkta med att uppgradera till de säkerehtskrav som började gälla 2020 för en reaktor sin inte ens uppfyllde kraven från 2004 på 4år bedömdes inte som möjligt eller lönsamt.
Att Putins galenskap blommade ut och att europeiska energipriser rusade kanske någon redan då såg risken med - men att låta det påverka beslutet att inte investera i O1 och O2 hände inte. Jag tror att få bedömde risken som mer än osannolik.
För mindre 2 år sedan kunde jag teckna ett 3årigt elavtal för 32 öre/kWh - markanden hade alltså ingen som helst susning om vad som skulle hända ett år senare och därefter med elpriserna. Markanden brukar annars vaar duktig på att hantera risk och ta betalt för det.Men inte den här gången. Det talar för att prisrallyt på energi är någonting utanför det förväntansbara.
sverigesradio.se/artikel/6387622
"Oberoende härdkylning ska kunna pumpa kylvatten till reaktorerna i tre dygn vid ett haveri. Investeringar som måste ske i ett läge där kärnkraftbolagen pressas av att de priset på el har fallit. Kärnkraftbolagen kräver sen tidigare att effektskatten på kärnkraft måste bort. Torbjörn Wahlborg är affärsområdeschef vid Vattenfall.
? Kärnkraftskatten är absolut avgörande. Sen har vi ändå ett effektivitetsarbete att göra, säger han.
Men även om skatten försvinner är ekonomin osäker för kärnkraften, säger Ingemar Engkvist.
? Jag kan inte, och jag får inte idag redogöra för hur våra prisprognoser ser ut. Jag kan bara konstatera att det är ett väldigt bekymmersamt läge, även om kärnkraftsskatten tas bort.
? När kom ni på att det kanske inte räcker att ta bort effektskatten?
? Löpande ser vi över prisutvecklingen på el ser ut: skatter, avgifter... det är inte bara effektskatten eller kärnkraftskatten vi ser över. Vi får värdera situationen löpande, säger Ingemar Engkvist."
Du kanske kan svara på frågan om hur vi löser underskottet på 6000MW som Svenska Kraftnät beskriver att vi kommer att ha om 2-3år om det blir en kall vinter?