Rataxes skrev 2021-12-27 10:27:56 följande:
Finska YLE skriver att höga svenska elpriser beror på nedlagda kärnkraftverk.
Fy skäms, YLE måste nog skickas på en värdegrundsutbildning hos (S)(V)T .
Nä. YLE skriver inte det du påstår att de skriver
svenska.yle.fi/a/7-10010088
"Medierna fylls med rapporter om det höga elpriset. Plötsligt verkar det kalla vintervädret ha kommit som en överraskning för elbranschen. Allt från vindkraft till problem med elnätet i Sverige lyfts fram som förklaringar. Var ligger egentligen problemet?
Elbranschen är så komplicerad att det rätta svaret beror lite på hur man väljer att se på den.
...
Men elbolagen köper i sin tur el på den nordiska elbörsen. Där sågar priset upp och ner varje timme beroende på utbud och efterfrågan. På sommaren är priserna lägre. Under köldknäpparna på vintern högre. Just nu är det högre än på länge.
Peter Lund som är professor i teknisk fysik vid Aaltouniversitetet och expert på energifrågor förklarar att det dessutom är den dyraste elproducentens pris som gäller för all el.
– Priset baserar sig på den sista kilowattimmen som ofta är den dyraste. Även om 99 procent av elen skulle producerad billigt hjälper det inte om den sista procenten produceras dyrt med till exempel stenkol eller gaskraft. Den dyraste procenten ställer priset för all el under den aktuella timmen.
...
Också vädret har beskyllts för det höga priset. Klart är att den regnfattiga sommaren har en effekt.
....
– Vattenkraftsproducenterna är försiktiga och vill inte nu sälja ut vattenkraft som kanske behövs under kommande köldknäppar i vinter, säger han.
Vattenkraften kan ändå inte ensam beskyllas för att vi nu har historiskt höga elpriser. Peter Lund påpekar att vattenläget inte är sämre än det var för 5-6 år sedan.
...
Problemet med vindkraft är att vinden ofta är svag under extra kalla vinterdagar då elbehovet är som störst. Så har det också varit under den senaste tiden.
Peter Lund vill ändå inte se att dagens höga elpriser skulle påverkas särskilt mycket av den svaga vinden.
– Vindkraftens andel i det nordiska systemet är ännu så liten att dess inverkan på priset tills vidare är marginell.
...
Peter Lund säger att dagens höga elpriser främst är en följd av covid-19 och den snabba öppningen av samhällena efter nedstängningen.
– Efterfrågan på gas har ökat snabbt i Asien och resten av världen, och det har pressat upp priserna. Europa producerar ännu en femtedel av sin el med gas. Det betyder att elpriserna har skjutit i höjden. Då vi i Norden är allt mer sammankopplade med mellaneuropa påverkar deras priser också oss.
...
– Det är klart att det högsta priset alltid vinner. Och det priset bestämmer priset för allt. Om tyskarna vill köpa el ökar efterfrågan och då kanske den nordiska vattenkraften inte räcker till. Då måste man börja producera el med stenkol eller gas, och det höjer priset på all elektricitet som går ut från Norden, säger Peter Lund.
...
Enligt Timo Kaukonen som är driftsplaneringschef på Fingrid är problemet att kapaciteten i det svenska elnätet inte räcker till i nuvarande situation.
– När överföringarna är stora belastas elnätet och det kan uppstå flaskhalsar. För tillfället överförs stora mängder el från vattenkraftverken i norra Sverige till mellersta och södra Sverige. Då belastas kraftledningarna och det har lett till elpriset i är mycket högre i söder än i norr.
I Finland har vi ofta samma pris som i södra Sverige då vi har två stor elkabel mellan södra Finland och mellersta Sverige. Priserna har också varit höga i södra Norge, mellersta och södra Sverige, Danmark och Finland. Också de baltiska länderna som köper mycket el från Finland och södra Sverige har ofta samma pris.
– Till en del beror problemet på att Sverige har tagit två kärnkraftverk ur bruk och det har skapat ett elunderskott i de södra delarna av landet, säger Timo Kaukonen.
...
Sannolikt kommer elpriset att stiga under de kommande åren. Det beror ändå inte på utbyggnaden av vindkraft. Eftersom vindkraftens bränsle är gratis borde det genomsnittliga elpriset minska i takt med att vindkraften byggs ut.
Problemet är att vi samtidigt kommer att få fler elkablar som kopplar ihop Norden med det europeiska elnätet.
Vi har redan förbindelser från Norge till Nederländerna och Tyskland och mellan Danmark och Tyskland. Sverige har förbindelser både till Tyskland och Polen. Innan vi är helt sammanlänkade med resten av Europa behöver vi ändå enligt Peter Lund fyra till fem gånger fler kablar än vi har i dag.
– Hittills har ju Norden varit en egen elmarknad och vi har kunnat njuta av de fördelar som vattenkraften erbjuder. På lite längre sikt måste vi dela den här vattenkraften med andra europeiska länder. Då får vi ett genomsnittligt pris i Europa, och priset på kontinenten har hela tiden varit högre än priset i Norden. Det kan höja våra finska elpriser med upp till 25 procent i ett längre perspektiv."