Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Regeringens el-fiasko

    Padirac skrev 2021-12-14 19:20:47 följande:
    Om du läser vad jag skrivit så ser du att jag skriver att ministern inte kan påverka dagspriset på nordpool  - detta även om ministern så byggde ett dussin kärnkraftverk som vara klara i morgon. Det är inte så det fungerar, oavsett hur många ministrar du blandar in sätter 'dom' inte priset ens indirekt på den gemensanna elhandelsmarknaden. Ministrarna befinner sig ganska många led från elhandelspriset på nordpool.

    Jag trodde att du visste hur elmarknaden fungerade och vad som styr det dagliga elhandelspriset - är det någonting du nu säger att du inte behärskar?

    Jo, elmarknaden är inte inte utan problem - det har väl både du och jag nämnt tidigare i tråden.
    Du menar att el-priset på nordpool inte påverkas av förhållandet mellan tillgång och efterfrågan och inte heller av beroendet av kol, olja och gas?
    I så fall får du nog närmare redogöra för hur prissättningen på nordpool fungerar.
    Du kanske också menar att det är nordpool som bestämmer att vi har olika priser i olika områden här i Sverige?
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2021-12-14 19:56:58 följande:
    Nej skatterna för den Svenska kärnkraften utgör INTE längre 20% av kostnaderna så där har du fel 
    Du menar att effektskatten självt stod för över 20% av den del av kärnkraftens totala kostnader som utgörs av skatter och avgifter?
    KillBill skrev 2021-12-14 19:56:58 följande:
     Dessutom konstaterar Vattenfalls strategichef att de nya  kärnkraftsreaktorer som byggs i Finland och Storbritannien inte kommer bli lönsamma. Vad tror du det beror på att dessa reaktorer bedöms gå med förlust?

    Vattenfalls satsning i Estland är liten (1 miljon ?) och och ska nog betraktas som en F&U satsning.  Testreaktorn  planeras först vara i drift om 14 år från nu (driftstart under 2035) om det nu blir någon reaktor..
    Jag upprepar mitt tidigare inlägg med text kopierad ur artikeln:

    "Projekten måste räknas hem på 50 års tid, och det innebär stora risker. Det måste finnas politiskt stöd hela tiden."

    ?Med de här små reaktorerna kan man kanske komma ned till hälften av elkostnaden för de stora, säg 50 öre kilowattimmen?.
    Den utvecklingen följer Vattenfall nu.
    ?Vi har hakat på ett samarbete med Estland?.
    Om det vill sig kan sådana kärnkraftverk bli aktuella framöver, förklarar han, men det krävs både politisk vilja och stabilitet för en renässans för kärnkraften."


    Vad är det du inte förstår av texten, att det krävs politisk vilja som ger långsiktighet för att kärnkraften ska vara ett ekonomiskt fungerande alternativ?
    Detta är vad även Fortum uttryckt.

    Låga el-priser är inte ett problem enbart för kärnkraftens lönsamhet, utan för lönsamheten i alla energislag. Alltså måste vi ha en prissättningsmodell som gör dem lönsamma, annars måste ju all el-produktion avvecklas med det motivet som man idag avvecklar kärnkraft.


  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-12-14 20:11:44 följande:
    Nej det menar jag inte 
    Dåså!
    Om regeringen kan påverka dessa faktorer genom sin energipolitik så kan den således påverka priset på el.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2021-12-14 20:53:53 följande:
    Ja.

    När den nuvarande regeringen slopade effektskatten den 1 januari 2019 motsvarade sänkningen ca 30% av av kärnkraftverkens totala kostnader.
    Ok
    KillBill skrev 2021-12-14 20:53:53 följande:
     I samma veva sänkte regeringen den extra fastighetsskatt som kärnreaktorer tidigare betalat men inte ens dess stora skattesänkningar är alltså tillräckliga för att vattenfalls strategichef ska betrakta framtida investeringar i stora kärnreaktoranläggningar som lönsamma. 
    Uppenbarligen är det något mer som både Vattenfall och Fortum avser med förutsättningar för kärnkraft - en långsiktig planering och avsikt.
    KillBill skrev 2021-12-14 20:53:53 följande:
    PS. Även om man räknar bort den "kärnkraftsskatt" som OKG betalade år 2012 och 2013 så gick OKG med förlust.
    Självklart, de hade gjort stora investeringar som aldrig kunde hämtas hem innan OKG lades ner.

  • Tom Araya
    Padirac skrev 2021-12-14 21:02:02 följande:
    Spanien uttryckte nyligen en öskan om att den gemensamma elmarknanden skulle frångå marginalprissättningsmodellen - det fick de inte stöd för.  Tror du att Spaniens regering kunde påverka 'dessa faktorer'?

    Att en minister skulle ha större möjligheter än ett lands regering - vilket var det som tidigare påstods - att påverka 'dessa faktorer' är naturligtvis befängt.

    Ja, kanske inte för en fd minister som sitter insyltad i en rad energibolag kanske..
    Jag har aldrig haft för avsikt att påstå att en enskild minister har den makten, men en minister företräder riksdagen och är ministern från regerande parti så representerar ministern även sitt parti och regeringen.
    Man kan således säga att riksdagens makt i frågan finns hos respektive minister.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2021-12-16 13:11:51 följande:
    Om du inte känner till det så var det samma visa under 40-70 talen när Sverige byggde ut vattenkraften. Mängder av fastigheter blev då värdelösa pga. höjd grundvattennivå.   Den vindkraftspark som planeras  i Östersjön 5 mil utanför Stockholm skulle dock inte leda till problem med värdeminksningar på fastigheter. 
    Problemet i detta fall med vindkraft är dess betydlig större spridning för att komma upp i relevanta effektnivåer.
  • Tom Araya
    2021-11-15
    Integrationskostnader från sol och vind

    När vi ska integrera mera vind och sol i energisystemet uppstår integrationskostnader. Hur stora är kostnaderna, vad består de av och hur kan de bäst beräknas? Med utgångspunkt i en ny rapport av Lennart Söder diskuterades frågorna under ett webbinarium under torsdagen.

    Integrationskostnader från sol och vind | (energiforsk.se)
Svar på tråden Regeringens el-fiasko