Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Regeringens el-fiasko

    klyban skrev 2024-10-14 11:45:08 följande:

    När det inte blåser också?


    Men antar vi nu ska prata om kreativ bolagsordning och konstiga upplägg, du kommit med det innan och där finns det svar och många av dom har inte ens med vindkraft och göra det allra minsta.


    Försöker du säga alla vindkraftverk är under den tro.


    Och vill du lösa den lönsamheten, så får man nog gå in med en skattelag och kanske någon mer lag och få i ordning på den.
    Dock har det ingenting med lönsamhet och göra, utan man kan nog kalla det typ skattefifflande istället och det vill säga har inte med vindkraftverk att göra.


    En del av vindkraftproducenterna har upphandlat en på spotmarknaden som de sålt vidare, precis som vilka elhandelsbolag som helst. Med de historiskt låga priserna innan pandemin och innan det ryska anfallskriget kunde vindkrafts bolagen tjänar pengar på de avtal de hade med förbrukare. Med de strategierna kunde de tjäna pengar också när det inte blåste.

    De elhandlare som inte hade prissäkrat sig fick en isdusch under 2022, i UK kostade eleven 20 spänn per kWh och elhandelsbolagen skulle sälja för en bråkdel av detta till de kunder som prissäkrat som avtal. Elhandlare gick i konkurs och elkunder blev utan elleverantör pga likviditetsproblem som inte tidigare fanns då det tidigare fanns ett elöverskott till låga priser på spotmarknaden. 
  • Padirac
    klyban skrev 2024-10-15 16:08:57 följande:
    Vad tror du själv och om man exkluderar konstiga upplägg?
    Padirac skrev 2024-10-14 18:38:28 följande:
    En del av vindkraftproducenterna har upphandlat en på spotmarknaden som de sålt vidare, precis som vilka elhandelsbolag som helst. Med de historiskt låga priserna innan pandemin och innan det ryska anfallskriget kunde vindkrafts bolagen tjänar pengar på de avtal de hade med förbrukare. Med de strategierna kunde de tjäna pengar också när det inte blåste.

    De elhandlare som inte hade prissäkrat sig fick en isdusch under 2022, i UK kostade eleven 20 spänn per kWh och elhandelsbolagen skulle sälja för en bråkdel av detta till de kunder som prissäkrat som avtal. Elhandlare gick i konkurs och elkunder blev utan elleverantör pga likviditetsproblem som inte tidigare fanns då det tidigare fanns ett elöverskott till låga priser på spotmarknaden. 

    Ibland undrar man inte om man ska detaljstyra och förenkla lagstiftningen kring elhandeln och göra så de inte kan vara kreativa.

    För även om det är en bra beskrivning du ger, så ställer man sig frågande i hur pengar bara försvinner i detta virrvarret.
    Och då KK som följd, eller att de visar förluster där de inte ens hade behövt vara, alternativt väldigt låg lönsamhet.


     


    Är det korrekt av Tom att klistra detta på Ny vindkraftverk och ha den allra minsta poäng där?
    För uppfattningen att svaret är ett rätt klart nej, är det korrekt tror du?
    För jag har sett användaren har plockat upp detta många ggr och sen sagt ny vindkraftverk är olönsam och lite svårt och se det faktiskt.


    Jag tror att det inom vindkraftsbranschen - liksom andra branscher-  finns affärsupplägg som styr lönsamhet och förluster.

    Det handlar i sig inte om vindkraften utan om kreativa upplägg för att tjäna pengar och skatta i rätt land.

    Vindkraften har få kostnader när det inte blåser,då står aggregaten stilla och det är anläggningskostnader och avskrivning som tickar på. 

    När ett kärnkraftverk står stilla kostar det massor och det att stoppa och starta kostar också. Därför är det billigare att sälja till negativt pris än att stänga av.   Kärnkraften idag är inte särskilt reglerbar, det har också konstaterats tidigare av andra kärnkraftskramare i tråden.  Hur som helst är det gasturbiner som står för den stora delen av snabb reglering, vattenkraft av mindre snabb reglering.  Alla kraftslag behövs för att skramla ihop all energi som används i samhället .

    Att Tom blandar ihop affärsupplägg och produktionskostnader tycker jag skymmer sikten för verkligheten och fördummar debatten.   

    Vill man diskutera affärsupplägg och elmarknadens funktion eller vill man diskutera kraftproduktion en i sig?  Just nu verkar det vara alla lösa skott som hittas på diverse suspekta nätplatser utan att redogöra för om det är produktion eller affärer han vill kritisera.
  • Padirac

    Elen är för billig till och med för de gamla avbetalda reaktorerna. Det är varmt och det blåser  - och det är sprickbildningar i materialet som skjuter fram när det årliga underhållet och nya reparationer är klara.
     
    www.dn.se/direkt/2024-10-21/tva-reaktorer-vid-forsmark-avstangda/


    Två reaktorer vid Forsmark avstängda
    Reaktor 2 vid Forsmarks kärnkraftverk har tagits ur drift på begäran av dess ägare. Anledningen till avstängningen, som skedde på söndagen, är det varma och blåsiga vädret, rapporterar Ny Teknik.
     
    Det är första gången så vitt jag vet, som vi går ned på det viset på grund av väder och vind. Det är ovanligt, säger Johanna Blavier, presschef på Forsmark till tidningen.
     
    De för årstiden höga temperaturerna gör att elpriserna går ner samtidigt som vindkraftverken kan nyttja den kraftiga blåsten.
     
    Samtidigt är reaktor 3 vid Forsmark redan avstängd på grund av årligt underhåll. Ursprungligen skulle reaktorn öppnas igen den 28 oktober, men det har skjutits på framtiden efter att en sprickbildning upptäckts.
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-10-25 19:34:54 följande:
    Nyckelorden är "plötsligt", vad du tidigare skrev "överskott" och vad jag kan summera till "plötsliga överskott av el som inte behövs".

    Om den här pristrenden fortsätter så kommer ingen att vilja investera i några nya projekt överhuvudtaget. Du missar en ödesdiger detalj.

    "Gott om el och billigt och som vi kunder älskar, det ser du som dåligt, är inte det rätt komiskt?"

    Problemet är fortfarande inte att vi har billig el utan att elen är billigare än vad det kostar att producera den - i allt för många och ökande fall.

    Det är väldigt enkelt.

    Äger du en restaurang som säljer kebabrätter och det kostar dig 30kr/st att göra rätterna som säljs - då kan inte din restaurang överleva på att sälja kebabrätter för 25kr/st.

    Men visst skulle kunderna älska din restaurang.
    Du kan ju sluta ett avtal med Ebba och regeringen om att få 80kr/st i 40 år

    Restaurangen säljer säkert mer rätter under andra tider då de kostar mer, men i marknadsekonomin behöver de i perioder sälja med förlust för att vara med då det säljs med större vinster.

    EUs elhandelmarknad syftade till att skapa en konkurrensutsatt produktion där marknads aktörerna skulle intresserad av att bygga billig elproduktion där priserna var höga och att elhandeln skulle fungera mellan länder inom EU så att varje land inte skulle behöva ha en stor effektreserv som stod oanvänd 360 dagar om året. 

    Nu har marknadens prissättning inte fungerat som tänkt och inte heller marknadens intresse att etablera ny elproduktion där priserna är höga.

    Det enda som är säkert är att svenska elpriser kommer att stiga iom nya regleringar som effekttariffer och en ökad överförings möjlighet till kontinenten.

    Marknadsprisregleringen som EU antagit kommer att jämna ut pristoppar och prisdalar för producenterna. Hur de kommer att påverka konsumentpriser återstår att se

    Det betyder att då kebabrätterna säljer med övervinster går en del av vinsten till fonder som används för att stödja restaurangerna då kebabrätterna säljs till underpris.

    Alltså samma typ av modell som föreslagits för kärnkraft satsningarna av regeringens utredare.
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-10-25 22:28:18 följande:
    Det ser ut som att du försöker att vara rolig men i analogin så vore just 80kr/st det minsta som krävs - för att samtliga vindkraftverk i Sverige ska kunna hålla huvudet över vattnet.

    EU, du och jag verkar vara överens om att elpriserna (helt enkelt för låga elpriser) är ett problem så jag vet inte riktigt vad vi ska diskutera.

    Vad tror du vore ett idealiskt pris för elen under den närmsta framtiden (säg tre till fem år framåt)? Jag skulle gissa på strax över en krona per kWh och med en volatilitet mellan 0,90-1,20kr/kWh under dygnets aktiva delar.

    Något i den stilen skulle stimulera expansionen och se till att befintliga bolag får en chans att betala av eventuella skulder.
    80öre är vad kärnkraftsutredningen föreslagit, men det verkar inte räcka för Vattenfall, men möjligen för Fortum, för att bygga kärnkraftverk med lönsamhet.

    Vindkraftverken är inte beroende av den nivån på elpriset. Det är som jag förstått det två andra problem för vindkrafbolagen. Dels räntesnurror med utländska ägare, dels att de sålt långa bundna elavtal för el de inte har till ett pris som de inte längre kan få på spotmarknaden. Liksom andra elhandelsbolag har de inte prissäkrat sin elhandel utan trott att de kan göra klipp på spotmarknaden.  Det ryska anfallskriget i Ukraina, öppningen av samhället efter covid och skenande energipriser som elpriset var kopplat till samt marginalprissättningsmodellen fick elhandelsbolag och elköpare att gå på knäna.

    Då, vad är problemet,  enligt eu är det de kraftigt svängande priserna som riskerar tillgång på elkraft för såväl producenter som konsumenter. EU menar att modellen för prissättning inte fungerar på det sättet den var tänkt att fungera för att skapa en marknad med mycket billig produktion. Att det satsats på gröna elproduktionsanläggningar för att fasa ut kol, gas och olja är bra. De problem som kom med kriget och efter pandemin var kanske en ögonöppnare för elhandelsprismodellens dysfunktionalitet.

    Priset för el i Sverige kommer att harmoniseras med priset på kontinenten, om det är 1,2 eller 3 kr/kWh återstår att se. Den gemensamma marknaden tar inte hänsyn till att Sverige tillsammans med andra länder pga väder och tillgänglig el använder mer el än länder där gas används för uppvärmning. Fjärrvärme är inte heller ett alternativ för många småhusägare i Sverige.

    Jag är av uppfattningen att modellen för prissättning inte fungerar under de förhållanden som råder.
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-10-25 23:20:09 följande:
    Menar du att den vindkraft som producerar en kWh för 80 öre inte är beroende av att spotpriset är högre än så?
    Varför tror du att någon menar att något som helst kraftslag inte är beroende av ett försäljningspris som är högre än produktionskostnaden sett över tid?

    Ser du vilka premisser du har i din fråga?

    Om en vindkraftsproducent producerar el för priset x och har sålt mer el än de producerar och handlar el på spotmarknaden för vidareförsäljning är de beroende av att spotpriset är lägre än försäljningspriset. En stor del av elhandeln med stora volymer har långa prissäkrade avtal för att undvika risker med spotpriser.

    Din fråga är lite av goddag, yxskaft och vad du bygger föreställningen om frågans och premissernas relevans för mitt tidigare inlägg är mycket oklara.
  • Padirac

    Att köket på kebabrestaurangen är stängt då priset är högt kan vara ett skäl till att kebabrestaurangen köper kebabrätter på spotmarknaden och säljer vidare till avtalat pris. Tidigare fanns det gott om billiga kebabrätter att sälja vidare, efter krigets start och samhällets öppning efter pandemin försvann möjligheten att köpa billiga kebabrätter för vidareförsäljning.

    Alla kebabrätter köket tillverkar säljs inte på spotmarknaden utan de har avtalade priser och volymer med köpare, det är därför de köper in rätter för vidareförsäljning då deras kök är stängt.

    Det är den inte så lilla detaljen som du missar...


    Tom Araya skrev 2024-10-26 00:48:18 följande:
    Du missar en liten detalj här...

    Skälet till att priset på rätterna sjunker till under produktionspris är ett stort stort utbud och produktionsöverskott under dessa perioder.

    De tider då priserna ligger över produktionskostnaden ligger till största del under tiden då kebabrestaurangen håller stängt.
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-10-26 01:37:35 följande:
    För att det faktiskt finns folk i den här tråden som resonerar på det viset men ditt svar är alltså nej.

    Vad vi ska diskutera i övrigt har jag ingen aning om då vi verkar eniga om problemen kring allt för låga elpriser.
    Det låter inte som att vi är överens alls. 

    Jag håller inte med om de premisser du bygger frågan och nu påståenden om vad vi är eniga om.
  • Padirac
    Rataxes skrev 2024-10-29 08:33:48 följande:

    Märkligt att dårpartierna som ligger bakom nedanstående fortfarande får röster i Elområde 4.
    Självskadebeteende.


     


    Var det inte idag de nya flödesbaserade kapacitetsberäkingarna skulle träda ikraft - alla har trott att priset skulle stiga i EO4 och EO3.

    Vilket det kanske gjort.

    Jag ska se om jag kan hitta några siffror på hur mycket el som exporterats idag - et är helt säkert det som driver upp priset. 
  • Padirac

    www.oskarshamns-nytt.se/nya-modellen-for-elpriser-inford-billigare-elpriser-i-se3-och-se4/

    'Svenska kraftnät meddelar att idag, den 29 oktober, har den nya kapacitetsberäkningsmetoden för dagen före-marknaden införts i Norden. Kapaciteterna publicerades som planerat efter några mindre justeringar, som inte är direkt relaterade till själva metoden. Även marknadsresultatet i form av priser och utbyten mellan områdena publicerades som planerat strax före kl. 13.


     
    Medelpriset i respektive elområde har förändrats markant och blivit betydligt lägre den 30 oktober än dagen innan. Särskilt i elområdena SE3 och SE4 blir priserna lägre den 30 oktober än den 29 oktober och priserna i Sveriges elområden jämnas ut jämfört med föregående dygn.
     
    I SE4 ändras medelpriset från den 29 till 30 oktober från 150 öre/kWh till 13 öre/kWh.
     
    Lägre priser med högre överföringskapacitet
    Ändringarna i pris beror framförallt på högre överföringskapacitet och mer vindkraft i systemet, då ökad vindkraftsproduktion och högre flöde genom landet sänker elpriserna i SE4 den 30 jämfört med den 29 oktober. SE1 och SE2 hade de lägsta elpriserna på tisdagen och priserna i dessa elområden är något lägre för onsdagen och är fortsatt lägst i Norden. 
     
    Mer elproduktion under onsdagen
    Prognoserna för vindkraftsproduktionen i Sverige anger en större produktion den 30 än den 29 oktober. Särskilt i södra Sverige är elproduktionen från vindkraft större under onsdagen än tisdagen. Kärnkraften producerar på samma nivå båda dagarna.'
Svar på tråden Regeringens el-fiasko