Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Regeringens el-fiasko

    KillBill skrev 2024-08-25 10:20:04 följande:
    Vad du tror spelar inte så stor roll när både ägarna till reaktorerna och politikerna är eniga om att det handlade om affärsmässiga beslut.

    Orsaken till att ägarna stängde dessa reaktorer några år i förtid  handlade framförallt om stora investeringsbehov och låga elpriser.  

    Den rödgröna regeringen slopade effektskatten på kärnkraft 2016 (det som vissa har menat gjorde det svårt att få kärnkraften lönsam) men detta fick inte ägarna till kärnkraftsreaktorerna att ompröva sina beslut.  
    Regeringens strävan (framförallt MP) var alltför uppenbar redan innan, med MP's uttalanden och att regeringen förändrade Vattenfalls styrelses sammansättning från en mer kärnkraftsvänlig till mer av kärnkraftsmotstånd.
    Skulle man räkna på det ekonomiskt så var det nog inte så "marknadsmässigt" riktigt beslut.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2024-08-25 11:40:53 följande:
    Vad det lilla partiet MP sa är inte särskilt intressant. Det som är viktigt är den politik som genomfördes när MP satt vid makten. 

    Kärnkraftsvännerna brukar peka på att det var effektskatten (som ökades både under borgerliga och rödgröna regeringar) som gjorde det svårt att få kärnkraften lönsam. 

    När MP satt vid makten. År 2016 slopades effektskatten på kärnkraft. men detta fick varken Ringhals eller OKG att ompröva besluten att avveckla reaktorerna några år i förväg. Orsaken var stora investeringsbehov i kombination med låga elpriser. 

    I den här tråden finns många exempel på när ägarna uttalat att stängningen av reaktorerna på Ringhals och OKG byggde på affärsmässig grund helt utan inblandning av politiker. I några inlägg upp kan du se att även den politikiska oppositionen håller med om att det handlade om affärsmässiga beslut. Om inte detta räcker för att övertyga dig är jag rädd för att vi inte kommer längre.  
    MP må vara små, men för att ge S stöd att regera så var S såklart tvungna att släppa fram viss MP-politik och detta var en av dessa frågor.

    Effektskatten hade betydelse för lönsamheten. Den slopades väl sent för kärnkraftens långsiktighet, vilket medförde att det sköts på det mera kostsamma och kortsiktigt inte helt nödvändiga underhållet, vilket till slut blev ohållbart när el-priserna var som lägst och det var svårt att få lönsamhet i någon el-produktion överhuvudtaget.

    Nedläggningen var ett energipolitiskt ett kortsiktigt beslut som Vattenfall i situationen ansåg sig vara tvungna att ta när politiken inte pekade mot vilja att varken bevara eller satsa på kärnkraft. Den kortsiktigheten betalar vi för nu.
  • Tom Araya

    Det är förövrigt svårt att hävda att alla beslut är marknadsmässiga hos ett statligt bolag. Politik är en stor del av vad som görs inom offentlig verksamhet, inkl den bolagsdrivna dito.
    Lägg sedan till hur politik kan påverka alla bolags förutsättningar., både privata och offentligt ägda 

  • Tom Araya
    Padirac skrev 2024-08-24 10:27:28 följande:
    Jadu, källkritik är att granska källor,   din kritik är att misstänkliggöra utan källor 
    Det här stämmer jättebra in på dig.
  • Tom Araya

    Eftersom inga eller mycket få av mina meningsmotståndare tar till sig information man länkar till så kopierar jag inte det viktigaste här:


    Havsbaserad vindkraft ? en bla?sning

    Regeringen vill satsa stort på havsbaserad vindkraft, men är den så konkurrenskraftig som det påstås? Jan Blomgren reder ut, och konstaterar att den havsbaserade vindkraften riskerar att bli en ordentlig förlustaffär.


    Dyrare än finska Olkiluoto

    För att sätta detta i perspektiv jämför vi med kärnkraft. I den allmänna debatten upprepas flitigt påståendet att kärnkraft är för dyr att bygga. Det senaste nya kärnkraftslandet i världen är Förenade Arabemiraten. Där har ett koreanskt företag byggt det nya kärnkraftverket Barakah med fyra reaktorer om 1400 megawatt vardera, till en kostnad av cirka 60 miljarder kronor styck. Samma installerade effekt med dagens kostnader för havsbaserad vindkraft i Storbritannien kostar ungefär 70 miljarder kronor. 


     


    Då ska man dessutom komma ihåg att kärnkraftverk producerar ungefär dubbelt så mycket el per installerad megawatt, eftersom de körs på full effekt dygnet runt, året runt, medan vindkraftverk till havs producerar på ungefär halv maximal kapacitet i genomsnitt, av det enkla skälet att det inte blåser för fullt hela tiden.


    Tar man med detta i beräkningen blir även det försenade och fördyrade kärnkraftsbygget i Olkiluoto i Finland mer konkurrenskraftigt än havsbaserad vindkraft. Där har slutnotan hamnat på drygt det dubbla beloppet mot i Förenade Arabemiraten, och därmed hamnar man på ungefär samma byggkostnad som för havsbaserad vindkraft.


     


    Dock behöver man komma ihåg att ett kärnkraftverk håller tre till fyra gånger längre tid än ett havsbaserat vindkraftverk, minst 60 år mot i bästa fall 20 år. För en rättvis jämförelse borde man åtminstone tredubbla kostnaden för havsbaserad vind. 


    Dåliga lägen försämrar kalkylen 

    Så långt byggandet, men nu kommer nästa huvudvärk. Kostnaderna för underhållet har visat sig öka ännu kraftigare än själva byggandet när de bästa lägena tagits. Anläggningar byggda 2018 har fyra gånger högre utgifter för underhåll än de som byggdes bara tio år tidigare. Detta beror troligen på att de grunda lägena nära kusten nu börjar ta slut, och byggena idag ligger längre ut på djupare vatten. 


    Både på land och till havs ökar underhållskostnaderna med tiden, och fördubblas på 10?15 år. Redan då anläggningen tas i drift ligger kostnaderna för dagens havsbaserade vindkraft i genomsnitt på runt 60 öre per kWh. Detta är nästan dubbelt så högt som det genomsnittliga elpriset i Sverige under 2015?2020.


     


    Något ironiskt kan man konstatera att de höga priser vi haft sedan hösten 2021 är en förutsättning för att göra havsbaserad vindkraft om inte lönsam så åtminstone mindre olönsam. Även här kan vi jämföra med nybyggd kärnkraft. Där är de samlade driftskostnaderna ungefär hälften så höga. 


    En garanterad förlustaffär

    Till sist undersöker vi lönsamheten på sikt. Vi antar att elpriset permanent efter de senaste årens politiskt motiverade nedläggningar av planerbar svensk elproduktion kommer att bli ?bara? dubbelt så högt som under tiden 2015?2020. Då hamnar vi på 70 öre per kWh. 


    Ett nybyggt kärnkraftverk från Sydkorea likt det nya verket i Förenade Arabemiraten kostar 60 miljarder kronor att bygga. Det ger el med full effekt över 90 procent av tiden. Efter att alla driftskostnader betalts ger det ett överskott på drygt fyra miljarder kronor om året, och det tar 15 år att betala av bygget (räntor oräknade). Därefter återstår bortåt ett halvt sekel ytterligare drift.


    En nybyggd havsbaserad vindkraftsanläggning med samma effekt kostar 70 miljarder att bygga, och ger i snitt 50 procent av full effekt. Underhållskostnaderna äter upp nästan hela intäkten, vilket ger ett överskott om drygt en halv miljard om året. Då tar det 115 år att betala av anläggningen (om räntan vore noll). Tråkigt nog lär den vara skrotad sedan länge innan bygget är betalt. Vem kommer att få ta hand om notan när verkligheten hinner ikapp? Skattebetalarna kanske?


     


    Det är nog rent av ännu värre. Vi vänder på kalkylen, och räknar istället ut vilka elpriser som krävs för att betala av bygget och underhåll. Om vi antar att turbinerna håller 20 år i snitt och att underhållet inte blir dyrare med tiden krävs ett elpris på minst 150 öre per kilowattimme enbart för att inte gå med garanterad förlust. Då har vi ändå inga utgifter för räntor, skatter och rivning med i beräkningen. 

  • Tom Araya
    Tom Araya skrev 2024-08-30 14:34:42 följande:

    Eftersom inga eller mycket få av mina meningsmotståndare tar till sig information man länkar till så kopierar jag inte det viktigaste här:


    Havsbaserad vindkraft ? en bla?sning

    Regeringen vill satsa stort på havsbaserad vindkraft, men är den så konkurrenskraftig som det påstås? Jan Blomgren reder ut, och konstaterar att den havsbaserade vindkraften riskerar att bli en ordentlig förlustaffär.


    ...EN MASSA TEXT...
    Källa:
    Havsbaserad vindkraft ? en bla?sning (timbro.se)
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2024-09-02 08:53:56 följande:
    Jag tror inte att du har förstått vad du har läst.  Det är alltså inte energibrist i Sverige som är bakgrunden till att vi riskerar att få högre elpriser (Sverige har rekordmycket el) problemet är i stället att Sverige är en del av den Europeiska elmarknaden och att det kraftigt ökar det svenska elpriset. 

    Beslutet att Sverige skulle bli en del av den europeiska elmarknaden, vilket är orsaken till att elpriserna nu kan öka kraftigt,  fattades under den borgerliga regeringen ledd av statsminister Carl Bildt. Bildts regering styrde från 1991 till 1994..
    Att inte ha tillräckligt av stabil el-produktion kräver att man har en gemensam el-marknad med andra länder.
  • Tom Araya

    Vindkraft eller kärnkraft -En jämförelse

    7 Slutsats
    Ur beräkningarna av kostnad med annuitetsmetoden framkommer att kärnkraft i de flesta fall står sig bättre mot vindkraft både i det fall där alla skatter är medräknade och när inga skatter är det. Landbaserad vindkraft är dock för vissa fall av höga kalkylräntor mindre kostsam än en EPR-reaktor även utan att skatten tas hänsyn till. Med skatt inräknad, där vindkraften subventioneras med elcertifikat, står sig landbaserad vindkraft bättre mot både en EPR-reaktor och en AP1000-reaktor. Mindre havsbaserade vindkraftsanläggningar är med skatter och bidrag inräknat väldigt likt kostnaden för en EPR-reaktor. Större havsbaserade anläggningar är dyrast i samtliga fall, oavsett om skatt är medräknat eller ej. Minst kostsam i majoriteten av fall är en AP1000-reaktor. Vindkraft står även för flera stora problem relaterade till dess ojämna produktion. Vid storskalig utbyggnad kommer det behövas både en större mängd reglerkraft och stora förstärkningar i stamnätet. Det råder även ett samband med lägre tillgänglighet under kalla vinterdagar när elbehovet är som störst.

    gupea_2077_33858_1.pdf

  • Tom Araya
    Padirac skrev 2024-09-03 18:38:07 följande:
    Tvärt om - EUs elhandelsstrategi är att länder inte ska behöva investera i en tillgänglig överproduktion som mest står still utom vid extrema förhållanden. 

    En för varje land tillgänglig egen överproduktionen skulle dels vara fördyrande för konsumenterna och dels vara ett resursslöseri.  Istället ska en marknadslösning med gränsöverskridande elhandel och marginalprissättning styra tillgång och efterfrågan.
    Mmmm... fast det är inte tvärt om mot vad jag påstod, utan går hand i hand.

    Förövrigt har vi idag en överproduktionskapacitet av sol- och vindkraft i Europa.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko