Larmet: Solenergi för fyra elsystem på kö ? fossilgas måste balansera
Solenergi med en maxkapacitet motsvarande 50 kärnkraftsreaktorer står i kö för att installeras på elnätet, trots larm om balanseringsproblem redan idag. Samtidigt slås rekord i negativa elpriser och du får ta smällen, varnar elprisanalytikern Johan Sigvardsson. ?Någonstans kommer pengarna ifrån", säger han till TN.
Osmickrande rekord i negativa elpriser
Negativa elpriser är ett relativt nytt fenomen i Europa men har slagit rekord på rekord de senaste åren. Tidigare har de främst varit förknippade med vindkraft men tendenserna för solenergins påverkan började synas i Sverige redan i fjol och i år har de kommit med besked, vilket Tidningen Näringslivet har uppmärksammat i flera artiklar.
Nu var det dags igen för ett nytt rekord. Under årets första fem månader har Sverige enligt en färsk undersökning från Bixia haft 668 timmar med negativt elpris, att jämföra med 310 timmar samma period i fjol ? och den trenden lär fortsätta, noterar Johan Sigvardsson.
? Det beror nästan uteslutande på att den förnybara energin i Europa har byggts ut så pass kraftigt de senaste åren. Det har byggts mycket vindkraft men framför allt solkraft, säger han till Tidningen Näringslivet.
Maxkapaciteten högre än konsumtionen
Även om solceller är små och väldigt volatila i sin produktion så är de nu oerhört många till antalet och har därför en mycket hög maxkapacitet vid perfekta väderförutsättningar, vilket kan ställa till med stora bekymmer om de kopplas direkt mot nätet. Solen blir som ett gigantiskt kraftverk skulle man kunna säga.
Maxkapaciteten för installerad solenergi i Tyskland är enligt Electricitymap i dagsläget 81 gigawatt (81 kärnkraftsreaktorer) och i Nederländerna är den 23 gigawatt. I båda länderna är denna maxkapaciteten högre än förbrukningen sommartid och en form av paradox i Tysklands-fallet är att stora delar av kolkraften och även i viss mån fossilgasen tycks behövas för att balansera elsystemet ändå.
Ankkurvan ? solenergins största problem
Samtidigt har vi i Sverige redan nu fått en tydlig så kallad ankkurva som är både importerad och förstärks med inhemsk solenergi.
? Tittar man de närmaste åren så kommer den effekten att bli minst lika påtaglig för varje år som går i närtid och eftersom både vindkraft och solenergi byggs ut i väldigt snabb takt så är det nog ett fenomen som kommer att tillta eller öka här de närmaste åren.
Ankkurvan, eller ?Canyon-kurvan? som den lite skämtsamt kallats i Europa eftersom den blivit ännu djupare här, är solenergins största problem och begreppet myntades av Kaliforniens systemoperatör CAISO för mer än ett decennium sedan eftersom kurvan som den skapar med lite fantasi kan liknas vid en sittande anka. Landet brottas med ankkurvan än i dag och det är i huvudsak fossilgas som den bekämpas med, även om man också försöker med batterier. Elpriserna i Kalifornien är också väldigt dyra.
Batterier i Sverige bedöms dock inte som någon storskalig lagringslösning och orsaken till det är att de är väldigt dyra på systemnivå. Lagringskapacitets motsvarande en svensk topplasttimme (när förbrukningen är som absolut högst) skulle baserat på en snabb uträkning med Teslas megapack kosta 94 miljarder kronor för en timme. Det är oklart hur länge batterierna håller men en timme av batterilagring är alltså i linje med en ny storskalig kärnkraftsreaktor som kan producera storskalig energi dygnet runt, året runt i 80 år, kanske längre än så, och då är inte produktionen som först ska ladda batteriet medräknad.
Det finns däremot en annan storskalig produktionskälla som är mycket effektiv till ändamålet, nämligen gasturbiner. Om en gasturbin kopplas tillsammans med batteri kan anläggningen starta så snabbt som på 200 millisekunder, och den kan ta gasen ur röret i önskad mängd. Det blir alltså inte spill på samma sätt som i vattenkraften.
Gasturbinerna kan liknas vid en sportbil eftersom den accelererar mycket snabbt. Mycket bra teknisk, tyvärr främst fossil. Turbinerna kan lätt byggas för att använda även andra bränslen men biobaserade bränslen är förstås mycket dyrare och finns i begränsade mängder. Att elda vätgas i turbin som planerbar el brukar benämnas energivandalism och ses som ett icke alternativ.
Säkerhetsrisker med gasen
Dessutom finns stora säkerhetsrisker med att förlita sig för mycket på kombinationen väderberoende kraft och fossilgas eftersom gasen levereras ?just in time?, vilket bland annat Texas fick erfara i samband med katastrofen 2021 som resulterade i ett mycket stort ekonomiskt och mänskligt lidande.
Givet nuläget är det däremot enligt många experter fullt logiskt för Sverige, trots riskerna med infrastrukturen, att skaffa nya stora gasturbiner och de bör ligga längs gasstamnätet på västkusten. Magnus Genrup, professor i elkraftsteknik vid Lunds universitet var tydlig i en artikel i Tidningen Näringslivet nyligen.
Väderberoende kraft behöver flexibla källor
Nu är vi möjligen också inne på en av huvudorsakerna till att det så ofta i världen är just en strid mellan kärnkraft och förnybara kraftkällor i debatten och inte en strid mellan fossilfria och fossila kraftslag.
Kärnkraften är mycket effektiv på att tränga undan fossila bränslen ur elsystemet vilket länder som Frankrike och Sverige visade redan på 70 och 80-talet. I vårt fall gick vi från en av världens största oljekonsumenter per capita i elsystemet till en av världens främsta kärnkraftskonsumenter på ungefär ett decennium. Kärnkraften är med sina livscykelutsläpp på 5 gram växthusgaser per kilowattimme också det mest klimatvänliga kraftslaget av alla, enligt Electricitymap som sammanställer data för växthusgasutsläpp för stora delar av världens elsystem i realtid.
Kärnkraft ger effektiv klimatpolitik
Eftersom kärnkraften producerar i jämn takt dygnet runt, året runt med undantag för revision under sommaren en gång per år samt mer ovanliga driftstekniska stopp så är den mycket effektiv på att trycka undan fossila kraftkällor ur systemet och ansluta nya industrier och förbrukare.
Om man jämför grannländerna Frankrike och Tysklands elsystem 2023 så har kärnkraftslandet Frankrike 45 gram växthusgasutsläpp per kilowattimme i livscykelutsläpp medan Tyskland har 425, och då har tyskarna spenderat enorma pengar under mycket lång tid för att försöka ställa om till ett förnybart elsystem samtidigt som kolkraften rullat på medan Frankrike har haft låga utsläpp hela tiden.
Larmet: Solenergi för fyra elsystem på kö ? fossilgas måste balansera | Tidningen Näringslivet (tn.se)