Regeringens el-fiasko
Det är enbart svenska kraftnät du ska titta på, det är dom som arbetar och förstår allt detta, en hobby professor från något universitet eller liknande områden inom energi har inte tillgång till lika mycket information hur det svenska kraftnätet fungerar, mycket för att det finns sekretess om kapacitet, överföring osv.
Dom har inte tillgång till all information hur än mycket dom vill, kommer dom aldrig veta lika mycket som svenska kraftnät.
-
När det saknas kapacitet mellan två elområden för att överföra alla el som marknadsaktörerna önskar påverkar det elpriserna. Elpriset blir högre i elområdet där det saknas produktion och el måste transporteras via ledningar där inte finns tillräckligt med kapacitet.
Elpriset sätts i respektive elområde utifrån tillgång och efterfrågan, men även kapacitet det vill säga hur mycket el som kan transporteras till och från elområdet.
När det inte finns tillräckligt med överföringskapacitet kan man säga att efterfrågan på överföringskapacitet är högre än tillgången och då finns det ett värde av överföringskapaciteten motsvarande prisskillnaden mellan de berörda elområdena. Prisskillnaden som finns mellan elområden blir en kapacitetsavgift som räknas ut genom att man multiplicerar prisskillnaden med marknadsflödet mellan två elområden. Kapacitetsavgifter kallas ibland även för flaskhalsinkomster.
Låt oss ta ett exempel. I SE2 finns elproducenter som producerar mycket el. I SE3 finns det konsumenter som behöver el. Men kapaciteten mellan elområdena är lägre än vad som behövs för att överföra produktionsöverskottet i SE2 till konsumenterna som vill ha mer i SE3.
Producenten bjuder in sin el på elbörsen där den säljs till det lägre priset i SE2 i och med att tillgången överstiger efterfrågan. I SE3 blir elpriset högre i och med att tillgången är lägre; det finns inte tillräckligt med kapacitet att föra över all el
"
Om vi antar att det i SE1 är billigare att producera el, eller att köparna i SE2 har högre betalningsvilja för elen, så kommer kraften att flöda från SE1 till SE2 så länge det finns tillgänglig överföringskapacitet.
Detta kan illustreras som att efterfrågan i SE1 ökar med den tillgängliga överföringskapaciteten och att utbudet i SE2 ökar med den tillgängliga överföringskapaciteten. Som en konsekvens stiger priset i SE1 beroende på den tillförda betalningsviljan i SE2, samtidigt som priset sjunker i SE2 som en följd av ökat utbud genom överföringen från SE1. I skissen nedan illustrerar de streckade linjerna den ökade efterfrågan i SE1 och det ökade utbudet i SE2.
Priset i ett elområde beror således dels på köp- och säljbud i själva elområdet, dels på köp- och säljbuden i omkringliggande elområden och den tillgängliga överföringskapaciteten.
Vanligen är dock elområden inte bara sammankopplade med ett annat elområde, utan flera som i sin tur är sammankopplade med andra. De svenska elområdena är inte bara kopplade sinsemellan utan även med omvärlden, som i sin tur är kopplade till sina grannländer. Detta illustreras i den starkt förenklade skissen nedan.
Själva marginalprissättningen då?
Jämviktspriset på en marknad uppstår där utbuds- och efterfrågekurvorna skär varandra, på elmarknaden i respektive elområde. Detta är resultatet av att aktörer träffar frivilliga avtal. Marginalprissättning är inte unikt för elmarknaden utan sker på alla konkurrensutsatta marknader. Som konsumenter är det sällan vi ser detta då vi nästan aldrig handlar direkt av producenten, utan vanligen via en återförsäljare."