Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Regeringens el-fiasko

    Så allting gick skrev 2023-01-07 13:34:15 följande:
    Vad du vill hänvisa till är att vi inte klarar av att utbilda folk i Sverige?

    Vi ska inte gå in på fossilfritt stål för ingen har gjort det tidigare, vi ska inte utveckla biogas för vi har aldrig gjort det tidigare, för få har kunskap, I Sverige är folket för dumma för att kunna utbildas o utvecklas.

    Vi låter det stå som sossarnas egna bedömning o sitt egna folk.
    Jag säger ingenting annat än att du med all uppenbarhet inte har utbildning i fråga om att bygga kärnkraftverk inte är detsamma som att drifta, producera eller underhålla kärnkraftverk, inte heller samma sak som att avvekla och nedmontera kärnkraftverk. Utbildning genom repetition och efterhärmning  har sin plats - kanske inte i alla led på ett kärnkraftverk.  Om det nu gör dig till sosse så är det upp till dig - det är fritt att ha vilka politiska sympatier man vill i Sverige.

    Folket i Sverige är generellt sett inte dumma i huvudet och inte heller dumma i den andra betydelsen.

    Det finns tydligen undersökningar av varierande kvalitet som pekar på att personer med konservativa värderingar generellt sett har lägre IQ än tex de med progressiva och liberala värderingar.   Att de förra skulle tro att de senare är för dumma för att utbilda är i så fall ett tecken som stödjer undersökningarnaSolig
  • Padirac
    Så allting gick skrev 2023-01-07 14:09:53 följande:
    Rent trams, klart vi kan utbilda och utvecklas i Sverige precis som Finland, du menar när finnarna startar upp nya kärnkraften i mars finns det inte folk som kan driva den?
    Liknande i dessa länder, är dom smartare o mer lätt utbildade än Svenskarna?

    Planerade reaktorer i EU-länder september 2022
    Bulgarien 1 stycken 1000 MWe Tjeckien 1 stycken 1200 MWe Finland 1stycken 1170 MWe Ungern 2 stycken 2400 MWe Rumänien 2 stycken 1440 MWe
    Nu tror jag du får dra på dig brallorna igen.{#emotions_dlg.flower}

    Jag citerade en text som sa att det saknades praktisk erfarenhet att planera och genomföra byggnation av storskalig kärnkraft i västvärden och du får det till att det handlar om att utbilda driftpersonal

    hahaha 



    "Under 2000-talet började det i flera av de stora kärnkraftsländerna USA, Frankrike och Storbritannien bli dags att bygga nya reaktorer. Ett antal europeiska länder behövde också förnya sin kärnkraft. En febril aktivitet drog igång och nybyggnadsprojekt startade i ett antal av de gamla kärnkraftsländerna.

    I princip alla påbörjade projekt tog längre tid än planerat. Det visade sig vara komplicerat att åter bygga upp de projektorganisationer och logistikkedjor som behövs [3]. Överallt saknades erfarenheten av att bygga reaktorer. Samtidigt innebar de enorma projekten att de ekonomiska riskerna blev stora, där höga räntekostnader under byggtiden bidrog till en väsentlig del av den totala kostnaden.


    I Kina, Japan och Sydkorea, där man kontinuerligt byggt reaktorer, gick projekten mycket bättre. Där byggs reaktorerna som regel klara enligt tidplan och inom budget."


    Har du någon som du kan gå bredvid då du läser inläggen - det har jag hört är en bra väg till utbildningSolig
  • Padirac
    Så allting gick skrev 2023-01-07 13:48:45 följande:
    Ja dessa sossar, tror du på fullaste allvar det ser ut som Tjernobyl på Barsebäck?
    Det ligger grejer utspritt lite här o var och det är en enorm strålning i hela området?

    Marken är tyvärr större än så,  man kan bygga nytt även fast dom river på en annan plats inom området. Där du tror att Gamla Barsebäck kan explodera vilken sekund som helst 
    Är det vad du läste i den citerade texten?

  • Padirac
    Så allting gick skrev 2023-01-07 14:32:03 följande:
    Så Finland räknas inte till Norden? det är ett östland långt ifrån Sverige. Finnarna planerade även ett 2:a nybygge, den var tillsammans med Ryssen o avbröts just för den sakens skull, men dom kommer bygga en till, bara 15 mil från norra delar av Sverige, där vi aldrig haft kärnkraft.
    Du får ju själv bestämma om du vill räkna in Finland i norden eller inte - jag och resten av den utbildade befolkningen räknar in FInland i Norden - men du gör som du själv vill.{#emotions_dlg.flower} 

    I Finland precis som i resten av västvärlden blev bygget av det nya kärnkraftverket både försenat och fördyrat.

    "Under 2000-talet började det i flera av de stora kärnkraftsländerna USA, Frankrike och Storbritannien bli dags att bygga nya reaktorer. Ett antal europeiska länder behövde också förnya sin kärnkraft. En febril aktivitet drog igång och nybyggnadsprojekt startade i ett antal av de gamla kärnkraftsländerna.

    I princip alla påbörjade projekt tog längre tid än planerat. Det visade sig vara komplicerat att åter bygga upp de projektorganisationer och logistikkedjor som behövs [3]. Överallt saknades erfarenheten av att bygga reaktorer. Samtidigt innebar de enorma projekten att de ekonomiska riskerna blev stora, där höga räntekostnader under byggtiden bidrog till en väsentlig del av den totala kostnaden.


    I Kina, Japan och Sydkorea, där man kontinuerligt byggt reaktorer, gick projekten mycket bättre. Där byggs reaktorerna som regel klara enligt tidplan och inom budget."


    energiforsk.se/program/karnkraft-omvarld-och-teknik/nyheter/karnkraftspolicy/nya-reaktorer-i-finland/

    "Olkiluoto 3 (OL3) är en Europeisk tryckvattenreaktor (EPR) som byggs av Areva NP, ett konsortium mellan Areva och Siemens, som ett fastprisprojekt för Teollisuuden Voima Oyj (TVO, Industrins Kraft på svenska) på ön Olkiluoto bredvid de två befintliga reaktorerna OL1 och OL2.  TVO ägs till största del av Pohjolan Voima Oy (PVO, Nordisk Kraft) som är majoritetsägare, samt av Fortum Power and Heat Oy. PVO i ägs i sin tur till största del av UPM Oyj och Stora Enso Oyj, två av världens största skogsindustrikoncerner. Fortum är majoritetsägt av den finska staten och äger samt driver även de två reaktorerna Loviisa 1 och 2.

    När den finska riksdagen godkände bygget av OL3 2002 beräknades kostnaden till tre miljarder euro och starten planerades till mitten av 2009. Bygget startade 2005 men redan i december 2005 stod det klart att projektet skulle försenas, dels på grund av problem med höga vattenhalter i betongen och dels på grund av problem i gjutna metalldelar.


    I december 2006 meddelade Areva NP TVO att reaktorn inte skulle starta innan 2011. Siemens sålde 2009 sina 34% av Areva NP till Areva men skulle stanna kvar i projektet som huvudleverantör för turbinanläggningen.


    Siemens hade då varit del av Areva NP, fast från början under namnet Framatome ANP, sedan 2001. Enligt ett uttalande från Siemens var anledningen till att man lämnade samarbetet att det inte gick att bygga upp en egen verksamhet inom kärnkraft så länge man var bunden av projektet. Bara någon månad senare under 2009 gick Siemens ihop med Rosatom i ett samarbete för att utveckla de ryska VVER-reaktorerna. År 2011 meddelade dock Siemens att man skulle lägga ned hela sin verksamhet inom kärnkraft till följd av olyckan i Fukushima Daiichi och Tysklands tydliga ställningstagande kring kärnkraften.


    I oktober 2019 rapporterades dock att Siemens, i ett konsortium med Framatome, vunnit kontraktet som huvudleverantör av instrumenterings- och kontrollutrustning för Hanhikivi 1. När Framatome 2001 gick samman med Cogema (idag Orano) och Techniatome byttes namnet till Areva NP. När sedan EdF 2018 investerade i Areva Group avyttrades en stor del av verksamheten till en nytt dotterbolag ägt av Areva NP som kallades New NP. Det nya bolaget döptes därefter om till Framatome som nu återigen, fast i återuppstånden skepnad, samarbetar med Siemens.


    Projektet OL3 försenades ytterligare och 2012 meddelades att OL3 inte skulle starta innan 2015. Under 2013 hade TVO:s skadeståndsanspråk till Areva ökat till 1,8 miljarder euro, samtidigt som Areva krävde TVO på 2,6 miljarder euro. Dispyten kring anspråken ledde till ytterligare förseningar under 2014 och starten kom att förskjutas till mellan 2018 och 2020.


    I december 2017 påbörjades de varma funktionstesterna. De avslutades 2018 efter 50 dagars försening. Samtidigt levererades det första bränslet och dispyten kring anspråken löstes genom en uppgörelse där Areva NP betalar 450 miljoner euro till TVO. Vid de varma testerna upptäckte man vibrationer i tryckhållaren och ett intensivt arbete inleddes för att åtgärda dessa.


    Den 29 juni 2018 blev Kina, istället för Finland eller Frankrike, det första landet att ta en EPR i drift när reaktorn Taishan 1 anslöts till nätet. Bygget av den kinesiska reaktorn startade den 18 november 2009.


    Efter att STUK gett ett positivt utlåtande kring säkerheten i februari 2019 utfärdade den finska regeringen i mars en licens för driften av OL3 under de första 20 åren. TVO hade lämnat in den 130 000 sidor långa ansökan till STUK i april 2016.


    I juni 2016 kom beskedet att laddningen av bränslet skulle dröja då de justeringar av styr- och reglersystem som krävdes för att åtgärda vibrationerna i tryckhållaren skulle ta längre tid än väntat. Man har i väntan på att driften ska påbörjas behövt börja underhålla komponenter och system. Den totala kostnaden för projektet uppskattas till 11 miljarder euro, delat i ungefär lika delar mellan TVO och Areva. TVO menar att OL3 för deras del kommer att bli en lönsam affär.


    Nu utförs de sista åtgärderna på reaktorn för att sedan ladda bränsle i juni 2020. Anslutningen till elnätet är planerad till november i år. När reaktorn tas i drift kommer den leverera el motsvarande ungefär 15 procent av Finlands elkonsumtion."

    I verkligehet blev starten inte 2020 - utan ser ut att bli 2023

  • Padirac
    nattuw skrev 2023-01-07 14:58:48 följande:
    Jönsson drivs inte av lojalitet mot ett visst parti. Hans filmer bottnar i fakta och presenterar slutsatser som han drar av de fakta han presenterar. Vilket gör att Jönsson inte behöver sopa problem under mattan utan istället kan kommentera samhällsproblem och peka på orsaker till att de samhällsproblemen har uppstått. Vilket gör filmerna intressant även för de som inte delar hans politiska värderingar. Undantaget då för de som är rädd för självständiga tankar.
    Jönsson är väldigt selektiv med fakta och lägger till alternativa fakta som han deducerar ur självständiga tankar, självständiga tankar betyder här tankar som inte hänger ihop med varandra.

    Jönssons filmer är starkt vinklade och tyngs av han politiska värderingar.   Hans följare förtjänar bättre.
  • Padirac
    Så allting gick skrev 2023-01-07 15:03:14 följande:
    Äsch, vi vet när man sprängde atombomben, blev Sverige intresserade o bygga en egen på 50-talet. Och vi kom mycket nära, även fast alla berätta att ni kommer aldrig klara av det.

    Hur som helst, gick en avdelnings chef för FOA fram till professor och fråga om det fanns någon student som höll på bli färdig inom hans intresse område och Jam Prawits blev anställd direkt till kärnvapenprogrammet, och vi alla vet att vi nästan lyckades trots alla odds, det avbröts via politik.

    Men bara för att lyfta fram hur enkelt det är att hitta ny personal, som dessutom slänger sig in i helt ny forskning och får ingen hjälp från andra länder, men ändå är man påväg att lyckas.

    Vi har byggt kärnkraft förr, gjort det på rekordfart, vi har nu erfarenhet från alla länder som byggt, inkl Kina och öst. vi delar information idag mellan länder.
    Likt min bror som jobbar inom LKAB, han får åka runt om i världen o förespråka hur dom lyckas driva LKAB underjords gruvan så framgångs rikt, där han visar hur man gör i LKAB, det är inte hemliga uppgifter, likt bygga kärnkraftverk, vi får hjälp från dom som lyckas bygga snabbt.
    Jamen visst, vi behöver lära oss från de som har erfarenhet och leverantörskedjor som fungerar för att kunna ro det iland på en rimlig tid. Finland har hållit med sitt kraftverk i snart 18 år utan att komma igång.. kanske går det fortare med nästa. 

    Sen vill kanske inte västvärlden köpa teknik från Kina för kritisk infrastruktur, med tanke på mobilnätskaoset behöver västvärlden egna leverantörskedjor. Det är kanske bara möjligt om det på bred front i västvärlden börjar byggas kärnkraft.  Väst är inte där ännu.
  • Padirac
    Så allting gick skrev 2023-01-07 17:24:51 följande:
    Det är egentligen inte så svårt o bevisa.

    Vill S har mer kärnkraft ställer man sig positiv och samarbetar. nu nämns det inte tidöavtal hur många man vill bygga, men riktlinjen är att man vill ha fyra, ersätta dom som avvecklats och komma tillbaka till vart man var samt ytligare sex för att nå expansion vi står inför 2045.

    Men lösningarna börjar närma sig, man siktar på ca 3-4 år, man bygger själva anläggningen på plats, själva reaktorn byggs parallellt vid sidan om för att sedan lyftas in i själva byggnaden, klar o bara kopplas ihop o köra igång.

    Men det hänger alltså på S hur man ställer sig till detta, vill dom fortsätta avvecklings sången o trummandet för den, kommer allt ta tid.
    Nu är det ju Kristersson som inte vill samarbeta - Kristersson vill ha en konflikt istället för att bjuda in till energisamtal och få till den långsiktiga överenskommelse som näringslivet ber honom om.

    Kristersson kommer till korta som statsminister som vill få saker gjorda - istället är det mest babbel om vad han vill få sin krympande anhängarskara att tro om andra.  Han är inte den vuxne i rummet och har ännu inte vuxit i skorna han fick av SD.
  • Padirac
    Så allting gick skrev 2023-01-07 15:32:09 följande:
    Vad menar du, Tesla, Volvo och övriga som samarbetar med kina, kina delar gärna med sig av allt som inte är hemligt och det är inte kärnkraftverk.
    Min bror for till Shanghai, blev mottagen som han aldrig förr blivit mottagen, privata chaufförer vart än dom skulle, två söta eskort damer som serva med allt, dvs inte prostitution) 
    Men vi delar gärna information med kina, dom delar gärna med oss.

    Finnarna handlar mycket om politik till att det tar tid, det samma gör det i sverige, även om det handlar om enbart vindkraft, det är politiken som tar tid, sedan alla tillstånd, kablar ska grävas o dras, många vindkraftsparker kan inte byggas ut just för att elnätet inte klarar av mer. dra nya kraftigare ledningar tar tid, mycket lång tid.
    Här har kärnkraften en fördel, kraftledningarna är redan dragna till befintliga platser och dom är utplacerade helt rätt för att förse hela Sverige med energi. Vi har tillstånd att bygga på befintliga platser, enda vi behöver är ett samarbete mellan partier, där alla är eniga och kan justera så allt går snabbt o smärt fritt.
    Just nu har vi inte enighet inom politiken, men är övertygad att vi kommer dit, kanske tar ett, två år, men vi kommer nå dit.
    Tesla, Volvo  och övriga - vilka du nu avser  - är kanske inte en del av den kritiska infrastrukuren. Räknas kärnkraft till kritisk infrastruktur? 

    Är det bättre att sätta sig i auktoritära Kinas knä än auktoritära Rysslands knä med energisystemen?

    Kärnkraftsförepråkarna som ser sig som vindkraftsmotståndare brukar påtala att vindkraften ägs av utländska och i synnerhet kinesiska företag och att det kan innebära risker på fler sätt.

    Det finns fler skäl till att Huawei inte fått vara med och bygga 5G-nät i en del av västvärlden.   
  • Padirac

    Det är.häpnadsbäckande att en del tror detta om Jönssons alster.

    Nåja, det finns folk till allt Solig


    nattuw skrev 2023-01-07 18:05:13 följande:
    Och ändå, trotts Jönssons brister, lyckas han presentera fakta och logiska resonemang på en nivå som hans belackare aldrig lyckas nå upp till. Sannerligen häpnadsväckande.
  • Padirac
    Så allting gick skrev 2023-01-07 18:04:17 följande:
    Kanske ska börja med o tacka för att du vill ha en vettig diskussion ang ämnet.
    Tack för det, lite det tråden handlar om.

    SD ser jag egentligen inte som ett problem, dom har en stark väljarkår som näst största parti. Hur dom utvecklas framöver vet ingen, men kan tänka många röstar på dom av ren missnöje hur allt ser ut.
    Att Kristersson använder SD ser jag som positivt, han har ledande ställning även som enbart 3 största parti. Ebba o kompani gled in på en räkmacka och fick bra roller just för detta. Tycker Ebba vuxit i sin roll, en roll hon aldrig hade nått utan SD.
    EB har fått lov att växa in i en ny roll, hon är inte där ännu. 

    Det funkar inte riktigt med falukorvar och lögner om att regeringen med berått mod låtit människor smittas och dö - med viljan att vara den politiker som vill reformera sjukvård måste hon ha en större och djupare förståelse för hur ansvarsprincipen och svensk förvaltning fungerar.

    Som minister måste hon sluta ljuga och förvanska fakta, annars kommer hon att skapa problem för inte bara sig själv utan för regeringen och Sveriges relation till andra länder.

    Det frimodiga förhållandet till sanningen fungerar kanske inom KDs radikala och inom livets ord, men som minister med en tung portfölj har hon en del kvar att bevisa - vilket visade sig när hon spontant skrattades ut av andra förvånade partiledare i direktsändning.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko