• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (ABC) skrev 2020-12-19 00:49:41 följande:
    Samma möjligheter till karantän verkar finnas i Sverige, men man har tydligen tagit den ståndpunkten att nyttan för samhället inte är så stor att den skulle uppväga besväret för den enskilda individen. Och det här hänger väl ihop med det att man inte anser att presymptomatisk smittspridning har så stor betydelse.

    I Finland har man i stället den åsikten att den presymptomatiska smittspridningen är så pass betydande, att samhällsnyttan överväger de enskilda individernas besvär, och samhällets kostnader för karantänen.

    Förra veckan satt 12000 personer i karantän i Finland.
    Jag uppfattar det som beroende på dessa rader:

    "Beslut om karantän är alltid individuella och kan överklagas till domstol.

    Att sätta en person i karantän är en kraftfull åtgärd som är noga reglerad i smittskyddslagen. Om en mindre ingripande åtgärd kan få samma effekt, ska smittskyddsläkaren välja den istället. En sådan åtgärd kan t.ex. vara beslut om särskilda hygienrutiner för den smittade personen eller avstängning från arbetet, skolan eller förskolan."

    FoHM har alltid sagt att social distansering är det mest effektiva  - och minst ingripande åtgärden, så att den skall väljas kan jag inte annat än tro.

    De är inte inkompetenta på FoHM, de har jurister, de har övningar, genomgångar, planer och annat enligt Mika Salminen följer de gängse plan för denna typ av smitta, så nog har de kollat tidigare vad de kan och inte kan göra även om viruset är nytt och okänt. 

  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-12-19 00:55:43 följande:
    Jag vet inte om man har gjort sådana undersökningar.
    jag vet att de första fallen var direkt från turister från Wuhan/Kina, men de senare vet jag inte. Det är i alla fall en enorm skillnad i dödlighet mellan de två huvudgrupperna där den europeiska varianten är mångfalt dödligare och sjukdomsframkallande än den östasiatiska

    I Sverige fanns det i december smitta av den östasiatiska varienten, men inte mycket hände med de få smittade.

    www.cato.org/blog/two-supertypes-coronavirus-east-asian-european

    Image

    Image
  • Padirac

    Vidare skrivs det i länken detta:


    "Several conclusions might be derived from the above considerations.


    First, for the society and authorities of each country, it is necessary to correctly identify what type of coronavirus they are faced with.


    Second, the social and political reaction to epidemics caused by different types of coronaviruses cannot be the same for each type. Measures that have successfully proven themselves in the fight against a relatively “milder” epidemic may prove to be completely inadequate and unsuitable in resisting a “harsher” epidemic.


    Third, a comparison of the effectiveness of public measures and epidemiological outcomes independent of the coronavirus supertype that afflicts the country, makes little sense. It may be like comparing a runny nose with cholera.


    In view of the above, the effectiveness of certain anti-epidemic measures should be analyzed within the same group of countries hit by a particular supertype of coronavirus. Since most European countries and the north-eastern part of the United States have been harshly hit by the so-called “European” supertype of coronavirus (superclade “A”), it makes sense to evaluate the effectiveness of anti-epidemic measures in them in comparison first of all with each other."

  • Padirac
    Anonym (Jodå) skrev 2020-12-19 01:02:22 följande:
    Påpekar återigen att Finland åberopade beredskapslagen i våras.
    Ja, det kan ju inte Sverige göra för sin del - om ni inte invaderar oss så som du sa tidigare.
  • Padirac
    Anonym (Jodå) skrev 2020-12-19 01:02:22 följande:
    Påpekar återigen att Finland åberopade beredskapslagen i våras.
    Förlåt, det var ABC som pratade om att invadera...
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-19 09:32:07 följande:

    Viruset är inte nytt och okänt längre. Oerhört mycket data och kunskap har samlats senaste året. 3 olika vaccin har tagits fram på rekordtid.

    För ett år sedan kunde man säga att viruset var nytt och okänt. Inte idag. 


    Det är fortfarande mycket okänt om viruset, visserligen vet man mer om det än för ett år sedan då det var okänt.

    Hur det sprids och under vilka förutsättningar olika människor insjuknar eller smittas är ännu oklart. Många saker som fotöljforskarna tror är enkla är ännu okända mekanismer i virusets och människans samverkan.

    Men visst, fortsätt politisera det hela. Det leder definitivt inte till en framgångsrik bekämpning av virusets verkningar.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-12-19 00:55:43 följande:

    Jag vet inte om man har gjort sådana undersökningar.


    Jag är säker på att du kan hitta denna information.

    Jag läste någonstans bland tabeller och data från FoHM att det i våras var den östasiatiska varianten som var i överväldigande majoritet av fallen konstaterades bland de importfall som kom från Finland. Så vilken variant som spreds initialt är intressant att veta, är det någon skillnad nu, var det någon skillnad då?
  • Padirac
    Padirac skrev 2020-12-19 10:54:22 följande:
    Jag är säker på att du kan hitta denna information.

    Jag läste någonstans bland tabeller och data från FoHM att det i våras var den östasiatiska varianten som var i överväldigande majoritet av fallen konstaterades bland de importfall som kom från Finland. Så vilken variant som spreds initialt är intressant att veta, är det någon skillnad nu, var det någon skillnad då?
    Jag rotade runt i historiken och kunde inte hitta någonting om importfall från Finland, så detta var fel uppgifter från mig.

    Däremot hittade jag detta i min historik om olika varianters spidning och utspridning i Europa första halvåret 2020

    Vad det betyder är kanske inte så lätt att dra slutsatser om, men det visar att olika varianter spridits olika mycket på olika platser. Vad som skiljer dessa varianter är en annan fråga som kan spela roll eller inte.

    www.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2020.25.32.2001410

    Figur 2 Frequency trajectories of SARS-CoV-2 clades and lineages by collection date, WHO European Region, February–July 2020 (n = 37,187, subsampled to 3,324)
    Figure 2

    Figur 3 Distribution of GISAID and Nextstrain clades of SARS-CoV-2 across countries in the WHO European Region, based on all high-quality genomes in GISAID, February– July 2020 (n = 37,187)

    Figure 3
  • Padirac

    Det finns en del data som visar skillander i sjukdom/dödlighet för de olika varianterna av viruset  - vad det betyder i förhållande till vilka varianter som förekommer i olika områden och sjukfall/dödlighet ska väl sttas i relation till de faktiska omständigheterna på varje geografisk plats fråga om vilka åtgärder som kan sättas in för att minska smittspridning.  

    Det ser inte ut att vara så enkelt som att det går att bortse från att den initiala smittan kan påverka resten av pandemins förlopp inom ett område.

    assets.researchsquare.com/files/rs-89876/v1/1d350cb1-b328-46a6-81a1-cb65a4baeb27.pdf

    Tabell 2 visar på olika sjuklighet och dödlighet,

    "Only clade GR signicantly showed higher prevalence among the group of severe disease or deceased patients. This is in line with the previous nding of higher viral loads in patients infected by SARS-CoV-2 virus strains harboring D614G genomic mutations"

Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin