• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-18 01:41:43 följande:

    Nu vet jag inte riktigt vad du syftar på, så det är svårt att kommentera.

    Troligen menade jag ungefär så här:Bolag som har levererat resultat från sina storskaliga fas 3-försök av potentiella vaccin har fokuserat på hur bra dessa är på att ge ett skydd mot sjukdomen covid-19. Fokus har inte legat på hur bra vaccinen är på att förhindra oss från att smittas av sars-cov-2.

    ? Ambitionen med ett vaccin brukar vara att stoppa infektionen. Men det kan sluta med att det skyddar mot sjukdomen som infektionen orsakar, så du inte blir sjuk. Det innebär att du fortfarande kan få virus i kroppen och kanske vara smittsam, berättar Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, för Ny Teknik.

    Och det skulle ju ha en poäng att begränsa smittan så mycket vi kan fram till vaccinet är här. Men regeringen har ju failat totalt hittills.


    Jag syftar på ett av dina tidigare inlägg
  • Padirac
    Anonym (realist) skrev 2020-12-18 07:33:13 följande:

    20000 är det snart som jag skrev. Du har en kass människosyn om du tycker att Sveriges avrättning av gamla är nått att skämta om.

    Tegnell och Löfven är huvudansvariga för lidandet men du och dina gelikar har också deltagit med er ignorans.

    Det är ingen överraskning att det är coronanationalisterna här i tråden som visat sig bli smittade av coronan. Det borde ni inte ha blivit med tanke på att ni så övertygat skrivit att de dekadenta rekommendationerna fungerat och att Sveriges strategi är bra.

    Var det inte en av er coronanationalister som fick positivt svar och genast rusade iväg till affären för att bunkra upp? Såna är inte rekommendationerna.


    Snart, är det i år, eller nästa år.. vilken tidshorisont pratar du om? Det är en stor skillnad mellan 7800 och 20 000 liv.

    Jag tycker att människors liv är värda så mycket att falska påståenden om hur både viruset och Sverige fungerar ska bemötas.

    Du verkar inte känna till vad en avrättning är, det är väl SDmannen JÅ som pratat i termer liknande dina. En verklighetsuppfattning djup förankrad i fantasier helt bortkopplad från den yttre värld och de skeendena som finns där.

    Men det finns som andra säger människor till allt.
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-12-18 09:25:51 följande:
    Du är inte unik, men du tillhör dem kanske 10 % som gör det. Jag tror inte att jag överdriver nu. Och jag tillhör dem kanske 20 %  (totalt) som antigen förstår eller förstår någorlunda, för att de har hängt med på mycket, dock kanske inte med dem mer invecklade ( t.ex. juridiska)  delarna.  Det tog mig några månader faktiskt. 

    Jo, om man lyssnar på presskonferenserna så vet man att det är lagar på gång, men man är ändå kanske inte säker om det är helt omöjligt att stänga ner helt. Som jag tog upp tidigare också, så hade jag svårt att förstå skillnaden mellan den tillfälliga lagen som slutade igen i juni och den som de har föreslagit nu.

    Och att man kom fram till att man inte ens behövde den tillfälliga lagen utan istället kunde använda sig av smittskyddslagen - det talar ju för att inte ens regeringen var säker om man behövde en ny lag eller om det bara var att tolka (om) dem som fanns. Personligen, efter att ha läst den, skulle jag kunna tänka mig att man kan "töja" den lite. Lena Hallengren sa (när de pratade om den nya lagen) att smittskyddslagen snarare ger möjligheten att "tvinga" (så sa hon inte) en enskild person, men inte hela befolkningen. Men det skulle inte förvåna mig, om de sedan kommer på att man egentligen kan tolka det så, att det även kan gälla alla. 
    På de tidiga pressträffarna pratades det lite om smittskyddslagen, FoHMs jurister mm och att det möjligen av de regionalt smittskyddsansvariga skulle kunna gå att stänga ner delar av ett kvarter, men enbart för de som var bekräftat smittade. Frånvaron av krislagar gör det svårt då befolkningen har omfattande fri- och rättigheter som smittskyddlagen inte får kränka. Den nya pandemilagen kommer säkerrt att adressera en del av dessa saker som försvårar smittskyddsprevention.

    Det är en unik situation i moderna tid som alla samhällen står inför, den unika Svenska modellen med självstyre och frånvaron av krislagar gör det inte lätt.
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-12-18 10:05:53 följande:
    Ventilationen. Den är mycket effektiv just i flygplan. 
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-12-18 08:15:51 följande:
    svenskfarmaci.se/apotek/apotekspersonal-larma.../

    Jag har kolleger som insjuknat i covid-19 för att våra kunder inte anser att rekommendationerna gäller för apoteken. Folkhälsomyndigheten säger ju att man får gå till apotek och matvaruaffär, och deras uppmaning att stanna hemma när man har symtom kan tolkas som att det inte gäller just dessa ställen, säger en receptarie.
    Det går alltså att anklaga finska folkhälsomyndigheten och regeringen för att ge dåliga råd eller att vara obegripliga för befolkningen , eftersom delar av befolkningen skiter i dem - om man ska tro på proctors syn på pandemin och använde de formuleringarna ...

    Själv tror jag att människor försöker på bästa sätt göra så gott de kan utifrån de förutsättningar och behov de har. En del klarar då av att göra rätt och en del klarar då inte av att göra rätt.

    Kan man i Finland bötfälla de som bryter mot att vistas i sällskap eller butiker om de är smittade och medvetna om detta?
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2020-12-18 16:42:30 följande:
    Det är inte vad som sägs i den radioutsändning jag just nu lyssnar på, här sägs tvärtemot att det finns en stor oro kring arbetspendlingen eftersom så många blir sjuka under den. Faktum är att FHM går så långt som till att rekommendera munskydd under vissa tider i kollektivtrafiken. 

    Ventilationen? Jaha. Den har ju FHM förklarat som rätt oviktig. Där var ju hållningen mer: "Visst, vädra om ni vill - det är ju bra för hälsan på andra sätt." Ventilationen i publika miljöer och vikten av att se till att optimera den ryckte Tegnell bara på axlarna åt. 
    Så var Tegnellföraktet framme igen med falska uppgifter om hans uttalanden.

    Tegnell ryckte inte på axlarna åt ventilationen, vad har du fått detta från?  Vi har diskuterat detta tidigare i tråden.

    Det är ett vansinngt vevande om gamla saker med felaktiga påståenden om och om igen trots att dessa saker visas sakna verklighetsförankring eller belägg
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-12-18 13:14:51 följande:
    Okej, så det måste finnas konkret anledning. Men hur kan man stänga ner delar av ett kvarter..... alla i den delen lär ju aldrig vara smittade samtidigt? 

    Jag har misstanken - har inte kollat det än - att det är på liknande sätt i Tyskland, och att man kan ha överskridit sina lagliga möjligheter också.... men... det måste ändå finnas mer att gå efter än i Sverige. Det förekommer ju att regeringar tar beslut och kollar först efteråt om de fick göra det.

    Det påminner mig alltid om flodkatastrofen i Hamburg för några årtionden sedan. Då var Helmut Schmidt, den senare förbundskanslern, borgmästare eller något sånt i Hamburg. Och han gjorde bara det som behövdes och brydde sig inte om lagarna, beordrade armén att hjälpa till (vilket han absolut inte fick göra). Eftersom det var lyckat, så fick han ju bara beröm för insatsen ändå.

    Men här är det inte så enkelt. Det är inte lika självklart vad som är rätt sak att göra. 
    Ja, det är just detta att man inte får inskränka på de ej smittades fri- och rättigheter hur som helst, artikeln du länkade till belyste mycket bra villkoren.
    AndreaBD skrev 2020-12-18 13:40:59 följande:
    Kort och enkelt om Sveriges grundlag och covid-19:

    sverigesradio.se/artikel/7525619

    Att det är så enkelt som FGAM vill påskina ser nog inte så många andra insatta än just FGAM, till och med lektorn säger ju att det inte är så enkelt i artikeln
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-12-18 15:05:12 följande:
    Då citerar jag återigen detta, där det står att lagstöd för lockdown skulle gå att fixa inom ett par veckor, om viljan fanns. 

    www.svt.se/nyheter/inrikes/hej-29





    www.svt.se/nyheter/inrikes/hej-29

    "Så varför tillåts det inte här i Sverige? Svaret hittas i grundlagen – men det är inte så enkelt.

    Olof Wilske är universitetslektor i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet, och han säger att lagstiftningen i Sverige skiljer sig från många andra länder där det är tillåtet med nedstängningar.


    – Här skulle det nu krävas att regeringen eller en annan majoritet i riksdagen tar initiativ till en ny lag och sedan går igenom den processen som krävs för att en nedstängning ska bli möjlig."

    Lagar som stiftas får inte bryta mot grundlagarna eller stå i konflikt med andra lagar, därför finns lagrådet.

    Att tro att man på två veckor skulle kunna få igenom en hållbar lag som tillåter lockdown är som att vänta på tomten. Tomten kommer inte, men kanske någon som utger sig för att vara tomte och lovar oss allt vi vill ha om vi bara varit snälla...Tomte

  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2020-12-18 17:20:46 följande:
    Jag tittade på presskonferensen där frågan ställdes och både såg och hörde svaret. 

    Jag föraktar för övrigt inte Tegnell så det är ett falsarium från din sida. 
    Så kan du redogöra för vad du såg och hörde?

    Jag såg och hörde också pressträffen.

    - att AT skulle ha ryckt på axlarna ang ventilation får du lägga fram belägg för

    Detta konstanta hackande på AT och andra personer från kritikerna förtar tyngden av er kritik, jag skulle säga att det blir inget annat än missnöje som uttrycks. 

    På vilket sätt skulle ATs axelryckande eller inte axelryckande påverka strategin menar du? 

    Vad har hans axelryckande eller inte axelryckande med saken att göra över huvud taget?

    Skulle fler eller färre ha dött  om AT ryckte eller inte ryckte på axlarna? 

    Detta påstående ( som jag säger är falskt) om ATs axelryckande har inte med någontiong annat att göra än misskreditering av en enskild person. Om du tror att AT är den enda med makt över utveckligen av smittan i Sverige och det har med den påstådda axelryckningen att göra så vill jag gärna höra hur det 'egentligen' hänger ihop enligt dig.
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2020-12-18 17:37:00 följande:
    Jag ska redogöra för vad jag såg och hörde? Det har jag gjort. Vill du återuppleva presskonferensen så får du väl titta på den igen. 

    Resten av det du skriver är så fånigt att jag inte ids bemöta det. 
    Ok, din upplevelse av vad som sades stämde inte med det som hände.

    Den som vill kan leta reda på det och se vad som verkligen hände.

    Säkert kommer det fler ogrundade påståenden om ATs uppfattningar från dig och andra.
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2020-12-18 17:37:00 följande:
    Jag ska redogöra för vad jag såg och hörde? Det har jag gjort. Vill du återuppleva presskonferensen så får du väl titta på den igen. 

    Resten av det du skriver är så fånigt att jag inte ids bemöta det. 
    Då kommer axelryckningen här...





    "ja vi har ju. det finns en del skrivningar på vår hemsida just när det gäller vikten av att man har bra ventilation och det är ju inte bara för det här utan det är ju allmönt bra för hälsan att ha bra ventilation,så det finns ju defintivt med. Om det har någon egentlig effekt på smittspridningen i olika miljöer är svårt att veta, ja det kan säkert ha det i vissa situationer framför allt kanske i gemensamma möteslokaler och annat där man sitter många tätt tillsammans som det kan spela en viss roll. eee om det här som man har i Tyskland vädra X antal gånger per dag eller något sånt i hemmamiljön om det har jag inte sett nån som har försökt utvärdera."

    Sen uppmanas Tegnell be oss alla vädra och se över ventilationen då det ju inte kostar så mycket

    "jao det, jag tror inte man ska underskatta kostnaderna för att styra upp ventilation och sånt, vi pratar om rätt stora insatser, men om vi nu glömmer den ekonomiska aspekten av det .." sen bemöter AT påståendet att en tysk vetenskapsman är en del av de tyska myndigheterna vilket AT säger att denne inte har samma jobb som AT har.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin