Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (ABC) skrev 2020-10-14 14:00:56 följande:
    När man tittar på kurvorna i olika länder ser man att dödstalen i allmänhet börjar öka en månad senare än antalet smittade. Sveriges nuvarande uppgång började för ganska exakt en månad sedan, så om uppgången fortsätter, så kommer dödstalen antagligen att börja öka snart.
    Det vet vi ju, att det är efter en månad. Men om det bara är unga människor, så behöver det inte bli så. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-14 14:14:46 följande:
    Av diverse debattinlägg får man det intrycket att det skulle varit en väldigt mycket större andel äldre som dog i Sverige än i t.ex. Finland. Men det stämmer inte. Enligt dagens siffror, är andelen av de avlidna som är 80 år eller äldre 68% i Finland och 67% i Sverige.
    Det var det som man fick fram i metaanalysen, dvs en sammanfattning av alla viktiga studier om samband mellan antal smittade och antal döda, inte bara något som någon här påstår. 

    Jag brukar vara försiktig om det bara är en enskilt studie, men här har man tagit över 90 stycken studier, sorterat bort alla som inte höll måttet tills det var färre än 10 kvar och sedan fått ett entydigt resultat. Då är det något som man kan lita på, tycker jag.

    Förresten - jag tänkte också fel där nu. Det handlar ju inte om hur många av dem döda som var gamla, utan om hur många av dem SMITTADE som var gamla. Om man nu vill veta sammanhanget mellan antal smittade och antal döda. 

  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-10-14 20:47:08 följande:
    Ja, som jag nämnde, att barn inte smittar lika mycket, där hade Sverige tydligen rätt. Ja, det går att köra med enbart en rekommendation av social distansering, men då dör tusentals. Är det värt det? 

    Det kan komma en andra våg efter lockdown, men då är sjukvård etc mer förberedda, och hittills verkar det som att dödsfallen är färre vid en andra våg. Totalt sett, färre döda. Att kontaktsmitta inte spelar en stor roll, har varit på tapeten hos många länder, inte enbart i Sverige. 
    Igen - totalt ologisk argumentation. Frankrike har haft en av dem tuffaste lockdownen - och de har inte dröjt med beslutet heller - och de har 32 000 döda. Och hur är det med Spanien, Storbritannien, Belgien, Israel, m.m.

    Enligt den där metastudien så har ju INTE fler dött pga överväldigade sjukvård i något land (det var kanske inte alla länder med, men många), utan den enda faktorn var just ålder. Så det är inte heller en anledning. 

    Och den andra vågen HAR kommit överallt i Europa, även i Finland, Norge, Danmark och Island. Och det var väl inte krav på att bara Sverige skulle ha kommit på en grej? Det var i alla fall många som inte trodde så. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-10-14 21:06:08 följande:
    Nu är jag inne på det ologiska igen och jag har inte hängt med så bra? Så trevligt du uttrycker dig, inte! #idiotförklarad igen

    Så du menar att en (delvis) stängning av samhället och karantän av de som reste till Sverige från riskområden inte skulle ha inneburit att färre smittade skulle ha smittat andra, varav en del arbetar med åldringar? 

    Intressant teori ...
    Möjligt att allmän spridning hade tagit sig till äldreboenden också så småningom. Men samtidigt har man ju konstaterat att de virusstammar som kom ifrån Alperna försvann igen ganska snabbt. Och generellt är det ju en ganska ineffektiv metod att lägga ALLT för att man då kanske får med dem få som man vill få med. Men alla andra drabbas ju också. 

    En bra strategi för hur man ska göra just på äldreboenden skulle funka lika bra, utan alla väldigt negativa affekter av en lockdown. Att tvinga bara de som har varit utomlands att isolera sig, det kan ju vara omöjligt enligt lagen, och det var nog huvudanledningen till att man inte gjorde det. 




  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-14 22:44:25 följande:
    De som hade varit utomlands direkt uppmanades att gå på jobb, eftersom ?det är lättare att smittspåra när folk lever som vanligt?. Jag minns den repliken av Tegnell, och tyckte att det lät helt absurt.

    omni.se/tegnell-medger-miss-i-virusbedomning-trodde-att-kina-skulle-fa-stopp-pa-det/a/pLkM9E
    Så insatt är jag inte i hur exakt man smittspårar. Är du? 

    Och att det inte skulle begränsa sig till Kina - det var ju så med SARS, och även MERS blev ingen pandemi, och likaså svininfluensa. Inte konstigt att de trodde så.
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-14 23:07:24 följande:
    Den senaste utländska reportern jag hörde var från Israel, och han berättade att vissa grupper i Israel vill göra som Sverige och skapa flockimmunitet. Han ville veta vad Tegnell hade för åsikt om det. Flockimmunitetsstämpeln verkar vara svår att få bort.

    Nu verkar det som om Sverige frångår sin tidigare linje om endast social distansering och samma regler i hela landet under lång tid, då både familjekarantän och möjlighet till lokala restriktioner införs.

    www.dn.se/sverige/uppsala-kan-bli-forst-med-lokala-rekommendationer/
    En liten grupp av religiösa fanatiker tar du som exempel för vilket intryck omvärlden har fått av Sverige? De där ultraortodoxa judarna lever i en mycket egen värld och de har skeva uppfattningar om det mesta. 

    Och det är inte Sverige eller FHM som har skapat missförstånd om flockimmunitet utan det beror helt enkelt på att vanligt folk inte har förstått det helt och hållet. T.ex. att man ju måste ha flockimmunitet för att få bort sjukdomen. Men det kan ju också uppnås genom vaccination. 

    Och självklart skulle Sverige också har haft såna åtgärder tidigare om man hade haft möjlighet. Dvs. det berodde på att man dels hade för många smittade samtidigt och dels inte tillräckligt med resurser (personal, tester, rutiner....)
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-15 10:29:27 följande:
    Det är väl självklart att det blir mindre jobb med att smittspåra om den exponerade har suttit hemma i flera dagar innan insjuknandet, än om den har rört sig ute i samhället.

    Det har skrivits väldigt mycket i finsk press om den smittspårning som görs, så jag har en ganska bra uppfattning om hur den går till. Smittspårare berättar själva, man kan läsa artiklar om smittkedjor kopplade till en Lapplandsresa, ishockeymatcher, religiösa sammankomster, nattklubbar.

    Smittspårare berättar (finsk):

    yle.fi/uutiset/3-11568660

    Här finns en video som berättar om smittspårningen, på finska. En smittad person har exponerat sina kolleger och sin familj. En kollega smittades, men satt redan i karantän, så smittkedjan bröts.

    www.is.fi/kotimaa/art-2000006493709.html

    Vasa är just nu värst drabbat i Finland. I pressen finns listor på var de smittade har rört sig, så att andra kan kolla om de har kan varit utsatta för smitta. Artikeln är på svenska.

    www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/403320

    Hur är det med smittspårningen i Sverige nu då? Ingen hade tillräckliga resurser våras, men åtminstone i Finland har man utökat antalet smittspårare enormt.
    Jag vet inte varför du gör dig besväret med länkarna. Jag tänker inte bli smittspårare.

    Och du säger redan i första meningen det avgörande "om man har suttit hemma i flera dagar innan insjuknandet" - det hade ju inte dessa personer gjort. De var ju i Alperna eller på väg hem. Man kan ju faktiskt tänka sig att de inte längre smittade när de väl kom tillbaka. Fast, det är klart, att det varierar.

    Visst man hade kunnat sätta hela familjen i karantän, men det fick man inte enligt lagen. Kanske är det en bra idé att folk kan kolla om de var utsatta för smitta. I Sverige gör man så här numera:

    www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/v/vagledning-for-smittsparning-av-covid-19/
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-15 10:57:13 följande:
    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/sverige-utpekat-inte-gett-mer-an-dod-och-elande/

    ?Toppepidemiologer världen över? har tydligen samma missuppfattning om Sveriges strategi som religiösa fanatiker i Israel.
    Den artikeln är väldigt vinklad, tycker jag. Och så himla dåligt skrivet.....  vad är det här? 

    "Folkhälsomyndigheten bra resurser för att gå igenom och värdera dem"

    Har de resurser kanske? Eller har de inte?

    "
    ? Covid-19-strategier som strävar efter flockimmunitet förespråkas av vissa, det är framför allt det som detta brev vänder sig mot."

    Ja, men det är ju då inte FHMs strategi! 

    "
    Det finns inga vetenskapliga belägg för att sådana strategier har en bra effekt vad gäller covid-19"

    Flockimmunitet har ingen bra effekt??? Det är väl självklart att sjukdomen är borta när flockimmunitet är uppnått. 

    "
    I den svenska strategin har man hela tiden varit tydlig med att det inte är något vi satsar på, säger Kristina Alexanderson. "

    Då så. Då gäller det inte den svenska strategin. (Men författaren skäller ju just på den). 

    "Även WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus har varit kritisk till flockimmunitet som strategi."

    Som strategi är väl även FHM kritisk mot den?

    "Men Sverige fortsätter att kopplas samman med flockimmunitet. Den brittiska tabloiden Daily Mail exemplifierar brevet med Sveriges outtalade strategi om flockimmunitet."

    Det är väl inte Sveriges fel att den där blaskan skriver vad som helst? Det gör de ju i regel. Daily Mail är ungefär lika illa som the Sun. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-15 13:45:48 följande:
    Jag sätter alltid ut länkar som stöder mina påståenden.

    Uppmaningen att gå på jobb gällde naturligtvis bara friska personer, var man redan sjuk skulle man ju stanna hemma. De friska kunde ha smittats sista dagen på resan, eller de kunde ha rest tillsammans med någon som redan hade insjuknat. Om de hade stannat hemma efter resan, så hade de inte kunnat ta med sig smittan till sina arbetsplatser = mindre jobb för smittspårare.

    Det är det som är hela idén med smittspårning och karantän, hitta och isolera dem som har blivit utsatta för smittan innan de hinner föra smittan vidare.
    Men då måste man både kunna genomföra det enligt rådande lagar och man måste nog ge dem som stannar hemma ersättning, och det ansåg man sig inte ha råd med, antar jag.

    Visst kan det ha funnits folk som insjuknat först efter de har kommit tillbaka till Sverige. Om de däremot är asymptomatiska så märker man inte det i alla fall. Då hade vi ju ingen aning om kanske väldigt många är asymptomatiska. Men det var mycket man inte visste, och det  är i vissa lägen en ren gissningslek att göra rätt då. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-15 14:04:55 följande:
    Majoriteten av jordens befolkning lär ha svag läsförståelse, så man kan inte ignorera deras uppfattning om saker och ting.

    En annan mycket allvarligare missuppfattning är den att aborterade foster används för att producera covid-19 vaccin. Den missuppfattningen kan få konsekvenser även för de läskunniga.
    Jaha. Men du har ju länkat till den artikeln. Och det står ju uppenbarligen mest en massa slumpmässigt ihopslängda halvsanningar i den. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin