Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FuckGoggleAskMe skrev 2020-09-27 21:29:38 följande:
    Där jag bor ska alla som bor tillsammans med någon smittad, sitta i karantän. Det funkar. Finns även de som sitter i karantän eftersom de haft nära kontakt med någon smittad. 
    Här finns det lagar och böter beträffande hur man ska bete sig. Dessutom en massa kampanjer som vädjar till folks frivilliga medverkan. Men här, liksom i Stor Brittanien, lyssnar inte folk så mycket på regeringen om det inte finns böter. Kulturell skillnad. Men, finns även folk i Sverige som inte tar en rekommendation lika hårt som en lag med böter. 
    Jag kommer inte ihåg nu vilket land du bor i? Det kan ibland vara bra att påminna om det, det kan ju vara intressant. T.ex. om det är ett land då många mammor är hemmafruar, så är det inte något större problem. Du säger att de sitter i karantän. Men får de någon ersättning? Det är ju det som var grejen.

    Naturligtvis är det bra om folk kan stanna hemma för säkerhets skull, om någon i familjen är smittad. Om de har möjlighet att t.ex. jobba hemifrån t.ex. Men just att införa det för alla att alla anhöriga som stannar hemma i karantän får betalt av staten - det har nog inget land råd med så fort det blir ganska många. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-09-27 22:53:43 följande:
    Alla närkontakter får inte ersättning. Bara den som inte kan jobba hemifrån.

    www.mtvuutiset.fi/artikkeli/pandemiasta-jattilasku-kelalle-koronapaivarahaa-maksettu-jo-10-000-suomalaiselle-summa-12-miljoonaa-euroa/7928414

    Artikeln från 18.9 säger att 10.000 finländare har fått 12 miljoner euro. För ett tag sedan läste jag att ett dygn på intensiven kostar 3000 euro. För 12 miljoner får man 4000 vårddygn. Det skulle räcka till 10 dygn för 400 personer. I Sverige har man hittills vårdat 2599 personer. 10 dygn var för dem kostar 78 miljoner euro.
    Okej, det är argument. Det kan jag hålla med om. Sedan är det ju även problemet att man nog inte alltid hinner smittspåra om det är en snabb ökning. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-09-28 06:58:14 följande:
    Ja, det finns en del att säga och tycka om hemtjänsten. Till exempel tycker jag att alla borde ha fått lära sig hur man handlar efter en inköpslista eller hur man byter en dammsugarpåse.
    Har du sett någon som inte kunde handla efter inköpslista? Kanske också språksvårigheter där? När det gäller dammsugare kan det ju vara lite svårare, då det finns så många olika. Samtidigt är det ju bara att inte ta ut den gamla för snabbt, utan titta noga hur den sitter, så att man sätter in den nya på samma sätt. 

    Jag skulle gissa att de numera även behöver kunna TV-apparater och mobiltelefoner som många äldre inte förstår sig på. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-09-28 09:59:28 följande:
    Din fråga är närmast felställt. Borde formuleras har du sett någon som kan handla efter en inköpslista? Mitt svar skulle bli: Det förekommer, men endast undantagsvis.

    Språksvårigheter, i vissa fall bristande engagemang - som jag ser det så har välfärden krackelerat och sprickorna har vidgats. Just dessa sprickor utgör en utmärkt grogrund för främlingsfientlighet och populism.
    Då har vi kanske olika erfarenheter när det gäller handlandet. Har knappt sett någon ha problem med det. Annars har jag sett det mesta. Jag jobbade nämligen lite i hemtjänsten på somrarna när jag pluggade.

    Och jag har sett allt ifrån sån hemtjänstpersonal som faktiskt hade svårt med språket till brukare som inte ville ha färgade personer för att de var "äckliga" (alla med mörk hudfärg alltså, inte bara just den personen), eller att nån påstod att jag inte kunde svenska för att de antigen störde sig på min lätta brytning, eller också  så hade en man skrikit i luren i telefon så att jag inte hörde någonting tillfälligt. Många är förstås dementa och det är inte lätt. ;) 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-09-29 08:15:55 följande:
    Jag var tillsammans med en kvinna som jobbade inom hemtjänsten, hon var nog mer älskad av dem hon gick hem till än av mig. Men det här var innan människor kallades brukare (vilket jävla ord) och mycket har hänt inom hemtjänsten sen dess.

    Hur längesen var det du sommarjobbade inom hemtjänsten?
    Det var i början av 90-talet. Vad tiden går! Minns inte om vi sa brukare då, men jag vet att man har sagt så ett tag nu i alla fall. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-09-28 20:47:24 följande:
    Fast du har kanske inte sett så mycket av hur dina kollegor betedde sig hos kunderna, eller när dom handlade. 
    Det finns säkert flera besvärliga och fördomsfulla kunder, men jag skulle ju gissa att de flesta är ganska vanliga medelsvenssonkunder, utan demens. Dvs ganska representativa för befolkningen över lag.
    OT  Jag har också jobbat med något liknande hemtjänst, två somrar när jag pluggade på universitetet, fast det var lite annorlunda då. Liten ort, länge sedan och få invandrare (hade nästan ingen invandrad kollega). Min arbetsgivare var ett ålderdomshem och jag såg till åldringar på stan som bodde hemma. Mina arbetsuppgifter var olika, hissa en polioskadad kvinna i säng med maskin och klä om henne, stryka skjortor hos en blind man, se till att några tog sin medicin, kolla att några mådde bra och inte hade tappat kontakten med verkligheten helt, dricka kaffe och prata. En del av dessa arbetsuppgifter tror jag har ersatts av trygghetslarm i dag. Åldringarna har en larmknapp plus någon som ringer och pratar en gång om dagen. Klar försämring, ingen kontakt med någon som kommer och dricker kaffe, bara ett telefonsamtal. 
    Min gamla släkting hade massor av olika hemtjänstsarbetare, en del diskuterade politik och stekte våfflor (min släktings favorit!), en del var respektfulla och vanliga (svenskar såväl som invandrare), en del var respektlösa och handfallna (utländska män) och så fanns det folk som menade väl men gjorde fel, som kvinnan som kokade upp ett par buljongtärningar, slängde i några frysta ärtor, och trodde hon fixat en adekvat middag för min släkting, för hon trodde att gamlingar äter ju ändå inte så mycket ... fast när jag lagade middagen (med starka kryddor) åt min släkting lika mycket som jag. 
    Nej, ursäkta, detta var helt OT, men blev lite triggad av tidigare inlägg.
    Och ja, jag såg att min släkting skrev handlingslistor som blev väldigt konstigt utförda. 
    Du tror att de flesta inte har demens? Inte svår demens om de bara har hemtjänst , men lättare har nog ganska många. I äldreboendet där min mamma bor har de allra flesta demens. Och det är ett allmänt boende, inte alls speciellt för demens. Det verkar öka - det är bara mitt personliga intryck, men nu är jag också off topic.

    Och jag tror också att det kan variera mycket. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-10-02 08:08:53 följande:

    Det är ju synd om alla som insjuknar i covid-19, i synnerhet om de tillhör någon riskgrupp.

    Men ingen regel utan undantag - jag tycker inte särskilt synd om den amerikanska dilettant som i morse twittrade om att han testats positiv.


    Har Trump fått det??? 
  • AndreaBD

    Jag lyssnade på Christian Drostens (Tysklands främsta expert) podd och han berättade något intressant där. Nämligen att man har gjort en så kallad metaanalys, vilket innebär att man har sammanställt fakta ifrån olika studier. Man hade över 900 studier i början och fick sortera bort långt över 800 av dessa för att de inte uteslöt andra faktorer eller på annat sätt inte mötte kraven. Frågeställningen i den analysen var: Varför är det så olika med dödsfall (i relation till antal diagnosticerade fall) i olika länder? 

    Drostens sammanfattning av resultatet var helt enkelt att det fanns en enda faktor som skiljde sig: Ålder. Ju äldre de sjuka var, desto fler dog. 

    Det låter inte som något nytt, men allvarligt - vem trodde inte att vissa länder måste göra något fel i sjukvården om folk inte överlever covid-19. Eller att det är fusk i statistiken, att vissa länder då påstår att folk har dött i något annat (det kanske förekommer ändå). Eller att man t.ex. i Italien hade för mycket på en gång.... Men uppenbarligen var det just många gamla bland dem sjuka, där många dog. T.ex. så har ju Israel tre gånger så många smittade men bara en tredjedel så många döda, jämfört med Sverige. Och vi har lika stor population ungefär. Så det är fler unga där som har fått det? 

    Här en länk till studien. Jag har själv inte tittat mycket på den, jag litar på Drostens analys. 

    www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.07.23.20160895v5.full.pdf

  • AndreaBD
    Anonym (Hm) skrev 2020-10-08 10:53:49 följande:
    En vän i England har sagt att det numer är en epidemi.Hm.
    En pandemi ÄR en epidemi, men en som sprider sig över hela världen. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-10-09 08:48:33 följande:

    När smittan var som lägst i Stockholm för någon månad sen började det synas alltfler maskförsedda personer i utemiljön, men nu när den smittspridningen är större så får man leta länge innan man hittar en maskförsedd.

    En elak tolkning är att man tar på sig mask när risken att bli smittad är som lägst och tar av den när den är som högst.

    En rimligare tolkning är att personer som av olika skäl är rädda att bli smittade oftare vågade sig ut när smittan var som lägst och att dessa i betydligt högre utsträckning bär mask än genomsnittsstockholmaren - men att de nu håller sig hemma igen.


    Min tolkning är snarare att många började med mask efter sommarledigheten och sedan tröttnade många. Antigen tyckte de att det inte verkar så farligt och att det ju ännu inte har rekommenderats, eller så så tyckte de att det var för jobbigt.

    Jag har själv haft mask sen dess på offentliga kommunikationer, och det är jobbigt med mask. Det kliar, det är varmt, det immar på glasögon så att man måste ta av dem...Och det är dumt om man måste nysa. Men, jag håller ut än så länge. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin