Inlägg från: FuckGoggleAskMe |Visa alla inlägg
  • FuckGoggleAskMe

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Så här i coronakommissionens tidevarv, försökte jag hitta mina länkar från i somras, med undersökningen som tydliggjorde att smittan i Norge och Sverige var lika i mars 2020, men sen satte Norge in åtgärder och restriktioner, och efter det skilde sig länderna åt. Nu är dessa artiklar bakom betalväggar tyvärr.

    Hittade däremot denna intressanta jämförelse mellan Norge och Sverige som analyserar olikheterna mellan ländernas lagar, organisation, förvaltning etc och regeringarnas attityder och åtgärder. Vilka aspekter centraliseras och vilka decentraliseras och vilka utomstående lyssnar man på? Hur snabbt reagerar man? Etc etc. 
    En av de många intressanta iakttagelserna i denna artikel är att FoHM inte är så självständiga från regeringen som många svenskar tror. 
    Samt att FoHM reagerade väldigt långsamt.

    https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03003930.2021.1964477

    In the spring of 2020, Sweden?s COVID-19 policy agenda was dominated by the Agency for Public Health, particularly State Epidemiologist Dr. Anders Tegnell. The director of the Public Health Agency was relatively invisible in the public discourse, as were government ministers; Tegnell presented and explained the government response to COVID-19. According to political scientist Jon Pierre, ?Cabinet ministers [took] a backseat while urging citizens to follow the experts? advice? (Pierre 2020, 483). Consequently, Swedish public discourse about how to contain the virus ? the policy image (Baumgartner and Jones 1991) ? was scientific in content and tone. Whether the relative inactivity of the Swedish government was a political choice or a consequence of legislation is a matter of debate. Two leading experts, Johan Hirschfeldt and Olof Petersson (2021), claim the executive agencies have less autonomy from political control than Swedes generally think. At the end of 2020, politicians also seemed to be more active in public appearances.

    The City of Stockholm introduced a ban on visits [till äldreboenden] with the interesting motivation from the leading politician that the city was forced to break the law to save lives because the Public Health Agency was slow to act 

  • FuckGoggleAskMe
    Dr Nail skrev 2021-10-29 22:47:02 följande:

    Då kom kommissionen och gjorde massaker på regeringen och FHM. På exakt samma punkter som diskuterades redan i början av pandemin och även tråden. Nämligen noll smittspårning, impotent kommunikation och en beredskap värdig en bananrepublik.

    Undrar om del tre nästa år kommer vara barmhärtigare?


    Tydligen ska de i nästa rapport även uttala sig om huruvida det var lyckat att basera så mycket på råd och rekommendationer i stället för på tvingande åtgärder. Tror knappast att de får några stående ovationer på den fronten. 
  • FuckGoggleAskMe
    Padirac skrev 2021-10-30 00:51:02 följande:
    Om du läser det material som delbetänkandet bygger på så påstås det där att Finland och Norge inte fick in smitta samtidigt som Sverige utan att de hade Sverige som smittkälla.

    Sen undrar jag över påståendet att FoHM skulle vara politiskt styrt ges belägg för med påståendet att lokalpolitiker drev igenom ett besöksförbud på äldreboenden (!). Har författaren till källan du citerar svårt att förstå hur den politiska styrningen och förvaltning fungerar i Sverige? Regering, riksdag, regioner, kommuner, myndigheter, länstyrelser, vårdgivare . Tankevurpa?
    Enligt den artikel som jag länkade till i somras, som nu är låst, fick Sverige och Norge in smitta samtidigt till en början. Därefter slog Norge till hård och stängde gränserna, Sverige gjorde ingenting. Då började länderna att utvecklas olika.

    Tankevurpan består nog i att du tror att de två bitarna som jag citerade hörde ihop med varandra, de kom bara från samma artikel och jag fann båda intressanta. Märks att du inte läst artikeln. Författarna till artikeln diskuterar i detalj förvaltning etc i Norge och i Sverige och Oxford publicerar knappast artiklar av personer med förståelseproblem. Snarare artiklar av erkända forskare. Men du är tydligen inte  bekant med hur det fungerar inom forskningsvärlden. Det är ok, du kan alltid fråga mig om det är något du undrar över.  
  • FuckGoggleAskMe

    Finns mycket intressant i Kommissionens material.
    T.ex. verkar det som om den hand vi fick oss tilldelade i Sverige, var likadan som handen i de nordiska grannländerna. Intressant är även att skillnaderna på smittspridningen i de olika länderna verkar bero på hur man lyckades dämpa spridningen genom restriktioner. 

    Tidigare spekulationer i tråden om det fanns COVID19 i Sverige mycket tidigare, t.o.m. i november eller december 2019, torde kanske inte upprepas nu, efter Kommissionens resultat. 
    ++++++++++++++++++++++++++++++++

    Utredning av den initiala smittspridningen av SARS-CoV-2 till och inom Sverige

    Som ovan nämnts finns det inga indikationer på närvaro av av SARS-CoV-2 i Sverige före vecka 9 då 13 fall diagnostiserades, förutom importfallet från Kina. 


    Tidig import av virusvarianter från italienska och österrikiska alperna initierade sannolikt en betydande del av den fortsatta smittspridningen i Sverige under den första pandemivågen Många (67%) av de undersökta virussekvenserna är unikt svenska och mer än hälften kan kopplas till nio svenska eller nordiska smittkedjor. Både reseanamnes och de fylogenetiska analyserna indikerar att import från italienska och österrikiska alperna under vecka 9?10 var mycket viktig för att etablera dessa inhemska smittkedjor och därmed den fortsatta smittspridningen i landet. Ett kluster inom genotyp 20C (20C:G24368T) med troligt
    ursprung i Österrike förefaller ha varit extra viktigt och utgör knappt 50% av de undersökta sekvenserna.
    Tidigt etablerade smittkedjor med ursprung i alpområdet dominerade smittspridningen under våren 2020 även i våra nordiska grannländer
    Vi jämförde mönstren för virusets spridning i Sverige med de i Danmark, Finland, Island och Norge. I dessa länder, precis som i Sverige, finns många land-specifika smittkedjor som förefaller ha etablerats genom tidig import av virusvarianter från alpområdet. Detta talar för att skillnaderna i incidensen av SARS-CoV-2- infektioner mellan länderna och stor del beror på hur man lyckats dämpa den fortsatta inhemska smittspridning genom restriktioner. Skillnader i fortsatt virusimport från utlandet kan också ha bidragit till skillnaderna i antalet fall i de nordiska länderna, men bedöms ändå vara en mindre viktig faktor under den första pandemivågen.
  • FuckGoggleAskMe

    Från samma rapport kan man också se att den sortens virus som kom från alperna var de som hade mest betydelse. Mycket bevis för det läggs fram, men man forskar vidare. 

    +++++++++++++++++++++++++++++++
    Sammantaget kan sägas att mycket talar för att tidig import från norra Italien och Österrike, förmodligen skidorter där, var mycket betydelsefull för att etablera smittspridning i Sverige under våren 2020. Vi ser inga tydliga indikationer på import från andra länder, städer och regioner har varit lika viktig. För att ytterligare belysa betydelsen av import och fortsatt spridning av virusvarianter från österrikiska och italienska alperna vore det värdefullt att analysera reseströmmar från Sverige till olika delar av Europa kopplat till uppskattningar av incidensen av SARS-CoV-2-infektion i resemålen. Arbete med sådana analyser pågår i samarbete med Torsten Perssons forskargrupp på Stockholms Universitet.

  • FuckGoggleAskMe
    Pope Joan II skrev 2021-10-31 09:48:39 följande:
    Haha, ja. Men nej. Det kommer inte att hända. Den ene begriper inte vad som sagts och den andre föredrar att tvihålla i FHMs utsagor framför att tro på vad kommissionen kommit fram till (trots lite vaga formuleringar om att "vi väl får se vad fortsatta studier och forskning kommer fram till" så är det ju uppenbart att hen inte kommer ändra sig om inte FHM gör det och det håller jag för totalt osannolikt att de någonsin skulle göra). 

    Jag har inte läst intervjun med GD som jag tror kommit ut idag, har du gjort det?
    Stämmer nog, är man faktaresistent så kan man göra sina egna tolkningar. Om Kommissionen säger att det inte finns indikationer på X, tolkas det som att de inte har en aning om X.

    Har inte läst intervjun, men tittat lite på de olika rapporterna från Kommissionen som ofta är en tragisk bekräftelse på att FoHM och regeringen skött sig illa. 
  • FuckGoggleAskMe
    AndreaBD skrev 2021-10-31 10:00:34 följande:
    Frågan är också: Hur tidigt? Tänk om det redan har kommit in via folk som åkt på semester under jullovet eller under januari, februari?
    Det citatet ska läsas i samband med citatet om att de inte upptäckts något bevis på att smittan kommit innan vecka 9.
  • FuckGoggleAskMe
    Pope Joan II skrev 2021-10-31 10:08:29 följande:
    Nu missförstods ju också vad jag skrattade åt, så det ger ju vid handen (hehe) hur det är ställt i övrigt. 

    Såg du att du numera är hemmahörande i England? De flyttar runt dig lite som det passar dem beroende på hur illa coronasituationen är i diverse länder och som de då menar borde innebära att du inte bör yttra någon kritik mot Sverige. Särskilt inte om den är i linje med coronakommissionens mycket skarpa kritik! 

    Ja, herregud.
    Ja där ser man, det där med fetstil kan man tydligen också tolka personligt.

    Jo det varierar lite vilket land det är lämpligt att placera mig i, så det kan förklara min brist på förståelse över vad FoHM rekommenderar Sverige.

    Verkar som om Kommissionens rapport får kalla handen, och påstås inte ha slagit ihop solfjädern, men det var ju väntat haha!  
  • FuckGoggleAskMe
    AndreaBD skrev 2021-10-31 13:51:56 följande:
    Coronakommissionen säger nu att det var de som spreds främst. Jag vet inte heller hur de kan komma fram till så olika resultat.
    I utredningen som jag citerade ovan, är det detaljerat hur Kommissionen kom fram till detta resultat. De verkar ha gjort en gedigen undersökning. 

    Smittan kom in i Sverige efter vecka 9 och den överväldigande delen av smittspridningen kom från varianten från alperna, och så var det även för de nordiska grannländerna. Sedan satte grannarna in restriktioner för att begränsa smittspridningen, vilket Sverige inte gjorde. Så uppstod en skillnad i utvecklingen mellan länderna.  

    Utredning av den initiala smittspridningen av SARS-CoV-2 till och inom Sverige
  • FuckGoggleAskMe
    Tow2Mater skrev 2021-10-31 16:09:38 följande:
    Har du ett datum? Jag undrar vad du refererar till som tiden när man inte trodde det skulle spridas utanför Kina.

    Jag vet att redan 9 Januari var WHO oroade över att det skulle spridas genom resor, och 20 Januari borjade USA screena inresande vid flygplatser, i mitt tycke alldeles för sent av vad vi visste redan då. Minns jag åkte på en företagsresa inom USA i början av Februari, och ville helst inte åka men hade inget på föttterna för att kunna vägra, och i efterhand vet vi ju att det spreds i t ex NY under den tiden. Så jag är intresserad av den tid du pratar om, den tid när Sveriges styrande inte trodde det skulle spridas utanför Kina.
    Efter en snabb googling hittade jag detta. 16 januari var det en väldigt låg risk för Sverige tydligen, upp till 25 februari då det fanns en låg risk. 

    Initially, the Public Health Agency (Folkhälsomyndigheten 2020c, January 16) judged the risk of coronavirus cases in Sweden to be very low. Only on 25 February did it raise its estimation of the danger of transmission in Sweden, and even then only to low (Eriksson et al. 2020). Tegnell did not think it would happen (AB 2020a, February 26; Karlsten 2020a). He also saw no reason for Swedes to change their travel plans, especially around Stockholm schools? half-term break in the last week of the month, despite the outbreak in Italy at that time. On 7 March, Sweden?s entry for the Eurovision Song Contest was decided in front of 27,000 people. Denmark?s equivalent, the same evening, was held behind closed doors (Ellingsen and Roine 2020, p. 8). The day after that, Tegnell rejected the requirement in other countries?Denmark, Norway and Finland imposed it between 3 and 16 March (Eriksson et al. 2020, p. 9)?that everyone arriving from places with high rates of infection should self-isolate. Rather, they should do so only if they developed symptoms of covid-19, the sickness caused by coronavirus. The same applied to those living with people who had suspected or even confirmed infections (SvD 2020b, March 9). 
    Tegnell criticised companies that had already permitted their employees to work from home, on the grounds that it was unfair on workers who could not do so (Exp. 2020c, March 11)

    https://www.mdpi.com/2076-0760/9/12/232/htm
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin