Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (ABC) skrev 2020-09-14 00:08:21 följande:
    Det finns knappast några överenskommelser om hur länder ska testa.

    www.hbl.fi/artikel/danmark-testar-alla-over-12-ar-som-vill-det/

    "Testandet följer två spår, ett för dem som är sjuka med symtom, och ett annat för symtomfria och för dem som undrar om de redan haft covid-19 och utvecklat antikroppar. Är man sjuk ska man alltså i vanlig ordning söka sig till läkare, medan vem som helst med danskt personnummer kan beställa tid i ett testcenter."

    Det föreslogs att Finland borde göra likadant, men så stor testkapacitet har vi inte. I Finland testas de med symptom.

    Syftet med testning av barn i Sverige sägs vara att de ska kunna gå tillbaka till skolan trots att symptom finns kvar om de är negativa, medan syftet med testning av barn i Finland är att man ska kunna bryta smittkedjorna.

    Sverige har ju satsat en hel det på immunitetsstudier, men ett problem här är ju att man inte vet vilka som faktiskt har haft smittan. Island som har testat massor kunde visa att över 90% av de smittade hade utvecklat antikroppar.

    Jag väntar på att det ska komma mera data om de långtidssjuka, men här har man ju samma problem, vilka av alla dem hade faktiskt covid-19?
    Nej, det är klart att det är olika i olika länder. Men just att man inte bör testa utan syfte  det är de flesta länder ganska överens om. Och det var det jag skrev. Det kostar förstås också pengar, att testa, det är väl huvudanledningen. 

    Vilka man satsar på att testa, det beror ju alltid på situationen i landet, vad som händer där exakt. Så det kan vara mycket olika och det kan ändra sig också. 

    Ja, det kanske tar lite tid tills man förstår riktigt hur många som kan ha haft det och hur det är med antikroppar och t-celler. Dvs. det behövs både forskning och även lite tid. 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2020-09-14 00:36:29 följande:

    Så du upprepar nått som vissa finnar inte vet om, vad ska det ge oss?
    Vet inte du?
    Undrar då vi upprepat detta innan och avhandlat för gott trodde vi alla, ändå står vi här med en strategi FHM inte har.


    Det undrar jag också!
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-09-14 22:37:54 följande:
    Ju längre pandemin framskrider, desto flera blir immuna. Immunitet är en följd av att ha smittats. Om färre av de som smittas blir svårt sjuka, så kommer priset för immuniteten att vara lägre. DET är artikelns budskap, enligt hur jag läser den.


    Du motsäger dig själv. Här säger du ju också, egentligen, att fler smittas. Och det tolkar jag också så i artikeln. Sedan påstår du att det inte är så.....

    Om man ska bli immun så måste man ju ha smittats. Och om det ska fungera som en vaccination ungefär, då måste ju de flesta smittas. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-09-14 23:22:23 följande:
    Det är "flera" smittade totalt i världen i dag än i går. Det finns också "flera" immuna människor i världen idag än för en månad sedan.

    Varken jag eller artikeln tar ställning till om en större eller en mindre andel av en tidigare osmittad grupp människor blir smittade. Artikeln säger inte att man skulle ha större risk att smittas med munskydd, eller att smittspridningen skulle öka med munskydd.

    Artikeln handlar om andelen asymptomatiska av en grupp smittade, som antingen använde eller inte använde munskydd.

    Är det inte just det som är FHM:s tes, att de flesta kommer att smittas, förr eller senare? Där kommer den här artikeln in och säger att man kan komma till det skedet UTAN munskydd, med många svårt sjuka och döda, eller MED munskydd med lite färre svårt sjuka och döda. De som undgick en svår sjukdom tack vare munskyddet har då genomgått "variolation". Inte vaccination.

    Citationstecknen (se artikelns rubrik) har en funktion i det här sammanhanget. Variolation betyder nämligen att man infekterar någon med en så liten mängd smittkoppsvirus (variola = smittkoppor) att man inte blir allvarligt sjuk utan i stället immun. (Det lyckades ju inte varje gång förstås, ibland blev dosen för stor och patienten dog.)

    Parallellen till covid-19 är att dosen virus man får i sig om man har munskydd när man råkar bli smittad är så liten att man inte blir svårt sjuk utan i stället immun.
    Du skriver, igen, en massa saker som inte har med det att göra, eller som är självklara. Självklart är flera smittade, flera immuna och självklart är det inte större risk att smittas. Vem skulle påstå eller tro något sånt?

    Jag vet vad variolation är . Om man räknar det som vaccination eller inte - man är lite oense om terminologin, verkar det som. Men det var faktiskt den första vaccination som fanns, Edward Jenner och smittkopporna. Det var dock lite speciellt där för att det fanns två sorters, liknande sjukdomar, smittkoppor och kokoppor.

    Men nu ska jag inte gå in för djupt i det. Det är möjligt att man har gjort så med andra sjukdomar och tagit material ifrån samma sjukdom, fast i små mängder. Och jag har sett att några kaoter har försökt bli immuna till sina giftormars gift genom att injicera sig själva med det. Man vet att det kan fungera. Det ska även funka mot allergier.

    Min poäng var ju främst: Om man skulle vilja stoppa pandemin på det sättet, så skulle ju dem flesta människor behöva smittas. Och det är inte specifikt FHM:s tes, utan snarare Johan Gieseckes. Men han är ju inte ensam om den. Samtidigt vet man inte - om vi får vaccin inom rimlig tid, så behöver inte alla smittas.

    Den här idén, med att minska virusmängden så att folk bara blir lindrigt sjuka - det stora problemet med allt sånt är att man inte kan vara HELT säker på att det fungerar. Och om man lanserar idén och alla gör så - det är riskabelt. Man bör i så fall göra det i ett begränsat område. Kanske finns det t.o.m. någonstans i världen där alla har haft mask, men umgåtts så tätt att man kan undersöka om de har haft en lindrig variant, om de har antikroppar? 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-09-14 23:24:29 följande:
    Ja, jag förstår varför man väljer ut några exempel som visar att munskyddsbärare blir lindrigare sjuka om de smitats av andra munskyddsbärare.

    Men det finns en krass verklighet bortom tillrättalagd forskning, det är alla som fortsätter att bli allvarligt sjuka trots att man infört munskyddstvång.

    Kan det rentav vara en första antydan till kapitulation inför viruset, att man inser att konsekvenserna av nedstängningar och andra panikåtgärder är så dramatiska att man ger upp, tillåter munskyddsträngsel och i stället siktar på flockimmunitet.

    Det vore inte särskilt lyckat tycker jag i och med att graden av immunitet globalt är så låg, det måste nog till åtskilligt fler som blir sjuka än hela det antal som redan varit sjuka för att flockimmuniteten ska börja dämta smittan en aning, alltså först måste många bli sjuka för att färre ska bli sjuka i en tänkt framtid.

    Tur att Sverige har en helt annan strategi än flockimmunitet, det räcker ju med social distansering - problemet är ju förstås att Sveriges strategi bygger på frivilligt ansvar på individnivå medan pandemin har fått andra länder att gå i motsatt riktning.
    Hmm... du har en poäng där. Man vet inte hur det blir och det verkar inte fungera så bra där det finns munskyddskrav. 

    T.ex. kan man ju tänka sig: Om nu folk skulle tänka sig: Okej, vi ska ha munskydd och sen ska vi umgås och trängas, för att det bara är bra om vi smittas och blir lindrigt sjuka. Men.... om det blir alltför mycket folk och alltför mycket trängsel och många av dessa ÄR lindrigt sjuka i covid-19 - kanske är det då så mycket virus som sprids att folk ändå blir svårt sjuka? Allt är ju relativt. Visserligen är det då färre virusmängd per person, men kanske är det fler personer? 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-09-15 13:23:31 följande:
    Om man bortser från att den här sortens forskning söker exempel på det man vill understryka i stället för att se verkligheten som den är - och det är ju egentligen inte lätt att bortse från.

    Men lek med tanken att alla ska bära munskydd för att bara få lindig covid-19. Jag ger mig ut i Stockholm med mitt munskydd och trängs med andra munskydd  - ska jag och hela familjen då också fortsätta med munskydd hemma till dess att vi är säkra på att alla smitatts lindrigt via munskydd och att vi uppnått en liten intern flockimmunitet?

    Munskydd alla dygnets timmar skulle innebära många komplikationer och frågeställningar. T ex hur får jag i mitt barn välling genom munskyddet elelr kanske frågan här på FL: Hur piffar vi upp vårt sexliv sedan munskyddstvånget infördes, vi tycker det har blivit så sterilt med munskydden på, men vi vill inte riskera att bli allvarligt sjuka i covid-19.

    Det skulle innebära en helt ny aspekt på att oskyddat sex ökar smittorisken
    Hm... jag hade nu inte tänkt att man skulle fortsätta med munskydd hemma i familjen. Jag förstår inte ens hur folk klarar att ha det under en hel arbetsdag och resorna från och till jobbet. Jag har det bara på resorna, och tycker att det är tillräckligt besvärligt. Mer kan jag inte tänka mig att gör heller. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-09-15 13:51:05 följande:
    Nej, men det skulle ju vara konsekvensen av artikelns påståenden om att uppnå flockimmunitet mot bakgrund av att munskydddsbärande innebär att man bara få lindrig smitta.

    När man kommer hem med sin lindriga smitta så smittar man ju inte lindrigt om man inte behåller munskyddet på.

    Det blev lite ot det här även om det är covidrelaterat - påståndena i artikeln är så ogenomtänkta att de nästan saknar motstycke.
    Fast, där förstår jag inte hur du menar. Man kommer hem, har kanske fått i sig lite grann virus i värsta fall, och kanske då blir lindrigt sjuk. Egentligen borde man ju då inte kunna smitta andra så att de får svårare sjukdom? Eller? Det är är iofs tänkbart att det inte hänger på hur sjuk man själv är. Att alla ger ifrån ungefär lika mycket smitta till omgivningen. Och jag vet att det finns forskning på det också, men jag har för mig att det var olika resultat där också. 

    Och jag förstår också det där med att det är väldigt specifikt inriktad forskning. Den återspeglar förstås inte helheten. Och inte ens ett realistiskt möjligt scenario. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-09-15 15:05:47 följande:
    Man kan inte isolera äldre i evighet - då är risken att de vissnar och dör.

    Själv kommer jag självklart inte att besöka mina anhöriga om jag känner mig sjuk och jag kommer att hålla avstånd, och för en gångs skull handsprita händerna, brukar hålla mig till tvål och vatten annars.
    Nej, det går inte alls. Vi märkte det med min svärmor. Det var ingen bra idé att isolera henne helt, längre. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-09-15 19:26:03 följande:
    Skämt åsido, tillbaka till verkligheten som inte alls är så enkel att åtgärder är invändningsfria.
    AndreaBD skrev 2020-09-15 17:23:30 följande:
    Nej, det går inte alls. Vi märkte det med min svärmor. Det var ingen bra idé att isolera henne helt, längre. 

    De två anhöriga jag har på äldreboenden skulle om de hade haft möjligheten att välja gärna tagit risken under hela pandemin att ta emot besök. De är både fysiskt skröpliga men helt klara i huvudet. De har jobbat, betalat skatt, i mer än 50 år. De betalar för sina boenden. Med vilken rätt har vi tagit ifrån dem den möjlighet nästan alla andra har - att välja om man vill träffa nära vänner och nära släkt eller inte.

    Jag tycker det är hög tid att tillåta besök på våra äldreboenden - och finns det personer som inte vill ta emot besök så är det inget måste.

    Men jag kommer till och med att ta på mig munskydd om det skulle vara så att äldreboendena kräver det eller att mina anhöriga känner sig tryggare då.
    Min svärmor bor i egen lägenhet, så hon kan ju bestämma det själv. Men hon försökte väl ett tag vara försiktig och även hennes barn är ju då beskyddande. Om man bor på äldreboende - det är en sak om man inte får komma in, men kan inte dina anhöriga ändå ta sig ut till nån park i närheten? Om man inte kan gå själv alls, eller åka själv med rullstol, så är det förstås svårt. Och den varma årstiden är ju också över nu. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-09-15 20:22:52 följande:
    Boendena är deras hem eller mer krasst deras förvaringsplatser i väntan på att allt ska ta slut. 

    Men visst, det är så vi har träffat dem korta stunder - någon i personalen har rullat ut dem utanför boendet och på avstånd har vi försökt prata.

    Ja, din idé är inte så dum. Vad skulle personalen ha kunnat göra om vi sagt - nu rullar vi iväg med henne - tillbaka om tre timmar.
    Sorry, jag ställde nu samma fråga som ABC. Jag läste inte vidare. Då har du nu redan svarat på det. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin