Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FDFMGA skrev 2020-09-09 22:17:39 följande:

    En DN-kommentar som inte utmålar den svenska strategin som en katastrof.

    Ännu är inte undrens tid förbi - eller är det bara så att Peter Wolodarski har tagit semester

    "Amina Manzoor: Sverige har visat att det är möjligt att minska smittpridningen utan nedstängningar"

    www.dn.se/sverige/amina-manzoor-sverige-har-visat-att-det-ar-mojligt-att-minska-smittpridningen-utan-nedstangningar/


    Det har ganska många människor i olika länder sagt. I Tyskland är man väldigt överens om att man inte skulle stänga alla affärer och skolor nästa gång, att det var helt onödigt. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-09-09 23:22:20 följande:
    Ja, du anser att de har anledning att tro vad de tror, även om de inte redovisar varför. Ja, du gissar friskt, men framställer det som fakta. Intressant ...
    Nej, jag framställde det inte som fakta, det är bara du som fick för sig det. Och jag har faktiskt påpekat för han.... han som ringde socialstyrelsen, minst en gång, att jag INTE vet. Så du kör med uppenbar osanning nu. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-09-09 23:22:20 följande:
    Ja, du anser att de har anledning att tro vad de tror, även om de inte redovisar varför. Ja, du gissar friskt, men framställer det som fakta. Intressant ...
    Vem vet bättre vad jag anser, du eller jag?

    Jag utgår också ifrån hur de brukar jobba. De brukar ju ha nån studie, undersökning eller enkät "i bakfickan", så att de kan presentera något i fall någon frågar efter. För självklart måste de ju räkna med att någon undrar hur de kan veta det.

    Just när det gäller covid-19-app, så är jag faktiskt inte säker om man kan lita på det som de då eventuellt lutar sig mot. 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2020-09-10 16:48:34 följande:

    Sicka sopor på AB.


    www.aftonbladet.se/nyheter/a/lE1E5e/norge-overvager-att-skarpa-restriktionerna
    Där rubriksättarna skrivit att de ska kopiera den Svenska modellen, det vet vi de aldrig kommer göra, men liknande säkerligen.
    Då de har andra förutsättningar där i deras land än vi i vårt, och då talar jag inte om den initiala smittspridningen.
    Så kommer man givetvis ha skillnader.


     


    Intressant de pratar om utmattning, intressanta att denna utmattning som vi inte ska tala om, den kostat flera unga människor hjärnskador som är så svåra att det krävs längre sjukvård.
    Detta är saker som räkans in i COVID-19 sekundära skador, då det är ett derivat av nedstängningen och COVID-19


    Jag misstänkte det när jag hörde TVÅ norska journalister fråga Tegnell nästan samma sak. Båda var ute efter att få veta om den svenska strategin skulle vara bra för Norge.
  • AndreaBD
    KillBill skrev 2020-09-12 10:56:38 följande:

    Visst är väl bara Sverige av länderna som listas nedan som inte har krav på munskydd?


    Hmm.... Kanske inte Norge heller, eller? Men de oroar sig ju så mycket nu.... de har ju inte så mycket högre spridning än Sverige.
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-09-12 11:55:09 följande:
    Min syn på Sverige påverkas av det jag har läst i svensk press. Eftersom jag inte bor där, så missar jag ju vad vanligt folk har för tankar och åsikter. Den uppfattning man får av det man läser här är att folket är väldigt tudelat, men det kan ju hända att de som har åsikter i mitten av skalan inte har något behov att uttala sig.

    Det har ju inte undgått någon att FHM anser att andra länder har gjort fel och att Sverige har gjort rätt. Jag kan inte komma på att FHM skulle ha berömt ett enda land för något de har gjort som Sverige inte har gjort. Likaså har de andra nordiska länderna blivit anklagade av svenska politiker för att förstöra det nordiska samarbetet. Följaktligen har en mängd rubriker och texter haft en väldigt hånfull ton när läget i de andra nordiska länderna har beskrivits.

    Det är inte bara svenskar som har haft en negativ inställning till de stängda gränserna, många i Finland har också varit kritiska. Av alla de texter och intervjuer som behandlar temat har jag en (1) gång sett att den kritiskt inställda också hade tänkt på smittorisken. Ingen av de andra berörde smittorisken med ett enda ord. Det föreblev alltså oklart om de hade egna ideer om hur riskerna ska hanteras, eller om de ansåg att Finland borde ta skeden i vacker hand och acceptera en betydligt större smittspridning än den vi har haft hittills. I våras ansåg Tegnell att svenskar är trygga turister för att så många är immuna, och dessutom är det inte turister som för smittan till utlandet. Ann Linde å sin sida menade att smittspridningen var låg i Sverige, och att det därför var tryggt att låta svenskar resa. Karantän gillas inte i Sverige, och jag såg aldrig att någon skulle ha föreslagit något system för testning av resenärer. Är det så att svenska politiker och myndigheter anser att de andra nordiska länderna borde tillåta en högre smittspridning?

    Sverige har hela tiden hävdat att man gör allt man kan för att förhindra smittspridning. Samtidigt läser man om hur en smittskyddsläkare säger att målet för strategin är flockimmunitet. En barnläkare säger att man kan inte smittspåra i skolor, för då vill ingen låta sina barn leka med de covid-19-smittade barnen. Äldreboendena vill förhindra dementa att sprida smitta, men det får man inte. Personal som vill använda munskydd förbjuds att göra det. Och all sifferexercis som man håller på med, endel av den är ju direkt vilseledande. Och varför är det viktigare att ta reda på exakt varför alla gamla dog, än att ta reda på vilka åtgärder som vidtogs på de äldreboenden som klarade sig bra? Eftersom allt det här är så helt tvärtemot vad man anser vara god smittbekämpning i Finland, så är det svårt att bli övertygad om att Sverige faktiskt vill hålla smittan nere.

    Sen har de fakta som länderna lutar sig mot. Här passar det verkligen perfekt att använda begreppet Alternative facts. Sverige säger att man inte smittar innan symptom uppkommer, därför kan man tryggt jobba fast man har en sjuk familjemedlem. Finland säger att man smittar innan symptom uppkommer, därför ska familjemedlemmar sitta i karantän. Sverige säger att munskydd inte hjälper, därför behöver personal inom äldreomsorg och hemtjänst inte använda munskydd. Finland säger att munskydd hjälper, därför ska personal som jobbar med riskgrupper använda munskydd.

    Vi har också blivit mycket medvetna om att väldigt många på Sveriges äldreboenden har smittats. Hur kunde det gå så? Antingen stämmer inte FHM:s teser om när och hur man smittar, eller så har folk gått på jobb sjuka i Sverige, fastän de mycket strängt har uppmanats att stanna hemma.

    Om man överför alla de här resonemangen på turisterna, så kommer endel av dem att respektera Finlands restriktioner eftersom de anser att Sverige borde ha agerat likadant. Andra kommer att strunta i dem eftersom de anser dem vara överdrivna. Vissa kommer att resa trots att de är sjuka. Och även om de inte är sjuka då reser iväg, så kan de insjukna medan de är på resa. Kommer de i så fall att följa de svenska eller de finska mydigheternas rekommendationer? Kommer alltså resten av familjen att stanna hemma, eller kommer de att röra sig ute i samhället som vanligt?

    Tycker du fortfarande att det är märkligt att folk i grannländerna känner sig oroliga?
    Jag fattar inte vad du klagar på. Visst, man har sagt någon gång att man tycker att andra länder gör fel. Och det var väldigt odiplomatiskt. Däremot hade FHM helt rätt där. Det var ett misstag att t.ex. Spanien, Frankrike, m.fl. mest har satsat på sin lockdown och nu har de stora problem med andra vågen. Inte bara lika stora, utan de har fler smittade per dag än vad de hade under första vågen. Att man måste tänka långsiktig och ha regler som man ska följa under hela tiden som corona pågår - det försökte ju FHM få andra länder att förstå.

    Varje land får ju avgöra själva om de vill stänga gränserna och vilka de vill stänga gränserna för. Det är väl ingen katastrof! Svenskarna tyckte väl att man kunde göra det på ett säkert sätt och finnarna trodde inte på det. Och jag förstår Finland där. 

    Däremot är det bara löjligt att du igen tar upp denna dåren till norrländsk läkare. Du vet precis att han bara är en enskild dåre! Och nej, det är inte självklart att det är värre i Sverige, bara för att man inte gör som i Finland. Olika länder har olika förutsättningar, och olika sätt att göra (och olika lagar). Vissa saker går inte ens att ändra tillräckligt snabbt i Sverige. 

    Nej, Sverige har inte haft nån annan fakta än andra länder. Du har uppenbarligen fortfarande inte förstått att FHM vill ha 100 %ig säkerhet innan de säger att något ÄR SÅ. Andra länder säger att det verkar vara så om det mesta pekar mot det. Enkel skillnad!

    Och vi har tuggat ungefär 30 GÅNGER att Sverige inte skulle ha råd att betala för att alla anhöriga skulle kunna stanna hemma! Det kan man göra om man bara har några få - som i FInland. Det skulle ändra sig jäkligt snabbt i Finland också, om ni fick många fler smittade! 

    Och vad skulle man ha gjort emot att folk kanske gått till jobbet sjuka??? Det är ju upp till deras chefer att vara uppmärksamma på! 
  • AndreaBD
    Norrlänningen, ja. Eftersom han verkligen förespråkar att satsar på en sån strategi. Att andra emellanåt kan tycka att det vore någon slags sista utväg, ifall inget annat funkar, tycker jag är det enda vettiga. Vad skulle vi göra annars, om det skulle visa sig att det inte fungerar att vaccinera? Det är fortfarande ett möjligt scenario! Man ska hålla flera möjligheter öppna, när man är i ett sånt ovant läge. 
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2020-09-12 21:18:47 följande:
    Ja, det verkar vara lyft nu då. 

    Visste du att det var Nystedt AndreaBD åsyftade?
    Alltså, jag har bara läst en del av din länk lite snabbt. Ja, jag syftade på Nystedt, men jag hittar inget intressant där i din länk, inget som skulle motsäga det jag skrev. 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2020-09-12 21:31:38 följande:
    Eftersom du inte vill lyfta fram någonting från länken så gör jag det -du kanske menade något annat men då får du peka på det.

    Hur som helst framstår det lite 'dåraktigt' att peka på prat i media som källa för den strategi som FHM försöker driva.

    Nystedts 'mål' med flockimmunitet verkar han inte heller ha kunnat uppnå med den strategi som använts.

    emanuelkarlsten.se/tegnell-mejlen-sa-fick-flockimmuniteten-faste-hos-folkhalsomyndigheten/

    "Under presskonferensen förtydligar Nystedt att flockimmunitet ska ske lugnt och stilla, men att ?nog många i vår befolkning i Norrbotten ska bli immuna, naturligt?. Han poängterar att det skulle vara bra om det gick snabbare hos de unga. ?Jag tror att alla norrbottningar?nej alla är för mycket, men en stor del kommer att behöva gå igenom den här infektionen?. 


    Det blev ingen snabb smittspridning i Norrbotten och inte heller några tydliga effekter av flockimmunitet. I juni hade bara två procent antikroppar mot covid-19 i regionen, jämfört med förväntade tio procent. 


    ? Om avsaknad av antikroppar innebär risk för att smittas och bli sjuk, då har vi länge kvar innan vi är ?i hamn?, säger Nystedt när jag når honom.


    Målet med flockimmunitet, var det ett lokalt uppsatt mål, eller pratades det också om från Folkhälsomyndighetens håll, eller på någon annan nationell nivå?


    ? Både och. Det var väl primärt något som kom från Folkhälsomyndigheten.


    Hur kommunicerades det från Folkhälsomyndigheten? 


    ? Det jag minns nu var att det diskuterades i media. Flera aktörer. Jag tror jag såg det först i någon artikel med förre statsepidemiologen Annika Linde. Sen var det ju många som pratade om det och det var kurvor och grafer överallt. Statistik-Britton var ofta i ropet. Men jag minns däremot inte om jag sett det i något Folkhälsomyndighets-dokument. Men det är logiskt. När vi får en immun befolkning, då kommer de svåra fallen att sakta försvinna och de som smittas en andra gång blir lindrigare sjuka och mindre smittsamma. Så flockimmunitet är fortsatt något att längta efter. 


    Otydligheten i vad som gäller, vad flockimmunitet är och om vi använder oss av det eller inte, får många att frustreras. "


    Precis - det var det jag också misstänker att hon åtsyftar. Men det är ju bara Nystedts yttringar och jag tycker bara att de är märkliga, inte helt i FHMs linje, och det beviser ju inget - förutom kanske att han just verkar vara en oddball.
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-09-12 22:03:49 följande:
    Tycker du verkligen att Anders Nystedt är en dåre - varför?
    Han verkar tro att det är så enkelt, och framför allt vore det en för stor risk att ta. Att ha konceptet flockimmunitet med någonstans i tankarna - något som kan bromsa upp spridningen lite eller något som man kan behöva om det kanske inte fungerar så bra med vaccin, en faktor av flera - det är förstås vettigt. Men att helhjärtat och fullständigt vilja satsa på det - det tycker jag är vansinnigt. Just för att man inte exakt vet hur det kommer att utvecklas. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin