• Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-12-07 18:53:22 följande:
    Ok, så nu motarbetar jag det politiska systemet och demokratiska samhället, ok, det var en intressant tolkning.
    Vad grundar du ditt påstående om att en regering inte vill ändra lagar eller införa lagar som ger stöd för ett bättre skydd för människor eller samhället för att ha någon eller någonting att skylla på?
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-12-06 17:26:25 följande:
    Ok, så pangdemister är ett namn enligt gammal god tradition, och inte ett öknamn. Ok, då vet vi det. Tror att de du kallar pangdemister har tolkningsföreträde beträffande det. 

    Hur vore det om regeringen fick tummen ur, och skrev om smittskyddslagen? Fast, nej, det vill de tydligen inte, för då kan dom inte skylla på den längre. 
    Om detta inte är grundlösa påståenden, vad grundar du det på?

    Om det är grundlösa påståenden vad vill du ha sagt med detta falska påstående?

    I närtid finns det en politisk makthavare som vräker ur sig lögner likt den du kommer med här.
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-07 23:56:21 följande:
    Regionerna har gjort ett fantastiskt arbete, så M och KD i Stockholm kan du verkligen inte klaga på. Tack vare otroliga insatser på sjukhusen har vårdtiden på IVA-platser kunnat sänkas kraftigt. Man har varit lyhörd ochh uppdaterat sina rutiner utifrån lärdomar världen över. Man har hanterat situationen så gott man kan utifrån de ramar man har.

    Detta förändrar inte faktum. Regeringen har misslyckats. Det är inte bara jag som säger det. Det är den ansedda journalisten Marcus Oscarsson + hyfsat ansedda Wall Street Journal.

    Nej, vi har ingen flockimmunitet. Den strategin visade sig totalt misslyckad. Trots stor smittspridning i våras har vi lika stor spridning nu i höst och troligen ser det lika illa ut efter nyår.

    Och ja, du har rätt i att ministerstyre är förbjudet. D.v.s enskild minister får inte detaljstyra myndigheter i enskilda frågor. Frågor på det?
    Tja, WSJ/MO verkar inte veta vilka befogenheter regeringen har eller inte har - jag får rekommendera dem att läsa smittskyddslagen på Folhälsomyndighetens sida och följa med i debatten om kris och krigslagar i Sverige.
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-08 00:45:55 följande:

    Du kanske kan förklara vilka befogenheter regeringen saknar?

    Kanske kan du förklara varför man lättade på restriktionerna precis när smittan steg som värst?

    Kanske kan du förklara vad som tvingar regeringen till att vara satans långsamma.


    Jag tycker du ska läsa texten du citera från MOs facebooksida och se hur långt du hinner läsa innan du upptäcker det första felet i texten. Hittar du ingenting så kan du läsa smittskyddslagen på folkhälsomyndighetens sida och försöka igen.

    På folkhälsomyndighetens sida hittar du också de scenarior de tagit fram för olika utveckling av smittspridningen, jämför dessa med den verkliga spridningen, jämför med spridningen i resten av Europa. Fundera sedan på vad som styr de rekommendationer som ges, för olika grupper, för olika regioner, för publika sammankomster, för arbetsplatser. Se sedsm om någonting stämmer eller inte stämmer med vilka befogenheter myndigheter och regering i givna situationer enligt befintliga lagar.

    Allt finns där, det står där. Du kan ta reda på detta om du vill.
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-08 07:48:24 följande:

    Du missade att svara på mina frågor.

    De flesta åtgärder har satts in flera veckor för sent. Fruktansvärt usel politik från regeringen. Regeringen har agerat som om faran vore över efter sommaren.

    Var i smittskyddslagen står det att regeringen måste agera så här långsamt?


    Tydligen har du missat en del av den text som MO citerar på sin facebooksida.

    En del av premisserna för MOs text och dina påståenden stämmer inte med verkligheten.

    Kolla igen i smittskyddslagen. Det står i klartext faktiskt.
  • Padirac
    Anonym (man) skrev 2020-12-08 17:58:38 följande:
    Jasså, så du menar att våra grannländers framgångar inte är sakliga?

    Finns säkert skillnader men i så fall relativt små i jämförelse med andra länder. Nordiska länder är ganska lika varandra. Det är därför de är betydligt lämpligare länder att jämföra Sverige med än andra.

    Och som vi sagt 200 ggr, lagen är integ ursäkt för att låta tusentals människor dö. Vill man rädda folk så kan man göra det OM man vill. Det har snart gått ett år sen pandemin startade och på hela den tiden har man inte kunna röja undan eventuella hinder menar du?

    Jag tror inte det är lagen som är problemet, det är oviljan att ändra strategi som är problemet.
    Anonym (man) skrev 2020-12-08 17:58:38 följande:
    Jasså, så du menar att våra grannländers framgångar inte är sakliga?

    Finns säkert skillnader men i så fall relativt små i jämförelse med andra länder. Nordiska länder är ganska lika varandra. Det är därför de är betydligt lämpligare länder att jämföra Sverige med än andra.

    Och som vi sagt 200 ggr, lagen är integ ursäkt för att låta tusentals människor dö. Vill man rädda folk så kan man göra det OM man vill. Det har snart gått ett år sen pandemin startade och på hela den tiden har man inte kunna röja undan eventuella hinder menar du?

    Jag tror inte det är lagen som är problemet, det är oviljan att ändra strategi som är problemet.
    Enligt en gammal slogan är google vår vän - och vad hittas enkelt med en sökning om äldrevård i norden

    www.norden.org/sv/news/stora-skillnader-i-aldreomsorgen

    "Sverige har störst andel privata leverantörer i äldreomsorgen, Norge har minst. Färöarna använder störst andel av BNP till äldreomsorgen, Island minst. Äldreomsorgen i de nordiska länderna har starka gemensamma drag, men tittar man närmare finns det skillnader."

    "Däremot verkar det inte vara en gemensam politisk tendens att konkurrensutsätta äldrevården:

    - Nej, det är Danmark och Sverige som är spjutspetsen i den utvecklingen. Danmark har en lagstiftning som säger att man ska kunna välja mellan flera leverantörer. Men Norge och Finland har inte gått den vägen."

    https://omtanke.today/aldreomsorgen-i-norden-likheter-och-skillnader-172226/nyhet.html

    "Samtidigt har vi sett och förfasats över hur staplarna för antalet döda i covid-19 i Sverige har vuxit i en allt snabbare takt jämfört med för våra nordiska grannar. Många ställer sig frågan om detta beror på att vi hade en felaktig strategi mot viruset? Eller kan svaret helt enkelt finnas i hur det ser ut i omsorgen för våra äldre?

    Problemet kommer förmodligen att analyseras och utredas när den värsta smittorisken har blåst över. I väntan på resultatet har Omtanke pratat med Tine Rostgaard, professor vid Institutionen för socialt arbete på Stockholms universitet och professor vid Roskilde universitet. Hon har tittat närmare på likheter och olikheter i äldreomsorgen i de nordiska länderna.

    – I Sverige finns det fler som är 80 år och äldre än i till exempel Danmark. När vi har jämfört statistiken är 5,2 procent av befolkningen i Sverige 80 år eller äldre. I Finland är det 5 procent och i Danmark 4,2. Vi brukar alltså säga att man i Sverige är lite äldre och att det därför är fler som behöver omsorg, säger Tine Rostgaard."

    "Organisationen av äldreomsorgen skiljer sig tydligt på en punkt jämfört med övriga Europa. På våra breddgrader är ansvaret mer decentraliserat då ansvaret ligger på kommunerna.

    – Här skiljer sig dock Finland från de övriga skandinaviska länderna. De har en omfattande centraliserad modell där äldreomsorgen nyligen har blivit organiserad i fem regioner.

    Även om de övriga länderna i Norden har decentraliserat äldreomsorgen så att ansvaret ligger på kommunerna, blir det skillnad eftersom våra kommuner är olika stora."

    "– Danmark har gått längst med tanke på privatisering i hemtjänsten. Det finns ett fritt val, vilket gör det lite unikt. Där har man infört i lagstiftningen att det ska finnas både en kommunal leverantör och en privat i varje region. Av den anledningen använder cirka 30 procent av danskarna ett privat alternativ när det gäller hemtjänsten.

    I Sverige ombesörjs 23 procent av timmarna i hemtjänsten av privata utförare. Däremot är det fler i Sverige som bor i privata äldreboenden jämfört med både Norge och Danmark. Och utvecklingen i Sverige går mot att den privata andelen ökar.

    Hur ser det ut med utbildning av personalen i äldreomsorgen? Är det skillnad på den privata och offentliga omsorgen?

    – På Stockholms universitet har vi ett projekt, Nordcare, som har tittat på utbildningsnivåer på personalen i äldreomsorgen i de nordiska länderna, men vi har inte gjort skillnad på privata och offentliga aktörer. Däremot vet vi från undersökningar som har gjorts i Norge att det där är fler bland personalen i den privata sektorn som saknar utbildning. Det finns dessutom fler med invandrarbakgrund i Norge som är direktrekryterade in i den privata sektorn. Jag tror att skillnaden mellan utbildningsnivån i kommunal respektive privat regi kan se likadan ut i Sverige, säger Tine Rostgaard."

    "– Jag och mina nordiska kolleger pratar om att man i Sverige har glömt bort de äldre, att man har varit mer noggrann med skyddsutrustning på sjukhusen än i äldreomsorgen. I Danmark har man kanske pratat mer om att även skydda personalen i omsorgssektorn än i Sverige – inte bara i sjukhussektorn.

    Hon menar att när det i Danmark saknas skyddsutrustning på äldreboenden beror det på att de inte har lyckats få ut den, men också att det har funnits olika sätt att använda den på. Det är alltså både ett logistikproblem och ett organisatoriskt problem.

    – Om man dessutom inte har utbildning i hälsa och vet hur man ska hantera olika situationer, så blir det större problem."

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/RRkRka/darfor-har-aldreboenden-i-norska-tromso-inga-smittade

    "
    Fyra gånger fler sjuksköterskor. Egen smittskyddsläkare i kommunen. Provtagning av varje misstänkt coronasmittad åldring.


    Resultat: Inte en enda covid-19-smittad på äldreboendena i Tromsö.


    – I Norge är det en självklarhet att äldreboendena har gott om sjuksköterskor som leder arbetet, säger chefen för Tromsös äldreboenden, svenska sjuksköterskan Leena Vuorinen."

  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-12-08 21:34:48 följande:
    Här bor inte gamla hos anhöriga i någon större utsträckning än i Sverige. Och det finns färre smittade på äldreboenden än i Sverige, och färre som dött, kanske pga mycket besöksförbud, nedstängning av samhället, munskydd och andra bättre åtgärder av regeringen som tex krav på skyddsutrustning och hygien, snabbt tillkallande av husläkare till äldreboenden vid behov, bättre tillgänglighet till respiratorer etc etc. Regeringen i Sverige kunde nog lära sig en hel del här. 

    Ja, Sverige verkar ha problem med resurser. Det upptäckte man redan i våras, men vad gjorde man åt det? Inte tillräckligt tydligen.
    Jag länkade tiigare om en del skillander mellan vården i Österrike och Sverige.

    Annars så är det fortfarande inter regering eller riksdag som ansvarar för det du nämner, det är regioner, kommuner och vårdgivare.  En del av de brister du nämner kommer med den decentralisering och de självstyre och den självständighet som finns hos just regioner, kommuner, vårdgivare.  

    Jag uppfattar dig som tillräckligt intelligent för att känna till den negativa konnotation som begreppet 'regimtrogna' bär på.  Men det är också ett ordval som passar väl in med tidigare grundlösa påståenden från dig om att regeringen inte vill ändra lagar för att ha någon annan att skylla på.

    Att de som använder ord som regimtrogna om de som inte kommer med osaklig kritik också kommer med grundlösa påståenden om regeringens motiv som i allt liknar konspirationsteorier börjar kalla sina meningsmotståndare vänsterextremister är INTE märkligt, om än opåkallat.  Oväntat då? Inte längre. 

    Så tror jag då att du kan redogöra för dina belägg om regeringens påstådda ovilja att ändra lagar för att ha någon att skylla på?

    Så tror jag då att du kan redogöra för på vilket sätt undvikande av osaklig kritik mot FHM och regeringen är vänsterextremt?

    Jag svarar nej på båda de sista frågorna.   Gropen du gräver om du ger belägg för dessa påstående du gjort är om möjligt ännu djupare än om du inte besvarar frågorna. så jag tror du duckar allt. Död
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-12-08 22:34:06 följande:
    Herregud, trist att man måste flagga IRONI här, när man skriver att regeringen antagligen vill ha något att skylla på. Naturligtvis försöker regeringen att göra sitt bästa, och vill inte skylla på något. Dom gör säkert så gott dom kan och menar väl, det tror jag absolut.
    Men tyvärr tycker jag att resultatet är risigt, och att deras bästa inte är gott nog. Jag tycker dom har fel inställning, kunde ha gjort mer etc. Men ok, jag tror på deras välvilja. 
    Regimtrogna, vänsterextremism etc ... jag förstår att du hämtat detta från mitt tidigare inlägg till Flaggan. 
    Ja, jag försökte väl där att reta upp honom lite grand, och återge känslan som jag känner när jag blir kallad högerextremist, med hänvisning till trådar och sajter jag aldrig sett. 

    Det kvarstår dock att den kritik mot FHM och regeringen som du kallar osaklig, tycker jag är mestadels saklig. Det är därför vi diskuterar, för att vi tycker olika.
    Synd bara att en del måste dra till med att någon är extremist etc, bara för att dom har en annan åsikt. 

    P.s. Nej, jag har aldrig sett någon tråd om kulturrevolutionen i Kina etc.
    Så, du hittade en väg upp ur gropen med ansiktet i behåll

    Jag tror inte att du med dina ironier och försök att reta FD... når fram, jag tror att det är en strategi lika meningslös och misslyckad som att häckla klyban.  Det motverkar helt säkert det du önskar, men det är din egen grop så... fortsätt att misslyckas med att reta upp och häckla, men mest av allt med att framföra saklig kritik som bidrar till diskussionen... 

    En del av kritiken du riktar mot regeringen och FHM är kritik som skall riktas mot annat håll för att den ska vara saklig. 

    Frågar samtidigt om du läst V. Havels mest kända bok?  Det finns en del där som kunde hjälpa dig här{#emotions_dlg.flower}
  • Padirac
    Padirac skrev 2020-12-08 22:53:07 följande:
    Så, du hittade en väg upp ur gropen med ansiktet i behåll smile5.gif

    Jag tror inte att du med dina ironier och försök att reta FD... når fram, jag tror att det är en strategi lika meningslös och misslyckad som att häckla klyban.  Det motverkar helt säkert det du önskar, men det är din egen grop så... fortsätt att misslyckas med att reta upp och häckla, men mest av allt med att framföra saklig kritik som bidrar till diskussionen... 

    En del av kritiken du riktar mot regeringen och FHM är kritik som skall riktas mot annat håll för att den ska vara saklig. 

    Frågar samtidigt om du läst V. Havels mest kända bok?  Det finns en del där som kunde hjälpa dig här{#emotions_dlg.flower}
    Frågar samtidigt om du läst J. Haseks mest kända bok?  Det finns en del där som kunde hjälpa dig här{#emotions_dlg.flower}
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-12-08 23:10:42 följande:

    Gropen jag satt i var din egen konstruktion. Nej, jag har för länge sedan gett upp att nå fram till vissa skribenter. 

    Huruvida min kritik riktad mot regeringen är saklig eller inte, är du inte någon auktoritet på att bedöma.

    Och nej, jag har inte läst Havels bok. 


    De maktlösas makt går nog att finna i denna tråd också.

    Om din kritik är saklig eller inte är väl en del av det vi diskuterar. Det behövs ingen auktoritet i en diskussion, utan var och en får tala för din sak i diskussionen.

    Är du med?

    Känner du till de klassiska metoderna för att bemöta ironier och sarkasmer?
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin