• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2020-12-05 11:14:49 följande:

    Ja, man kan tro att 'coronanationalismen' är som starkast hos de som fördömer Sveriges insatser för att vi inte som den storebror Sverige ska vara klår broderländerna. Att den svenska strategin gett liknande resultat som snittet i EU trots att krigslagar saknas, trots att gängse strategi använts, trots att beredskapslager saknats, trots att skyddsmaterial saknats där det behövts, trots att skyddsmaterial inte funnits att köpa, trots det omfattande självstyret, trots att politiska maktmedel med att stänga samhället från regeringen saknas.. ja det ses som att vara ett komplett misslyckande från FHM och regering av kritiker.

    Viruset sprids över hela jorden och verkar inte gå att stoppa, att det föreligger spridning av en pandemisk smitta och vad det innebär verkar ha gått kritikerna förbi.


    trots att krislagar saknas ska det stå.. krigslagar har vi, men dessa gäller inte vid en pandemin eller annan kris i samhället.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-12-05 12:16:03 följande:
    Nu tror jag att du missade poängen. Det här var alltså en nyhetspodd från Finland. Från den 3 december. Sveriges strategi är inte en toppnyhet i Finland, man brukar inte diskutera den i var och varannan nyhetssändning. Nu lyftes den fram på det här sättet, alltså så att finländarna fick lära sig att Sveriges strategi bygger på idén om flockimmunitet.

    Den senaste tiden har det dykt upp lite flera artiklar om läget i Sverige. T.ex. följande:

    www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007661896.html

    Suomi on epätavallinen maa, sanoi Tegnell ja nosti esiin kolme asiaa Tarkistimme faktat

    Finland är ett ovanligt land, sade Tegnell och lyfte fram tre faktorer - Vi granskade faktan

    Tyvärr kommer jag inte åt artikeln, men den här rubriksättningen tyder på att man anser att Tegnell inte hade helt rätt i sina påståenden.

    Kanske finsk media borde bjuda in Tegnell så att han kan korrigera alla missförstånd? Norges Frode Forland och Finlands Mika Salminen skulle kunna delta också, så att det skulle bli en ordentlig vetenskaplig debatt om för- och nackdelar med handtvätt, vädring, munskydd, smittspårning, testning, karantän, nedstängningar och alla möjliga andra åtgärder som man (Tegnell) inte vet om de har någon effekt på smittspridningen eller inte.
    Från Finland, eller från finska myndigheter, finsk media?  Vilka är det som lär ut att sverige har en strategi som bygger på flockimmunitet?

    Det verkar väl ganska osannolikt att Sveruge skulle ha en strategi som bygger på att uppnå flockimmunitet om FHM uttrycker att de inte ens är säkra på att vaccinering skulle ge flockimmunitet? 

    Det verkar som att 'de läromedel' som används för att lära finländarna inte är förankrade i verkligheten utan bygger på åsikter och desinformation.  

    De finländare jag har regelbunden kontakt med beskriver åtgärder inte så olika de rekommendationer som ges i Sverige - vilket bekräftades av  Mika Salminen i tv-inslaget du länkade till.
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2020-12-05 12:42:49 följande:
    Inte alls, jag har inte glömt att du skrivit att du bara har tillgång till svenska gratissajter som aftonbladet.se, men om man inte begränsas till gratissajterna så är det ingen nyhet att DN i allmänhet och Wolodarski i synnerhet sedan pandemins början varit kritiska till Sveriges strategi.

    Jag förstår att ditt perspektiv är och väl måste vara Finlands eftersom det är där du hör hemma, men mitt perspektiv är inte NM i coronabekämpning - det kommer för  övrigt Norge att vinna i och med att norrmän i nationalistisk yra alltid siktar på vinst medan Finland nöjer sig med att besegra Sverige - mitt perspektiv är de svenska omständigheterna och om jag ska jämföra jämför jag med EU.

    Ser man till de hårdast drabbade länderna i EU så har de de alla redan från början försökt begränsa smittan med symbolpolitik och långtgående restriktioner - utan att lyckas.
    Min erfarenhet är att 'Finland i allmänhet' nöjer sig med att Sverige förlorar - inte att Finland vinner.  En svensk förlust är större än varje finsk seger.

    Då jag klev in på ett av våra finska kontor dagen efter Finlands vinst mot Sverige i hockeyVM gick det att skära genom stämningen med kniv, inte av finsk gädjeyra över sin vinst - utan av skadeglädje över svensk förlust. 

    Jag brukar ju säga att vi har mycket att lära av Fnland,  men just detta är inte en av de sakerna 
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2020-12-05 13:01:55 följande:
    Det är nog inte bara finländare som nöjer sig med att Sverige förlorar även svenska nationalister brukar ha den inställningen.

    Inte sällan uttryckt utifrån inställningen att det måste bli först värre innan svenskarna till slut får nog och som en man - eller ett folk - kastar av sig den politiska korrekthetens ok, spränger åsiktskorridorens trånga väggar - och återupprättar Bullerbyn.


    Ja, allt detta prat och önskan om den 'perfekta stormen' som ska riva samhället struktur.. revolutinära drömmar. 
  • Padirac
    pyssel skrev 2020-12-05 13:09:43 följande:
    Ni hetsar varandra, ni nationalister. En pekar ut sinnelag hos etniska grupper det bedrivits rasforskning på av era likasinnade, den andre hävdar att utlandsfödda med munskydd luktar illa. Lite polerat kallar era kompanjoner det visst numera för "essens".
    Inte visste jag att hockeyvm var ett mästerskap där etniciteten var avgörande i kampen. Jag trodde i min enfald att det var landets hockeylags förmåga till vins det handlade om.

    Men om du vet bättre och vet att landskamper är en fråga om etnicitet så får du sälla dig till de där du skriver om i ditt inlägg, etnonationalister alltså
  • Padirac
    pyssel skrev 2020-12-05 13:09:43 följande:
    Ni hetsar varandra, ni nationalister. En pekar ut sinnelag hos etniska grupper det bedrivits rasforskning på av era likasinnade, den andre hävdar att utlandsfödda med munskydd luktar illa. Lite polerat kallar era kompanjoner det visst numera för "essens".
    Här kan du läsa mer om den etnonationalism du uttrycker  www.levandehistoria.se/nationalismens-former/etnonationalism-en-stat-ett-folk
  • Padirac
    pyssel skrev 2020-12-05 13:21:49 följande:
    Oroa dig inte, jag har koll på er redan.
    Bra att du har koll på dem, de har stort stöd i den region du säger dig leva i.  F*n vet varför.  Etnonationalisterna gör vad de kan för att misskreditera samhälle, myndigheter och regering i Sverige. Ofta kommer de med rena lögner och desinfomation.
  • Padirac
    pyssel skrev 2020-12-05 13:20:26 följande:
    Inte visste jag att hela kontoret spelade på VM-laget och att det inte finns en etnofinsk majoritetsbefolkning i Finland. De kanske har sämre sportlöner i Finland (och ligorna om man är finländare) och måste jobba som kontorsslavar också. Gott att du kunde upplysa oss om även detta.
    ?

    De exegetiska förmågorna är bortom sans och förnuft 
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2020-12-05 13:26:52 följande:
    Eller också bara ett exempel på hur illa man kan fäkta om man slarvat med det teoretiska.

    Men nog kan jag tycka att man borde komma ihåg skolans historieundervisning - ser man till den borde det inte vara så svårt att förstå den lite speciella relation Norge och Finland har till Sverige.

    Men det finns ju folk till alltGlad
    Samma speciella relation är inte heller helt frånvarande i de sydligaste delarna av Sverige - 350 år är en kort tid i folkminnet.

     
  • Padirac
    Anonym (Ella.) skrev 2020-12-05 13:55:33 följande:
    Det här har inget att göra med Covid-19, men vi fick en seger i skidskytte. Så roligt för Sverige!
    All framgång och skicklighet ska firas (så länge det inte är fusk). 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin