• klyban

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Tow2Mater skrev 2020-08-28 01:20:09 följande:
    Ja, förklara mer för mig. Börja t ex vad menar du med "gror"? Ett frö som gror växer, är det det du menar? eller nåt annat? Då du pratar om att odla, så kanske du menar att det blir fler? Hur funkar det? Jag har bara läst att virus inte kan föröka sig själva utan de är beroende av att infektera levande celler för sin fortlevnad. På en mask finns inga levande celler vad jag vet, så jag är konfunderad. Kanske jag  missat nåt.

    Och vad inbillar du dig utandningsluft innehåller som delvis fastnar i masken?
    Och händer som rör masken?


    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • klyban
    pyssel skrev 2020-08-28 05:38:35 följande:
    Föreslår att du INTE läser mellan raderna när du far i väg så i fantasin och allt blir helt galet för dig. Läs det som står, helt enkelt.
    Du glömde den sakliga delen om vad forskningen säger.
    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • klyban
    Anonym (utlandssvensk) skrev 2020-08-28 14:49:05 följande:
    Om vi ska vänta på att forskningen ger ett entydigt svar om munskydds effektivitet kan vi vara helt säkra på att pandemin för länge sedan tagit slut. Det är i nuläget - och under det närmaste året - helt orealistiskt att vänta på vetenskapligt underbyggda studier som visar med trestjärning signifikans att munskydd minskar smittorisken. Man måste fatta ett beslut nu, och då gäller försiktighetsprincipen. Teoretiskt sett bör munskydd minska risken att smitta andra, och i viss mån risken att bli smittad. Det är förknippat med få risker att ha munskydd och kostnaden är minimal. Alltså är det rationellt att rekommendera munskydd i offentliga miljöer inomhus. Jag bor i UK och fast engelsmän inte är kända för att göra som de blir tillsagda av regeringen (många britter betraktar svenska "nanny state" rätt nedlåtande) så har en förkrossande majoritet följt rekommendationen - man ser knappt en enda utan munskydd i affärer och restauranger. Om det fungerar i UK har jag svårt att se varför det inte skulle fungera i Sverige.

    Vi har redan bevisat att munskydd inte behövs i Sverige, då vi hanterande ned smittan helt utan, även visar andra länder att munskydd inte verkar fungera, då smittspridning verkar ske precis lika bra ändå där.
    Och man tvingar inte ett land till att använda munskydd, och inte forskningen stödjer detta det allra minsta.(Och då har vi denna solfjäder av resultat i forskningen om munskydd.)


    Vi vet redan att utan munskydd det går kontrollera COVID-19.
    Finner det konstigt att man ser så vikande siffror så länge, så anser man det är viktiga viktigare och viktigare.
    Och det finns länder som använt munskydd och haft en mer okontrollerad spridning.
    Och det berättar för oss att, hmm, det är nått inte stämmer här och är munskydd verkligen så bra i det vardagliga livet.

    Ingen bryr sig om vad en Engelsman säger om Sverige och om nått den inte ens förstår sig på.


    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • klyban
    Anonym (utlandssvensk) skrev 2020-08-28 16:23:00 följande:
    Menar du att alla som är kritiska till FHMs och Sveriges hanterande av epidemin är SD-anhängare och Francofiler? Hmm, intressant logik där.

    Nej, utan de som inte verkar ha en politisk kortsiktig agenda och vill diskutera sakfrågorna kring detta.(Det är så man kommer fram till saker, inte genom låta bli att diskutera och prata om annat.)
    Är du medveten om att idag på högerextrema forum , att Tegnell petat ned Greta som deras hatobjekt nummer ett?


     


    Och det finns gott om saklig kritik, men den är de inte det minsta intresserad av.


    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • klyban
    pyssel skrev 2020-08-28 17:38:16 följande:
    Haha smile2.gif Ja vi (det omdebatterade "vi-et") kan krasst konstatera att de som är sämst på att både läsa text "rakt fram" och läsa mellan raderna helt enkelt gör bäst att i alla fall inte läsa mellan raderna. Definitivt inte läsa MEST mellan raderna!
    Det finns inget sakligt att diskutera här.
    Anonym (utlandssvensk) skrev 2020-08-28 18:03:20 följande:
    Det är inte så lite ironiskt att du påstår att jag är engelsman (vilket jag inte är - född och uppvuxen i Sverige) och därmed inte skulle förstå mig på "nått" när ditt inlägg är fullt av språk- och skrivfel som tyder på att du själv definitivt inte är infödd svensk (vore man konspiratoriskt lagd skulle man undra om du verkligen ens befinner dig i Sverige och inte i ett mer östligt land). Nu är det i och för sig helt irrelevant vad man har för nationalitet i sammanhanget. Covid-19 sprids lika bra mellan svenskar som mellan britter, eller mellan ryssar för den delen.

    Om en expertgrupp från ett av världens mest välrenommerade forskningsinstitut, Royal Society, bedömer att forskningsresultaten överlag stödjer användningen av munskydd så väger det faktiskt tyngre än dina åsikter (och även tyngre än FHMs sk experter). Att inte all studier är konklusiva - vad du kallar för en "solfjäder" - betyder inte att det inte finns någon evidens för effektiviten av munskydd, bara att den inte är helt entydig. Men med tanke på att riskerna med användning av munskydd är små och det är en billig och lätt åtgärd och försiktighetsprincipen innebär då att det är bättre att använda dem än tvärtom, särskilt om man därigenom skulle kunna hindra att smitta ner andra. Jag har oerhört svårt att förstå detta motstånd mot att använda ett plagg som i värsta fall har ringa effekt men i bästa fall kan hindra andra människor från att dö en för tidig död? Är din bekvämlighet viktigare än andras liv?

    Smittan i Sverige har knappast "hanterats ned", utan fortsätter vara på en högre nivå än de flesta europeiska länder. Sverige har väsentligt högre dödstal än sina grannländer osv osv. Det är sannolikt att munskydd skulle minskat antalet smittade och döda hade de använts i ett tidigt skede, men även i nuläget skulle de hjälpa att snabbare få ned smittspridningen. I Storbritannien där smittspridningen nu sjunkit till låga nivåer har samtliga lokala utbrott kunnat härledas till miljöer där munskydd inte använts. Samtidigt har få fall av smitta påvisats i miljöer där munskydd krävs, som butiker och sjukhus.

    Trodde inte för en tusendel du var Svensk, och nu vet du det.


    Det är inte mina åsikter, utan hur forskningsläget ser ut, det går inte ens i närheten att avgöra vad som gäller pga forskningen är så delad.
    Och har valt att inte agera på nått som inte går bevisa, då munskydd triggar andra icke önskvärda skeenden.
    Som falsktrygghet, handhavande fel och ett par till mindre.

    Så du nu jämför med länder som inte hade denna initialt höga smittoläge innan vi ens visste det var här?
    Vad ska den jämförelsen ge oss?


    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • klyban
    Anonym (utlandssvensk) skrev 2020-08-28 18:36:07 följande:
    Det är ju i såna fall mycket ironiskt med tanke på att amerikanska högergrupper framhåller Sverige som en förebild vad gäller Covid-politik - FHMs laissez faire strategi är helt i linje med vad libertarianer vill ha i USA.

    Det du skriver där saknar betydelse för Sverige.
    Dock är en sak säker, inget i Sverige liknar den politik man har i USA om COVID-19, inte ens nära.


    Bara en sådan sak att man hindrar de som har kunskap om patogener och pandemier.


    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • klyban
    AndreaBD skrev 2020-08-28 18:38:14 följande:
    Jag ångrar att jag ens försökte förklara och återvänder till ämnet. 

    Personen har inget intresse att diskutera fram till nått, utan bara undvika och sprida okunskap och för kortsiktiga poänger som aldrig leder till nått.


    Det är ju rätt träffande att vi aldrig pratar om hur vi skyddar de äldre, för de är inte intresserade.


    Anonym (utlandssvensk) skrev 2020-08-28 18:43:05 följande:
    Uppenbarligen anser Royal Society och WHO (m fl) att det finns vetenskapligt belägg för att använda munskydd. Jag har större tilltro till deras medicinska kompetens än din.

    Påståendet att munskydd ger upphov till "falsk trygghet" och andra liknande beteenden är inte vetenskapligt underbyggt utan baseras på antaganden. I andra sammanhang har man visat att regler inte leder till ökat riskbeteende (t ex bältestvång i bil har inte lett till att folk kör fortare). Och bevisligen kan britter använda munskydd korrekt, så varför skulle inte svenskar kunna göra det också?

    Skillnaderna mellan Sverige och dess grannländer är inte så stora att det förklarar den mångfalt högre smittan och dödstalet här.

    Där är du selektiv och cherrypickar om munskydd.


    FHM genomför inte munskydd av anledningen det inte finns nått som säger det funkar, och pga forskningen är som en solfjäder från fungera och icke fungera.
    Därför väljer man inte använda munskydd, och vi ser det funkar lika bara utan och de vikande siffrorna vi sett under par månader.


    Vi ser i flertal länder att munskydd inte stoppar nått.


    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • klyban
    pyssel skrev 2020-08-28 19:10:43 följande:
    Det gör du rätt i, för du var helt off topic och irrelevant i ditt svar. Rikta in dig på folk som sagt det du påstår istället.
    Det finns inget sakligt att ta i beaktning här heller.
    pyssel skrev 2020-08-28 20:03:29 följande:
    Du förlorar sedan länge diskussionen om saklighet när du varken vet vad fakta betyder eller kan sluta bygga halmgubbar du sedan argumenterar helt kolerisk mot.

    Läs BARA det som står. Det är bevisligen en STOR utmaning för dig, i dubbel bemärkelse.


    JA, vi vet du tog meningen ur sitt sammanhang och när jag pratade om problematiken att följa upp forskningen om mitt munskyddsförslag.
    Ingen missade detta, och nu försöker du reparera detta genom inte snudda trådens ämne längre.


    Det intressanta är att du aldrig ens återupptagit den diskussionen när jag påpekade detta, skäms du eller vad beror det på att du undviker det du själv svarar?


    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • klyban
    pyssel skrev 2020-08-28 20:18:19 följande:
    Haha, där har vi åtminstone den här dagens största halmgubbar! När man trodde att din fantasi började tryta... Vi får väl se om du kan toppa att jag "sprider okunskap" och "inte bryr mig om äldre" innan den här kvällen är till ända! Oddsen är låga på en stegring av dumheterna så bara bring it on! Jag kollar med jämna mellanrum.

    Du har inget intresse och diskutera ser jag, ytterligare ett inlägg av substanslöshet.


    Och forskningen du kommentera jag pratade om i Skåne, den är som bortblåst för dig efter du plockade ur den meningen ur sitt sammanhang och ändra betydelsen.


     


    Men om du vill ha substans, så varför inte berätta hur man ska säkerställa forskningen och individer man inte ens vet använder munskyddet, använder munskyddet men dåligt eller använder munskyddet och bra.


    Hur stor är prevalensen för de ljuger, hur stor är prevalensen för att de inte vet att de tar i munskyddet hela tiden?


    Detta är EXTREMT svåra frågor att utröna i ett sådant test.
    Men du har ju visat att du inte vill diskutera mer än en mening du har plockat ur sitt sammanhang och gett en helt annan betydelse.
    Och här är vi med dig nu, och du vet redan jag aldrig kommer låta dig komma undan med denna.
    Kommer upprepa ditt fel till absurdum om så krävs, för fel ska inte få stå sist.


    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • klyban
    FDFMGA skrev 2020-08-28 20:20:17 följande:
    Hmm, är det fortfarande betydelsen av "otydliga fakta " som är trådens ämneSkrattande

    Ett tydligt faktum tycks vara att det finns en mycket tydligt korrelation mellan att vara språkligt rigid och att vara munskyddsförespråkare.

    Googlar man på "otydliga fakta" får man ett 100-tal träffar och för den som inte har tummen mitt i handen språkligt sett så är det inte svårt att förstå att otydliga fakta är sådana som kan tolkas olika.

    Men diskussionen kanske i stället handlar om något annat väsentligt i sammanhangetGlad

    I mitt fall handlar det om pyssel som tog en mening ur sitt sammanhang och gav det en annan betydelse.
    Och där jag pratade om mitt förslag om forska om munskydds användning i Skåne nu med den ökade spridningen.
    Och där jag sen lyfte problematiken med den sån.(Inte för det ska hindra att man kunde pröva)


     


    Dock är det intressant att vi bara pratar mer och mer om munskydd, och efter månader visat att de inte behövs.
    Och de få ställen det kan vara bra, kan man ju faktiskt ta sitt eget ansvar och sätta på en, det behöver inte Pappa Tegnell berätta för dom.


    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin