Inlägg från: Anonym (Fasanen) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Fasanen)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FDFMGA skrev 2020-11-17 08:19:29 följande:

    - Munskydd är väldigt effektivt i sjukhusmiljö och labbmiljö, när man sedan går över till att använda det bland den allmänna befolkningen är kunskapsstödet väldigt lågt, jag skulle säga obefintligt.

    Det säger Kjell Torén som är professor och överläkare vid avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg

    Hoppas att eventuella dödshot mot honom från de mest fanatiska munskyddsdyrkarna inte blir så omfattande att hans arbete och privatliv påverkas.

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=7601240


    Det är ganska självklart att munskydd har effekt om man folk sitter trångt på en buss eller spårvagn. Det är i såna miljöer man ska ha det. Vad är det för kunskapsstöd som är lågt där? 
  • Anonym (Fasanen)
    AndreaBD skrev 2020-11-17 13:31:48 följande:
    Johan Carlsson säger att då ska man se till att det inte är så många i bussen eller spårvagnen, istället för att sätta på sig en mask.

    Han har nog rätt där, också när man tänker på en annan grej - en buss eller en vagn av spårvagnen är ju ett stängt utrymme (som visserligen öppnas ibland) . Om det skulle vara en massa människor i en sån som är covid-sjuka fördelar det sig och man har en stor mängd virus i luften. Det blir inte så mycket mindre med masker heller. Däremot - om det är färre människor i det utrymmet, så är det förstås mindre virus. I så fall har han ju rätt om han säger att man inte löser problemet med masker. 
    Det handlar ju inte om antingen eller, utan att man gör båda sakerna och på så visar minskar smittan ännu mer. Man måste ju fortsätta med att uppmana folk till att hålla avstånd och inte trängas.

    Om det skulle vara sjuka personer inne i en spårvagn så har ju masker en skyddande effekt, det gör att viruset bromsas och sprids kortare sträcka, samt att det till viss del skyddar maskbäraren också. Det skulle även göra folk mer påminda om att vi är i en pandemi.
  • Anonym (Fasanen)
    FDFMGA skrev 2020-11-17 12:41:15 följande:
    Då föreslår jag att du tar på munskydd när du vet att du ska åka buss eller spårvagn.

    Själv är jag inte troende - men respekterar andras trosuppfattningar, såvida de inte försöker pracka på dem på mig.
    Jag är av den tron att jag vill skydda andra genom att bära munskydd. Det skyddar mest andra, inte så mycket mig själv.
  • Anonym (Fasanen)
    FDFMGA skrev 2020-11-17 14:57:58 följande:
    Aha, du har inte tagit del av de senaste rönen från den amerikanska motsvarigheten till FHM, att munskydden även skyddar bärarna.

    Dessutom finns det ju någon studie från någon båt som skvalpade omkring där alla hade munskydd som vid en jämförelse med någon annan båt eller så visade att de som smittas i munskyddsyran knappast blir sjuka alls.

    Synd att den informationen inte nådde alla munskyddsbärare ute i Europa som blivit allvarligt sjuka eller dött. Då kanske de hade varit starkare i tron.
    Det skyddar en själv till viss del, främst att man inte får i sig så stor dos av viruset och inte blir så sjuk. Sen beror det ju på om man har ffp2 eller 3. 

    Men det jag ville få fram också var att den som är ung och frisk och inte blir särskilt sjuk av viruset kanske tänker att munskyddet inte spelar nån roll för jag blir inte sjuk ändå. Men då är det viktigt att tänka på att det framför allt är andra man skyddar genom att själv bära ett.
  • Anonym (Fasanen)
    AndreaBD skrev 2020-11-17 14:40:52 följande:
    Risken är dock att man då skulle tycka att man inte behöver göra något åt trängseln, för man kan ju ha mask. Det som Carlsson säger är ju just att vi måste fixa först så att det inte är någon trängsel. Risk finns ju att t.ex. i Stockholm - SL säger då bara att de inte har fler vagnar och fler chaufförer och de kommer mycket lättare undan med det om man har en annan möjlighet, dvs. masker. 

    Kanske är det inte realistiskt att förvänta sig att man kommer att fixa avstånd i kollektivtrafiken. Men om man inför mask - då kommer man att strunta i avståndet. Om man däremot inte släpper på fler än ett visst antal på buss, tunnelbana, osv., så blir folk också påminda om att vi har en pandemi.

    Och det ÄR redan mycket färre människor i kollektivtrafiken. i pendeltåget som jag åker till jobbet med är det högst hälften så många människor och på infartsparkeringen är bara en tredjedel  av platserna upptagna. Det brukar vara ganska fullt. Så jag vet inte om man ens kan lyckas med att glesa ut tillräckligt. Igår var det stopp, och då får man problem.
    Varför skulle man inte göra åt trängseln för att man bär munskydd? Det låter som du pratar om små barn som inte förstår och kan tänka så komplicerat!? Om man nu är så emot munskydd i Sverige så har man väl tron att det skyddar mycket lite i så fall. Så då borde man väl verkligen fortsätta göra åtgärder mot trängsel och annat. 

    Om man däremot trodde att munskydd skyddar till 90% eller mer än så, då kanske risken är att man inte gör nåt åt andra saker. Men jag tror inte att de på FHM tror så efter allt motstånd...

    Om man inte kan göra nåt åt trängsel i kollektivtrafiken, så är det väl en mycket bra ide att införa att man bör ha munskydd på buss/spårvagn, för även om det skyddar lite grann så kan det vara värt det. Det finns en överväldigande del studier som säger att det har effekt mot dem som säger det inte har det.
  • Anonym (Fasanen)
    AndreaBD skrev 2020-11-17 17:18:16 följande:
    Enkelt - det handlar om mycket pengar. Om SL skulle sätta in fler tåg och mer personal - det skulle kosta de mycket. Så självklart gör de inte det om det finns någon chans att de kan slippa. 

    Och du pratar om FFP2 och FFP3 masker. Det jag ser här i Stockholm i kollektivtrafiken är FFP1-masker och några få FFP2. Har du själv provat att ha FFP3? Det är nog inte många som orkar ha det, man kan inte andas så jättebra i såna. 
    Nu läste nu lite för snabbt. Jag frågade varför man inte skulle göra något åt trängseln (eller tappa den biten helt) bara för att de införde krav på munskydd, som du skrev utifrån vad Carlson hade sagt. Alltså frågan var varför kan de inte ha de båda samtidigt, munskydd och som det är nu med åtgärder kring trängsel och hålla avstånd osv. Jag tyckte det var en ganska dålig ursäkt av Carlson för att inte de vill ha munskyddskrav/rekommendation.
  • Anonym (Fasanen)
    FDFMGA skrev 2020-11-17 18:57:01 följande:
    Ja, det är bra att du tror på ditt munskydd, annars vore det ingen större mening för dig att använda det.

    För min egen del så tror jag att det eventuella funktionella värdet av påkallat allmänt munskyddsbärande är försumbart och att symbolvärdet är negativt.
    Vad får dig att tro det? Vad har du för underlag och studier för det? De allra flesta studier visar att de har effekt, och ingen negativ effekt. Nästan alla länder med sina experter har infört krav och rekommendation på det. Varför skulle Tegnell och FHM ha rätt i detta när de haft fel i så många saker sen tidigare? Hade de lyckats väldigt bra med första vågen så hade jag kanske börjat fundera jag med, att FHM och deras experter har gjort ett bra jobb och kan ju sina saker. Men nä det kan man inte riktigt säga att de har gjort jämfört med t ex våra grannländer. Så varför skulle de ha rätt i munsskyddsdebatten?
  • Anonym (Fasanen)
    AndreaBD skrev 2020-11-17 21:17:49 följande:
    Och om man skulle nu införa masker inom lokaltrafiken, så kommer halva befolkningen också få för sig att det räcker med masker då (folk brukar inte informera sig ordentligt) och då blir det ännu svårare att få igenom fler tåg/mer personal. Visserligen skulle det hänga på att SL får ersättning av staten. Det skulle kunna hjälpa. Om man nu har råd. 
    I en pandemi så är det inte meningen att folket ska informera sig utan att de ska informeras. 
  • Anonym (Fasanen)
    FDFMGA skrev 2020-11-17 20:15:38 följande:
    Du menar att du inte litar på FHM och därför har de fel oavsett på vilka grunder de anser att munskyddstvång inte är en åtgärd som fungerar.

    Själv har jag under en längre tid studerat munskyddsanvändare här i Stockholm, det är ganska få som motsvarar laboratorieexperimentens munskyddsanvändare.

    De studier det har länkats till här på FL verkar vara mycket resultatinriktade och kapsejsa i ett hav av konfirmationsbias.

    För mig är munskyddstvång bara exempel på signal- och symbolpolitik - och utifrån mina empiriska studier så önskar jag att munskyddsanvändarna försökte hålla samma avstånd till mig som jag till dem.
    Nej jag litar inte på FHM att de har rätt i detta, eftersom de inte övertygat tidigare och för att nästan alla andra länder infört det samt det finns väldigt många studier som pekar på att det är positivt, och jag vet inte några som säger det inte har det.

    Det är ett problem det också när FHM inte rekommenderat det så får de som använder munskydd kanske inte tillräckligt med info om hur man använder dem på rätt sätt. Att folk går med munskydd har visat sig i alla fall enligt en studie ha positiv effekt på att folk är BÄTTRE på att följa de andra reglerna, för de blir ju då hela tiden påminda att det pågår en pandemi och tar det mer på allvar.
  • Anonym (Fasanen)
    AndreaBD skrev 2020-11-18 00:02:21 följande:
    Om rekommendationer och liknande, ja. FHM är förstås inte tvungna att förklara forskning för dig. 
    Det är deras och regeringens uppgift att göra allt för att minska smittspridningen, och där ingår att informera folk så att de förstår. Om folket består av idioter så får de informera som att de har med idioter att göra. Vi vet nu att "folkvett" och "sunt förnuft" inte fungerade, och inte heller tron på att svenskar är så duktiga på att följa myndigheters råd.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin