Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    KlantSmurfen skrev 2020-08-11 16:44:38 följande:
    Det förklaras i den artikeln:
    Reducing transmission of SARS-CoV-2
    science.sciencemag.org/content/368/6498/1422.full

    science.sciencemag.org/content/368/6498/1422.full%20Briefing&utm_campaign=82c4c90298-briefing-dy-20200528&utm_medium=email&utm_term=0_c9dfd39373-82c4c90298-43297137
    Jag HAR läst den, men jag vet ju inte exakt om du tänker på någon specifik del? 
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-08-11 16:33:58 följande:
    Nog är det mycket man inte vet. Det är ett konstigt virus som beter sig konstigt.

    Just det där med virusmängd hos asymptomatiska är intressant; bara häromdagen kom en koreansk studie där man hittade lika mycket virus i halsen och i näsan på asymptomatiska som hos personer med fullt utvecklade symptom...

    Vissa visade sig vara presymptomatiska, samtidigt som många aldrig hade några tecken.
    Visst, det kan ha betydelse, det som den studien säger. Men det kan också vara så att man just inte har fått med allt. Dvs att det finns andra sidor. Att de har mycket virus i sig betyder ju inte automatiskt att man också ger mycket vidare. Dessutom finns det studier som säger motsatsen. T.ex. finns det ju några som har visat att det finns ett samband mellan svårare symptom och större mängd virus. 
  • AndreaBD
    KlantSmurfen skrev 2020-08-11 23:36:17 följande:
    Det verkar som att man kan ha virus i utandningsluften om man är asymtomatisk, det finns ju b.la i luftvägarna. Det verkar som att små areosoler färdas längre, kan stanna längre i luften och dras lättare ned till alveolerna där man är känsligare.
    Man andas ju ut mindre mängd virus men man får ju räkna med tiden och att det kan vara fler som är asymptomatiska.
    However, a large proportion of the spread of coronavirus disease 2019 (COVID-19) appears to be occurring through airborne transmission of aerosols produced by asymptomatic individuals during breathing and speaking (1-3). Aerosols can accumulate, remain infectious in indoor air for hours, and be easily inhaled deep into the lungs
    [...]
    Smaller droplets and aerosols will evaporate faster than they can settle, are buoyant, and thus can be affected by air currents, which can transport them over longer distances
    [...]
    In addition to contributing to the extent of dispersal and mode of transmission, respiratory droplet size has been shown to affect the severity of disease. For example, influenza virus is more commonly contained in aerosols with sizes below 1 µm (submicron), which lead to more severe infection (4). In the case of severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2), it is possible that submicron virus-containing aerosols are being transferred deep into the alveolar region of the lungs, where immune responses seem to be temporarily bypassed. SARS-CoV-2 has been shown to replicate three times faster than SARS-CoV-1 and thus can rapidly spread to the pharynx, from which it can be shed before the innate immune response becomes activated and produces symptoms (6). By the time symptoms occur, the patient has transmitted the virus without knowing.

    science.sciencemag.org/content/368/6498/1422.full
    Visst. Men hur kan man egentligen veta hur  det fungerar i verkligheten? Det är ju labor-försök, det måste ju vara ytterst svårt att testa något så att det går att jämställa med verkligheten. Det är mycket som kan vara annorlunda i verkligheten. T.ex. så vet man ju inte alltid heller om det som stannar i luften längre verkligen är smittsamt. Det verkar ju som om virus som finns på ytor ofta dör ganska snabbt. Hur vet man då hur mycket smittsamt ämne som finns i aerosoler och hur mycket andra människor kan få i sig?
  • AndreaBD
    KlantSmurfen skrev 2020-08-11 23:41:50 följande:
    ja men man får tänka på att luften blir mer mättad med tiden och är man t.e.x på jobbet i flera dagar så kan det ju bli en del.
    Man har ju tittat på hur mycket man bör vädra och om det hjälper att öka på luftomsättningen i byggnader. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-12 18:13:45 följande:
    Eh, jo ... aerosoler är små droppar med virus som flyger ut i luften ... dvs luftburen smitta.
    Däremot är inte COVID 19 klassificerat som en luftburen smitta, eftersom enligt dagens forskning smittar det mest genom droppsmitta, och till en okänd grad av luftburna aerosoler. 
    Läs Smurfens inlägg! Om man ska vara helt korrekt så är det först luftburen smitta när de små dropparna från aerosolen har lagt sig någonstans och torkat ihop och SEDAN flygit iväg av vinden. DÅ är det luftburen smitta. 

    Det är lite petigt, många använder inte termen korrekt. Men egentligen är alltså aerosoler droppsmitta. Tills det lägger sig nånstans, torkar ihop och blåses iväg. Då skulle det vara luftburet. Men det finns inga indikationer att det skulle hända. 
  • AndreaBD
    KlantSmurfen skrev 2020-08-12 14:53:57 följande:
    som jag uppfattat det är "halveringstiden" 1h i luft.
    Det är väl så att det kan smitta om någon drar i sig små mängder flera gånger.
    AndreaBD skrev 2020-08-12 10:39:15 följande: #4330
    KlantSmurfen skrev 2020-08-11 23:41:50 följande:
    ja men man får tänka på att luften blir mer mättad med tiden och är man t.e.x på jobbet i flera dagar så kan det ju bli en del.
    Man har ju tittat på hur mycket man bör vädra och om det hjälper att öka på luftomsättningen i byggnader. 
    menar att det finns en person i närheten under tiden inte att man fyller en byggnad.

    Okej till halveringstiden, men jag förstår inte vad du menar med det andra. Det är klart att det är folk i byggnaden, eller hur menar du? 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-12 19:48:04 följande:
    Lagt sig någonstans? Det var en intressant teori, var har du läst det?
    Det är ingen "teori", det är den förenklade sammanfattningen på definitionen av luftburen smitta. Det är precis på det sättet du brukar få såna förklaringar på enklaste nivå - du spelar dum och folk försöker förklara. Och sen känner du dig kränkt över det. 

    Jag måste ju utgå ifrån att du inte har förstått skillnaden när du skriver så. Officiellt är aerosoler DROPPSMITTA . Inget annat. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-12 20:21:12 följande:
    Jag är uppriktigt nyfiken. Jag har läst att droppar utsöndras från människor, somliga blir till droppsmitta i närheten, medan andra små droppar blir luftburna aerosoler. Jag har aldrig hör att först utsöndras droppar från människor, sedan lägger sig dropparna någonstans, och sen torkar de ihop och sedan blir de luftburna aerosoler. 
    Jag skriver exakt samma som några andra också har skrivit, t.ex. Padirac. Du har inte undrat över hans förklaring, utan du har hållit med. Det är dock inkompatibel med det som DU skriver. Han hade väl exemplet mässling och tuberkulos - där små-dropparna lägger sig på huden, torkar där, och sedan blåses iväg. Om de kan lägga sig någon annanstans - jag antar det. Poängen är att de inte blåses iväg "på vägen ner" (då är det droppsmitta), utan först när de har lagt sig och torkat. 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2020-08-12 20:46:43 följande:

    En medicinboll är luft buren med din retorik.


     


    Och nej, så länge COVID-19 är en droppsmitta, så kommer du aldrig kunna säga luftburen smitta.
    Det är fundamentala skillnader mellan luftburen smitta och en droppsmitta.


    Det där var bra! En medicinboll är luftburen enligt hennes sätt att tänka. Så är det....
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin