• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (S bygger ett tryggare Sverige) skrev 2020-11-23 23:45:09 följande:
    Nu har nazistorganet OECD kritiserat Sveriges hantering av COVID-19.
    Vi är helt enkelt sämst, enligt OECD.

    Självklart har Löfven, Hallengren & Tegnell rätt och OECD fel.
    Du skulle kanske läsa lite politiskt historia för att greppa vad nazism är och sen lite om efterkrigshistorien med bakgrunden till OECD.
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-11-24 00:15:27 följande:
    Det här med R-talet..... självklart ligger alla länder med höga antal smittade om dagen "bättre" till än Sverige. Det är klart att man sänker R-talet lättare om man just befinner sig på ett högt antal smittade. Då kan det nästan bara gå ner.

    Men när det gäller att testa så ligger Sverige på tredje (bästa) plats:

    Ekonomin har faktiskt lidit betydligt mindre än i en del andra länder, även om folk påstår annat ibland:

    Sjukhuskapacitet är dålig, men det visste vi ju. 

    www.oecd-ilibrary.org/sites/85e4b6a1-en/index...
    Jag tycker inte det är så konstigt att det tagit längre tid för Sverige att sänka R-talet jämfört med många andra länder. Ett av skälen är att Sverige inte har lagligt rätt att införa nedstängningar på det sätt andra länder har.

    Att Sverige inte har gjort detta är en av de saker som påpekats att Sverige inte lyckats med på det sätt andra länger gjort - av förklarliga skäl säger jag då.
  • Padirac
    Anonym (man) skrev 2020-11-24 12:46:20 följande:
    Skitsnack, Tegnell avfärdar allt som inte stämmer med deras egna tolkningar rakt av utan någon som helst förklaring för varför deras egna tolkningar skulle vara bättre. 

    Problemet med Tegnell och FHM är att han hittills aldrig behövt förklara sig för någon, hans och FHM ord har varit lag och aldrig ifrågasatts av regeringen. Men deras position som påvar som för guds talan och inte får ifrågasättas börjar förhoppningsvis lida mot sitt slut.

    Förhoppningsvis får de inom en snar framtid BEVISA sina teser och BEVISA varför de skulle vara bättre än omvärldens. 
    Alltså, du får läsa lite mer  ur smittskyddslagen om var ansvar och befogenheter finns.  Det får inte förekomma ministerstyre enligt lag och myndigheter skall ha ett omfattande självstyre.

    Oavsett din kritik av FHM och AT är berättigad eller inte (enligt min uppfattning är det enbart HOT AIR du produceerar) så är den varken saklig eller konstruktiv för läget och förutsättningarna.
  • Padirac
    Anonym (man) skrev 2020-11-24 16:41:50 följande:
    Kanske för att strategin är så irrationell och funkar så otroligt dåligt att det är svårt att tro att den skulle kunna vara något annat än ett försök att uppnå flockimmunitet?
    Det finska program som ABC länakde till igår bekräftar att FHMs/Sveriges strategi är den normla strategin för smittor av detta slag enligt gängse smittskyddsstrategier.

    Att du uppfattar den som irrationel berättar inte om strategin i sig  - utan enbart om hur du uppfattar den - med tanke på det samtal med Finlands ansvariga för smittskyddsarbete som ABC länkade till igår.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-24 17:35:28 följande:
    Tror du att det i den gängse strategin också ingår att riskgrupper ska hålla sig isolerade i många månader? Eller att man ska sätta annan vård på undantag för att kunna sköta om pandemins offer? Eller att statsministern sla hålla tal i TV och säga att alla ska ställa in allt och bara träffa dem man bor med?

    Hur många smittor av detta slag har världen sett i modern tid? Alltså en smitta som får sjukvården att kollapsa på nolltid i land efter land om man inte tar till restriktioner av något slag?
    Vad jag tror eller inte tror påverkar inte det faktum att det i tv-programmet du länkade till sägs att Sverige valt den gängse/traditionella strategin för att hantera en okänd smitta av det  slaget cov-sars2 sprider.

    WHO och smittskyddsorganisationer i hela världen utarbetar tillsammans strategier och utbyter erfarenheter. FHM var ju först förvåndade att andra länder inte följde de förutarbetade planerna. Det här är ju inget FHM hittat på själva, det sade också den finska representanten, dvs att den finska strategin avvek ganska snabbt från de gängse/traditionella strategierna. 

    Ang restriktioner är det jättebra att det går att genomföra, men Svensk lag tillåter inte restriktioner på det sätt som andra länder kan genomföra dessa. Nu arbetas det tydligen med en ny pandemilag, men som vanligt tar det tid att utforma nya lagar då dessa inte får brytra mot grundlagarna. De grundlagar som idag hindrar myndigheter att införa nedstängningar och restriktioner på det sätt du efterlyser i Sverige.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-24 18:41:29 följande:
    Senast idag sade Tegnell att man vill minska smittspridningen. Det betyder att man vill att R ska vara mindre än 1.

    Om man ligger på R över 1, och inte vill sänka det så snabbt som möjligt, så betyder det samma sak som att man vill att smittan ska fortsätta att öka.
    Är det inte så att om R ligger under 1 så smittar de smittade färre än antalet redan smittade - det betyder att antalet smittade ökar, men med en kurva som planar ut. Beroende på hur mycket under 1 R är så tar det olika lång tid tills antalet smittade minskar under det givna antalet smittade(att kurvan faller)
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-24 21:12:17 följande:
    Jag vet inte hur gängse strategi ser ut, men jag tror inte att Sveriges nuvarande restriktioner (träffa bara dem du bor med) ingår i dem.

    Sveriges strategi under våren var lyckad, det sade både FHM och regeringen. Det var kanske den gängse strategin. Varför fortsatte man inte på samma sätt nu under hösten? Kanske för att det här viruset är för aggressivt för att gängse strategi ska fungera?
    Finns det någonting som säger att FHM och regeringen inte fortsatt med den strategi som kördes under våren? 

    Jag har uppfattat det som mycket tydligt att strategin innebär att åtgärder genomförs i varierande grad utifrån hur smittans utbredning ser ut.

    Det där tv-programmet du länkade till kanske kan ge dig en hint om hur gängse strategi ser ut?  Jag tror helt säkert att restriktionerna att enbart träffa de du bor med är en del av den strategin. Mannen i Tv-programmet poängterade Sveriges vana att hålla sig vid det evidensbaserade och inte gå utanför det. Så att nuvarande restriktioner skulle vara något solospel håller jag inte för troligt. 

    Ja, viruset är mycket aggressivt och smittar väldigt olika i olika situationer, det verkar finnas en gemensam uppfattning om att det fortfarande är mycket okänt om vilka som smittas svårt, vilka som smittas lätt, vilka som smittar andra mycket och vilka som inte smittar mycket.  Varken den gänse strategin eller lockdown eller munskydd fungerar för att skydda befolkningen från smitta och dödstal, det finns gott om exempel på detta.

    Om jag ska skoja lite kan jag ju säga att skälet till att Finland lyckats så bra beror på att en framfusig finländare är den som tittar i backen -  då de vanligtvis tittar på sina skor   Nä, jag tror att det är mer komplext än så och att ett sådant påstående saknar såväl sanningshalt som värde. De finska människor jag arbetar med i Finland är väl som vilka andra människor som helst, förutom att de hellre ser Sverige förlora en ishockeymatch än att de själva vinner en match

    Sveriges problem med utbredd smittspridning och höga dödstal tror jag beror på fler olika saker, en del av dem är avsaknad av krislagar som kan tillämpas, avsaknad av beredskap och beredskapslager, svensk förvaltningsmodell, omfattande självstyre,  mer än 40 års hård strukturrationalisering i sjukvård och senare äldreomsorg, NPM, anställningsformer och välfärd/skydd tillsammans med en omfattande segregation och stora klyftor.

    Så när tråddeltagare gastar elakheter om Tegnell, om FHM, om regeringen, om strategier syns det mig som att dessa tråddeltagare saknar förmåga att sätta samtida skeenden i samband med hur samhällten fungerar och inom vilka förutsättningar samhället har möjlighet att skydda sig.  Den svenska befolkningens långtgående fri- och rättigheter tillsammans med långt avreglerade samhällsfunktioner, omfattande självstyre har helt klart massa uppsidor - som få vill mista, men det har också baksidor. En del av dessa ser man nu i Sverige.
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-24 22:18:59 följande:
    Andra länder anpassade sig till utvecklingen, medan Sverige som du säger höll sig till en dysfunktionell plan.

    Sen detta eviga trams om lagar. Det var inte svensk lag som förbjöd FHM och regering att reagera när smittspridningen tog fart efter sommaren.
    Jag föreslår igen att du läser smittskyddslagen - du hittar en formulering om proportionalitet i åtgärder. 

    Så visst finns det lagar som styr detta.

    Jag förstår att du tycker att lagar är trams och att dessa kan FHM och regeringen bortse från. Det tycker inte de själva och inte heller resten av riksdagen, du vet de där som stiftar lagar...
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-24 22:46:46 följande:

    Det hade varit fullt möjligt att hantera pandemin på ett mycket bättre sätt inom ramen för gällande lag.

    Regeringen har ju dessutom makten att via regeringsunderlagets riksdagsmajoritet ändra på lagar. Detta ger otroliga möjligheter om man så önskar.

    Det du förespråkar är att regeringen ska gömma sig bakom lagar och grundlagar som ursäkt för sitt eget misslyckande. Om detta är deras strategi så är det faktiskt riktigt hemskt. Jag tror domen kommer bli hård mot de som inte agerade.


    Se där, du tramsar också runt med lagarna. Det tar sig, du kan ju resonera med verklighetskontakt du också.

    Som jag uppfattar det vill du hitta skyldiga och några att skuldbelägga. Själv vill jag förstå vilka förutsättningar som styr de val och åtgärder som görs i Sverige och andra länder.

    Jag tror att strategin med skuldbeläggning inte leder till lägre smitta eller färre döda. Men alla har kanske olika mål.
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-24 23:34:39 följande:

    Skuldbeläggningen är inte det viktiga även om jag tycker det är rimligt att de som misslyckats borde få stå till svars för detta.

    De som dött i denna pandemi får vi inte tillbaka. Det viktiga är att se framåt. Det verkar som Tegnell med anhang tappat regeringens förtroende. Regeringen agerar nu mer på eget bevåg, vilket troligen är klokt sett till förutsättningarna.

    FHM borde snarast omorganisera och få in folk som både är kompetenta och har förmågan att lyssna.


    Då ber jag dig igen att läsa smittskyddslagen, tydligen gjorde du inte det de senaste gångerna jag föreslagit det. Sverige har inte ministerstyre och kommer inte att få ministerstyre för att regeringen "tappat förtroende för Regnell med anhang" dom du då målande uttrycker det som mest är ditt förakt och väldigt lite är i sak.

    Det är märkligt -i ordets riktiga betydelse- att det inte går in vilken förvaltningsmodell Sverige har.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin