• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (Fasanen) skrev 2020-11-10 12:12:18 följande:
    Nej, men det kanske är dessa mejlen som det skrivs om här?

    emanuelkarlsten.se/tegnell-mejlen-sa-fick-flo.../
    De där sidorna berättar INTE att FHMs och Sveriges strategi är flockimmunitet, den som tror det har missförstått innehållet i såväl reportaget som FHMs redogörelser för vad strategin handlar om.

    Länken finns avhandlad tidigare i tråden och det är klargjort där att länken och dess innehåll inte ger stöd för att flockimmunitet är strategin.  
  • Padirac
    Anonym (Fasanen) skrev 2020-11-10 13:17:23 följande:
    Det var det i början.

    www.nyteknik.se/samhalle/fhm-s-tidiga-strateg...

    Och det finns mycket som tyder på att det var det senare också. Skydda de äldre, låt de yngre och friska mer eller mindre vara ute och hålla en låg spridning. Tegnell har också flera gånger varit hoppfull i en del nyhetsartiklar i våras om att vi snart skulle nå flockimmunitet. Varför ens prata om det om strategin inte handlade om det? 
    För att en världsomspännande pandemi kommer att sluta i flockimmunitet genom endera vaccinering eller omfattande smitta.  covsars2 smittar lätt och det går inte att stoppa smittan helt utan att isolera människor från varandra i en omfattning som ingen lockdown hittills lyckats göra.  Alltså återstår att förhindra samhällets och sjukvårdens kollaps genom att minimera smittan hos riskgrupperna.

    För att tro att flockimmunitet är strategin så måste en del av de grundpremisser som jag nämnt ovan räknas bort ur ekvationen. Eller hur tänker du?
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-10 16:16:47 följande:
    Är det så att du har bra koll på forskningen om munskydd? Kan du i så fall länka till en studie som visar att munskydd ökar smittspridningen?

    Om de studier som finns sträcker sig från ingen effekt till skyddande effekt, så förlorar man ju inget på att ta dem i bruk. I värsta fall är de bara onödiga.

    Om de däremot kan öka på smittspridningen, då ska man ju vara försiktig. Men ingen har presenterat sådana bevis, eller ens sagt att sådana bevis finns.

    Om strategin på PK idag:
    Sveriges strategi illustrerades med den klassiska platta-till-kurvan bilden, alltså den där antalet som behöver sjukvård går upp till max kapacitet. Man är inte där ännu, sades det. En reporter frågade vad man väntar på när man inte inför skärpta rekommendationer i ett tidigare skede. De ska införas vid rätt tidpunkt. sades det, men man förklarade inte vad som definierar den rätta tidpunkten. Kan det vara så att man har beräkningar på hur många till som kan smittas innan man når max kapaciteten av vad sjukvården klarar av? Man vill uppnå den?
    Så kan det vara - för den konspiratoriskt lagda.
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-10 16:49:59 följande:
    Om man inte hänger upp sig på ordet flockimmunitet; informationen som kommit fram visar ju tydligt att man valde att låta smittspridning ske i stor utsträckning.
    Ja, det är helt sant att man valde att inte göra en lockdown i ett försök att stoppa smittspridningen utan medvetet valde en mindre drastisk strategi för att platta ut kurvan. Det var så alla pratade då pandemin slog till i världen, den var ohejdbar och det handlade om att dra ut på förloppet så att samhälle och sjukvård inte kollapsade. Flatten the curve.

    Men för den valda strategin behöver man förstå skillnaden mellan vad som är målet och vad är som är konsekvensen. 

    Mål och konsekvens är två skilda saker som många i tråden verkar ha svårt att göra en distinktion mellan, trots att resonemanget inte kräver någon större abstraktionsförmåga.
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-11-10 17:13:07 följande:
    Jaså, men du påstår att bara svenska experter har haft fel. Trots att de ju hela tiden har haft utbyte med experterna i andra länder. De är ju rörande överens inom Europa och nog även längre än det. 

    Danmark och Norge har haft tur. De har inte haft en massa folk återvändande från Italien genom sina flygplatser. Eller kanske har de inte lika många turister i Köpenhamn eller Oslo under vintern än vad vi har i Stockholm. Det kom in mycket smitta till Sverige - i motsats till Danmark och Norge. Och det är jäkligt svårt att hitta såna smittade personer. 

    Tegnell är säkert inte den bästa i världen, men som sagt så är experterna överens om mycket. 
    Smittan från alpresenärerna ebbade ut inom en kortare tid, det var annan smitta som redan var allmänt spridd som stod för de stora talen av spridning och sjukdom.
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2020-11-10 17:32:56 följande:
    Jag kommer ihåg att han också sade så här i förbindelse med att han menade att vi hade "peakat" vid 131 fall:

    Statsepidemiologen bygger sin slutsats på att i så gott som samtliga fall av sjuka i Sverige har man lyckats spåra smittan till Italien.


     Det här är helt och hållet kopplat till Italien och allt resande dit som vi haft under de senaste veckorna. Det finns enstaka fall från Iran, men annars ingenting från andra länder, säger Anders Tegnell.


    Det var innan man kände till att smittan från andra än alp-resenärerna var omfattande i samhället förstår jag av det du väljer att citera
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-10 17:29:14 följande:
    Man missade målet var att platta till kurvan. Konsekvensen var närmare 6000 döda.
    Nu skiver du lite otydligt om "Man missade målet var att platta till kurvan" så vad det betyder kanske du kan förtydliga..

    Det finns många i tråden som missat ATT målet var att platta till kurvan - sen kanske det är så att man kan göra olika bedömningar om i vilken omfattning kurvan faktiskt plattades till och vad det berodde på i så fall.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-10 17:34:04 följande:
    Jag skev en gång tidigare - glöm våren. Alla fick ner smittan under sommaren, nu har rond 2 börjat. Sverige var nere på mindre än 25 fall per 100.000 på två veckor. Nu går det inte att skylla på sportlovet och tala om otur längre. Vad är orsaken till den höga smittspridningen nu?
    Det finns ett skäl till att smittan sprids, det är att människor har kontakt med varandra och att någon eller några bär på smittan. Det är väl inte så svårt att föreställa sig att det är orsaken.

    Sen är vanor och klimat bidragande till spridningen, FHM sade idag att de ser att de länder som tidigare i år haft en omfattande spridning har det nu också.
  • Padirac
    Anonym (Fasanen) skrev 2020-11-10 18:03:05 följande:
    Han skrev ju själv att flockimmunitet var strategin de skulle välja i början. Sen är möjligt att de tvekat på den strategin, ingen som verkar vet riktigt, men de har hur som helst tillåtit en mycket högre smitta i samhället än vad man borde, och det har resulterat i mycket fler döda än andra länder. 

    Det kanske varit bra att små barn fått gå i skolan, men samtidigt har det orsakat  oro hos många föräldrar att barnen sprider smitta hem, särskilt hos de föräldrar som är i riskgrupp. I början visste man inte heller hur mycket barn sprider smittan.

    Man gör en riktig lockdown för att få ner smittspridningen, och den ska ju bara pågå i några veckor tills smittan är väldigt låg. I Sverige valde de däremot att isolera äldre i över ett halvår och låta dem psykiskt lida medan yngre friska kan vara mer fria. Tycker du det är humant mot de äldre? Mer moraliskt och för att få bättre kontroll är väl att låta alla följa samma regler och restriktioner. Det är ju delvis för att man haft så lösa rekommendationer som smittan spridits till bl a de äldre. Alltså det är så mycket som gått fel i Sverige...
    Du har inga belägg för att strategin var flockimmunitet, det har diskuterats så mycket i tråden och du har inte kommit med nya belägg ang det.

    Du glömmer också att det enligt svensk lag är svårt om inte omöjligt att göra den lockdown du pratar om. Jag föreslår att du kollar på FHMs hemsida om detta, allt är mycket tydligt redovisat och kopplat till smittskyddlagen.
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-10 21:28:12 följande:
    Då får du först förtydliga vad det är som är svårt att förstå. Konsekvensen av strategin var att 6000 människor miste livet. Supertydligt.

    Om någon i tråden missat något så kan jag leva med det.
    Något litet ord tycks saknas i den fetade delen av texten nedan - det öppnar för många olika tolkningar av vad du menar eller tror.
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-10 17:29:14 följande:
    Man missade målet var att platta till kurvan. Konsekvensen var närmare 6000 döda.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin