Inlägg från: FuckGoggleAskMe |Visa alla inlägg
  • FuckGoggleAskMe

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2020-12-08 17:15:20 följande:
    Kan andra länder så kan vi??? Nej, de kanske inte behövde ta speciella åtgärder  för sina gamla för att de bor hos anhöriga eller har anhöriga som hjälper dem på det sättet som hemtjänsten gör i Sverige. 

    Så hur hade du tänkt dig? Att alla som har en gammal släkting ska sluta jobba och ta hand om sina gamla igen? Inte bara skulle samhället rasa ihop (eller åtminstone är det ett ytterligare steg mot det), utan de flesta skulle nog inte ens komma överens om de var tvungna att bo ihop, framför allt. 

    Och när det gäller testning så handlar det inte bara om om personal jobbar effektivt. Det handlar också om om man har material, tester, och labb. Och Sverige hade problem med alla dessa delar. Det är klart att större länder så som Tyskland eller Frankrike kan ha fler labbkapacitet. Kanske inte alla som har det, men oftast tror jag att det är stor skillnad. 
    Här bor inte gamla hos anhöriga i någon större utsträckning än i Sverige. Och det finns färre smittade på äldreboenden än i Sverige, och färre som dött, kanske pga mycket besöksförbud, nedstängning av samhället, munskydd och andra bättre åtgärder av regeringen som tex krav på skyddsutrustning och hygien, snabbt tillkallande av husläkare till äldreboenden vid behov, bättre tillgänglighet till respiratorer etc etc. Regeringen i Sverige kunde nog lära sig en hel del här. 

    Ja, Sverige verkar ha problem med resurser. Det upptäckte man redan i våras, men vad gjorde man åt det? Inte tillräckligt tydligen.
  • FuckGoggleAskMe
    Padirac skrev 2020-12-08 22:12:34 följande:
    Jag länkade tiigare om en del skillander mellan vården i Österrike och Sverige.

    Annars så är det fortfarande inter regering eller riksdag som ansvarar för det du nämner, det är regioner, kommuner och vårdgivare.  En del av de brister du nämner kommer med den decentralisering och de självstyre och den självständighet som finns hos just regioner, kommuner, vårdgivare.  

    Jag uppfattar dig som tillräckligt intelligent för att känna till den negativa konnotation som begreppet 'regimtrogna' bär på.  Men det är också ett ordval som passar väl in med tidigare grundlösa påståenden från dig om att regeringen inte vill ändra lagar för att ha någon annan att skylla på.

    Att de som använder ord som regimtrogna om de som inte kommer med osaklig kritik också kommer med grundlösa påståenden om regeringens motiv som i allt liknar konspirationsteorier börjar kalla sina meningsmotståndare vänsterextremister är INTE märkligt, om än opåkallat.  Oväntat då? Inte längre. 

    Så tror jag då att du kan redogöra för dina belägg om regeringens påstådda ovilja att ändra lagar för att ha någon att skylla på?

    Så tror jag då att du kan redogöra för på vilket sätt undvikande av osaklig kritik mot FHM och regeringen är vänsterextremt?

    Jag svarar nej på båda de sista frågorna.   Gropen du gräver om du ger belägg för dessa påstående du gjort är om möjligt ännu djupare än om du inte besvarar frågorna. så jag tror du duckar allt. Död
    Herregud, trist att man måste flagga IRONI här, när man skriver att regeringen antagligen vill ha något att skylla på. Naturligtvis försöker regeringen att göra sitt bästa, och vill inte skylla på något. Dom gör säkert så gott dom kan och menar väl, det tror jag absolut.
    Men tyvärr tycker jag att resultatet är risigt, och att deras bästa inte är gott nog. Jag tycker dom har fel inställning, kunde ha gjort mer etc. Men ok, jag tror på deras välvilja. 
    Regimtrogna, vänsterextremism etc ... jag förstår att du hämtat detta från mitt tidigare inlägg till Flaggan. 
    Ja, jag försökte väl där att reta upp honom lite grand, och återge känslan som jag känner när jag blir kallad högerextremist, med hänvisning till trådar och sajter jag aldrig sett. 

    Det kvarstår dock att den kritik mot FHM och regeringen som du kallar osaklig, tycker jag är mestadels saklig. Det är därför vi diskuterar, för att vi tycker olika.
    Synd bara att en del måste dra till med att någon är extremist etc, bara för att dom har en annan åsikt. 

    P.s. Nej, jag har aldrig sett någon tråd om kulturrevolutionen i Kina etc.
  • FuckGoggleAskMe
    Padirac skrev 2020-12-08 22:53:07 följande:
    Så, du hittade en väg upp ur gropen med ansiktet i behåll

    Jag tror inte att du med dina ironier och försök att reta FD... når fram, jag tror att det är en strategi lika meningslös och misslyckad som att häckla klyban.  Det motverkar helt säkert det du önskar, men det är din egen grop så... fortsätt att misslyckas med att reta upp och häckla, men mest av allt med att framföra saklig kritik som bidrar till diskussionen... 

    En del av kritiken du riktar mot regeringen och FHM är kritik som skall riktas mot annat håll för att den ska vara saklig. 

    Frågar samtidigt om du läst V. Havels mest kända bok?  Det finns en del där som kunde hjälpa dig här{#emotions_dlg.flower}
    Gropen jag satt i var din egen konstruktion. Nej, jag har för länge sedan gett upp att nå fram till vissa skribenter. 
    Huruvida min kritik riktad mot regeringen är saklig eller inte, är du inte någon auktoritet på att bedöma.
    Och nej, jag har inte läst Havels bok. 
  • FuckGoggleAskMe

    Ja nu är vården på bristningsgränsen i Stockholm och Skåne. Redan, undrar hur det blir senare i Dec. Usch, ser mörkt ut. Förvånansvärt att Sverige nu, i nödläge, inte prövar allt de kan, så som munskydd i vissa tillfällen, och stark begränsning där det går.

    Sen citerade jag ju innan någon som sade att det tar ett par veckor med en ny lag. Tycker det är ansvarslöst så som regeringen håller på, få regler och allt tar en oändlig tid. 

  • FuckGoggleAskMe
    AndreaBD skrev 2020-12-11 18:50:20 följande:
    Finland: 0,15 % av dem sjuka dog
    Norge:  0,09 %
    Danmark: 0,08 %

    Sverige: 2, 3 %

    Vi kollar några andra för skojs skull:

    Österrike: 1,3 %
    Israel: 0,08 %

    Frankrike: 2,4 %
    Storbritannien: 3,5 %
    Italien: 3,5 % 

    Man undrar ju vad orsaken är att viruset verkar döda fler i vissa länder. Är det så att både Sverige, Frankrike, Storbritannien och Italien, bl.a. har så stort mörkertal av smittade? Det kan ju också vara så att vissa länder rapporterade för få dödsfall. Men det misstänker man ju då snarare hos dem som har låg antal döda. 

    Den "normala" dödligheten ska vara ungefär 0,4 %. Det är också bra att jämföra med.  
    I en del länder är de ju mindre restriktiva beträffande de som testas, än i andra länder, eller t.o.m. masstestas det på sina håll. Då upptäcker man smittade tidigare, och kan be personer att höra av sig tidigt till sjukvården om det behövs. Vet inte hur det är i Sverige, men i en del länder följer de upp de som testats positivt och de som har någon i hushållet som testats positivt, ringer upp, undrar hur de mår och ber dem vara uppmärksamma på symptom. 

    Eftersom det blir fler dödsfall bland de äldre, reflekterar väl siffrorna även det att vissa länder är bättre på att skydda sina äldre, än andra. Och vissa länder har bättre sjukvårdskapacitet än andra.

    Mörkertalet är säkert stort i många länder, men att tro att så många länder inte är kapabla att registrera och rapportera dödsfall är väl lite lågt.

    Vad är normal dödlighet? Det borde ju rimligtvis vara ett medelvärde på hur det ser ut nu i världen. 
  • FuckGoggleAskMe
    Anonym (realist) skrev 2020-12-12 16:09:06 följande:
    Tack för länken. Den visar ännu mer vilken inkompetent person Tegnell är. 3247 människor riskerar ytterligare att avlida fram till september 2021, men man är väldigt övertygade att det kommer bli mycket lindrigare?
    Otroligt vilken klåpare. Redan inom två veckor kommer man att passera dessa 3247 avlidna sedan artikeln skrevs.

    Avskeda Tegnell, Avgå Lövfen! Ni har blod på era händerSkrikandes

    "Enligt detta scenario riskerar ytterligare 3 247 människor att dö av covid-19 fram till den 1 september 2021, även om Anders Tegnell har påpekat att uppskattningen av antalet dödsfall är mycket osäker eftersom den beror på väldigt många olika saker.

    ? Vi är väldigt övertygade om att dödstalen inte kommer att vara så höga som de här siffrorna visar, för vi har trender som går helt åt andra hållet."


    AndreaBD skrev 2020-12-12 17:26:11 följande:
    Herregud, de kan ju inte se i framtiden heller! 
    Nej precis, de kan inte se in i framtiden, så då kanske de inte ska uttala sig om att de är väldigt övertygade om någon okänd faktor. 

    Undrar varför Sverige inte gjorde som väldigt många andra länder, hoppades på det bästa och förberedde sig för det värsta.

    I många andra länder användes den lugnare perioden i somras till att utbilda och anställa fler smittspårare, ser över rutiner för äldreboenden, se över och utöka resurserna i sjukvården, utbilda mer vårdpersonal om COVID19 hantering, se till att det finns ett stort antal tester, förbereda skolor på mer distansundervisning etc. 
    Nu följer jag inte utvecklingen i detalj för många länder, men där jag kollar extra, har jag sett denna utökade beredskap under sommaren och början av hösten, och ingen har varit väldigt övertygad om att det inte blir någon andra våg, utan många länder har förberett för denna eventuella andra våg.

    Kanske har jag missat något väsentligt som gjorts i Sverige, men jag har inte läst om motsvarande förberedelser där. 
    Jag hoppas någon kan motbevisa mig där, men jag är inte medveten om motsvarande förberedelser i Sverige.

    Dessutom, återigen, är det ju förbluffande detta med att det inte i förväg skapats lagrum för hårdare insatser, om nu detta skulle behövas. 

  • FuckGoggleAskMe
    AndreaBD skrev 2020-12-12 19:05:15 följande:
    Det är väl klart att det blir så när det är på topp av en våg. Oavsett strategi, så har vi ju samma situation i nästan alla europeiska länder. T.o.m. i Tyskland, där man har 20 gånger så mycket kapacitet som i Sverige!

    Man KAN INTE stoppa en smitta när den väl har spritt sig. Varför skulle man sätta upp omöjliga mål? 
    Som mitt inlägg ovan, när smittan var lugnare i Sverige i somras, kunde man ha utökat sin smittspårningskapacitet. Då hade man bättre möjligheter att få smittan under kontroll. Nu, i vissa länder som har nästan lika mycket smitta som i Sverige, har man en väl fungerande smittspårning, som hjälper till att få ner siffrorna. De klarar av det för de har förberett. I Sverige blir man tagen på sängen igen. 
  • FuckGoggleAskMe
    Kermit1561 skrev 2020-12-13 11:34:55 följande:
    Fast smittade djur är ju nånting som framförallt drabbat Danmark och det trots att de har hårdare lockdown och färre döda. Likaså vågor kommer hela tiden i hela europa. Tittar man på hela europa så är det snarare så att Norge, Finland och Danmark är undantag och Sverige har det som de flesta andra.. 
    Nja, det finns 44 länder i Europa, och 12 (inkl. San Marino och Andorra) har högre dödssiffror än Sverige, sett till befolkningsmängden.
    16 länder (inkl. några småstater) har mindre än hälften så många dödsfall som Sverige, sett till befolkningsmängden.
    Så det är inte värst i Sverige, men i de flesta europeiska länder är det färre antal dödsfall. 
  • FuckGoggleAskMe
    Kermit1561 skrev 2020-12-13 12:32:48 följande:
    Ja, och alltså är vi i gott sällskap. Ca 1/3 av länderna måste enligt logiken i den här tråden vara ännu mer inkompetenta än vad FHM är. Speciellt med tanke på att de har ännu hårdare lockdown än vad vi har. 
    Fast bland de som ligger sämre till finns t.ex. Belgien som är väldigt tättbefolkat, hade massor av flyg från China i våras och har stor andel äldre på äldreboenden. Dessutom har dom räknat dödsfall där de misstänker Corona, utan att det är bekräftat.

    Eller Norra Makedonien, Bulgarien och Bosnien Hercegovina som har sämre sjukvård än Sverige, och Spanien och Italien där fler äldre bor med sina familjer etc. 

    Rimligtvis borde man jämföra snarare med andra europeiska länder, som är mer lika Sverige, och gör man det, ligger Sverige risigt till.
  • FuckGoggleAskMe
    FDFMGA skrev 2020-12-13 13:20:07 följande:
    Nja, jämför man med ett EU/UK-genomsnitt så ligger Sverige på genomsnittet.

    Det är skillnad på hur det verkligen förhåller sig och hur vissa upplever att det förhåller sig.

    Men upplevelsen i sig kan ju vara baserad på en äkta känsla av att Sverige ligger risigare till än andra länder.
    Tack för dom visdomsorden, det var nog en ögonöppnare för många, att det är skillnad på verkliga förhållanden och på hur någon upplever att det är.

    Själv brukar jag basera min upplevelse på statistik, fakta, reportage etc, vet inte hur det är med dig. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin