• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Pope Joan II skrev 2020-11-04 22:09:40 följande:
    Jag skulle inte kalla det förebild utan snarare en nivå som du tycks både fatta och gilla.
    Så du menar att du gjorde detta endast för mig - jag vet inte om jag ska bli smickrad eller skrämd av denna uppmärksamhetBaby

    Appropå kontrafaktiska påståenden - det är tur för dig att du inte dött av förskräckelse eller blivit stenad när du gav börd till detta {#emotions_dlg.flower}
    Pope Joan II skrev 2020-11-04 21:33:05 följande:
    Visa endast Padirac. 

  • Padirac
    klyban skrev 2020-11-04 22:19:22 följande:

    Jag har aldrig varit en förebild för nått, så kan knappast vara jag.
    Men visa endast har jag kört på den som skrivit utan tvekan minst OnT inlägg i denna tråd.(Ja, känns så)

    Själv försöker jag undvika detta, då jag tror inte den vill ha en saklig diskussion, för då skulle vi sett en.


     


    Kom på en och med Slovakien i tankarna och de testade 3,6 miljoner på en helg.(1,1% positiva, togs med ett test som tog nån minut att få svar på)
    Det hade kunde man ju samkört med en folkräkning, för en sådan bör nog ske inom 10år avsett.


     


    De som hetsar mest mot dig och andra enskilda i tråden gör ju själva allt de anklagar dig för... men..

    ... jag har inte koll på smittspridningen i Slovakien annat än att de klarade sig väl i jämförelse med västeuropeiska områden i våras, vet du vilken strategi de har och har haft?
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2020-11-04 22:38:56 följande:
    Gjorde detta? Skrev inlägg och klickade på "skicka svar"? Nej, det var förstås inte bara till dig, ni är ju några stycken som gillar och fattar den sorts. Ni är givetvis alla väl bekomme. 
    Yes!! I'm off the hook Solig  

    Men visst förstår jag det du skriver och vad du menar - det är inte så svårt
  • Padirac
    klyban skrev 2020-11-04 22:57:52 följande:

    1,1% av dom 3,6 miljoner i alla fall Flört
    Hämtar miniräknaren och det blev ~40000 smittade.


     


    Men på nått sätt gillar jag den idén, men frågan är hur man skulle göra i Sverige om man körde en sådan.
    Hoppar man över landslandsbyggen, eller tar man den med tro.
    Städer och efter kust är enkelt, så även från Stockholm och ned.


    Faktiskt tyckt det vart mest komiskt, och jag är direkt orolig för en del.
    För känns inte hälsosamt att vart så arg, så man inte ens kan diskutera ett ämne sakligt åtminstone nått inlägg.


    Om det var 1.1% som var smittade _vid_ testningen hoppas jag att det inte var fler efter testningen Förvånad

    Nä, jag vet inte hur de gjorde för att undvika trängsel - men mycket folk var det i alla fall.  Jag kommer ihåg hur mycket trängsel och tid det tog vid vaccineringen mot svininfluensa.. 

    En bra strategi är ju att undvika det som leder till sitt eget fördärv... men det största problemet verkar vara att sarkasmer och ironi inte biter...  

    Hur som helst finns det väl kända strategier att hantera sådant, medvetet eller omedvetet... och jag har inte sett några motmetoder ännu... kanske kommer de.. istället ser jag hur reaktionerna som beskrivs i Haseks bok spelas upp om och om igen.
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-11-04 23:41:39 följande:
    Precis. Jag ser inte heller tecken på att man skulle ha varit över-optimistisk inför hösten. Det är inte vad jag minns. 
    Jag kommer inte ihåg var jag läste det faktiska utfallet jämfört med de tre scenarierna..  Men det var mycket bättre än det värsta scenariet - just nu i alla fall. Exakt hur det utvecklar sig vet ingen med säkerhet även om jag ser det som troligt att smittan fortsätter att öka.
  • Padirac

    Här fanns det kurvor att jämföra - antagandet om att årstiderna och de vanor människor har under dessa spelar roll nämns också.

    www.dn.se/sverige/smittspridningen-hogre-an-fhms-varsta-scenario/

    "Scenario 0 handlar om en avtagande smittspridning. Scenario 1 visar en mer ojämn utveckling med toppar under hösten och kring årsskiftet. I scenario 2 ökar smittspridningen jämnt under en längre tid.


    DN har jämfört dem med den senast tillgängliga veckostatistiken och kan konstatera att verkligheten hittills skiljer sig från scenarierna på flera punkter:


    • Inläggningar på intensivvårdsavdelningar var fram till mitten av oktober färre än i alla tre scenarier. De senaste veckorna har antalet patienter överstigit 20, vilket är fler än i scenario 0. Antalet är fortfarande mindre än hälften av dem i scenario 1 och 2.

    • Dödsfallen per vecka har också varit färre än i något av scenarierna. Vecka 43 avled 18 personer med covid-19, vilket jämförs med de tre scenariernas 29, 124 och 95.


    • Någon jämförelse med bekräftade fall låter sig inte göras. Det då man i scenarierna bara har med allvarliga fall, något som inte längre särredovisas i Folkhälsomyndighetens offentliga statistik.


    Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell säger att man nu undersöker hur scenarierna kan uppdateras. Samtidigt som utvecklingen i Sverige är mindre dramatisk än i scenarierna understryker han att den är allvarlig.


    – Jag tror inte att man någonstans i Europa hade förutsett en sådan här dramatisk utveckling. Vi måste komma ihåg att det är en ny sjukdom. Jag tror att skillnaderna mellan olika årstider kanske är större än vad vi först trodde. Smittriskerna verkar uppenbarligen öka mycket under hösten när människor är inomhus mer."

  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2020-11-05 18:01:02 följande:
    Det kan inte gälla Covid-19. Sjukresor kan hanteras av taxi- eller kollektivtrafiken och innebär att patienter kan få sina konstnader för resan/resorna ersatta. Människor som fortfarande är smittsamma när de blir utskrivna ska transporteras av personal som har kunskap om sjukdomen och skyddsutrustning för att hantera det smittsäkert. 
    Varför kan det inte gälla covid-19 sjukresor menar du? 

    Första träffen på google angående sjukresor och covid-19 anger helt mot det du påstår att taxibolag också utför covid-19 sjukresor.

    regionuppsala.se/samverkanswebben/for-vardgivare/patientadministration/sjukresor/

    "Rutiner för sjukresa för smittade eller misstänkt smittade  Om patienten har luftvägssymtom (exempelvis hosta) ska patienten få ett munskydd av vårdande enhet innan avfärd från avdelning eller mottagning.  Om patienten bedöms behöva litet stöd för att ta sig från taxin till hemmet, exempelvis uppför trappor, ska vårdande enhet skicka med ett munskydd och ett vanligt plastförkläde till taxichauffören. Chaufförerna har i övrigt fått information via Smittskyddsenheten om basala hygienrutiner.  Om sjukresetaxi ska hämta en patient in till sjukhus kan vården vara behjälpliga med samma utrustning som ovan som de i så fall kan hämta på vägen. Vården kommer dock inte att förse taxichaufförerna med större mängder av material och inte heller med handsprit eller ytsprit annat än i mycket särskilda fall. Detta är taxibolagets ansvar att tillhandahålla enligt instruktion från Smittskyddsenheten.

    (källa Anna-Karin Lidström, VO Infektion)"

  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2020-11-05 18:39:48 följande:
    Inte konstigt att det ser ut som det gör då. Själv läste jag här:

    vardgivarguiden.se/administration/patientadmi.../

    Men då hade jag fel. Och då var det ju väldigt fint av AndreaBD att offra sig på att själv hämta sin make. Det kompenserar inte det hon gjorde innan eftersom det inte är så det fungerar men att det ena tar ut det andra, men ändå. 
    Konstigt att det ser ut som det gör? Vad menar du? Att sjuktransporter utförda av taxi är drivande i spridningen av smitta?  

    Eller hur menar du arr vad inte är konstigt att det ser ut på vilket sätt för att taxi utför sjuktransport? 

    Undrar också om du tycker att 'det är att offra sig' att hämta sin man på sjukan? 
  • Padirac
    klyban skrev 2020-11-05 19:27:13 följande:

    VG säger baksätet, och hitta inte mer om det.
    Men kanske taxibolagen har munskydd och tvingar dig, men det framgick inte av de texter jag läste.(Inget fel med det i mitt tycke.)


    Sjukresor måste beställas och tar sin tid har jag lärt mig, men det är ju för det är icke akut det tar tid.
    Men rent tekniskt så är det samma taxi man tar.


    Under mina yngre år (i ett annat årtusende) fick jag en sjuktransport, en medelålders man iklädd speedos och träskor med en biljett för en resa hem. Han klev på lokaltrafiksbussen jag körde vid sjukhusets hållplats. Han tyckte själv att det var en märklig situation men berättade vad som hänt och att gå hem var inte ett alternativ.

     
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2020-11-05 19:29:01 följande:
    Ja, det som gäller för Stockholm. 
    vardgivarguiden.se/administration/patientadmi.../

    Men det är enligt Padiracs googling visst fel. AndreaBD hade också starka invändningar.

    Vad sjukresor är och innebär vet jag förstås. 
    Länken du gav handlar om Specialtransporter vid konstaterad smitta med covid-19, som inte kan åka med sjukresa eller kollektivtrafik. Detta till skillnad från länken jag gav.

    Från din länk.

    "Specialtransporter vid konstaterad smitta med Covid-19

    Sjuktransportenheter finns i drift. dygnet runt veckans alla dagar. Sjuktransporter är avsedda att transportera personer som har behov av visst stöd eller omsorg under transporten eller för personer som har behov av att ligga ner under transporten. Sjuktransporter kan också transportera personer med misstänkt eller bekräftad Covid-19, som inte kan åka med sjukresa eller kollektivtrafik. Sjuktransporten ska ske mellan vårdinrättningar eller mellan folkbokföringsadress och vårdinrättning.


    Sjuktransporttjänsten utförs av Samariten Ambulans AB och sjuktransportenheterna bemannas av ett team med två personal. Alla sjuktransportenheter får sina uppdrag via regionens prioriterings- och dirigeringstjänst hos SOS Alarm och kan snabbt få assistans av ambulans eller akutläkarbil om en patient skulle försämras under transporten."

Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin