• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Jo, absolut, det verkar ju som att det är tätbefolkade områden som drabbas hårdast av smitta - en av delförklaringarna till att tex Stockholm drabbats hårdare än grannländernas huvudstäder?

  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-03 23:39:31 följande:

    Menade förstås, icke omtänksamma människor. 
    Ett av de många vänliga, smarta och intressant inlägg som finns i tråden
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2020-11-04 11:50:22 följande:
    www.aftonbladet.se/debatt/a/kRRXyB/nej-svensk...

    Det där verkar betydligt mer sanningsenligt än det regering och myndighet står och bedyrar. Jag tycker att det är direkt provocerande att lyssna till deras "rätt åtgärder vid rätt tidpunkt", det är ju helt uppenbart att de inte lyckats vidta rätt åtgärd vid rätt tidpunkt - då hade givetvis inte smittspridningen skenat iväg som den nu gjort. 
    Det är ju lite roligt att debattören och krönikören Markus Balázs Göransson, biträdande lektor vid Försvarshögskolan och fil. dr i internationell politik -  skriver om forksning som stöds av evidens och sedan drar fram munkyddsanvändning som en åtgärd...  Hur var det med evidens där, den var väl inte solklar

    "Den svenska pandemihanteringen bygger på eget ansvar. Kärnan i den är att allmänheten följer myndigheternas smittskyddsråd.

    Att regeringsföreträdare, myndighetsföreträdare och journalister beskriver bevisläget om svenskars beteende felaktigt kan ha invaggat oss i en falsk trygghet.


    Det kan ha bidragit till att man har underlåtit att införa vissa åtgärder, till exempel rekommendationer om munskydd i kollektivtrafiken, i tron att allmänheten redan följer råd om att hålla avstånd och att stanna hemma vid symptom.


     

    Det kan också ha lett till ett överdrivet fokus på individuellt beteende i stället för på bredare faktorer som förklaringar till mönster i smittspridningen.


    Att smittspridningen sjönk under sommaren och har ökat under hösten har sannolikt handlat mindre om förändringar i människors individuella val än om till exempel övergång till distansarbete, väderomslag, långsemester, och stängning/öppning av gymnasier och högskolor.


    Okunnighet är som bekant ingen styrka. Det är hög tid att seriösa vetenskapliga studier görs om efterlevnaden av smittskyddsråden och att vi synar de utsagor som görs för att se om de stöds av evidensen."


    Men visst tror jag själv att en stor del av den minskade smittspridningen i somras beror på de vanor många har under sommaren i vår del av världen.
     
  • Padirac
    Tow2Mater skrev 2020-11-04 13:07:36 följande:
    Vad driver smittan idag? I Augusti läste jag det var unga på krogen och stranden, men nu är det November. Har skolbarn blivit drivande ännu?
    FHM pratade om vilka som drev smittan i går på pressträffen. De nämnde också en undersökning från Holland ang hur användandet av munskydd påverkade social distansering.

    Privata fester och arbetsplatsträffar och andra sociala sammankomster nämns som drivande just nu. Användandet av munskydd gjorde inte att social distansering förbättrades.
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2020-11-04 14:06:06 följande:
    Nej. 

    FHM säger att människor smittas i hemmet, på arbetsplatsen, på fester, på AW och inom idrotten. De regioner jag hört uttala sig om saken bekräftar det och lägger till utbrott på skolor. 
    Yes, 1/3 i hemmet 1/3 på jobbet och 1/3 spritt på andra ställen
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-04 14:51:56 följande:
    De nya rekommendationerna som delar av Sverige nu har är strängare än vad det någonsin har varit i Finland. Här har 10 personers sammankomster varit det minsta antalet. Och nej, man fick inte böter om man var 11.

    Det att vissa städer har stängt bl.a. simhallar och museer, och att vissa skolor har stängt, anser du det vara en panikreaktion mot myndigheternas rekommendationer?

    Du menar att motiveringar är bättre än böter, är det för att du tror att det fungerar bättre på det sättet, eller understöder du individernas rätt att ostraffat bryta mot rekommendationerna?
    Det finns en del legala hinder för att bötfälla människor i Sverige som inte bryter mot någon lag...
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-04 17:31:44 följande:
    Det är självklart. Jag frågade efter åsikter om människors benägenhet att följa rekommendationer i olika situationer. Det går att svara på den frågan oberoende av vad Sverige har för lagar.
    Benägenheten varierar naturligtvis med person, tid och situation. I går sa SL tex att bilderna i media med trängsel inte var rättvisande - det var sannt att det från tid till annan förekom trängsel på olika platser av olika skäl som enskilda personer inte rår över.

    Sen kan 'man' ha olika åsikter om att benägenheten är 'si eller så'  - men det är alltså dessa åsikter du vill lufta?
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-04 17:42:58 följande:
    Jag har inte glömt något, jag citerar svenska politiker/myndigheter.

    Menar du att man inte behöver ta uppmaningen så allvarligt eftersom det inte är en lag?
    Varför frågar du det? Har jag antytt det ena eller andra? Jag har sedan trådens start påpekat att det i Sverige inte finns lagligt stöd för en del åtgärder som andra länder kan sätta in.

    En av de sakerna som inte går att göra är att bötfälla människor som inte bryter mot någon lag - men det är väl inte så vanligt annat än i de illiberala och totalitära staterna att sånt går att göra.  Sverige är inte där - ännu i alla fall.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-04 17:47:45 följande:
    Min fråga var följande:
    Du menar att motiveringar är bättre än böter, är det för att du tror att det fungerar bättre på det sättet, eller understöder du individernas rätt att ostraffat bryta mot rekommendationerna?
    Ja, den frågan gäller ju inte för Sverige som det är nu - frågan innehåller premisser som är kontrafaktiska och dessutom motsäger varandra.

    Vill du veta vilka vurpor frågan innehåller?
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin