• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    pyssel skrev 2020-10-28 06:39:01 följande:
    Jag bjuder på det frågetecknet, som jag skrev.

    Nej, visst, men det är specifik moderator man inte får diskutera. Kalla det löjliga anmälningar som fått gehör då. Har själv inte för vana att anmäla annat än pedofiler, porrspam och folk som ger sig på brottsoffer eller människor i sorg. Skriver jag något dräpande tillbaka till första kategorin brukar avstängningarna ramla in, av anledningar som också passerar över mitt huvud. Men du har ju visst bestämt dig för att jag anser mig intelligentare än alla andra, så jag får grunna lite på hur detta kan hänga ihop med dessa obesvarade frågor.

    Nu har du ju fått raderat allsköns innovativa förklaringar till Klyban och gjort allt ännu mer obegripligt för honom.

    Jag tycker f.ö fortfarande att det är "märkligt" att möta sådan inkonsekvens i vården när det gäller skyddsåtgärder. Ibland under samma vårdtillfälle. Hände senast på bedömningsakuten. Jag tycker fortfarande att det är lättare att få folk att backa på kommando i affären om jag har munskydd. Betingning, kanske det kallas, på tal om hundar. Det är ju föregående två pandemiska, personliga betraktelser som drog igång just Klybans drev x2.
    Ja, om det är olika skyddåtgärder av samma person vid samma vårdtillfälle är det kanske märkligt - eller i alla fall att deras arbete med smittskydd brister allvarligt. Det är enligt min erfarenhet en fråga om att ledning av arbete brister eller att ledningen i sig på arbetsplatsen brister i sina åtaganden och sitt ansvar med smittskydd.
    Såväl patienter/kunder som anställda utsätts för risker.
  • Padirac

    .......


    Padirac skrev 2020-10-24 10:10:04 följande:

    Ok. så dina invändningar mot FHMs strategier och mål är semantiska?

    Kan du ställa upp hur du uppfattar mål, strategier och åtgärder från FHM?

    Det skulle kunna räta upp en del missförstånd (från alla sidor) och föra debatten framåt.


    Anonym (ABC) skrev 2020-10-24 20:13:18 följande:
    Lite så här: "Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka."
    Padirac skrev 2020-10-24 20:35:03 följande:
    Och det bygger du på expressens artikel där ingenting visar att flockimmunitet är strategi, mål eller åtgärder - utan tvärt om då antar jag smile5.gif  
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-28 00:38:39 följande:
    Nej, utan på allt som har sagts och gjorts i Sverige under det senaste halvåret. Det man säger stämmer inte överens med verkligheten, t.ex. på följande punkter:

    Frivillighet är en central del av Sveriges strategi. Samtidigt har man ju faktiskt begränsat det man kan, och man säger om rekommendationerna att de ska betraktas som tvingande. Nu planerar man en pandemilag, så att man ska kunna stänga på riktigt också. Varför det, om strategin bygger på frivillighet?

    Åtgärderna ska vara långsiktiga, man ska inte hatta fram och tillbaka, och de ska vara de samma för hela landet. Nu säger man till folk i Uppsala och Skåne att de inte får umgås med andra än personerna i sitt hushåll, och den begränsningen ska gälla i två-tre veckor.

    Rekommendationerna i Sverige är sådana att man kan leva med dem under en lång tid. Man släppte på rekommendationerna för 70-plussarna för att de inte klarade av att leva med rekommendationerna längre.

    Man funderade på nya rekommendationer för 70-plussarna i ett par månader. Resultatet: Inga rekommendationer alls. Men är man 70-plussare ska man fortsättningsvis vara extra försiktig när man träffar sina nära och kära.

    Sjukvården räckte till. Om man inte räknar med dem man aldrig släppte in.

    När andra europeiska länder får samma antal bekräftat smittade som i våras, då har de en andra våg. När Sverige får samma antal bekräftade smittade som i våras, då har man inte en andra våg.

    På våren testades inga lindrigt sjuka för covid-19, men man räknade ut att antalet smittade egentligen var 75 gånger flera än det bekräftade. Man testade inga barn heller. Men antalet smittade barn skrev man inte upp till 75 gånger flera, i stället rapporterade man att antalet smittade barn var ungefär det samma som i Finland, där alla barn satt hemma i två månader. Varför antalet intensivvårdade barn i Sverige ändå var 7 gånger högre än i Finland brydde man sig inte om att förklara.

    Hela strategin ska bygga på vetenskapliga fakta. När den vetenskapliga faktan som bygger på mätning av antikroppar sade att färre hade varit smittade än man räknade med, då förklarade man varför den undersökningen inte visade en korrekt bild.

    Padirac skrev 2020-10-28 08:44:44 följande:
    OK. jag ser inte riktigt hur dessa observationer och antagandena du gör om dessa skulle visa att flockimmunitet är mål/strategi/åtgärder.
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-28 22:22:13 följande:
    Du ser alldeles rätt. Du frågade vad jag anser om Sveriges strategi, jag svarade.

    OK. väl sammanfattat.
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2020-10-29 07:13:02 följande:
    "En av världens största studier av munskyddens effektivitet har pågått sedan slutet av april i Danmark. 6 000 danskar, huvudsakligen anställda i stora livsmedelsbutiker, har deltagit. Hälften har fått lära sig bära munskydd på rätt sätt, och hälften har varit kontrollgrupp"

    Ingen vetenskaplig tidskrift vill publicera studiens resultat - lite trist eftersom den tycks vara upplagd så att man verkligen kan se om munskydd gör nytta eller skada.

    En misstanke kan ju vara att resultatet inte är munskyddspolitiskt korrektSkrattande

    www.svd.se/stor-studie-om-munskydd-nekas-publ...
    Det kan ju bli galet om studien pekar åt ett håll men att studien samtidigt inte uppfyller grundläggande vetenskaplighet tänker jag
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2020-10-29 12:31:51 följande:
    Visst kan det vara så att studien inte uppfyller de kriterier tidskrifterna satt upp för vetenskapliga artiklar - men.

    "Forskerne bag et stort og enestående dansk studie om effekten af at bære maske har endog meget store vanskeligheder ved at få deres forskningsresultat offentliggjort. En af de deltagende professorer i studiet medgiver, at det fortsat hemmeligholdte forskningsresultat kan opfattes som kontroversielt"

    www.berlingske.dk/videnskab/professor-stort-d...
    Studien och journalerna presenteras på RT och FOXNEWS med just den vinklingen...  jag tror ingenting förrän studien granskats.

    På andra sidor kommer det fram att studien är gjord för att visa i vilken utsträckning makbärare skyddas av att bära mask, inte i vilken omfattning ej maskbärare skyddas från maskbärares ev smitta.   Hur det är i just dessa fall har ju varit uppe förut - även om det verkar vara glömt av en stor allmänheten att mask i huvudsak skyddar andra (det som den danska studien enligt uppgift inte säger ngt om), inte bäraren.
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-10-29 13:54:13 följande:
    I nuläget tar det minst två dagar att få ta ett test och sedan tar det 2 - 7 dagar tills man får resultat! Först var det 2 - 3  dagar, sedan 2 - 5 dagar.....
    Jag förstår ju att de har mycket att göra, men det vore förstås bättre om folk visste det lite snabbare.

    Jag kommer inte att gå till jobbet på måndag - har haft symptom sedan i lördags. De säger att man ska stanna hemma en vecka + 2 dagar. Eller generellt en vecka och sedan vara symptomfri i 2 dagar. 

    Är det någon som har hittat mer exakt information om hur länge man bör hålla sig hemma, för att inte smitta någon? Jag menar, det känns som om det i många fall inte räcker. Om man nu känner sig dåligt så stannar man nog hemma längre ändå. Men jag undrar hur det är om det har gått 1 1/2 eller 2 veckor - om man då kan gå tillbaka till jobbet. Det kan ju också vara svårt att säga om symptom är helt borta om man mest är trött och har huvudvärk - framför allt tröttheten kan man ju ha kvar länge. 
    Är det inte två dagar utan symptom? Detta var ju uppe då Åkesson kom tillbaks till riksdagen...

    www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/fragor-och-svar/

    "Smittsamheten av covid-19 är sannolikt störst i anslutning till insjuknandet och i början av sjukdomsförloppet. Stanna hemma i minst sju dagar efter att du insjuknade, du ska även ha varit feberfri i två dagar och tydligt känna dig bättre för att anses vara smittfri.

    Har du vårdats på sjukhus tar det längre tid att bli smittfri och har du som symtomfri provtagits kan du bedömas som smittfri först sju dagar efter positivt prov, om du inte insjuknar."

  • Padirac
    FDFMGA skrev 2020-10-29 14:35:46 följande:
    Den begränsningen har ju inte utgjort något hinder för andra studier som utgått från det skydd munskydd påstås ge användaren. T ex den som antydde att munskyddsbärare blir lindrigare sjuka.
    Jag får hålla med det jag förstått att andra säger hittills - det finns inga entydiga resultat av studierna
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2020-10-29 17:35:18 följande:
    I de blindas rike är den enögde kung, åtminstone ett ögonblick.

    Minns du Björn Olsen från i somras?

    Det här pratet om en andra våg kan man lämna därhän, säger Björn Olsen till Dagens Industri.

    www.expressen.se/nyheter/wold-och-olsen-gar-e.../
    Ja, jag tror att en ödmjukhet inför allas vår okunskap om cov-sars2 skulle gynna oss, men inte nödvändigtvis kvällstidningarna
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2020-10-29 19:04:20 följande:
    Ja, det är klokt och jag ska ta efter dig. Jag blir helt uppgiven av att lyssna till den svenska strategin, och de märkliga dubbla budskap som framförs. 
    Om du upplever dubbla budskap kanske det kan avhjälpas genom att förstå premisserna på ett annat sätt. Om bilden som presenteras inte går ihop så kan det bero på att ngn grunduppfattning inte stämmer med den som ligger till grund för presentationen.

    Å andra sidan är det kanske som du säger ...

    Det ena alternativet gör säkert presentationen mer begripligt än det andra..
  • Padirac
    pyssel skrev 2020-10-29 18:32:22 följande:
    Nej :(
    Och åtgärder låter vänta på sig. Först idag har man delat av packplatsen i änden av rullbandet med en skiva i vår mkt välbesökta mataffär dit folk åker från hela kommunen. Inne i affären, lika tätt som vanligt och "eget ansvar"=obefintligt ansvar och o oförsiktigt beteende.

    Jag ser fram emot en pandemilag om den också har några slags strafförelägganden och omfattar enskildas överträdelser. Till exempel ett "strikt föräldraansvar", jfr "strikt hundägaransvar", som innebär kännbara böter om man har snorungen/smitthärden i varukorgen och liknande överträdelser. Eventuellt kombinerat med smittskydds- och föräldrautbildning, beroende på hur gravt eller upprepat det är. Gärna straff liknande onanerande i offentligheten när man gubbsnyter sig på gator och torg. Det är tur man bara ser en bråkdel av allt äckligt folk sysslar med.
    Ajdå.. här delades det av och sattes upp plexiglasskivor framför kassapersonalen redan i mars/april
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-10-29 21:49:04 följande:
    Du menar det där inslaget som spelades in 2016? Ja, det är fräckt hur media manipulerar allt!

    Skönt att läsa i denna tråd om att det inte finns någon trängsel i Sverige. Då har de rätt, de som påstår att munskydd inte behövs, för det viktigast är ju att människor kan hålla avstånd! Då behövs ju inte munskydd. Så skönt, media ljuger, facebookgruppen för Ullared ljuger, mina släktingar och vänner i Sverige ljuger, så härligt att veta, då har jag oroat mig helt i onödan. 

    Jag har föresten själv varit i Ullared på affär en gång för väldigt länge sedan. Minns inte vad det var jag behövde, men jag var på besök i närheten och åkte dit till någon stor affär (minns inte vad den hette). Det var ingen trängsel alls! Hittade tyvärr inte något jag ville ha, så köpte ingenting, men jag tror absolut på de som säger att det inte är någon trängsel där, för jag såg ingen trängsel alls när jag var där. Har för övrigt varit på besök i Ullared en annan gång, trevligt ställe, men då var jag aldrig på någon affär. 
    Det svänger fort ser jag..  det beror säkert p åvilka media du konsumerar. Det är bra att ta del av olika media så du får en mer heltäckande bild av vad som händer. Men det är å andra sidan ganska meningslöst utan en källkritisk läsning och förståelse för att samhället inte är svartvitt utan mångfacetterat.  

    Hoppas du kan hålla dig sams med dina släktingar och vänner och att de inte tar illa vid sig av att du kallar dem lögnare i en öppen tråd på internet.
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-10-26 19:47:49 följande:
    Naturligtvis ger media inte en 100% korrekt bild av hur det är. Men ljuger dom verkligen ihop ALLA skildringar av trängsel på affärer, badstränder, klubbar, tåg etc? 
    Jag har hört att på de flesta ställen i Sverige håller folk avstånd etc och är försiktiga, visst. 
    Men, enligt media och folk jag känner i Sverige, tillåts stormarknader att vara öppna utan begränsning på antal människor, utan användande av munskydd eller handsprit här och var, allmänna kommunikationsmedel har ingen gräns för hur många som får trängas på samma buss och inget tvång på munskydd. 
    Inga munskyddskrav för frisörer, taxi och liknande. Klubbar, restauranger, gym etc får vara öppna. Inget krav på att ta kontaktuppgifter för att underlätta smittspårning sen. 
    Träffas man en stor grupp hemma hos någon och inte håller avstånd, inga böter. 

    Naturligtvis händer det här också ibland att det är trängsel, folk står för nära varandra etc, men inte så ofta, för det är dryga böter om man inte sköter sig. Dessutom har folk här munskydd ute på stan, i affärer, på bussar etc. 

    Så, media i Sverige skildrar att det ibland är trängsel på vissa platser. Och inget påbud om munskydd. Det har skrivits så pass mycket om det, så det tror jag att man kan tro på. 

    Där jag bor är det väldigt sällan trängsel någonstans, och folk bär munskydd. Många ställen, restauranger etc är stängda.
    Även här sker den mesta smittan hemma. Men det innebär ju att någon i hushållet varit någon annanstans och blivit smittad där. Hos sjukgymnasten, på gym, på jobbet, på mataffären osv. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin