Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2021-01-16 14:57:27 följande:

    FoHMs JC i Ekots lördagsintervju

    sverigesradio.se/avsnitt/1638700

    Mycket av det som diskuteras i tråden och en del som örekommer i media kommenteras nyanserat av JC. Hoppas någon lyssnat eller tar chansen att lyssna här.

    Och här kommer en annan kommentar 

    www.lif.se/forskningsoversikt-coronavirus/kronika-johan-brun-71--21-coronaviruset-kommer-att-fortsatta-att-overraska-2021/

    "Om man betänker att WHO den 14 januari 2020 gick ut med ett uttalande baserat på kinesiska uppgifter om att det är osannolikt att SARS-CoV-2 kan smitta mellan olika individer, förstår man hur svårt det är förutse vad som faktiskt kommer att hända i framtiden."

    "Det dilemma som vi har befunnit oss i beskrevs väl av folkhälsoexperten Raj Bhopal från Storbritannien som konstaterade att vi befinner oss i ?zugzwang?, en position i schack där varje förflyttning är ofördelaktig och varje alternativ måste övervägas oavsett hur obehaglig den är. "

    "Företeelsen att man utan symtom kan vara SARS-CoV-2-infekterad och därmed kan smitta andra utan att var medveten om det, har diskuterats livligt. För att reda ut detta har man i Storbritannien startat projektet ?Operation Moonshot?. I tidigare studier har man haft svårt att urskilja de som har symtom som är väldigt vaga (subkliniska), de som efter provtagning utvecklar symtom några dagar senare (presymtomatiska) och de som fått ett falskt positivt testsvar. Tidigare uppskattningar på 80 procent asymtomatiska har fått justeras ordentligt då femtio procent av de som tidigare fick benämningen asymtomatiska utvecklade symtom närmaste dagarna efter provtagningen och idag tror man att andelen sant asymtomatiska rör sig om cirka 20 procent."

    "Smittöverföringen vid kontakt har i studier visat sig vara mellan 3 och 25 gånger lägre hos asymtomatiska och då den mest smittsamma situationen är att utsättas för en hostattack, förstår man att de utan besvär borde smitta i mindre grad. Rekommendationerna i England är idag att testa individer med symtom då det har större värde för att minska risken för smittspridning i samhället och pågående stora breda testningar inom universitet, skolor och samhällen föreslås stoppas för tillfället."

    "Under spanska sjukan, i likhet med idag, insåg man att trångboddhet var ett bekymmer och idag har man startat ett svenskt forskningsprojekt som ska följa upp hur detta påverkar risken för smittspridning. Man har noterat att hur vi bor skiljer sig åt mellan de nordiska länderna. I Sverige är 15,6 procent av befolkningen trångbodda enligt officiell definition medan motsvarande siffra för Norge är 6,1 procent, Finland 7,7 och Danmark 10 procent. Har vi kanske här en av flera förklaringar till de skillnader som vi sett under det gångna året?"


    Nja, inte speciellt övertygande, tyckte jag. Det var mest samma saker som ältades för n:te gången.

    Om avsaknaden av korrelation mellan åtgärder och smittspridning, och hur förbryllande det är:

    Åtgärden i sig ändrar ju ingenting, det som har betydelse är hur bra reglerna följs. Det kan väl inte vara omöjligt att undersöka om det här skiljer sig åt mellan olika länder? Jag minns rubriker om att bara 18%(?) av de smittade i Storbritannien följde reglerna om isolering. Vad skulle siffran vara om man ställde samma fråga i Sverige? Och 30% av folket i Albanien(?) trodde inte på att viruset existerade. Varför skulle man bry sig om att hålla avstånd då? Är åtgärderna frivilliga eller obligatoriska? Hur sker övervakningen? Vad händer om man bryter mot reglerna, ingenting eller dryga böter?

    I Sverige frågar man folk om de följer rekommendationerna, och majoriteten svarar ja på den frågan. Men på senare tid har det visat sig att ?följa rekommendationerna? är ett relativt begrepp. Alla ministrar hävdar bestämt att de har följt alla rekommendationer, medan alla reportrar lika bestämt hävdar att ministrarna har brutit mot dem. Kanske man borde ställa mera detaljerade frågor om vad folk bokstavligen gör och inte gör? Då kanske man äntligen kunde få något slags svar på det stora problemet ?Vi vet inte vad ökningen/minskningen beror på?.

    Att smittspridningen skulle vara beroende av årstid, det hade ingen trott. Varför trodde man inte det? Artikel från 2012:

    www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3509683/

    Human coronavirus infections occur mainly in winter, with a short incubation time [19,23,24]. They are recovered in 3 to 11% of patients sampled with a respiratory tract infection, depending on the studied population and the HCoV strain [19,21,23,24,25].

    Varför drabbades samma länder så hårt en gång till? Jo, för att viruset fanns kvar under sommaren. Var fanns det då? Cirkulerande i befolkningen? Det måste ju ha varit en enorm mängd symptomfria människor som förde smittan vidare i så fall, för antalet bekräftade fall och inlagda på sjukhus var ju väldigt lågt. Det andra alternativet är att man antingen lyckas eller misslyckas i sina åtgärder. Vissa lyckas en gång, men sedan slarvar man. Andra misslyckas två gånger om.

    Och så hade vi samma fråga igen, vad hade man gjort annorlunda ifall man hade förutspått en kraftig andra våg? Åtgärderna hade varit de samma, svarar Johan Carlson. Det här förstår jag inte. Betyder det att man tycker läget är acceptabelt som det är nu?
  • Anonym (ABC)
    Anonym (Hola) skrev 2021-01-16 19:43:01 följande:

    Det här är intressant och låter rimligt även om det säkert är mer avancerat än så.

    Skulle vara kul att se Belgiens siffror också. Och även få nån jämförelse med befolkningstäthet och användande av gemensamma utrymmen etc.


    ourworldindata.org/grapher/covid-19-death-rate-vs-population-density

    Belgien

    375.56 people/km2

    Sverige

    24.72 people/km2

    www.worldometers.info/coronavirus/

    Döda per miljon

    Belgien 1752

    Sverige 1019
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-01-16 22:12:49 följande:

    Ja, nu är det inte en retoriktävling som JC ställde upp i - han intervjuades och berättade precis som du konstaterar åter igen _allt_du inte vill höra.

    Du får ställa dina tjänster till WHOs förfogande - proctor har enligt egen uppgift kontakter med FoHM, så det är kanske en väg in - det är enligt andra i tråden svågerpolitik och nepotism som styr tillsättandet, så det finns ju inga hinder alls 

    Det är nog inte JC fel att du inte förstår vad han säger, ja inte ditt heller.


    Tja, jag tror att Ekot snarare än WHO skulle kunna ha nytta av mina tjänster. Märkte du inte att det fanns en hel del frågor i texten? Påståendena var sådana som jag har plockat upp i diverse media, mer eller mindre vetenskaplig. Jag har inte genomfört några egna studier på det här området, så jag har inga egna svar att presentera.

    Du förstår tydligen varför FHM säger att man skulle ha gjort likadant även om man hade vetat att vaccin skulle komma / att en andra våg skulle komma. Kan du vara snäll och förklara det då?
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2021-01-16 22:21:42 följande:

    Vad gäller befolkningstäthet kan det vara av intresse att försöka förstå begreppet kluster.

    En ingång till detta tänkesätt kan vara att tänka sig ett till ytan enormt land där hela befolkningen är tätt packade i en stad,

    Har man väl förstått detta tänkesätt kan man gå vidare och fundera hur Sverige är befolkat ur ett klusterperspektiv. till exempel utifrån insikten att 85 procent av landets befolkning bor på en dryg procent av landets yta.


    Medan hela Belgien är ett enda stort bostadskomplex? Är Belgien fullt av små enrummare eller stora femrummare? Hurudan ventilation har man i sina lägenheter?

    Det går inte att presentera annan sifferdata än den som någon har sammanställt. Du får gärna länka till en sida som visar hur människor bor i de europeiska länderna.
  • Anonym (ABC)
    Anonym (realist) skrev 2021-01-17 11:09:50 följande:

    Flockimmunitetstrategin avslöjas i ytterliggare mailkorespondens från en smittskyddsläkare i Östergötland till allas vår egen jultomte Tegnell!

    Notera att denne Ivor Cummins som blivit något av en idol för Tegnell är en influenser på youtube som helt saknar utbildning inom området. Tegnell ertappades i slutet av September för att ha plockat "forskningsresultat" ifrån denne kvackares videos. Forskning som dessutom visade sig vara felaktig.

    I kommentarerna på Ivor cummins videos kan man ofta läsa Q-anon anhängare tala om diverse konspirationer och the great reset. Tegnell använder alltså denne Cummins som källa för att förankra den svenska flockimmunitetsstrategin. 

    "Den svenska coronastrategin har utstått stor kritik, bland anklagelserna finns att Folkhälsomyndigheten drivit en strategi om att uppnå flockimmunitet.


    Något som myndigheten arbetade med i ett inledande skede i mars ? men senare tog avstånd i från redan i april.
    Trots det skickade Britt Åkerlind, region Östergötlands smittskyddsläkare, ett mejl på samma tema så sent som i september. Mejlet skickades till statsepidemiolog Anders Tegnell.
    ?Liksom er båda tror jag i stort att Ivor Cummins har mycket rätt. Anser att vi skall fortsätta 'utsätta' befolkningen för denna infektion i lagom dos.?, skriver hon i mejlet.
    Hon fortsatte:
    ?Är mycket tveksam till denna extensiva provtagning som individen själv beställer och den kostnad som det medför.?"

    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/lakaren-ska-fortsatta-utsatta-folk-for-smittan/
    Ivor Cummins??? VAD håller de på med? I september sade Ivor Cummins att pandemin är över, allt man ser nu är falskt positiva PCR-resultat. Och den karlns teser har man låtit sig påverkas av?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-01-16 22:12:49 följande:

    Ja, nu är det inte en retoriktävling som JC ställde upp i - han intervjuades och berättade precis som du konstaterar åter igen _allt_du inte vill höra.

    Du får ställa dina tjänster till WHOs förfogande - proctor har enligt egen uppgift kontakter med FoHM, så det är kanske en väg in - det är enligt andra i tråden svågerpolitik och nepotism som styr tillsättandet, så det finns ju inga hinder alls 

    Det är nog inte JC fel att du inte förstår vad han säger, ja inte ditt heller.


    Det visade sig att det forskas på precis det jag efterlyste. Är det här något som är helt okänt på FHM, eller har man bara valt att inte rapportera om det?

    Valda citat ur följande artikel:

    www.hbl.fi/artikel/sa-har-har-vara-sociala-kontakter-paverkat-coronavagen/

    ? Det finns egentligen bara två sätt att stävja den här pandemin utan ett vaccin. Ett: hur vi beter oss. Två: hur vi instrueras att bete oss, säger Kari Auranen.

    Han är professor i statistik vid Åbo universitet och ingår i den grupp på Institutet för hälsa och välfärd som utarbetar scenarier för smittspridningen i Finland.

    I det arbetet handlar (nästan) allt om sociala kontakter. Ju fler människor vi träffar, desto fler möjligheter ger vi för viruset att sprida sig. Och vice versa.

    ? Omgivningens påverkan spelar nästan ingen roll. Det är antalet kontakter, och kvaliteten på dem som räknas.

    ? I Finland hade vi i medeltal kring 10 kontakter per dag samtidigt som man i till exempel Italien träffade över 20.

    I Finland gjordes en första studie i april, sedan en i månadsskiftet juni/juli, en i september och slutligen nu i december. I studien har ett representativt urval finländare fått bokföra sina dagliga kontakter.

    ? Om vi lyckas hålla nere våra kontakter på en fjärdedelsnivå hålls viruset under kontroll. Så fort kontakterna ökar till hälften så spårar det ur, säger Auranen.

    ? År 2005 gjordes undersökningen som ett gemensamt projekt i EU, men nu i våras fick alla panik på var sitt håll och utförde egna studier. Längst har man kommit i Storbritannien och Belgien. I Belgien har man till exempel valt ut en grupp människor som med två veckors mellanrum rapporterar sina kontakter. Det har visat sig vara mycket värdefullt.

    Studier från Storbritannien visar bland annat att kontakterna minskade radikalt först då man införde begränsningar på sex personers sammankomster och rekommenderade distansarbete i september. Att pubarna däremot måste stänga redan klockan 22 hade ingen effekt.

    I januari inleds ett nytt EU-samarbete med samma utgångspunkt, att kartlägga kontakterna med två veckors mellanrum.

    Fakta

    Så här gjordes undersökningen

    Fem undersökningsperioder: 2005, april 2020, juni/juli 2020, september 2020 och december 2020. Resultaten från december är inte klara.

    Drygt 1 100 personer i åldern 1?79 deltog i varje studie. En tredjedel av respondenterna var bosatta i huvudstadsregionen, en tredjedel bodde i singelhushåll.

    Deltagarna ombads fylla i varje kontakt de hade under ett dygn, vem de träffade, åldern, var de träffades, under arbetet, fritiden etc.

    En kontakt definieras som en person du bytt åtminstone två tre ord med och som du träffat på max en meters avstånd.

    Dessutom frågades separat om hudkontakter (till exempel kramar, kyssar, närkontakt under idrottsgren).
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-01-18 01:29:28 följande:

    Jag vet verkligen inte varför du inte hört att FoHM hela tiden sedan vårvintern 2020 sagt att vi i Sverige inte ska träffa andra människor än de vi måste ha kontakt med.

    Detta är alltså helt okänt för dig! Jisses!!


    Nu är du ute och cyklar.

    Hur beter sig folk i olika länder, i relation till de restriktioner som finns? Där har du frågan, och det har artikeln en koppling till.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2021-01-19 09:03:20 följande:

    Vanlig förkylning och influensa kan väl smitta redan innan man har symptom, men jag har alltid trott att det inte var jätte-smittsamt då?  Alltså inte lika mycket som under dem första dagarna med symptom? 

    Oh... jag tror jag fattar nu! Teoretiskt är det kanske lika smittsamt i dem två dagarna innan, men eftersom man då inte hostar och snuvar och sprider det så mycket så blir folk inte lika lätt smittade ändå. I WHOs uttalande stod väl också att det var i labbet som man konstaterade att det var mycket smittsamt även innan? Jag är säker på att svenska experterna vet om detta, men bedömer att man i praktiken smittar mer när man har symptom


    För ett tag sedan när jag talade om a/presymptomatisk smittspridning tyckte du att jag tjatade, och menade att ALLA vet att man är smittsam innan man får symptom. Nu låter det som om detta är nytt för dig?

    I december har FHM givit anvisningar om munskydd i vården, bl.a. för att förhindra presymptomatisk smittspridning. Karin Tegmark Wisell har talat om presymptomatisk smittspridning på pressträffen vid två tillfällen, Tegnell som höll i trådarna där emellan sade inte ett ord om saken.

    Om det nu är så viktigt att hålla smittspridningen nere, varför anser Tegnell det vara så viktigt att påpeka att NEJ, man är INTE lika smittsam två dagar innan symptom? Är det inte bra att folk görs medvetna om risken? Tegnell verkar vara en person som är totalt oförmögen att medge sina misstag. Annars kan jag inte se varför man skulle vilja envisas framför TV-kamerorna på det sätt som han gjorde, det var ju nästan skrattretande.

    www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/lat-inte-prestige-sta-i-vagen-for-att-radda-liv-tegnell/

    ?Det är förstås välkommet om Folkhälsomyndigheten i elfte timmen har börjat omvärdera synen på den symtomfria smittan. Men varför försöker man i så fall smyga igenom den förändringen? De ansvariga borde ju tvärtom basunera ut detta budskap vitt och brett.

    Den svenska modellen bygger ju i hög grad på eget ansvar. Människor ska självmant göra sitt yttersta för att inte föra smittan vidare. Men det förutsätter ju att alla medborgare har goda insikter i hur smittspridningen går till.?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2021-01-19 11:10:05 följande:

    Inte alls. Det är precis samma sak som jag tyckte då - alla vet att smittsamma sjukdomar så som förkylningar smittar även någon dag eller två innan. Men att de skulle vara MYCKET smittsamma då, lika mycket som de första dagarna när man har akuta symptom - DET betvivlar jag. Och det är också det som Tegnell säger att det inte är så. 

    Men när jag tänkt igenom det lite nu, så tycker jag att det visserligen låter rimligt att det kan vara så att smittsamheten är hög även i två dagar innan, men det är då i teorin, i labbet. I verkligheten sprider man ett virus mycket mer när man har symptom, helt enkelt för att man nyser (sällan, men ändå) och hostar.


    ?Vi vet inte hur smittan kom in på äldreboendet.? Det har jag läst många gånger. På senare tid har jag också kunnat läsa ?Smittan tog sig in via en smittad person som inte hade några symptom.?

    Smittar ?mycket? eller ?lite? är inga exakta mått. Är det ok om en vårdare på ett äldreboende är bara ?lite? smittsam? Är det ok för dig att besöka dina föräldrar så länge du bara är ?lite? smittsam?

    Varför är det så viktigt för Tegnell att få fram att man är bara ?lite? smittsam innan man får symptom?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2021-01-19 14:12:32 följande:

    Han sa inte "lite". Han bara protesterade mot "mycket" eller "mest". Det är skillnad.

    Jo, det har jag trott från början att smittan kom in via personal. En stor del i alla fall. Men just där hade man ju inte kunnat göra något alls för att förhindra det. Med snabbtester nu kanske. Men inte förut. 

    Varför skulle man ens fundera på om det skulle vara okej? Man vet ju inte att personen smittar, om personen är symptomfri. Alltså kan man inte upptäcka dem. Där tar det slut. Så jag vet inte vad du försöker föreslå där.


    Jag får visst citera en gång till:

    ?Människor ska självmant göra sitt yttersta för att inte föra smittan vidare. Men det förutsätter ju att alla medborgare har goda insikter i hur smittspridningen går till.?

    Så här beaktar man den presymptomatiska smittspridningen:

    När en person har konstaterats vara smittad av viruset, då smittspårar man alla personer den smittade hade haft kontakt med 2 dygn innan insjuknandet. Dessa personer försätts i karantän. Vissa av dem hade blivit smittade, de insjuknar. Men eftersom de då sitter i karantän, kommer de inte åt att smitta andra.

    Sverige ville inte göra så här, men nu på hösten såg man sig trots allt vara tvungen att försätta familjemedlemmar i karantän. En frivillig lätt variant, vissa ärenden var det ändå tillåtet att gå ut för att uträtta. Idén med hushållskarantänen är alltså att familjemedlemmarna inte ska komma åt att föra smittan vidare innan de själva får symptom. Det handlar inte om att de skulle ha virus i kläderna och håret när de går på jobb.

    Om du får veta att din kompis insjuknade i covid-19 dagen efter att ni träffades, så finns en risk att du har blivit smittad. Till jobbet måste du gå i alla fall. (I Sverige. I Finland får du inte.) Men du har en möjlighet att välja att inte gå på den där festen och eventuellt sprida smittan vidare där. Och du kan välja att inte besöka din gamla mamma inom de närmaste två veckorna, så att du inte riskerar att smitta henne.

    Tegnell sade att det var meningslöst att testa eftersom man inte hade resurser att smittspåra. En väldigt märklig vändning. För några månader sedan försvarade han metoden med att låta de smittade själva kontakta sina närkontakter, han menade att det fungerar alldeles utmärkt. Till det behöver man inga resurser alls. Det skulle ha räckt med en punkt på Tvätta händerna-plakatet: Ring dina närkontakter och varna dem.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin